9 Nyíl

Három lesz-e a "skót" igazság?

2017. január 02. 14:00 - adam_f

William Hill PDC darts-világbajnokság - 15. nap - a döntő (beharangozó)

Eljött hát a nagy nap, ami egyben a PDC darts-világbajnokság utolsó napja is. Ezután megint egy évet kell várnunk arra, hogy a szervezet legjobbjai megint újra egymásnak feszüljenek eme torna keretein belül. Ám szerencsére nem sokáig maradunk darts nélkül, mivel a hétvégén a másik szervezet, vagyis a BDO által szervezett darts-világbajnokság is kezdetét veszi, amiről majd megemlékezünk külön is. A mai este legfontosabb kérdése röviden és tömören csak ennyi: Gary Anderson zsinórban harmadszor, vagy Michael van Gerwen - 2014 után - másodszor lesz-e a szervezet világbajnoka? Kimerítő esélylatolgatásunk következik.

pdc_1.jpg

A döntő résztvevői:

 

Gary Anderson (SCO - 2.) - Michael van Gerwen (NED - 1.)

c_data_users_defapps_appdata_internetexplorer_temp_saved_images_15825793_1150182051767479_8399415457892037132_n_1.jpgPénteken már bizonyossá vált, hogy skót - holland döntőnek leszünk szemtanúi, csak a résztvevők kiléte volt kérdés. Mára már ez a kérdőjel is kiegyenesedett, így elmondhatjuk azt, hogy a két legjobb került össze a végső összecsapásban. Márpedig Gary Anderson és Michael van Gerwen egyaránt rászolgált erre a titulusra. Ám mielőtt megpróbáljuk megtippelni a győztes kilétét, nézzünk kicsit körül a házuk táján.

Kezdjük is el a kopasz holland világelsővel.

MvG pokolian jó évet tudhat maga mögött. 2016-ban huszonöt(!) major-tornán diadalmaskodott, ezzel pedig jól be is betonozta magát a rangsor elejére. Mind az összesített ranglistán (1.542.000 font), mind a Pro Tour ranglistán (270.000 font) az első helyen áll, így nem is csoda, hogy nagy reményekkel és még nagyobb eséllyel érkezett a világbajnokságra.

Amit pedig a vb-n csinált, azt csak egy szóval lehetett jellemezni: űrdarts. Az első körben Kim Viljanen-t még szettveszteség nélkül küldte haza, ám a következő körben már emberére talált. A spanyol Cristo Reyes jól meg is izzasztotta a hollandot, ám végül a "rutin" és az égiek a világelső mellé álltak, így 4-2 arányban győzedelmeskedett a hispán ellen, ám a meccs után nem győzte dicsérni ellenfelét, aki 106-os átlaggal fejezte be a meccset, és a vb-t is. A harmadik körben a meglepetés-ember Darren Webster csak egy szettet tudott ellene behúzni. MvG 4-1-el dobta be magát a negyeddöntőbe, ahol a másik nagy kakukktojás, Daryl Gurney várt rá. Az északír biztos megemlegeti párszor ezt a találkozót, ahol a holland versenyző alaposan helybenhagyta őt, pedig Gurney sem játszott rosszul. De az a nap nem az övé volt, csak egy szettre volt elegendő a teljesítménye, van Gerwen sima 5-1-el menetelt tovább az elődöntőbe, ahol a sportág másik holland legendája, Raymond van Barneveld várta. S ha már ott voltak, rittyentettek nekünk egy olyan mérkőzést, hogy felrobbant tőle az AllyPally nézőtere. A 6-2-es végeredmény ugyan látszólag könnyű mérkőzést sejtetett, ám aki látta, az tudja, hogy nem volt ám az olyan egyszerű. Barney nagyon ihletett formában játszott, s bár 109,34-es átlaga ellenére is alulmaradt, a mérkőzés lőlapja szerint több dologban is felülmúlta a dobógép honfitársat (négy 100+-os kiszálló, 69%-os kiszállózás, 14 darab 180-as), szóval MvG-nek minden tudására szükség volt, hogy felülmúlja Barneveldet, és ezzel - 2014 után - újra döntőt játszhasson a világbajnokságon.

gerwen_1.jpg

MvG arckifejezése mindent elárul: 2014 után újra világbajnok akar lenni (fotó: PDC)

Nem mehetünk el azonban szó nélkül a kétszeres világbajnok, és jelenlegi címvédő, vagyis a Repülő Skót mellett sem. Gary Anderson zsinórban harmadik világbajnoki döntőjére készülhet, és nem is kell annál nagyobb motiváció számára, mint az, hogy megvédje a 2016-ban megszerzett címét.

A skót is nagyon jó évet futott, bár neki kevesebb győzelem jött össze, mint kihívójának. A World Series sorozatban háromszor is odaért a végére (Dubaj, Auckland, Tokió), kétszer negyeddöntőzött (Perth, Sydney), ezeken kívül pedig több más tornagyőzelem, negyed- és elődöntő írható még a számlájára, amely jelenleg 830.000 fontot mutat az összesített, és 43.500 fontot a Pro Tour ranglistán. Szóval nem mondhatjuk, hogy szegényes lett volna neki is a 2016-os év.

A világbajnokságon pedig rá is tett egy lapáttal. Az első körben könnyed játékkal intézte el Mark Frostot (3-0), majd a második fordulóban Andrew Gilding sem jelentett neki komoly ellenállást (4-0). A harmadik körben már volt pár meleg pillanata a holland Benito van de Pas ellen, de a rutint elővéve végül 4-2 arányban nyerni tudott. A negyeddöntőben Dave Chisnall is - akinek szerintem ez volt élete meccse - komoly ellenállást fejtett ki ellene, ám Andersonnak sikerült a maga javára fordítani a találkozót, és 5-3 arányban az elődöntőbe dobta magát.

Az elődöntőben szintén házirangadó várt rá, a honfitárs Peter Wright személyében. Ezen a találkozón mindketten megjárták a mennyet és a poklot egyaránt, ám ahogyan Connor MacLeod is fogalmazott a Hegylakó című, híressé vált opuszban, a végén "csak egy maradhat". Ez az egy pedig a kétszeres világbajnok volt, aki 6-3 arányban "vette fejét" Wright-nak (persze csak képletesen), ezzel pedig harmadik alkalommal nyílt számára esély a világbajnokság megnyerésére.

anderson_4.jpg

Gary Anderson-t felföldi őseinek szellemei is segíthetik a mai fináléban (fotó: PDC)

Egymás ellen eddig harminchat alkalommal mérkőztek, amely összevetés szerint MvG áll jobban 22 győzelemmel, míg a skót tizenháromszor tudott diadalmaskodni, egyszer pedig még döntetleneztek is egymás ellen. A legutóbbi öt mérkőzésükön kétszer a holland, kétszer pedig Anderson diadalmaskodott (az egy remi mellett) .

egymaselleni.jpg

A világbajnokságon eddig MvG dobta a legjobb átlagot (106,68), míg a skót a második helyen áll a listán, 104,10-es összesített átlaggal. A legtöbb 180-at viszont Anderson dobta (49), aki egy maximummal már megdobhatja az ötvenediket, míg a hollandnak (46) ehhez legalább négyet kell még szórnia, ám én nem gondolom, hogy ennyivel megelégednének, szóval ma egy nagyon színvonalas, parázs döntőt fog látni a londoni publikum. Kiszállózásban már ennyire nem állnak elől, míg Anderson 41,76%-os csekkolást mutathat fel (182-ból 76), addig MvG 42,20-as kiszállót produkált (173-ból 73). Ebben az összevetésben a fiatal debütáns ausztrál, Corey Cadby vezet, 60,87%-al (23-ból 14 sikeres dupla).

c_data_users_defapps_appdata_internetexplorer_temp_saved_images_15676512_1199468833433855_2094537560141674242_o_1.jpg

Hogy ki nyer ma? Nehéz megtippelni, mivel mindkét játékost komoly motiváció fűti. Az viszont biztos, hogy egy színvonalas, ám egyben kőkemény döntőnek leszünk szem- és fültanúi, amelynek a végén vagy Anderson fog örülni harmadszor, vagy MvG másodszor.

Lássuk, hogy Ti kit hoznátok ki győztesnek?

 

 

 

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://9nyil.blog.hu/api/trackback/id/tr9112090403

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Francescoli · http://smints.blog.hu/ 2017.01.02. 14:35:15

jó a cikk, köszönjük!
(és milyen "érdekes" a szavazás állása, legalábbis most: mintha a szavazók többsége... de nem is mondom tovább: bármi történhet még estig. Ahogy a meccsen is... ;)

Genius2 2017.01.02. 16:41:46

Ezt a mérkőzést adja a Sport 1 HD? Tavaly majd felrobbantam, amikor live stream-et kellett keresnem...

adam_f 2017.01.02. 18:00:45

@Genius2: Az a helyzet, hogy a Sport1 elvileg HD-felbontásban adja a döntőt, úgyhogy talán ez nem vesz el semmit az élvezetből. :)

Genius2 2017.01.02. 21:46:19

@adam_f: nem érted: tavaly (vagy azelőtt?) pont a döntőt NEM adták: nhl v mi a faszom volt, nagyon berágtam.
süti beállítások módosítása