9 Nyíl

Akit a legmegbízhatóbbnak tartanak a PDC-ben

2016. december 04. 19:00 - Lampard08

Paul Hinks, akit Dennis Priestley ajánlott be

Hála Nektek, drága olvasók, rengeteg dologgal foglalkoztunk az egy év alatt a blogon. Azért nektek, mert éreztük felőletek a kiapadhatatlan kíváncsiságot a sportág iránt, így mindig mást, és mást szerettünk volna bemutatni. A versenyek tudósítása mellett, írtunk a sportág nagy egyéniségeiről, technológiáról, nyilakról, táblákról, dobásokról, edzésekről, bevonulókról és sok-sok másról is. Most pedig a PDC speakerei következzenek. Jöjjenek azok, akikről keveset beszélünk, viszont ők annál többet egy-egy meccsen. Górcső alá kerülnek a PDC speakerjei, akik legalább annyira érdekes figurák, mint kedvenc dartsjátékosaink.

paul-hinks-betvictor-world-matchplay-second-round-lawrence-lustig-pdc.jpg

Rögtön kezdjük azzal, hogy kijavítom saját magam: a betekintőben nem voltam egészen pontos, ugyanis inkább bírókról van szó, akik ellátnak speaker feladatot is. A PDC saját oldalán jelenleg négy hivatalos bírót tüntet fel. Íme cikk sorozatunk második része: Paul Hinks.

Általános infók

született: 1956. február 19.

becenév: Leighton

twitter: https://twitter.com/paul_hinks2

PDC debütálás: 2004

CV: South Kirkby, Pontefract (Yorkshire) közelében él feleségével. Paul maga is darts játékosként kezdte pályafutását, ám sosem volt annyira tehetséges, hogy professzionális szinten foglalkozzon a sporttal. Az 1980-as években yorskhire-i lokál pubokban bíráskodott és itt ismerkedett meg Dennis Priestley-vel, a kétszeres világbajnok darts játékossal. Priestley volt, aki beajánlotta a PDC-hez, ahol szívesen fogadták, ugyanis ebben az időben kerestek egy akkori bíró, Freddie Williams helyett valakit.

A tiszta hangzású orgánumáról és kevés hibáiról híres bíró a PDC-nél hivatalosan 2004-ben, egy World Matchplay partin debütált.

A bíráskodásról

Paul egy interjúban mesélt arról, hogy mit is jelent darts bírónak lenni, és hogy mennyire nem csak arról szól ez az egész, hogy egy ember egy mikrofonnal a kezében áll a tábla jobb oldalán:

“Mielőtt TV-s közvetítésekbe kezdtem, nem gondoltam, hogy a bíró teljes mértékben vezetője egy-egy találkozónak a színpadon. Magabiztosságot kell mutatnod és adnod a két játékosnak, továbbá a közönséget megfelelő mederben kell tartanod az egész mérkőzés alatt. Ez nem csak arról szól, hogy kiállsz és ordítod az eredményt. Figyelned kell arra is, hogy mikor van szünet a televíziós reklámok miatt. Neked kell ügyelned arra is, hogy mikor mennek szünetre a játékosok... ”

Kilencnyilasok

A cikkünk megírásának pillanatáig Paul Hinks 8 darab tévés 9 nyilassal „büszkélkedhet”. Érdekesség, hogy ezek között nincs se Phil Taylor, se van Gerwen által produkált tökéletes befejezés. A teljesség igénye nélkül most idézzünk fel 3 partit, ahol Paul bíráskodott.

  1. 2014 PDC World Darts Championship

 

A szetteket tekintve az ausztrál Kyle Anderson 2-1-es hátrányban van Ian White-tal szemben, amikor a negyedik szett első legjébe becsatlakozunk. Anderson 180-at majd ismét 180-at dob, amikor az utolsó három nyilához készül: T20, T19, D12. Tökéletes befejezés! Szomorú a folytatás, ugyanis Kyle ennek ellenére 3-1-es összesítéssel kiesett és White volt, aki továbbment.

Ennek a 9 nyilasnak a különlegessége abban is rejlik, hogy a meccset megelőző fél órában Terry Jenkins szintén kiszolgálta az Alexandra Palace éhes közönségét: Per Laursen ellen sikerült 9 tökéletes nyilas kiszállót produkálnia. Azonban Terry sem örülhetett, ugyanis Kyle Andersonhoz hasonlóan ő is kiesett annak ellenére, hogy 9 nyilas kiszállót produkált.

  1. 2014 World Grand Prix

Volt-e olyan a PDC történetében, hogy egy meccs alatt két 9 nyilas is volt, és a két tökéletes befejezést felosztották a játékosok egymás között? Hogyne lett volna!

Az elkövetők: James Wade és Robert Thornton a 2014-es World Grand Prix nyolcad döntőjében, a speaker pedig Paul volt.

A második szett első legjében Wade dob 160-at, majd 180-at, végül T20, T17 és Bull. Tökéletes!

Thornton gondolt egyet és úgy volt vele, hogy ne hogy már szégyenben maradjon és a 4. szett második legjében ő is beköszönt: 160, 180, majd T20, T17 és Bull. Pörfikt.

  1. 2016 PDC World Darts Championship

Paul Hinks bíráskodott akkor is, amikor a legutóbbi világbajnokságon a torna későbbi győztese és címvédője Gary Anderson 9 nyilas leggel fejezte be az elődöntőben az első szettet a holland Jelle Klassen ellen. Szám szerint: 180, 180, majd T20, T19 és D12.

Glory, glory Gary Anderson!

Klaasen remek sportember, elsőként fog kezet Gary-vel, majd pedig a szünetre térve meg is tapsolja ellenfelét.

Elszámolás (?)

 Paul Hinks nyugodtan kijelenthető, hogy a PDC bírók között a legmegbízhatóbb - mármint, ami a számmisztikát illeti (Russ Bray kapcsán ez azért ennyire egyértelműen nem kijelenthető). De ő is emberből van, tud hibázni.

2014-et írunk, amikor is a World Matchplay tornán éppen a legenda Phil Taylor 11-3-ra vezet Michael van Gerwen ellen. A világelsőnek 127 a maradéka, amikor T20, 17 és Bullt dob, amivel kiszáll és nyeri a 15. leget.

Paul későn kapcsol és így jelent: 127...meccs...a tizenötödikben. Hivatalosan így kellett volna mondania: “In charge in the Fifteenth leg, Michael Van Gerwen"

Azt hiszem Taylor arca mindent elárul:
taylor_paul_hinks.png

Paul igazából nem hibázott, jól számolt, csak későn kapcsolt, hogy Gerwen ezzel a bull dobással befejezte a leget a 127-es kiszállót abszolválva.

Hirtelen halál

A fentiekből úgy tűnhet, hogy Paul sosem – vagy csak nehezen – hibázott karrierje során, azonban a 2015-ös Világbajnokságon vele is megesett egy baki.

Wes Newton és Cristo Reyes mérkőzése végig izgalmas volt, olyannyira, hogy a szetteket és a legeket tekintve is döntetlenre álltak a felek. A szabályok szerint ekkor hirtelen halál legre kerül sor, amelyet először bullra dobással döntenek el, hogy ki kezdje. Paul azonban ezt teljesen elfelejtette és Cristot jelölte meg, hogy ő kezdheti a dobást. A spanyolon már az elején látszott, hogy furcsálja Hinks szavait, de rádob a bullra (kis bull lett belőle), majd rákérdezett, hogy ez most a kezdésért ment-e. Paul jelezte, hogy folytatódjon a parti, Reyes dobott, majd Newton folytatta a sort. A vége az lett, hogy a PDC egyik hivatalos embere jelezte, hogy újra kell kezdeni a leget, mert nem a hivatalos módon lett elkezdve.

„Vicceskedés”

Paul elég szigorú embernek tűnik, de nem kell félteni, tud azért ő is poénkodni, ha arról van szó. Mindezt az alábbi videó is igazolni fogja:

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://9nyil.blog.hu/api/trackback/id/tr7412020441

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása