9 Nyíl

22 nap a világbajnokságig - A PDC-sztori

2016. november 23. 10:00 - adam_f

2. rész: 1995 - Legenda születik

Új sorozatba kezdünk az oldalon, amelynek nem más a célja, mint hogy - a mai naptól kezdve a világbajnokság kezdetéig - minden nap górcső alá vegyünk egy évet a PDC viszonylag fiatal történetéből, és bemutassuk az eddig lezajlott világbajnokságokat a kezdetektől, egészen a tavalyi esztendőig. Részesei lehetünk annak a folyamatnak, amely során a Tizenhatok közössége kiemelkedett az árnyékvilágból, és elindult egy olyan úton, amely ma már emberek millióit mozgat meg. Megmutatjuk, hogyan fejlődött a világbajnokság rendszere 1994-től, és írunk még sok más, érdekes dologról is. Reméljük, ez a retrospektív visszatekintés sokakban felkelti az érdeklődést szeretett sportágunk iránt, és decemberben odaszegezik magukat a televízió elé, hogy minél többször hallják majd azt a szóösszetételt, amely a játék kezdetére hívja fel a versenyzőket. Szóval: GAME ON!

pdc.jpg

A kezdetek után - World Matchplay után és egy újabb vb előtt:

1994: Ebben az évben Dennis Priestley-nek jutott tehát az a megtiszteltetés, hogy elsőként nyerje meg a frissen alakult WDC szervezet első világbajnoki címét, így ő címvédőként vághatott neki a következő évnek. Ebben az évben hívta életre a WDC az első ízben 1994. augusztus 1 és 8 között lezajló World Matchplay versenysorozatot, amelyet - nagy meglepetésre az első évben - nem angol játékos nyert meg, hanem az amerikai Larry Butler, aki egy maratoni mérkőzésen verte 16-12-re az angol világbajnokot. Ezen a versenyen kívül még további öt tornára is sor került, amelyből további kettőt is Priestley nyert, rajta kívül még Mick Manning-nek, Peter Evisonnak, és Phil Taylornak sikerült egy-egy győzelmet bezsebelnie.

6808a88f-66db-4825-ad38-069e236e6f69_1994-world-matchplay-darts-larry-butler-002_full.jpg

Larry Butler - egyetlen amerikaiként meglepetésre elhappolta az esélyesek orra elől a World Matchplay győzelmet

A Legenda megszületik:

1994. december 27-én vette kezdetét, és 1995. január másodikáig tartott a második WDC-világbajnokság küzdelemsorozata, változatlan helyen és változatlan struktúrában. Annyi kis változás azért csak volt, hogy új névadó szponzor érkezett, így az 1995-ös verseny hivatalos megnevezése Proton Cars World Darts Championship lett. A rendszerén nem változtattak, nyolc csoportban körmeccseket játszottak, majd a nyolc továbbjutó került össze az egyenes kieséses szakaszban. Ja, és volt még egy, számottevő változás is: ezúttal "csupán" 55.000 font volt a torna összdíjazása (azaz 9.000-el kevesebb, mint az elsőn), melyből 12.000-et kapott az első, 6.000-et a második, és 5.000-et a harmadik helyezett.

A nyolc kiemelt személye sokat nem változott az első évihez képest, de egy skót játékosnak sikerült megtörnie az angol hegemóniát, így a következőképpen alakult az erősorrend:

  1. England  Dennis Priestley
  2. England  Rod Harrington
  3. England  Peter Evison
  4. England  Phil Taylor
  5. England  Bob Anderson
  6. England  Kevin Spiolek
  7. Scotland  Jamie Harvey
  8. England  Alan Warriner

A csoportmeccseken szinte minden kiemelt hozta az előzetesen elvárt formát, és könnyedén jutottak tovább, ám a legnagyobb meglepetést a friss világbajnok, Dennis Priestley korai kiesése jelentette, aki -2-es mutatójával a második helyen végzett a csoportjában, és köszönt el a további versenytől, mellette még Eric Bristow, Jocky Wilson, Cliff Lazarenko, Keith Deller, valamint a tavalyi harmadik helyezett Steve Brown is korán búcsúzott. Továbbjutott viszont az a John Lowe, aki tavaly még a csoportkört sem érte túl, valamint Dennis Smith is.

maxresdefault_13.jpg

Priestley-nek ezúttal nem jött össze a címvédés - Taylor előtt végre megnyílt a lehetőség

Az egyenes kieséses szakaszban aztán beindult a henger: Taylor gyorsan elrendezte Bob Andersont 4-1-re, míg John Lowe még szettet sem engedett Dennis Smithnek, és 96,78-al megdobta a legmagasabb tornaátlagot is. Evison is 4-1-el ejtette ki Spioleket, Harrington pedig 4-2-vel jutott túl a skót Harvey-n. Az elődöntők közül a Harrington - Evison találkozó könnyed ujjgyakorlat volt Rod számára, 5-1-es sikeréhez nem férhetett kétség. Ám a másik találkozó megért volna egy külön posztot, annyira izgalmas és fordulatos meccs volt. Lowe és Taylor fej-fej mellett haladtak egymás mellett, egészen 4-4-ig, ám ekkor Taylor robbantott, és megnyerte a döntő játékot. Lowe végül a harmadik hellyel vigasztalódott (4-2 Evison ellen), míg ellenfele immáron másodszor jutott be a végső kettősbe.

hqdefault_7.jpg

John Lowe ezúttal nagyon jól versenyzett - jutalma a harmadik helyezés lett

rod-harrington.jpg

A talpig úriember, Rod Harrington - első döntőjén nem tudta megállítani az ifjú angol titánt 

Ahol ezúttal nem Dennis Priestley, hanem Rod Harrington várt rá. Ám Taylort ez sem zavara meg a játékban. Nagyon koncentráltan állt a tábla elé, higgadtan dobta a nyilakat, és ennek a nyugalomnak köszönhetően, a vártnál sokkal simábban, 6-2 arányban nyerte a mérkőzést, ezzel pedig - mondhatjuk akár így is - elindult a Phil Taylor-éra a WDC-nél. Imponáló átlagot produkált a döntőben a fiatal angol. 94,11-es teljesítményére Harrington "csak" 87,15-öt tudott dobni.

864x486.jpg

Phil Taylor, kezében az első világbajnoki címével - és ezt még mennyi követte  

Szerencsére ennek a mérkőzésnek már a teljes videója rendelkezésünkre áll, így a kedves olvasókkal is meg tudjuk osztani Mr. Power legelső világbajnoki címének történetét.

Folytatása következik...az 1996-os év eseményeivel.

Olvassa el a sorozat korábbi részeit is:

1. rész: 1994 - Az első lépések

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://9nyil.blog.hu/api/trackback/id/tr4311826195

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása