9 Nyíl

Az megvan, amikor két skót és két holland találkozik egymással az Ally Pally-ben?

2017. január 01. 10:45 - Lampard08

William Hill PDC darts-világbajnokság - 14. nap - elődöntők (beharangozó)

És játszanak két zseniális mérkőzést. Talán nem ez a legjobb vicc, amit valaha hallottam, de nem is ennek szántam, ugyanis ez puszta tény: ma folytatódik a PDC darts-világbajnokság, ahol már az elődöntők jönnek, és ahol színpadra lép egymás ellen Gary Anderson és Peter Wright, valamint Raymond van Barneveld és Michael van Gerwen. Azaz skót a skóttal, míg holland a hollanddal küzd meg a döntőbe jutásért.

vb_elodontok.jpg

Még mielőtt a mai felvezetőnkre rátérnénk, íme egy kis STAT-ATTACK az idei vébéről és az elődöntőkről:

  • Először fordul elő a PDC és a BDO vébék történetében, hogy egy angol játékos sincs a legjobb négy között
  • Taylor veresége azt jelentette, hogy a vébék történetében továbbra sem fordult elő, hogy az első négy kiemelt jutott volna el az elődöntőkig
  • Barneveld a tizennegyedik, Anderson az ötödik, Wright a második, Gerwen pedig a negyedik vébé elődöntőjére készülhet
  • Túlvagyunk a 600. 180-on is már, tavaly az elődöntők elején 582-nél jártunk
  • Azzal, hogy Barney az elődöntőig verekedte el magát a világranglistán felkúszott a 12. helyről a 10. pozícióig
  • Gary Anderson 16 meccs óta veretlen az Alexandra Palace-ban, ami új rekord.

 

És akkor lássuk is a ma este mérkőzéseit, a főszereplőkkel együtt:

Gary Anderson (SCO) - Peter Wright (SCO)

 

A sorozatban harmadik világbajnoki címére pályázó Gary Anderson nagyon simán húzta be első két mérkőzését Frost és Gilding ellen. A következő körben Benito van de Pas ellen pedig bitang jó meccset játszott, ahol 107-es átlagot kellett hoznia ahhoz, hogy 4-2-es összesítéssel a legjobb nyolcba léphessen. Itt aztán következett az a Dave Chisnall, aki feltehetően élete formájában volt, és akivel a Big Ben által kezdett színvonalat folytatta a skót. Ezzel a mérkőzéssel kapcsolatban Dart Major kolléga a következőképpen fogalmazott: „Véleményem szerint a világbajnokság eddigi legjobb meccsét láttuk. 33 azaz harminchárom darab maximum, mind a ketten 100 feletti átlagon és 40%-os kiszállózás felett. UFO DARTS!”

anderson_4.jpg

A kétszeres világbajnok elődöntős ellenfele a honfitársa, Peter Wright lesz. „Snakebite”-ot a világbajnokság elején esélyesként tartották számon, aki ennek megfelelően az első három kört nagyon kiegyensúlyozottan és simán hozta: Hendrickset 3-0-ra, Jamie Lewist 4-0-ra verte, Ian White ellen pedig 4-1-re győzött. A legjobb nyolc között következhetett James Wade, akivel 4-3-ig végig szoros meccset játszott, de pont akkor, amikor azt kellett, a nyolcadik szettben még eggyel magasabb fokozatra kapcsolt, így 5-3-mal lépett az elődöntőbe. Mindezt úgy, hogy minden (írd és mondd: MINDEN!) meccsén 100 pont felett átlagolt, és 40% felett kiszállózott, továbbá a Wade elleni találkozóján összehozott egy tíznyilas kört is.

wright.jpg

Ketten egymás ellen eddig 29-szer meccseztek: Anderson 17-szer, míg Wright 11-szer tudott diadalmaskodni és van egy döntetlenjük is (pont az idei Premier League-ből). Ha csak az utolsó nyolc mérkőzésüket nézzük, akkor Gary Anderson hat győzelmet tud felmutatni, míg Peter Wright csak egyet (és volt a fentebb említett döntetlen is), ami nem túl jó előjel „Snakebite” számára. 2015-ben találkoztak a negyeddöntők során a PDC világbajnokságon is, ahol Anderson könnyedén lépett tovább 5-1-es összesítéssel.

Kettejük darts történelme azonban nem csak ennyiből áll. Történt ugyanis, hogy a 2016-os World Cup of Dartsra alap lett volna, hogy a Gary Anderson-Peter Wright duó vág neki skót színekben, viszont Wright felesége összekapott Andersonnal a twitteren, mert hogy mi az már, hogy Gary nem verte el a PL-ben Adrian Lewist, és nem adott esélyt arra, hogy a kedvese legyen ott a legjobb négy között. Jobbnak látták így, ha Gary mellett nem Wright szerepel, hanem az örök elégedetlen, önmagam mémje, Robert Thornton. Azóta nem tudni, hogy Anderson és Wright megbeszélték-e a dolgot, úgyhogy már csak emiatt is érdekes lesz a találkozójuk, de egy biztos: „Snakebite” kedvese továbbra sincs jóban Gary-vel.

Ha tippelnem kellene, akkor azt mondanám, hogy egy nagyon szoros meccsre van kilátás, ahol a fogadóirodák oddsaival ellentétben Peter Wright jut tovább, így 2014 után újból vébé döntőt játszhat.

 

Michael van Gerwen (NED) - Raymond van Barneveld (NED)

 

Van Gerwen az első körben Viljanen ellen azonnal megmutatta, hogy ő bizony azért érkezett az idei vébére, hogy azt (is) megnyerje. A sima mérkőzést aztán egy epic csata követte Cristo Reyes ellen, amiről többször írtunk már: parádés játékot produkált a spanyol, viszont 106-os átlaga, 58%-os kiszállózása kevés volt a továbbjutáshoz. A legjobb tizenhat között Darren Webster következett, akit magabiztosan 4-1-es arányban küldött haza. A holland világelső ezek után pedig a legjobb nyolc között Daryl Gurney ellen nyert 5-1-re, 103-as átlagon és 41,46%-os kiszállón zárva a találkozót, ami enyhén szólva is bizakodásra ad okot (de ha ez nem elég, akkor még egy statisztika erről a meccsről: Gerwen kétszer is 170-es kiszállót oldott meg, így már az idei vébén ez neki a harmadik legmagasabb kiszállója volt).

gerwen_1.jpg

„Mighty Mike” ellenfele az a Raymond van Barneveld lesz, akivel kapcsolatban nem túlzás azt állítani, hogy a négy elődöntős közül a legkeményebb küzdelemben (már ami az ellenfeleket illeti) jutott el a vébé ezen pontjáig. Sima 3-0-val kezdett Robbie Green ellen, aztán következett egy még simább győzelem Alan Norris ellen (4-0), hogy aztán egy zseniális és „brusztolós” meccsen jusson túl a tavalyi finalista Adrian Lewis-on (4-3). A legjobb nyolc között pedig következett a régi játszótárs Phil Taylor, akit 5-3-as arányban tudott felülmúlni egy olyan találkozón, ami nem a magas átlagokról marad emlékezetes, de arról mindenképpen, hogy komoly párharcot vívott a két fél egymással.

barneveld.jpg

Egymás ellen eddig 43-szor találkoztak, amiből 26-szor Michael van Gerwen, míg 16-szor Barney került ki győztesen és van egy döntetlenjük is. Ha az utolsó nyolc mérkőzésüket nézzük, akkor Gerwen hatszor, míg Barneveld csak egyszer diadalmaskodott, és az idei PL-ből van az előzőekben említett döntetlenjük. Álljunk meg egy kicsit ennél az egy darab Barney sikernél, hiszen ki ne emlékezne arra, hogy ez a tavalyi vébén a legjobb 16-ban hozta össze az idősebbik holland. Egy, a klasszikusok közé már bevonult csatában múlta felül honfitársát 4-3-as arányban úgy, hogy ellenfele 105,78-as átlagon zárta a partit.

Ha tippelni kellene, akkor azt mondanám, hogy Gerwent nagyon fogja motiválni az, hogy visszavághat a tavalyi kiesésért Barney-nak, aki biztos, hogy nem fogja olcsón adni a bőrét, de ennyi lesz számára ez a vébé. Bravúros volt az eddigi szereplése, megérdemelten jutott el a legjobb négyig, de itt „Mighty Mike” megy tovább.

Most pedig tessék tippelni!

Szólj hozzá!
Gamecente

A bejegyzés trackback címe:

https://9nyil.blog.hu/api/trackback/id/tr8412087457

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása