9 Nyíl

Jocky Wilson – a szeszélyes skót, aki feltűnt, és aztán angolosan távozott

2016. április 09. 19:00 - Denis Potvin

Füzi István Ádám

Múltidéző sorozatunk eme része egyszerre nekrológ, és tiszteletadás egy olyan játékos előtt, akiről méltatlanul keveset tudunk, mert talán méltatlanul keveset írtak róla. Pedig nem akármilyen dartsos volt. Neve tulajdonképpen a darts szinonimájává vált, és pályafutásának megbecsülése gyanánt a PDC 2009-ben kiírta azt a kupát, amit róla neveztek el, és amely tornán Anglia és Skócia legjobbjai csaptak össze egymással. Ennek a helyét vette át 2010-től a PDC Világkupa.

Ismerjük hát meg egy kicsit jobban ezt a különleges úriembert, akiről már csak – sajnos – múlt időben beszélhetünk: John Thomas Wilsont vagy ahogy jobban ismerhetjük: Jocky Wilsont.

Az elképesztően népszerű és szeszélyes skót az 1980-as évek egyik legmeghatározóbb játékosa volt, amit azzal is alátámaszthatunk, hogy mind az évtized elején, mind a végén világbajnoki címet tudott szerezni.

index_3.jpg

Győzelmeit még különlegesebbé tette egészen furcsa dobástechnikája, amely a mai napig egyedülálló a darts történetében. Dobásaiba egész testével beledőlt, és ez a mozdulat csak még tovább erősödött a fontos meccsek mindent eldöntő pillanataiban.

A Kirkcaldyben, 1950-ben született skót dartsos gyermekkora nem volt éppen ideálisnak mondható. Szüleit alkalmatlannak találták arra, hogy felneveljék, így árvaházban nőtt fel, majd – miután kijárta az iskoláit – két évet a hadseregben szolgált, azután pedig bányászként és szénszállítóként kezdett dolgozni, egészen 1979-ig. Ebben az időben nagyon nagy volt a munkanélküliség Angliában, és – finoman fogalmazva – senkinek nem volt biztos a munkahelye. Jocky is sokat gondolkozott azon, hogyan tudná biztosítani magát anyagilag, hogy ne legyen gondja az elkövetkező évekre. Arra jutott, hogy komolyabban el kell kezdenie a darts-cal, mint sporttal foglalkozni. 1979-ben nyerte meg első versenyét, amivel 500 fontot kasszírozott. Ekkor már bizonyossá vált számára, hogy neki ezzel kell keresnie a kenyerét, így ettől az évtől kezdve csatlakozott a BDO-hoz, ahol egészen 1993-ig versenyzett.

Wilson fokozatosan ért fel a csúcsra. Előbb három világbajnokságon is csak a legjobb nyolc között vérzett el (1979, 1980, 1981 – ebben az évben megnyerte a British Professional-t első alkalommal), majd bekerült a Winmau World Masters döntőjébe (ahol meg kellett elégednie a második hellyel), mielőtt az 1982-es vb fináléjában egy sokáig emlékezetes mérkőzésen 6-4-re legyőzte volna John Lowe-t.

A következő hat évben három elődöntőig (1983 – itt még volt játék a harmadik helyért is, így Wilsonnak sikerült a bronzérmet megszereznie; 1984, 1987) és három negyeddöntőig (1985, 1986, 1988) is eljutott, valamint még három alkalommal (1983, 1986, 1988) lett a brit nemzeti bajnokság győztese is. 1989-ben pedig megszerezte második bajnoki címét, begyűjtve Eric Bristow skalpját is egy újabb, drámai 6-4-es győzelem után.

Az újabb világbajnoki siker után még kétszer sikerült a negyeddöntőig jutnia (1990, 1991), utána azonban kétszer is az első körben búcsúzott. Az 1993-as volt neki az utolsó vb-je a BDO színeiben.

Egyike volt ugyanis annak a tizenhat játékosnak, akik elszakadtak a BDO-tól, és megalapították a WDC-t (1997-től: PDC), amelynek első két világbajnokságán még részt vett, de mindkét esetben már az első körben búcsúzott. 1994-ben a World Matchplay-en negyeddöntőbe jutott, de vereséget szenvedett a későbbi bajnoktól, Larry Butler-től.

1995 volt az utolsó év, amikor Wilson megjelent a nyilvánosság előtt. Az utolsó tornája szintén egy World Matchplay volt, ahol az első körben legyőzte 8-4-re Rod Harrington-t, ám a második körben kikapott Nigel Justice ellen, így ez volt az utolsó, élő mérkőzése. „Az én időm lejárt, örökre végeztem a dartsszal, de nem szeretném, hogy bárki sajnáljon emiatt. Csak egyetlen embert lehet okolni a helyzet miatt, és az én vagyok” – nyilatkozta a mérkőzés után.

Noha Wilson soha nem jelentette be hivatalosan visszavonulását, úgy távozott a darts színpadáról, mint ahogy egy angol úriember szokott: csendben és diszkréten. Többé nem foglalkozott szeretett sportjával, nem adott interjúkat, bár egyszer egy riporter megpróbálta szóra bírni őt, de csak a felesége, Malvina Wilson szavait tudta feljegyezni: „Soha nem adott interjút, mióta visszavonult, és ez most sem lesz másként. Ami régen volt, az már elmúlt”, valamint sajnos egyre több betegség támadta meg a szervezetét is. 1998-ban anyagi csődbe ment, és visszaköltözött szülőhelyére, egy lakótelepi egyszobás lakásba, ahol remeteként tengette mindennapjait, a rokkant nyugdíjából élve.

00_257050o.jpg

Halálát tüdőrák okozta, mivel nagy dohányos volt, és naponta legalább 50 szál(!) cigarettát szívott el. 2009-ben diagnosztizálták nála a rákot, ami végül 2012. március 24-én vitte el, 62 éves korában. Temetésén rengetegen vettek részt, köztük a nagy rivális, Eric Bristow is megjelent rajta.

Végül egy kis érdekesség Jocky Wilsonról:

Jocky részt vett 1993-ban a SKOL World Matchplay versenyén, ahol az volt a különlegesség, hogy nem a hagyományos táblákon, hanem az ún. Quadro-táblákon (a dupla és a tripla szektor mellett volt egy négyszerező gyűrű is a táblán) játszottak. Az elődöntőben John Lowe ellen játszott, és sikerült neki az, ami rajta kívül csak keveseknek (persze azon kevesek között volt Phil Taylor is): három nyílból egy tökéletes 240-es dobást elhelyezni a táblán. Természetesen a döntőig meg sem állt, ott viszont kikapott a PDC akkori másik nagy fenegyerekétől, Dennis Priestley-től.

Számunkra ő is egy fenegyerek marad...egy szeszélyes, de szerethető fenegyerek, aki soha nem sajnáltatta magát.

Szólj hozzá!
Gamecente

A bejegyzés trackback címe:

https://9nyil.blog.hu/api/trackback/id/tr958573736

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása