9 Nyíl

Az „Öreg Kőarcú” – aki történelmet írt a darts világában

2016. március 26. 08:30 - Denis Potvin

Füzi István Ádám

Sorozatunk negyedik részében egy nem mindennapi karriert befutó játékos életútját járjuk körbe. Sok tekintetben újdonságot jelentett az ő megjelenése a darts világában, mert ő tényleg ízig-vérig profi játékos volt, mind a tábla előtt, mind az életben egyaránt. Mottó gyanánt álljon tőle itt egy idézet, amivel tulajdonképpen össze is foglalhatjuk játékosi hitvallását is:

A mai játékosok talán kiegyensúlyozottabban dobnak, de összességében nem sokkal jobbak, mint Eric (Bristow) vagy én voltunk akkoriban.”

Annak ellenére, hogy karrierje csúcsán is a legendás Eric Bristow árnyékában maradt, John Lowe különleges helyet foglal el a játék történetében, hiszen ő volt az egyetlen, aki három különböző évtizedben is (1978, 1987, 1993) világbajnoki címet tudott szerezni.

Megkockáztatjuk, hogy ő a legnagyobb tiszteletnek örvendő játékos a darts történetében.

Hogy miért is?

john_lowemain.jpg

Talán azért, ami őt a leginkább jellemezte: mindig is illemtudó, valamint nagyszerű sportember volt, és amikor játszott, ezt maradéktalanul elvárta az ellenfeleitől is. A másik ok pedig, amiért kiérdemelte a respektet, hogy odafigyelt az egészségére, azaz nem fogyasztott alkoholt egy meccsén sem, amit lejátszott. Pedig volt idő, amikor legálisan lehetett inni a dartsmeccseken, csak aztán rájöttek, hogy az alkohol nyugalmat és csőlátást okoz, így ezzel jogosulatlan előnyhöz juthatnak a játékosok. Természetesen ma már tiltott az alkoholizálás a dartsversenyeken, de John Lowe számára ez már akkor sem lett volna újdonság, elvégre ő nem ivott.

A professzionális darts kezdeti éveit meghatározta Lowe és Bristow, a két jó barát rivalizálása. Karrierjük során hat alkalommal találkoztak a BDO-világbajnokságon, de összecsapásaikból Lowe csupán egyszer, 1987-ben került ki győztesen, igaz, akkor az egész világbajnokságot is megnyerte.

Ha azonban mindent egybevetünk, akkor elmondhatjuk, hogy ez a két nagy játékos nyolc alkalommal találkozott egymással valamilyen nagy torna döntőjében, melyekből Lowe kettőt húzott be.

Na, és mi történt akkor, amikor egy csapatban játszottak?

Akkor egyszerűen megállíthatatlanok voltak!

maxresdefault_3.jpg

Együtt olyan ütőképes párost alkottak, hogy ennek eredményeképpen hat alkalommal szereztek páros világbajnoki címet a WDF által szervezett Világkupákon. Kiemelendő még az a tény is, hogy Lowe több mint száz alkalommal képviselte hazája színeit. Kis érdekesség erről az időszakról, hogy amikor ő volt az angol válogatott kapitánya 1986 és 1993 között, a nemzeti csapat veretlen maradt, miközben két Világkupát, valamint négy Európa-kupát nyert.

Martin Adams komoly örökséget vett át tehát az Öregtől.

Egyedülálló módon 27 egymást követő éven keresztül tűnt fel a televíziós közvetítésekben a BDO és a PDC világbajnokságain, a legelső, 1978-as vb-től kezdve, egészen a 2004-es vb-ig.

Pályafutása 30. évében, 2005-ben esett meg vele először, hogy nem tudta kvalifikálni magát a világbajnokságra. 2008-ig próbálkozott, hogy újra kijusson a világbajnokságra, de sajnos nem jött össze neki, így utána már nem is próbálkozott többet. 2009-ben foglalta össze élete művét A Darts művészete című könyvében, melyben betekintést enged amatőr és profi játékosoknak egyaránt a játék kulisszái mögé.

És a végére hagytam azt a dolgot, amivel örökre beírta magát a darts történelmébe:

Volt egy 1984-es World Matchplay negyeddöntő.

Az ellenfél egy fiatal, feltörekvő játékos, Keith Deller volt.

Lowe 2-1-es szettarányban vezetett, és 1-0-s legelőnyben volt.

Lowe dobott először…egy gyönyörű maximummal indított (180), amire Deller 59-cel felelt.

Aztán megint Lowe jött…látott, és egy újabb 180-at hintett, Deller erre egy 100-ast dobott.

A harmadik kör előtt tehát Lowe 141-en, Deller pedig 342-őn volt, vagyis szaknyelven szólva, Lowe-nak volt 6 biztos nyila a kiszállóhoz…ekkor már mindenki visszafojtotta a lélegzetét, amikor Lowe állt a dobóvonalra.

Első nyíl: tripla 17 (51) – talált!

Második: tripla 18 (54) – talált!

Harmadik: dupla 18 (36) – TALÁLT!!!

És ekkor felrobbant a terem!!! John Lowe megdobta az első, televízió által is közvetített tökéletes leget, vagyis azt a híres kilencnyilast, amivel ténylegesen beírta magát a darts történelemkönyveibe. Ez a hőstett egyenértékű azzal, mint amikor a golfozó egyből lyukba üti a labdát, vagy valaki snookerben lök egy maximum 147-es break-et. Ezzel a teljesítménnyel 102.000 angol fontot kasszírozott, ami még ma is csinos kis összegnek számít ebben a kategóriában. „Úgy érzem, hatalmas fegyvertényt hajtottam végre, különösen, hogy ez korábban soha senkinek nem sikerült, és az elsőkre mindig emlékeznek az emberek” – nyilatkozta Lowe az esettel kapcsolatban.

Az már csak hab volt a tortán, hogy Lowe természetesen megnyerte a tornát, a döntőben Cliff Lazarenko felett diadalmaskodva, 5-3 arányban.

Végül megint egy kis kedves érdekesség ezzel a kilencnyilassal kapcsolatban:

Amikor 1981-ben az amerikai L&A Openen Dave Kelly megdobta az első tökéletes hatnyilas játékot a 301-es játékban, mindösszesen csak egy doboz Coca-Colát kapott jutalmul, és egyetlen újság közölte le ezt a teljesítményt.

Most gondoltam bele, hogy 102.000 angol fontból hány doboz kólát is tudtam volna venni… :)

Szólj hozzá!
Gamecente

A bejegyzés trackback címe:

https://9nyil.blog.hu/api/trackback/id/tr148526660

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása