9 Nyíl

Kialakult a legjobb tizenhat mezőnye - betway World Cup of Darts – 2. nap

2016. június 04. 00:37 - adam_f

Füzi István Ádám, Majoros Árpád Levente

Az első kör második felével folytatódott a mai napon a PDC páros darts-világbajnoksága. Volt itt ma minden, ami szem-szájnak ingere. Esélytelennek kikiáltott csapatok sima továbbjutása, szoros és kevésbé szoros találkozók, valamint egy nagyon nagy küzdelmet, és kiváló teljesítményeket hozó angol-spanyol csúcstalálkozó is. De hogy miként is zajlottak le a mai meccsek? Kiderül a mai összefoglalónkból.

betway-world-cup-of-darts_nglzu5vynfme1eaz3tdpg8hkr.jpg

 

Csehország (Michal Kočik - Pavel Drtil) – Kína (Liu Jüancsün – Hszie Venko): 3-5

A kínai csapat kezdte a mai este első találkozóját. Nem hozott nagy dobásokat az első kör, szépen lassan fogyasztották a pontokat, így fej-fej mellett értek kiszállóra, amit a kínaiak teljesítettek elsőre. A mérkőzés további részében is a lassú tempó dominált, százasnál magasabb köröket nem dobtak a csapatok. A csehek a 20-as szektorokat dobták, míg a kínai csapat váltva küldte a felső és alsó szektorokat. Végül egy 140-nek köszönhetően az ázsiaiak brékeltek, így már 2-0-ra mentek. A csehek nem találták a ritmust, a kínaiak pedig kimérten szórták a stabilakat, ennek köszönhetően pedig egy d5-el már 3-0 volt nekik. Liu ezután egy 140-el kezdett, amit Michal vissza tudott dobni, ám Kína nem hagyta annyiban, és egy 140/103-as körrel tapadtak rájuk, de a csehek felébredtek, és szépíteni tudtak. A következő kör megint kínai dominanciát hozott, viszonylag hamar leértek 32-re, ám nem sikerült teljesíteniük, mint ahogy a cseheknek sem. Végül hosszú kiszállócsata végén a csehek örülhettek, és feljöttek egy legre. Az ázsiaiak láthatóan belassultak, nem jöttek a jó körök, a csehek pedig kihasználták ezt, és egyenlítettek. Kezdődhetett tehát minden elölről. A forgatókönyv pedig megint a kínaiaknak kedvezett, mert ugyan elsőre rontották a 157-es kiszállót, a 40-et bedobták, és egy legre kerültek a győzelemtől. És ahogy az elején is történt, az ázsiaiak – egy 100-as kiszállóval – lezárták a meccset, és kiejtették az esélyesebbnek mondott cseheket.

czechn.jpg

Görögország (John Michael - Joannisz Szelahoglu) – Kanada (John Part - Ken MacNeil): 2-5

Nagyon vártam ezt a mérkőzést. Két okból is. Először is, mert anno John Part miatt kezdtem el dartsot nézni, nagy részben neki köszönhető, hogy megszerettem a dartsot. Igaz, hogy ma már főleg kommentátorkodik, és a játékos pályafutása jóindulattal is csak hattyúdalnak nevezhető, Ő nekem mégis egy örök kedvenc. Egy élő legenda.
A másik ok pedig hogy a görög John Michael (alias Jannisz Michail) azaz Deadly Rose nagy kedvencem lett az elmúlt vb-n mutatott táncával és jó játékával. Egyébként pedig egy nagyon kedves, közvetlen ember, aki sok magyar játékoshoz hasonlóan munka mellett játszik. Lehet utána csinálni. Szóval nagy esemény volt nekem, hogy ők találkoztak, még ha ezt párosban tették. Part ezúttal is Ken MacNeil oldalán indult harcba, míg John Michael társa az igencsak komplex nevű Joannisz Szelahoglu volt.

Az első legben Part egy kemény 140-el indított, amiről azt hittem, hogy megadja az alaphangot, de ezt nem követte hasonlóan nagy dobás. A leg érdekessége, hogy Partnak sikerült egy t20-al besokallnia, de aztán Ken elintézte a partit a 19-ik nyíllal. Hát volt már ennél jobb leg a vb-n.
A második körben John Michael megrázta magát két darab 140-el, de ez nagyon kevés volt, mivel kollégájának sikerült egyszer például 35-öt dobni. És ez ilyen szinten már nem fér bele, Part pedig köszönte szépen egy 100-as kiszállóval lezárta ezt a leget. Így már 2-0 volt Kanadának.
A harmadik legben a kanadaiak egy 100-ast és egy 140-est is betoltak a táblába, amire a görögök összesen 90-el ponttal tudtak válaszolni. Úgy tűnt tükörsima lesz ez a leg, azonban Deadly Rose gondolt egyet, és elhelyezte a meccs első és egyetlen 180-as dobását. Meg is zavarta ez a kanadai fejeket, MacNeil kihagyta a kiszállót, viszont a legvégén a bullseye kifogott Michael-ön, és ezt Part újra kihasználta. Már 3-0 volt oda.
A negyedik legben felébredtek az Urak, Michael 100-asára Part 96-al válaszolt, Joannisz dobott egy 60-ast, arra pedig egy 140 érkezett Kentől. Aztán jött két 100-as dobás, így a tömeg nagyjából rendben volt a legben. Ami viszont nemcsak nagyjából volt rendben, az a kiszálló volt, ami a leg megnyerését hozta a görögöknek. Történt ugyanis, hogy a civilben kovácsként dolgozó John Michael kiszállt 160-ról. Nem gyenge…
Part az ötödik legben látványosan beragadt, két kört is ledobott tripla nélkül, míg a görögök két darab 100-ast is elhelyeztek a táblában. Joannisz megpróbált 140-ről kiszállni, ami nem jött össze, de nem került sokba. Történt ugyanis, hogy a kanadaiaknak a 108-as befejezés nem sikerült így a görögök szépíteni tudtak 3-2 re.
Jött a hatodik leg, ahol Partot megint csak MacNeil húzta maga után, már ha annak lehet nevezni, hogy csak Ő tudott 100 felett dobni ebben a körben. Biztos diétázni kezdtek az Urak, mert a tömeg nem jött… Azért csak elvergődtek 36-ig a juharlevelesek, de a leghez méltóan ezt nem sikerült megoldani. Ahogy Michael sem tudott 112-ről kiszállni. Így maradt a d9 Kanadának, amit Part meg is oldott. Így már 4-2 volt Kanadának.
Ha van mélypont egy meccsen akkor a hetedik leg volt az. 12 azaz tizenkettő nyilat dobtak el úgy a felek, hogy nem találtak triplát. No comment. Egy-egy 100-as azért felkerült a táblára Part és Michael jóvoltából, aztán a nagy öreg 145-el lerakta MacNeilt 41-re, és ezt már sikeresen abszolválni is tudták. Így a vége 5-2 Kanadának.
Nem volt egy egetverő színvonalú meccs, a görögök még a 77-es átlagot sem érték el, Parték legalább 81 fölé jutottak. Sovány vigasz lehet a helléneknek, hogy 50%-al tudtak kiszállózni, míg a juharleveleseknél ez a szám még a 40%-ot sem érte el.
De pozitívum, hogy a sportág élő legendája a háromszoros világbajnok John Part újra képernyőre került és láthattuk őt. Mert akármilyen formában is van, akármennyire is hobbi már neki a játék, Ő mégis lepakolt már az asztalra pár dolgot, amiért jár neki a tisztelet.

grecan.jpg

Írország (William O’Connor – Mick McGowan) – Hongkong (Ting-Chi Royden Lam – Scott MacKenzie): 5-4

A hongkong-i csapat kezdett, igyekeztek is minél előbb leérkezni, mert az írek stabilan dobtak, jól jöttek nekik a tömegek, és egyből sikerült brékelniük az ázsiaiakat. A második körben is jobban kezdtek az írek, csendben és hatékonyan hozták a pontokat, és végül a sajátjukat is megnyerték, így 2-0-ra el is mentek. A harmadik részben Royden Lam egy 180-as és egy 126-os körrel 16-ra dobta magukat, amit végül Scott be is dobott, így szépítettek. A következő kört az írek csak 28-al kezdték, a hongkongiak pedig köszönték szépen, és egy lájtos menet után 135-ről kiszállva egyenlítettek is. Ez pedig annyira megzavarta a zöldeket, hogy nem tudtak koncentrálni, MacKenzie pedig vezetéshez juttatta a hongkongiakat. Az írek azonban nem estek össze, hanem gyorsan és pontosan játszva hozták is a saját játékukat, ezzel pedig egalizáltak. Ezzel meg is találták a szerencséjüket, és egy tökéletes hetedik leget produkálva 40-ről behúzták a gémet, ezzel pedig felvillant a lehetőség a győzelemre. Ám az ázsiaiak nem hagyták magukat, és a nyolcadik legben egy 22-es kiszállóval döntőre mentették a meccset. A döntő leget máris egy 100-assal is indították, míg az írek csak 59-el. MacKenzie dobásain látszottak a dartitis tünetei, de ettől függetlenül mindent megtett a mai meccsen, de sajnos ez sem volt elég a győzelemhez. McGowan 94-re bullos kiszállóval befejezte a meccset, és továbbdobta az íreket a második körbe.

irlhkg.jpg

Dél-Afrika (Devon Petersen – Graham Filby) – Szingapúr (Paul Lim – Harith Lim): 1-5

Dél-Afrika indította elsőként útjára a nyilakat, de a két Lim nagyon kiegyensúlyozott dobásokkal hamar lefogyasztotta pontjait, és elsőként kiszállózhatott. S ha már megvolt a lehetőség, éltek is vele. Vezetésük tudatában pedig be is indultak, és egy maximummal megspékelve teljesítményüket már 2-0-ra mentek. A következő kör arról szólt, hogy ki lesz képes elsőre a kiszállót megdobni. A dél-afrikaiak sokadik próbálkozásra sem tudták, a szingapúriak viszont jobban koncentráltak, így újabb brék került a nevük mellé. Olyan szinten megzavarodtak az afrikaiak ettől, hogy a negyedik leget is simán elveszítették. Paul Lim ellenállhatatlanul dobott, mindig akkor jöttek tőle a magas körök, amikor kellett, ám Filby révén csak sikerült az ötödik leget behúzni Dél-Afrikának. Ám az örömük nem tartott sokáig, mivel Paul Lim vezetésével a hatodik leget is hozta Szingapúr, így viszonylag simán megnyerték a mérkőzést.

sasin.jpg

Észak-Írország (Brendan Dolan – Daryl Gurney) – Japán (Muramacu Haruki – Ono Kejta): 5-2

Az északírek jól kezdtek, két száz feletti dobással, de a japánok sem maradtak le, így hamar le is értek kiszállóra, amit végül elsőként az északírek tudtak kihasználni. A másodikban Dolan 180-al borzolta a japán kedélyeket, ám ezzel sem tudta hozzásegíteni csapatát a 2-0-hoz, mert Ono 80-ról szépen megoldotta a feladatot. Ezek után is a fej-fej melletti pontfogyasztás volt jellemző mindkét csapatra, és a forgatókönyv szerint az északírek 89-ről ki is dobták magukat, így újra vezetéshez jutottak. A japánok ugyan stabilan dobták a tömegeket, de a kerekítésekkel hadilábon álltak, Ono 98-ról rontott, de Dolan nem tudta kihasználni a hibát. Muramacu pedig d6-al egyenlített. A következő körben Dolan megdobta a meccs 2. maximumát, a japánok pedig nagyon fent ragadtak, ez pedig elég volt arra, hogy Dolan 16-ról vezetéshez juttassa magukat. A japánoknak mindenképpen nyerniük kellett a saját játékukat, hogy életben maradjanak az esélyeik, Muramacu dobálta is a magasakat, de az északírek 32-es kiszállója ismét hibátlan volt, így kétleges előnyhöz jutottak. Ono ezúttal nem tudta hozni azt a jó játékot, amit az egyéni vb-n láthattunk tőle, ez pedig meg is pecsételte a sorsukat. Dolan 90-ről bullal fejezte be a játékot, a meccset és Japán számára a világbajnokságot is.

nirjpn.jpg

Wales (Mark Webster – Gerwyn Price) – Finnország (Kim Viljanen – Marko Kantele): 5-1

Finn rokonaink kezdték a mérkőzést, ám nem akkora elánnal, mint a walesiek. Price jókor dobta a magasakat, Webster pedig jól kerekített. Viljanen is eleresztett egy 140-et, Kantele pedig egy 100-ast, de Webster 40-el lezárta az elsőt, így Wales brékkel kezdett. A szigetországiak a továbbiakban is jól dobták a nyilakat, de a kiszállónál hibáztak, ám a finnek sem tudtak élni a lehetőséggel, így Wales d6-al 2-0-ra elment. A finnek nem tudtak újítani, nem jöttek a 100-as körök, Webster és Price pedig szépen el is fogyasztotta a saját pontjaikat (3-0). A volt rögbijátékos stabil dobásainak köszönhetően hamar kiszállóközelbe került a walesi csapat, amihez kellett Webster kerekítése is, így 20-ról kiszállva már 4-0 volt az állás. Innentől kezdve már csak az volt a kérdés, hogy Wales simára hozza-e a meccset, vagy enged-e a finneknek egy becsületjátékot? A finnek egy 180-al 96-os kiszállóra érkeztek, de elsőre nem sikerült megdobniuk. A walesiek sem tudtak élni az eséllyel, így a finneknek sikerült a becsületpont megszerzése. A hatodik körben a finnek igyekeztek, hogy ne szakadjanak le, 140-el le is dobták magukat 51-re, míg Wales 150-ről jöhetett. Price pedig odaállt, és három nyíllal be is fejezte a mérkőzést.

walfin.jpg

Anglia (Phil Taylor – Adrian Lewis) – Spanyolország (Antonio Alcinas – Cristo Reyes):

Ezt a mérkőzést várta már mindenki nagyon a mai estén, ezért nálunk ki is érdemelte a „Nap rangadója” címet. Nem is csak azért, mert a világbajnoki címvédő Anglia az egyik résztvevője, hanem azért is, mert az ellenfélül kapott spanyolokat bátran kikiálthatjuk a vb „fekete lovának”, mivel mind Reyes, mind pedig Alcinas képes olyan játékot nyújtani, amivel még a legnagyobbak orra alá is borsot tudnak törni. De a legnagyobb kérdés az volt: Hogy fog játszani az Erő?

Anglia, és így Taylor kezdhette el a meccset, de a mester csak egy 45-el tudott indítani. Reyes 100-al válaszolt, és annyira jól dobtak a spanyolok, hogy az angolok nem tudtak elszakadni. Taylornál nem jöttek a triplák, Reyes pedig 112-ről szállhatott ki, de 16-ot meghagyott társának, amit ő meg is tett, így brékelőnybe kerültek a hispánok.

A második körben Taylor megdobta az első triplát, de ez is csak egy 100-asra volt elég. Lewis sem találta a ritmust, a spanyolok pedig csendben dobálgatva lógtak az angolokon. Alcinas 85-el 144-et hagyott, de Lewis egyből 180-al reagálta le ezt, ami végül az angolok egyenlítéséhez vezetett (Taylor 46-ról szállt ki). A harmadik játékban Taylor 100-al indított, de Reyes 99-el nyomtávon belül maradt. Lewis 95-öt, Alcinas viszont keveset dobott, így Taylor 135-ös köre után már 171 volt nevük mellett, de Reyes 177-el továbbra is presszionálta az angolokat, de Taylort ez sem zavarta meg, és 128-ról, bullos kiszállóval már ők vezettek. A spanyolokat ez sem rettentette vissza, és jó köröket produkálva hamar kiszállóra kerültek a következő körben, amit végül Reyes 32-ről meg is oldott.

A következő játékot mindketten 100-assal kezdték, ám míg Lewis „csak” 140-et dobott, Alcinas egy maximumot dobva tolta tovább a szekeret. Mégis Lewis volt az első ebben a legben, aki próbálkozhatott kiszállóra, de ami neki nem sikerült elsőre, az Taylornak igen, és 49-ről kidobva újra vezetéshez juttatta Angliát. Ám ez sem zavarta meg a spanyolokat, továbbra is hozták a megbízható játékukat, Alcinas pörgette a 180-akat, és 103-as átlagot produkáltak a meccs ezen szakaszában. Reyes pedig a végére egy 68-as kiszállót megdobva ismét egyenlített.

A folytatásban Taylor nem tudott triplát dobni, Lewis is csak egyet, a spanyolok viszont két 100-ast dobva elhúztak. Taylornak továbbra sem ment, Reyes pedig vérszemet kapva ment előre. Lewis 140-el 146-ra rakta le Taylort, aki nem tudott kiszállni, így 50-et hagyott. Ám Reyes 114-es próbálkozását sem tudta kihasználni, Lewis pedig már nem hibázott (4-3).

A spanyolok azonban nem estek össze, 125-el kezdtek, de az Öreg erre bevert egy max-ot, amivel kicsit meg tudtak lógni, ám ekkor megint előjöttek a hibák, a spanyolok pedig lerakták magukat 80-ra, amit Reyes nem tudott megdobni. Viszont Taylor sem tudott 76-ról kidobni magát, Alcinas pedig büntetett, így jöhetett a döntő leg (4-4).

A döntő leget Taylor tripla nélkül kezdte, de Reyes sem tudott nagyot dobni. Lewis kicsit megnyugtatta magukat, ám Cristo 125-el tapadt rájuk. Lewis 135-jére Alcinas nem tudott érdemi választ adni, Taylor pedig nyugodtan kerekíthetett 40-re. Reyes még próbálkozott egy 100-assal, de Lewis harmadik nyíllal lezárta a döntőt, és egy parádés mérkőzésen juttatta tovább a világbajnoki címvédőt. A spanyolok előtt le a kalappal, nagyon jól játszottak, megvolt az esélyük a győzelemre, ám a döntő pillanatokban jöttek a hibák, amiket Phil Taylor, vagy egy hasonló szintű játékos általában könyörtelenül ki is használ. Ezen a találkozón pedig ez is történt. Taylor pedig ezen a meccsen ismét megmutatta a világnak, hogy miért is szerzett tizenhatszor egyéni és háromszor páros világbajnoki címet. Noha nem játszott tökéletesen, mégis elég volt ez most ahhoz, hogy egy újabb lépést tegyenek majd meg a vb-címük megvédéséhez vezető úton.

engesp.jpg

Ausztria (Menszur Szuljovics – Rowby-John Rodriguez) – Olaszország (Daniele Petri – Michele Furlanis):

A nap – és ezzel együtt az első kör – utolsó mérkőzését az osztrákok és az olaszok vívták egymással. Szuljovics 99-el indított, amire az olaszok 85-el feleltek. Rodriguez 55-jére viszont Furlanis 140-et dobott. Ez pedig meg is zavarta kicsit az osztrákokat, de Little John ezt hamar feledtette egy maximummal, így 107-ről szállhattak ki, ám kétszer is rontottak. Az olaszoknak sem sikerült kidobni magukat, így az osztrákok 18-ról megszerezték a vezetést. A második körben tovább folytatódott az osztrák hegemónia, ami egy 40-es kiszállóban csúcsosodott ki. Annyira jól nyomták az osztrákok, hogy a harmadik játékban is hamar kiszállóra kerültek, amit végül Rodriguez használt ki, így hamar 3-0-ra mentek a sógorok. Az olaszok azonban nem akarták olcsón adni a meccset, így a negyedik körben Furlanis egy 180-al és Petri egy 95-el hamar 130-ra dobta magukat, amiből végül 30 maradt. Ám ez sem állíthatta meg Kicsi John-t, hogy 124-ről ki ne dobja a negyedik játékot, így nagyon hamar a vége felé fordult a találkozó. Az osztrákok pedig nem álltak meg, folyamatosan szórták a nagy pontokat, amíg Menszur fel nem tette a végére a koronát, ezzel pedig megszületett a vb első söprése, az osztrákok pedig simán továbbmentek a következő körbe.

autita.jpg

 

Ezzel pedig ki is alakultak a második forduló (a legjobb 16 között) párosításai, melyek a következőképpen alakultak (ágrajz szerint):

Anglia - Kína

Ausztria - Szingapúr

Wales - Kanada

Észak-Írország - Írország

Skócia - Norvégia

Belgium - MAGYARORSZÁG

Ausztrália - Dánia

Hollandia - Fülöp-szigetek

 

Folytatás holnap...

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://9nyil.blog.hu/api/trackback/id/tr998777140

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása