9 Nyíl

Gerwen tükörsimán nyert, de nem az övé volt a nap mérkőzése

2016. december 18. 00:15 - Lampard08

William Hill PDC darts-világbajnokság - 3. nap (összefoglaló)

A vébé harmadik napja 8 meccset tartogatott számunkra, ahol a délutáni felvonásban küzdős meccseket és egy maratoni küzdelmet, míg az estiben parádés összecsapásokat láthattunk, és természetesen megérkezett a világelső is. Lássuk, hogy mi történt!

Délutáni szekció

Tengku Shah v Maszumi Csínó 2-1 (3-2, 1-3, 3-0)

A mai nap első mérkőzésén a maláj Tengku Shah 83,44-es áltaggal zárva megverte a 80,18-as átlagot produkáló japán Maszumi Csinót – ha röviden akarjuk összefoglalni ezt a meccset, akkor csak ennyit írnánk róla. Ezt az összecsapást nem is érdemes tovább ragozni: Shah pályafutása legjobb eredményét érte el, hogy sikerült kiharcolnia a lehetőséget, hogy a délutáni felvonás záró mérkőzésén Benito van de Pas ellen lépjen tábla elé.

sash_chino.PNG

Terry Jenkins v Josh Payne 3-1 (2-3, 3-1, 3-0, 3-2)

A harmadik nap mérkőzéseit felvezető bejegyzésünkben egy szoros találkozóra számítottunk, amely igaznak is bizonyult (csak hogy mit ne mondjuk, tizenegy darab 180-at is összehoztak a felek). A nyitó szettben 2-2-ig mindenki hozta a kezdését, aztán érkezett az utolsó leg, amikor Jenkins hat nyilat is elrontott, hogy befejezze az első játszmát. Ezt Payne meg is büntetett, D20-szal köszönte szépen és vitte az első kört. (0-1)

A második szettben aztán Terry Jenkins rutinja nagyon kijött, rögtön breakelte ellenfelét, így 1-0-ra elhúzott. A következő két legben mindenki hozta a kezdését, így 2-1-es állásnál Jenkins kezdhetett a szett győzelemért, azonban hiába próbált Payne egy 180-al nyomást gyakorolni „The Bull”-ra, Jenkinst nem tudta kizökkenteni és D10-el egyenlített a szetteket tekintve. (1-1)

A harmadik játszmára Josh Payne nem szívesen emlékszik majd vissza szerintem, ha az unokáknak kell mesélnie a világbajnokságról, ugyanis Jenkins simán 3-0-ra hozta ezt: a mérkőzésen először megdobta a maga 180-át, majd az utolsó legben az is belefért neki, hogy két nyilat is elpazaroljon a szett győzelemhez, végül a D6-ot megdobva vitte a kört, így 0-1-es szett hátrányból fordított. (2-1)

A záró kör aztán szorosabbra sikerült. Az első legben Jenkins 116-ra tette le magát, amit hat nyílból sem tudott megoldani, így Payne D16-ot dobva hozta a kezdését. A második legben a közönség még nagyobb izgalomba jött, amikor Payne hat nyíl után 141-en volt és a 9 nyílért dobhatott, ami sajnos nem jött neki össze. Jenkins viszont parádésan reagált, megdobta a mérkőzés legmagasabb kiszállóját (140), így hozva a kezdését. A következő legben aztán „The Bull” fokozta az izgalmakat, breakelte ellenfelét, hogy a szettért kezdhessen, azonban Payne nem adta olcsón a bőrét és visszavette a leget. Következhetett az utolsó parti, ahol meg lett volna a lehetősége a fiatalabb angolnak, hogy egyenlítsen, de a 25-re két nyilat is elpazarolt, így jött Jenkins, aki nem csak a szettet, de ez által a mérkőzést is megnyerte. (3-1)

jenkins_payne.jpg

John Henderson v Andrew Gilding 2-3 (3-2, 3-1, 1-3, 1-3, 5-6)

A délutáni szekció harmadik mérkőzésén következett az a parti, ahol előzetesen inkább a két játékos fura dobás stílusa hozhatott bárkit is lázba: Henderson hintázott, míg Gildingről az embernek az jutott eszébe, hogy ha a dobás előtt ennyire körülményesen áll a tábla elé, akkor milyen lehet az életben (mondjuk olyan, mint Jack Nicholson a Lesz ez még így se című filmben?)

Az eleje viszonylag simán indult, ugyanis a szetteket tekintve a skót Henderson 2-0-ra vezetett, azonban Gilding összekapta magát és innen sikerült egyenlítenie, tehát következhetett a döntő szett: 2-2-ig mindenki hozta a saját kezdését, így Russ Bray bemondta, hogy a szettet 2 leggel lehet csak nyerni, 5-5-nél pedig hirtelen halál legre kerül sor. Gilding azonban nem akarta eddig elhúzni a dolgot és rögtön breakelte ellenfelét egy 143-as kiszállót teljesítve, aztán így ő kezdhetett a győzelemért, viszont Henderson felébredt és visszabreakelt. Utána mind a kettő játékos hozta a saját kezdését, így 4-4, majd 5-5 állt az eredménykijelzőn, így tehát következett a hirtelen halál leg. A szabályoknak megfelelően először bullra dobással döntötték el, hogy ki kezdhet, ezt pedig Gilding nyerte, aki köszönte, és a maratonira sikerült mérkőzést is behúzta.

Lassan csordogáló parti volt, és a Henderson vagy Gilding fanokat nem megbántva, de jobban örültünk volna, ha egy picivel gyorsabb játékot és több izgalmat hozó meccsen húzzák el a felek eddig a döntést (volt olyan leg, amit 21 nyíllal abszolváltak).

henderson_gilding.PNG

Benito van de Pas v Tengku Shah 3-1 (3-2, 3-1, 2-3, 3-0)

Az elején Big Ben nagyon lassan melegedett be, bizonyítja mindezt az is, hogy Shah 2-1-es leg állásnál a szett győzelemért rontott el egy nyilat. Benito ezt megbüntette és 2-2-re egyenlített, majd pedig az ötödik legben is három nyilat rontott el a maláj versenyző, amit szintén a holland használt ki és hozta az első szettet. (1-0)

A második szettben Shah rögtön az első játékban ráijesztett Benitora, ugyanis breakelte a hollandot. Talán ez az ébresztő kellett Big Bennek, aki egyből ledolgozta leg hátrányát és behúzta a következő két játékot, így hozva a második szettet (tegyük hozzá, hogy az utolsóban Shah ismét három nyilat hibázott a győzelemhez). (2-0)

A harmadik szett nyitó legében a maláj hozta kezdését, aztán elindult egy adok-kapok: Benito van de Pas hozta a kezdését, majd breakelte ellenfelét, aki azonnal visszabreakelt és kezdhetett a szett győzelemért – mi az, hogy kezdhetett, be is húzta azt D16-ot abszolválva. (2-1)

Következett a negyedik szett, amelynek első legét Benito kezdte és nyerte is, majd a másodikban csak a szokásos történt: Shah-nak meg lett volna az esélye, hogy vigye a leget, de négy nyilat is elhibázott, amit a holland könyörtelenül kihasznált és 2-0-s állással fordultak rá az utolsó legre a felek. Big Ben egy nagyon szép 108-as kiszállót megoldva végül behúzta a mérkőzést. (3-1)

Nagyon szimpatikus volt a maláj úriember, minden percét kiélvezte annak, hogy a színpadon lehet (99-es kiszállóját és minden 180-át ünnepeltette a közönséggel) és ha a kiszállókat sokkal jobb százalékban hozza, akkor akár meglepetést is okozhatott volna. Egy biztos: az első szettben és a második elején mutatott játéka Benitonak borzasztóan kevés lesz a következő körben.

 benito_shah.jpg

Esti szekció

Ross Snook v Kim Viljanen 0-2 (1-3, 1-3)

Az esti etap első mérkőzése egyértelműen a finn Kim Viljamenről szólt, aki az első és a második szettet is 3-1-es arányban tudta hozni. A 76,4-es átalaggal záró kanadai Ross Snookon érződött jobban, hogy ideges és nehezen veszi fel a meccs ritmusát. Viljamen győzelmével megismételte a tavalyi sikerét, amikor szintén a 64-ig jutott; most 83,57-es átlaggal abszolválta a találkozót, a záró legben egy nagyon szép 120-as kiszállót oldott meg, így ő volt az, aki készülhetett MvG ellen.

snook_viljamen.PNG

Cristo Reyes v Dimitri van den Bergh 3-2 (1-3, 3-1, 3-2, 2-3, 3-1)

Remekre és rendkívül színvonalasra sikerült az esti szekció második meccse, igazi adok-kapok alakult ki. A belga van den Bergh kezdett jobban, ugyanis egyből egy 180-al indított és a nyitó leget sikerült Reyes elől elhoznia, hogy aztán a saját kezdését is simán megoldja. A harmadik legben a spanyol még egy 130-as befejezést abszolválva megmenekült, azonban a negyedik játékban a belga D4-et dobva behúzta az első szettet. (0-1)

A második szett első-két legében mind a két versenyző hozta a saját kezdését, aztán Reyes felébredt és breakelte ellenfelét, majd pedig a negyedik partiban hiába tette le magát 32-re egy 170-es kerekítéssel van den Bergh, a spanyol megoldotta 60-as kiszállóját, így nyerve a szettet. (1-1)

A harmadik játszma parádésra sikeredett. Mindenki a saját kezdésére koncentrált, így 2-2-es leg állásnál fordultunk rá az ötödik legre, amiben Reyes 124-es kiszállóval hozta ugyan a szettet, de mind a ketten 100 feletti átlaggal zártak és parádésan dobáltak. (2-1)

A negyedik játszmában a színvonal továbbra sem esett vissza: a belga hozta a kezdését, majd megvolt a lehetősége, hogy breakelje ellenfelét, de két nyilat is elszórt erre, amit Reyes büntetett. A következő két legben mindenki hozta a kezdését, így ismét 2-2-es állásnál fordultak a felek az ötödik partira, aminek a tétje az volt, hogy van den Berghnek nyernie kell, különben kiesik. A belgán egyáltalán nem érződött ez a nyomás, 5 tökéletes nyilat helyezett a táblába, hogy aztán a végén a 88-as maradékot is hiba nélkül hozza és egyenlítsen a szetteket tekintve. (2-2)

A döntő játszma elején csak azt sajnálhattuk a legjobban, hogy ez a mérkőzés itt véget fog érni. Az első-két leget mind a két játékos hozta kezdésből, aztán Reyes is hozta a sajátját, amikor 2-1-es állásnál van den Bergh két nyilat is elrontott D8-ra, így 75-re dobhatott rá a meccsért a spanyol, amit meg is oldott. (3-2) Zseniális mérkőzés volt, 99,1-es átlaggal zárt a belga, míg ellenfele 95,5-ös átlagon fejezte be a mérkőzést. Tizenhárom darab 180-at is láthattunk, minden tekintetben kitűnő parti volt, nálam eddig a vébé meccse.

vandenbergh_reyes.jpg

Stephen Bunting v Darren Webster 2-3 (3-2, 2-3, 3-2, 0-3, 3-5)

A két játékos ott folytatta, ahol az előzőben Reyes és van den Bergh abbahagyta. Az első szett elején a felek egyből breakelték egymást, aztán a végén Bunting húzta be a játszmát. A második szett négy breakkel indult, így 2-2-es állásnál az ötödik legben a „Demolition Man” használta ki előnyét és hozta a kezdését, így egyenlítve a szetteket tekintve.

A harmadik játszma elején Bunting hozta a saját kezdését, majd összehozott egy breaket, de ez mit sem ért, ugyanis Webster azonnal lemásolta ellenfelét, így újból az ötödik leg döntött a szett sorsáról, ahol a korábbi lakeside-i győztes Stephen Bunting tudta 84-es maradékát egy bull kiszállóval megoldani. A negyedik szett egyértelműen Websteré volt, ugyanis 109,98-as átlaggal zárta ezt a játszmát 11, 14 és 12 nyilas köröket produkálva.

Ilyen előjelek után jött el az utolsó szett, aminek az elején Bunting hozta a kezdését, majd sikerült breakelnie egy 11 nyilassal ellenfelét. De ez mit sem ért, mert a „Demolition Man” azonnal ledolgozta leg hátrányát és a következő partiban Bunting két nyilat is elszórt a győzelemhez, míg Wester D12-vel egyenlített. A délutáni szekcióhoz hasonlóan így tehát itt is elmondta Kirk Bevins speaker, hogy a szettet 2 leggel lehet csak nyerni, 5-5-nél pedig hirtelen halál legre kerül sor. Rögtön „The Bullet” ha nehezen is, de hozta a kezdését, aztán odapakolt a Webster által kezdett legben, de elszúrt öt (!) meccsnyilat is, hogy nyerjen, míg Webser ismét egyenlíteni tudott. És jött a dráma! Webster 11 nyíllal breakelte ellenfelét, így 4-3-as előnnyel kezdhette a nyolcadik leget, amit 66-os kiszállóját megoldva meg is nyert, így ő jutott tovább.

Webster kiválóan teljesített nyomás alatt, többször is a sírból hozta vissza a meccset, de a győzelméhez kellett az is, hogy Bunting elszúrja mind a hét meccsnyilát. A végén „The Bullet” 91,02, míg ellenfele 94,47-es átlaggal zárta ezt a drámai mérkőzést.

bunting_webster.PNG

Michael van Gerwen v Kim Viljanen 3-0 (3-0, 3-1, 3-0)

Elérkezett a nap legjobban várt mérkőzése, színpadra lépett a világelső van Gerwen a finn Kim Viljamen ellen és elindult a holland erődemonstráció. Az első szettben 13 nyíllal breakelte ellenfelét, majd hozta a kezdését, és ismét csak egy elvett leg került a neve mellé 11 nyílból. Brutális, az első játszma mindössze 6 percig tartott! (1-0)

A második szettben mind a két játékos hozta az elején a kezdését, majd 2-1-es állásnál a holland ismét leget vett el finn ellenfelétől, így már szetteket tekintve 2-0-ra vezetett. Érdemes volt ekkor a világelső átlagára is ránézni, ugyanis 104,7-en állt. (2-0)

A harmadik szett az elsőnek a másolata volt: Gerwen rögtön breakelt, aztán hozta a saját kezdését, majd pedig ismét elvette a finn ellenfele kezdését, így sima 3-0-val nyerte ezt a játszmát is. (3-0)

Igazi henger és erődemonstráció volt ez a hollandtól, 103 feletti átlaggal és öt 180-as dobással. Egyértelműen látszott rajta, hogy meg akarta mutatni, hogy ő az idei vébére azért érkezett, hogy azt megnyerje és erre az ellenfelei figyelmét is felhívja.

gerwen_viljamen.jpg

Szólj hozzá!
Gamecente

A bejegyzés trackback címe:

https://9nyil.blog.hu/api/trackback/id/tr9012054925

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása