9 Nyíl

14 nap a világbajnokságig – A PDC-sztori

2016. december 01. 14:00 - Denis Potvin

10. rész: 2003 – A juharlevél éve

Új sorozatba kezdünk az oldalon, amelynek nem más a célja, mint hogy - a mai naptól kezdve a világbajnokság kezdetéig - minden nap górcső alá vegyünk egy évet a PDC viszonylag fiatal történetéből, és bemutassuk az eddig lezajlott világbajnokságokat a kezdetektől, egészen a tavalyi esztendőig. Részesei lehetünk annak a folyamatnak, amely során a Tizenhatok közössége kiemelkedett az árnyékvilágból, és elindult egy olyan úton, amely ma már emberek millióit mozgat meg. Megmutatjuk, hogyan fejlődött a világbajnokság rendszere 1994-től, és írunk még sok más, érdekes dologról is. Reméljük, ez a retrospektív visszatekintés sokakban felkelti az érdeklődést szeretett sportágunk iránt, és decemberben odaszegezik magukat a televízió elé, hogy minél többször hallják majd azt a szóösszetételt, amely a játék kezdetére hívja fel a versenyzőket. Szóval: GAME ON!

pdc.jpg

Egy mindig mindet elsöpört az erő

A 2003-as esztendőben úgy tűnt folytatódik Phil Taylor egyeduralma. Az első alkalommal kiírt UK Opent úgy nyerte meg, hogy igazából csak egy szoros meccse volt, a harmadik körben Kevin Painter ellen, a többi meccsen igazán meg sem izzadt. A döntőben aztán 18-8 arányban lemészárolta Shayne Burgesst. Hasonlóan simán húzta be a World Matchplayt is, ahol szintén a közelébe sem tudtak férkőzni az ellenfelek. Az elődöntőben 7 leget vert Peter Manleyre, míg a döntőben 18-12 arányban verte Wayne Mardlet. A World Grand Prixen sem tudták még megszorítaniTaylort, simán elintézte Steve Beatont, Dennis Priestleyt, Alan Warrinert és Roland Scholtent is, mielőtt a döntőben 7-2 arányban simán verte John Partot.

Egyedül a Desert Classic volt az a verseny amit nem Taylor nyert meg, ezen a tornán „csak” az elődöntőig jutott el, ott John Part tudta őt megverni 13-10-re. A mérkőzés videója:

A döntőt egyébként Peter Manley nyerte Part ellen 16-12-re. Szóval az ég világon minden arra utalt, hogy 2003-ban ismét Phil Taylor nyeri majd a világbajnokságot. 

Új év, új névadó, új győztes

A 2003-as világbajnokság új név alatt  Ladbrokes.com World Darts Championship indult el. Az elmúlt évekhez képest változás volt, hogy nem 32 hanem 40 játékos került be a világbajnok mezőnyébe, ezáltal az első forduló tulajdonképpen egy „előselejtező lett”, így a kiemelt 16 játékos és a 8 nyolc nem kiemelt, de nem is első körben játszani kényszerülő játékos mellé 8-an érkeztek az első fordulóból.A 16 kiemelt a következőképpen festett.

  1. England Phil Taylor
  2. Canada John Part
  3. England Ronnie Baxter
  4. England Alan Warriner
  5. Netherlands Roland Scholten
  6. England Peter Manley
  7. England Colin Lloyd
  8. England Dennis Smith
  9. England Denis Ovens
  10. England Andy Jenkins
  11. Wales Richie Burnett
  12. England Dave Askew
  13. England John Lowe
  14. England Kevin Painter
  15. Scotland Jamie Harvey
  16. England Peter Evison

 

Miután lezajlott az első kör (ahonnan egyébként Wayne Mardle és az akkor nagyon fiatal Simon Whitlock is továbbment) elkezdődtek a legjobb 32 közti küzdelmek. A hatodik helyen kiemelt Manley sima 4-1-es vereséget szenvedett Simon Whitlock ellen, ami nem kis meglepetést jelentett. John Lowe korai búcsúja már kevésbe volt meglepő, őt Les Fitton intézte el 4-1 arányban. Andy Jenkins sem járt jól, neki Chris Mason jelentett megoldhatatlan akadályt. Wayne Mardle pedig kiváló 96-os átlaggal intézte el a 16-ik kiemelt Peter Evisont. A többi 12 kiemelt sikerrel vette az akadályt.

A harmadik fordulóban Phil Taylor és Wayne Mardle parádés kis meccset játszottak, Taylor közel 100 pontot átlagolt, Mardle pedig 93 felett zárt, szóval adtak a tömegnek rendesen. A meccset Taylor 5-3-ra nyerte meg. Érdemes megnézni a meccset:

Dennis Smith 5-1-el ütötte ki Owenst, Scholten pedig lenullázta Dave Askewet. Alan Warriner nagyon megizzadt Les Fitton ellen és csak minimális különbséggel tudott nyerni. John Part és Jamie Harvey jó meccset hoztak össze, amit a kanadai nyert meg 5-3-ra. Colin Lloyd meglepően simán 5-1-re kapott ki Chris Masontől, míg az ifjú Whitlock nem bírt Richie Burnettel. Kevin Painter és Ronnie Baxter csajáta sem a papírforma szerint dőlt el, a Művész névre hallgató Painter 5-3-al lépett a legjobb 8 közé.

Phil Taylor folytatta a megszokott magas szintű játékot, túllépte a 100-as átlagot, ezzel pedig Dennis Smith nem tudott mit kezdeni, a vége 5-3 „The Power” javára. Alan Warriner nem sok esélyt adott Scholtennek, elég simán 5-2 arányban nyerte a partit és jutott a legjobb négy közé. Nála simábban csak John Part zárta a kört, aki briliáns játékkal, 95-ös átlaggal lenullázta az addig két kiemeltet búcsúztató Chris Masont. Kevin Painter is elég simán hozta a Burnett elleni meccset (5-2) így elkövette azt a bravúrt, hogy két nála magasabban rangsorolt játékost vert meg egymás után.

Az elődöntőkben aztán kijött a papírforma (ami ugye a darts világában nem mindig jön be). Phil Taylor és Alan Warriner mérkőzése finoman szólva sem volt a legszorosabb mérkőzés, Taylor esélyt sem adva, 6-1 arányban nyert. John Part és Kevin Painter viszont izgalmas meccset játszottak, a kanadai versenyzőnek sikerült jobban a nap és 6-4 arányban megverte Paintert.

A döntőben pedig klasszikus született. Phil Taylor és John Part csatája egyike a valaha volt legjobb mérkőzéseknek. Nem is nagyon lehet jelzőket találni, inkább lássuk azt ahogyan John Part az 1994-es BDO világbajnokság megnyerése után megnyerte a PDC világbajnokságát is.

Olvassa el a sorozat korábbi részeit is:

1. rész: 1994 - Az első lépések

2. rész: 1995 - Legenda születik

3. rész: 1996 - A Taylor-éra kezdete

4. rész: 1997 - Mesterhármas

5. rész: 1998 - Új név és régi lendület

6. rész: 1999 - Új seprű jól seper?

7. rész: 2000 - Az Y2K probléma? Á, dehogy!

8. rész: 2001 - Egy fura reklámfogás, és egy újabb rekord

9. rész: 2002 - Egy elmaradt kézfogás, és egy fontos kupameccs

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://9nyil.blog.hu/api/trackback/id/tr2212014316

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása