9 Nyíl

Figyelem, ma elkezdi Michael van Gerwen is!

2016. december 17. 12:00 - Lampard08

William Hill PDC darts-világbajnokság - 3. nap (beharangozó)

A szombati nap (és majd a holnapi is) nyolc mérkőzést tartogat számunkra. A délutáni programban tábla elé lép többek között Terry Jenkins és Benito van de Pas, az esti szekcióban pedig Stephen Bunting, Darren Webster és nem mellesleg a világelső Michael van Gewen is megkezdi szereplését a világbajnokságon. Lássuk mi vár ránk szombaton!

Délutáni szekció

Tengku Shah v Maszumi Csínó (selejtező)

Az első meccsünk egy selejtező lesz, amely nem másról hivatott dönteni, mint hogy a délutáni programot lezárva ki lesz az, aki a holland Benito van de Pas ellen lép színpadra. Az egyik sarokban a Japán vb kvalifikáció győztes Maszumi Csínó, a másikban Tengku Shah, aki Malajziát képviseli, mivel idén novemberben a PDC dél - ázsiai kvalifikációs versenyét megnyerve szerzett magának jogot az indulásra.

Mindkettejüknek ez lesz az első fellépése a PDC világbajnokságon, egymás ellen sem léptek még tábla elé. Tippem az, hogy a japán Csínó fog továbblépni, de elég nagy kihívás ennek a partinak a végkimenetelét megmondani.

Terry Jenkins (18) v Josh Payne

A múlt és a jelen csatája, akár így is felvezethetnénk ezt a találkozót. Terry Jenkins korából adódóan is már túl van karrierje fénypontján: 2015-ben még nyert egy Players Championshipet, azóta viszont semmi kiemelkedőt nem lehet megemlíteni vele kapcsolatban (2003-tól íródó PDC-s karrierje során kilenc major döntőn vett részt, azonban pechjére mindet elveszítette). Idén a PDC Austrian Darts Open tornán elődöntőig ment, a European Darts Openen pedig a negyeddöntő jelentette neki a végállomást. A Players Championship 12. állomásán Barnsley-ban még döntőzött, azonban Gary Andersontól nagy csatában 6-5-re kikapott.

A „The Bull” becenévre hallgató angol október elején azt nyilatkozta, hogy pihenőt tart és csak a kiemelt tornákon fog elindulni. Természetesen a vb ennek számít, így értelemszerűen itt találjuk a nevét, mégpedig a 18. helyen kiemeltként.

Ellenfele a 23 éves Josh Payne abszolút az új generáció képviselője. Idei kiemelkedő eredménye, hogy a Players Championship 6. állomását Barnsley-ban, James Wade-et legyőzve a döntőben sikerült megnyernie (ráadásul úgy, hogy 5-5-ös állásnál 116-os befejezést sikerült megoldania, így elütve Wade-et a lehetőségtől, hogy a 40-es kiszállóra rádobhasson), aztán a Players Championship Finals tornán a legjobb 16-ig menetelt, ahol szembejött vele a későbbi győztes van Gerwen.

Egymás ellen eddig háromszor találkoztak, mind a három alkalommal a Players Championship Barnsley-ban rendezett fordulóján: kétszer Jenkins, egyszer pedig Payne diadalmaskodott. A fogadóirodák Jenkinst tartják esélyesebbnek, nekem azonban az a tippem, hogy egy szoros csatában ugyan, de Josh Payne lesz az, aki továbbjut.

John Henderson (31) v Andrew Gilding

Egy jó kis skót-angol párharc! John Henderson idén a Players Championship 14. állomásán elődöntőig jutott, azonban a többi tornán nem tudott igazán kiemelkedőt produkálni. 2003-tól íródó „darts történelmében” jelentős mérföldkő volt a 2010-es év, amikor is a világranglistán egészen a 25. helyig kúszott fel.  Az idei vébén 31. helyen került rangsorolásra.

Ellenfele az az angol Andrew Gilding lesz, aki idén Hendersonhoz hasonlóan egy Players Championship (konkrétan a 10.) állomáson az elődöntőig jutott. Ha a skótnál kiemeltem, akkor Gildingnél is érdemes megemlíteni, hogy ő idén a 34. helyet foglalja el a jelenlegi világranglistán.

Egymás ellen eddig háromszor meccseztek: Henderson kétszer, míg Gilding egyszer tudott diadalmaskodni. Ha tippelni kellene, akkor azt mondanám, hogy extra nagy izgalmakra nem kell számítani, de a végén a skót Henderson megy tovább, hogy majd a következő körben Gary Andersonnal küzdjön meg.

Benito van de Pas (15) v Shah/Csínó

A délutáni program záró mérkőzésén megkezdi szereplését a holland van de Pas is, aki a 15. kiemelt a tornán. A Big Ben becenévre hallgató fiatal tehetség nekem kifejezett kedvenceim közé tartozik. Benito nem zárt rossz évet: három Players Championshipset is nyert (4., 9., 20. állomás), a PDC International Darts Openen elődöntőig jutott (Kim Huybrechts parancsolt neki megálljt), a PDC European Matchplay-en és a World Grand Prixen a negyeddöntőig ment (előbbit a későbbi győztes James Wade, míg utóbbit honfitársa, Barneveld ellen bukta el). Kiemelkedő eredménye, hogy az idei Grand Slam Of Darts versenyen megnyerte a H jelű csoportot, aztán sajnos a legjobb 16 között egy elég sima meccsen alul maradt James Wade-del szemben.

Tavaly a vébén a legjobb 16 között esett ki Michael Smith ellenében, ráadásul egy elég sima partin (4-0). Ha az első kört abszolválja (már pedig ez kötelező feladat a hollandnak), akkor a következő körben a Terry Jenkins / Josh Payne páros közül kap ellenfelet (a fentebb írtakból következően lehet, hogy nem Jenkinst), ami keményebb falat lesz majd, de nem megoldhatatlan. Idén a legjobb 16 elvárt a hollandtól, és szerintem ezt teljesíti is.

Big Ben sem Maszumi Csínó-val se pedig Tengku Hadzali Shah-val szemben nem játszott még meccset. Tipp: Benito van de Pas szettveszteség nélkül megy tovább.

vandepas.jpg

 

Esti szekció

Ross Snook v Kim Viljanen (P)

A délutáni programhoz hasonlóan este is egy selejtezővel kezdünk, amely eldönti majd, hogy a nap záró meccsén ki léphet színpadra a világelső van Gerwen ellen. A kanadai Ross Snook augusztusban megnyerte az Észak-Amerikai kvalifikációt (mégpedig úgy, hogy a legjobb 16 között nem mást sikerült legyőznie, mint John Partot), így biztosítva helyét a vébén. Ellenfele, a finn Kim Viljanen az SDC (Scandinavian Darts Corporation) által rendezett, hat selejtezősorozatból álló, és ez alapján felállított ranglistán sikerült az élen végeznie (három állomást is megnyert), így foglalva helyet magának a vébére.

Ross számára ez lesz az első fellépés a PDC világbajnokságon, míg Viljanen már kétszer kvalifikálta magát és tavaly Sven Groen-t legyőzve a legjobb 64-ig is eljutott, viszont Kevin Painter megálljt parancsolt neki (2015-ben pedig az előselejtezőben elbukott). Egymás ellen még nem léptek tábla elé. Tippem az, hogy a kanadai Ross Snook fog továbblépni, annak ellenére, hogy finn ellenfelének a tavalyi két vébé szereplés minimális előnyt jelenthet.

Cristo Reyes (32) v Dimitri van den Bergh

A spanyol Cristo Reyes a belga van den Bergh ellen kezdi meg szereplését a vébén. Reyes idén a Players Championship 11. állomásán Barnsley-ban elődöntőig jutott, ahol Joe Cullen ellen elbukta a partit, de kiemelkedő eredménye volt az idei évről, hogy a European Championshipen a legjobb 16-ig menetelt.

Ellenfele van den Bergh a Players Championship 15. állomásán elődöntőig jutott, viszont ott van Gerwen megálljt parancsolt neki. Kiemelendő, hogy 2016-ban a PDC Youth World Championship eseményen is az elődöntő volt a végállomás számára. Mindenképpen meg kell említeni a belga idei eredményei között, hogy a Grand Slam of Dartson a B jelű csoportban egyaránt négy pontot szerzett és ugyanannyi leg különbséggel zárt, mint a csoport skót tagja, Robert Thornton. A szabályoknak megfelelően drámai 9 nyilas „szétlövésre” került sor, ahol mindössze a skót csak öt ponttal dobott többet a belgánál (340 vs. 345), így sajnos van den Bergh nem mehetett tovább.

Egymás ellen eddig négyszer találkoztak és döntetlen a mérlegük: kettő győzelem a belga és kettő a spanyol neve mellett. Most is kiélezett, de ugyanakkor színvonalas csatára lehet számítani, ahol tippem szerint a belga van den Berg megy majd tovább (bárki is kerül ki győztesen, a következő fordulóban nagyon nagy valószínűséggel van Gerwennel találja szemben magát).

Stephen Bunting (16) v Darren Webster

Az esti szekcióra is jut egy „fiatalság kontra idősebb generáció” parti. A BDO világbajnok és a Premier League-et is megjárt Bunting 16. kiemeltként érkezik a vébére, aki idén nem zárt rossz évet: a Players Championship második állomásán van Gerwent legyőzve a döntőben tudott diadalmaskodni, míg a European Darts Openen elődöntőig, az Austrian Darts Openen és a European Darts Grand Prixen negyeddöntőig verekedte magát.

Darren Webster idén két Players Championshipen is elődöntőig ment, de legjobb eredményét természetesen a Players Championship Finals tornán érte el, ahol szintén elődöntőbe került, nem akárkiket legyőzve, mint Simon Whitlock vagy Alan Norris. A döntő küszöbén is megvolt a lehetősége a bravúrra, hiszen a világelső van Gerwen ellen már 6-0-ra is vezetett, azonban innen sikerült visszakapaszkodnia és behúznia a meccset a hollandnak.

Egymás ellen eddig háromszor találkoztak, kétszer Bunting, egyszer pedig Webster tudott győzni. Valahogy az az érzésem, hogy a dartsvilág Peter Griffinje, azaz a „The Bullet” becenévre hallgató Bunting fog továbbmenni, így rá tippelek, de ne legyenek kétségeink afelől, hogy Webster nem fogja megnehezíteni a dolgát. A következő körben pedig a Whitlock - Kolcov/Horvat meccs győztese várhat rá.

bunting_1.jpg

Michael van Gerwen (1) v Snook/Viljanen

Lehet van Gerwent imádni, szeretni, utálni, gyűlölni, de egy valamiben egyet kell, hogy értsen minden darts szerető: ez van Gerwen ÉVE volt. Bárki bármit is mond, az, amit eddig idén elért az történelmi tett és parádés teljesítmény. Már csak egyetlen nyitott kérdés maradt: vajon felteszi-e arra a bizonyos i-re azt a bizonyos pontot a világelső, hiszen mit sem érne a szezon a vb-győzelem nélkül 2014-es győzelme óta a skót Gary Anderson húzta be mind a kettő világbajnokságot. Mikor, ha nem most? Mi kellene még ahhoz, hogy ez összejöjjön, ha nem egy ilyen tökéletes „előszezon”? Az első lépést mindenesetre Ross Snook vagy Kim Viljanen ellen kell megtennie, ami enyhén szólva is kisujj gyakorlatnak kell lennie a hollandnak.

Michael van Gerwen eddig se Ross Snook se Kim Viljanen ellen nem lépett még tábla elé. Nem kell Paul, a polipnak lenni ahhoz, hogy megtippeljük megjósoljuk, ezt szett veszteség nélkül fogja Gerwen abszolválni.

gerwen.jpg

És akkor tessék most tippelni!

1 komment
Gamecente

A bejegyzés trackback címe:

https://9nyil.blog.hu/api/trackback/id/tr9412052877

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Infamous 2016.12.17. 14:33:40

Olvasom minden nap a blogot, lehet benne meló gazdagon így a VB alatt! Sok sikert a folytatáshoz.
süti beállítások módosítása