9 Nyíl

Gary Anderson megvédte címét, 2016 PDC világbajnoka

2016. január 03. 22:07 - Denis Potvin

Gary Anderson lett 2016 PDC világbajnoka, miután a döntőben 7-5-re legyőzte Adrian Lewist. Phil Taylor és Lewis után a harmadik dartsos lett, aki megtudta védeni címét. Mind a két játékos rengeteg hibát vétett, legalábbis ami a mostani vb-n mutatott eddigi teljesítményt illeti. Anderson még így is valamivel pontosabb tudott maradni és legfőképpen nyugodtabb a döntő pillanatokban. Összességében teljesen megérdemelten nyert a 2016-os PDC-világbajnokságot, 34 180-ast dobált a döntő két résztvevője.

És eljött a döntő pillanata. Mindkét játékos fogadkozott, hogy csak és kizárólag a saját játékára fog figyelni, de úgy látszott az elején, hogy mind a két játékos nagyon ideges volt. Az első szettben egyformán kezdtek, majd Lewis keze remegett meg kevésbé és 1-0-ra vezetett. A másodikban viszont Anderson tarolt, hozta a saját kezdését, brékelt, aztán egy 41-es kiszállóval egyenlített.

cxwp5mmwmaahgoe.pngA harmadik szett megint kiegyenlített volt, egészen 2-1-es Anderson vezetésig, aztán a skót 75-ről fejezte be a negyedik leget és már 2-1-re vezetett a szettek tekintetében. A negyedik legben aztán Anderson eldöntötte, hogy tarolni fog, elementáris erővel ment előre, dobta a pontos kiszállókat 121-ről szállt ki, de aztán a következő legben – ahogy az elődöntőben is – elszámolta magát – Lewis pedig egy dupla nyolccal egyenlített. Anderson jött egy dupla 18-as kiszállóval, Lewis pedig egy dupla 16-tal. A világ két legjobbja borzasztó idegesen folytatta a játékot, ahogy egy vb-döntőben lenni szokott.

Anderson megint rontott, Lewis kihasznált és 2-2-re egyenlített ki a szettek arányát. Lewis így is 100 fölötti átlaggal és 43,75-ös kiszállóval állt. Anderson 16-ból 9-szer tudott kiszállni. Hat 180-asnál tartottunk, ebben Lewis 4-2-re vezetett.

Egy 14 nyilas, Anderson-brékre egy 131-es, egészen csodálatos Lewis kiszálló volt a válasz. Jöttek a homályba dobott kiszállók, végül a vagdalkozásból Lewis jött ki jobban, aztán öt 180-ast dobott egymás után. Elképesztő szárnyalások (180-asok) és mélyrepülések után Lewis a dupla nyolcat elrontotta, Anderson bedobta a dupla 18-at. Lewis kezdett, Anderson nagyon lemaradt, Lewisnak három nyila maradt a dupla 20-ra, de végül dupla 5-tel szállt ki, 3-2-re vezetett. Adrian Lewis kezdte jobban a hatodik szettet, egy 11-nyilas kiszállóval, két 180-nal brékelt, de Anderson azonnal visszabrékelt. Majd egy 86-os kiszállóval, bullra dobva 3-3-ra hozta a szetteket.

A hetedik szett az elképesztő hibák végtelen sorozata volt, egymást brékelte a világ két legjobbja, de aztán a saját kezdésüket olyan botrányosan dobásokkal indították, hogy még egy amatőr is azt mondta volna, hogy ez neki simán menne. Borzasztó ideges volt mindkét dartsos, olyan hibákat vétettek, mint a világbajnokságon eddig egyszer sem, végül Anderson jött ki jobban az egészből, és 4-3-re vezetett.

Gary Anderson továbbra is a dupla20-as kiszállókra hozta, amiket azért halálpontosan dobott. Lewis 38 kiszállóból csak a 12-nél tartott, miközben a skót brékelt, mondani sem kell, megint dupla20-as kiszállóval. Anderson elveszítette a fonalat, megint elszámolta magát, csak Lewis hinája miatt tudta hozni az ötödik szettjét.

A kilencedik szett második legje hozta a meccs 25. 180-asát, Anderson dobta, Lewis pedig egy 121-es kiszállóval 3-0-ra nyert és 5-4-re szépített. Anderson viszont elkapta a fonalat, legalábbis ami a kiszállókat illeti, 3-0 nyert megint egy szettet és 6-4-re vezetett. Nagy kérdés az volt, hogy Lewisnak innen lehetett még visszaút.

Nem volt. Lewis saját kezdését egy laza 3-0-as legaránnyal hozta. Olyan volt, mintha ezt Anderson elengedte volna. Anderson jött és a világbajnoki címért kezdte, de Lewis elkzdte dobálni a 180-asokat, és brékelt egyből, fokozva ezzel a hangulatot. De Anderson visszabrékelt, és a legnagyobb nyomás alatt 170-ről kiszállva egy legre került a címvédéstől. Lewisnak volt egy halvány esélye, de ahogy ezen az estén mindketten oly sokszor rontottak, az angolnak sem sikerült. Andersonnak dupla 12-höz volt három nyila, az első célba talált. Visszavágott a 2011-es vereségért, egymásután másodszor lett világbajnok.

Szólj hozzá!
Gamecente

A bejegyzés trackback címe:

https://9nyil.blog.hu/api/trackback/id/tr328234140

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása