9 Nyíl

Gyártósoron (3. rész) - A Winmau-saga

2016. június 09. 11:00 - adam_f

Ebben az évben ünnepli 70 éves jubileumát az a márka, amely az egyik legelterjedtebb lett a világon.

Szinte minden pub-ban, klubhelyiségben, sőt a legnagyobb versenyeken is találkozhatunk dartstábláikkal, sőt még játékosaikkal is, akik az általa gyártott nyilakkal halmozzák a győzelmeket.

Megsúgom, én is az általuk gyártott táblára dobálok nap, mint nap, lassan egy éve, és még mindig nagyon jól néz ki, pedig már rengeteg lyuk éktelenkedik rajta.

Bár ahhoz, hogy megértsük, hogyan jutott oda a Winmau, ahol most van, kicsit még korábbra kellene visszamennünk, mint hetven év.

Kezdjük hát az időutazást…

winmau-logo.jpg

A kezdet kezdetén a dartstáblákat nem úgy gyártották, mint manapság. Alapjuk a szil-, vagy a nyárfa volt, amelyeket kézzel festettek, viszont nagy hátrányuk volt az, hogy éjjelente be kellett áztatni őket, hogy a lyukak összezáródjanak rajta, illetve elkerüljék a fa megkeményedését.

A 20. század első feléig nem is használtak más anyagot a céltáblák gyártásához. Ekkor a modellagyag vált népszerűvé, de ennek is megvoltak a hátulütői: időről időre ki kellett nyújtani, és – mondjuk ki nyíltan – a szaga sem volt éppen kellemes.

Erre a problémára 1919-ben sikerült megoldást találni, amikor egy Ted Legatt nevű angol vegyész olyan agyagot kísérletezett ki, amelynek nem volt szaga, mégis nagyon jól lehetett használni. Találmányát a „no oudor” (szagtalan) angol kifejezés után Nodornak nevezte el. A Nodort hamarosan céltáblák gyártására kezdték el használni, de ennek az elképzelésnek a sikere is eléggé behatárolt volt.

nodor.png

1935-ben a Nodor függőlegesen fűzött, majd szorosan összekötözött rövid kötéldarabokból kezdett céltáblákat gyártani. Az ötlet 1931-ből származott, egy kenti kocsmárostól, név szerint Frank Dabbstől, amit Legatt kicsit továbbfejlesztett, és végül közösen szabadalmaztatták. Ezt nevezték „Az igazi sörté”-nek (The Real Bristle). Fő vonzerejét azt jelentette, hogy a nyíl által fúrt lyukak a tű eltávolítása után maguktól összezáródtak. Ezen újításnak köszönhetően a sörtés céltáblák maradtak az összes változat közül a legnépszerűbbek. A legjobb modern sörtetáblák szizálból készülnek, ami egy, többek között Kelet-Afrikából származó rostanyag, melyet eredetileg kötélgyártásra használtak.

És ekkor került a képbe Harry Kicks

Harry 1945-ben mozgótőkéből hozta létre a HAKicks nevű céget, amely eleinte szintén szilfatáblákat gyártott. Ezeket a táblákat kézzel festették addig, amíg az 50-es években el nem kezdték használni a szitanyomást a táblák színezéséhez. A későbbiekben papírtekercsekből állították elő a táblákat, amelyek már nem igényeltek áztatást. Ezt a táblát „Keep Dry” néven forgalmazták (később ezt a márkát eladták egy skót gyártónak).

1960-tól kezdve – miután Kicks fiai is beszálltak az üzletbe – HAKicks and Sons néven folytatódott a gyártás, ám ekkoriban a Nodor házatáján is változások történtek. 1966-ban Legatt visszavonult, illetve lejárt a Nodor szabadalma a sörtetáblára, így megnyílt a lehetőség a többi cég előtt, hogy hasonló táblákat gyárthasson. 1973-ban Olly Croft, a BDO elnöke leszerződött Kicks cégével, mint a BDO hivatalos táblabeszállítójával, ezzel pedig a cég elindult a siker felé vezető úton. Ennek megfelelően Kicks megváltoztatta a vállalat nevét, amelyhez felesége nevét használta fel: így lett Winifred Maud neve után WINMAU a cég új neve.

1984-ben azonban Harry Kicks meghalt, a cég pedig fiai kezébe került. Ám ekkoriban kezdett visszaesni a darts nézettsége, és népszerűsége, ezzel együtt pedig a cég is válságba került. Ám ekkor ismét jött a segítség, ezúttal Ron Kurtz személyében, aki 1993-ban, az Accudart tulajdonosaként megvásárolta a Winmau részvényeinek többségét, ezzel pedig olyan tőkeinjekciót adott a gyárnak, amely két év alatt helyrerakta a helyzetet, és a vállalat kilábalt a bajból. 1997-ben kezdte el gyártani a Winmau a „Penge” (Blade) nevű tábláit, amelynek különlegessége, hogy kerek drótozás helyett a táblába süllyesztett pengékkel gyártották, ezzel lecsökkentve, illetve elkerülve a kipattanó nyilak problémáját. Most már ennek a márkának a negyedik generációját használják a nagy tornákon, és – mi tagadás – talán a legelterjedtebb táblává vált a mai időkben. Ebben az évben a Winmau lett az Év Üzlete díj tulajdonosa Közép-Angliában.

nw.jpg

Közben persze zajlott tovább a verseny a Nodorral. Mindkét gyártó igyekezett a lehető legjobb minőségre törekedni, és megszerezni a másikat. Ez végül a Winmaunak sikerült, aki 2002-ben – sikeres tárgyalások után – végül magába olvasztotta a Nodort, de a márkanevet nem szűntette meg, hanem tovább gyártja – külön a Winmau mellett. A Nodornak is nagyon nagy keletje van a piacon, mivel nagyon jó minőségű tábláit sok helyen használják, míg a Winmau alapvetően a BDO beszállítójaként az általa rendezett versenyeket szponzorálja, illetve látja el felszerelésekkel.  A gyár központja jelenleg Brigend-ben (Dél-Wales) található, de a gyártás nagy része Kenyában zajlik.

Természetesen manapság is rengeteg játékos áll a Winmau mögött, akik az általuk gyártott, és testreszabott felszereléseknek köszönhetően naponta gyarapítják győzelmeik számát. Nézzük kik is ezek a ma is nagyon jól ismert nevek (a teljesség igénye nélkül):

Andy Fordham, Ted Hankey, Scott Waites, Scott Mitchell, Dennis Priestley, Peter Manley, Mark Webster, Steve Beaton, Mervyn King, Dean Winstanley, Paul Nicholson, Simon Whitlock, Bobby George, Christian Kist, Leighton Rees, Kevin Painter, Colin Osborne, Jeff Smith, Brendan Dolan, Steve Brown és persze a hölgyek közül a 10-szeres BDO világbajnok: Trina Gulliver.

winmau_player_banner.jpg

Jó lenne egyszer egy ilyen impozáns névsorban szerepelni…főleg, hogy a történetük még bőven nem ért véget.

Szólj hozzá!
Gamecente

A bejegyzés trackback címe:

https://9nyil.blog.hu/api/trackback/id/tr578776488

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása