9 Nyíl

Egy csillag már elhullott, egy másik pedig átlagon felül dobott

2017. január 11. 08:53 - Denis Potvin

BDO World Professional Darts Championships - 4. nap (összefoglaló)

A negyedik napnak két szenzációja volt. Elsősorban a hölgyeknél és az udvariasság miatt említsük is meg őket elsőként. Szóval Deta Hedman elvérzett. A háromszoros vb-második most másodszor szerepelt ilyen rosszul a vb-n, hogy az első körben kiessen. Aztán a háromszoros világbajnok, és nemsokára anyai örömök elé néző Anasztaszija Dobromiszlova óriási pocakkal játszott óriási meccset. A fiúknál ott volt Danny Noppert, és ha már ott volt zseniálisa játékot mutatott be, ahogy a litván Labanauskas is. Pódiumra lépett a világbajnoki címvédő is. Nos, Scott Waites-nek csak egy picit kellett izgulnia. Aki nem látta a meccseket, most megnézheti.

lakeside-dart-wm.png

Egyből egy látványos meccsel kezdődött a negyedik nap. Nem csalódtunk a torna kiemelése és a világranglista 3. helyezettjében, Danny Noppert odatette magát. A selejtezőből hétfőn feljutott David Cameront intézte el egészen ragyogó, 98,07-es átlaggal. Pedig Cameron kezdett jobban rögtön két leget nyert, aztán a kiszállós is ment Noppienek, 12 nyilas legje is volt (100, 180, 140, 81) volt, szóval összekapta magát. De Cameron nem hagyta magát és egy 118-as kiszállóval hozta a második szett döntő legjét. A következő szett is csak az ötödik legben dőlt el, viszont volt két bravúros kör is benne. Előbb Cameron 12 nyíllal és 164-ről fejezte be a játékot, majd ugyanennyi kellett Noppertnek is a végén a 117-hez. Ez volt az a pont, ahol a holland eldöntötte a meccset. A negyedik szettben Noppert 42 nyilából tíz 100+-os jött, amelyből hat 120 feletti dobás volt, 13, 15, 14 nyilas kiszállók és egyszer 116-ról. Szóval 3-0-val intézte el a fáradó Cameront.

noppert-1-706x422.png

A tavalyi elődöntős, Richard Veenstra folytatta a hollandok jó sorozatát. 3-1-re nyert a tizedik vb-jén szereplő Ross Montgomery ellen. Megint egy 90-es feletti átlag, ám az első meccshez képest viszonylag simább csatában. Veenstra egyből négykörös, 127-es kiszállós leggel demoralizált, majd bár bukta a következő szettet, de egy újabb négykörössel és egy 121-es kiszállóval megint odacsapott. Úgy festett, a Flyers ezúttal magas checkoutokkal akarja megtörni az ellenfelét és ez sikerült is. A harmadik szett egy 120-assal kezdődött és egy 3-0-val ért véget. A negyedik szettet viszont az ötödik leg döntötte el. Ebben Veenstra végül a hetedik körben 16-ról fejezte be a mérkőzést.

data_620xc2580x1449_0_47_620x349.jpg

És jött az első csillaghullás. A női világbajnokság háromszoros ezüstérmese Deta Hedman, aki az első körben csak egyszer esett ki korábbi hét világbajnokságán, most 2-1-re kikapott a mindössze húsz éves, a világranglistán 13. Casey Gallaghertől, aki viszont harmadik nekifutásra először nyert vb-meccset. Az első szettet még Hedman az ötödik legben nyerte meg és volt egy szép 114-es, majd 88-as kiszállója is. Aztán a fiatal hölgy - aki már 16 évesen már WDF Europe Cupot, Malta Opent is nyert - felőrölte ellenfelét. Még két leg jutott Hedmannak utána hatot nyert Gallagher. Neki is volt 117-es kiszállója, amikor még Hedman az egekben (244-nél) volt. Meglepetés, de nem érdemtelen siker, Hedmant csak ilyen dobásokkal (összesen 25 száz feletti, ebből két 180-as) lehet legyőzni. 

maxresdefault_16.jpg

Őszintén megmondom, személy szerint nagyon drukkoltam a lengyel Krzysztof Ratajszkinak, és nem csak az unos-untalan lengyel-magyar két jó barát szlogen miatt. Itt volt a Hungarian Openen, a Classicot meg is nyerte, roppant szimpatikus a 40 éves lengyel és eddig egyetlen vb-je volt, ahol egyből kikapott, most viszont nyert, nagyon magabiztosan. A BDO-rangsor 9. helyezettje, a holland Wesley Harms volt az ellenfele, aki azzal tette le a névjegyét, hogy 2011-ben Stephen Buntingot legyőzve nyerte meg a BDO International Opent. És nem mellesleg 2012-ben és 2013-ban elődöntőt játszott Lakeside-ban. Na ilyen ellenfelet kellett verni lengyel barátunknak és megtette. Elég derekas teljesítménnyel, 3-0-ra.

14.gif

Már a legelső leget is 11 nyíllal nyerte Ratajszki, aztán a döntő leget 16-ról kiszállva. A következő szettben is úgy nyert 3-1-re, hogy amikor hozta a leget, jelentős előnnyel vezetett. Harms nem találta meg magát ezen a napon. Két elbukott leg után még valahogy visszakapaszkodott, de aztán a döntőben 70-nél ját, amikor Ratajszki a saját pályáján 48-ról befejezte. Azért ez is elég nagy meglepetés, de teljesen megérdemelt siker.

Forduló Játékos  Átlag     Átlag    Játékos
1.    Danny Noppert (holland)   98,06   3-1    96,77  David Cameron (kanadai)   Lőlap
1.    Richard Veenstra (holland)   91,47   3-1   86,25  Ross Montgomery (skót)   Lőlap
1.    Deta Hedman (angpl)   73,61   1-2   79,84  Casey Gallagher (angpl)   Lőlap
1.    Wesley Harms (holland)   84,27   0-3   84,16  Krzysztof Ratajszki (lengyel)   Lőlap

 

Az esti program első tábláját a 44 éves Mark McGeeney, a British Opent 2015-ben megnyerő Gladiator és a nála 12 évvel fiatalabb James Hurrel nyitotta. Mind a két játékosnak ez a második vb-je és ez most McGeeney-nek sikerült jobban. Pedig Hurrell kezdte sikeresebben, 3-2-re nyerte az első szettet, a másodikban 2-2-nél is jobban állt, de nem tudta befejezni jó kiszállóval, mire McGeeney kétszer is 13 nyíllal szállt ki. A Gladiator utána is irányított, a harmadik szettet úgy nyerte, hogy kétszer is úgy tudott kiszállni, hogy Hurrell elég távol volt a céltól. A negyedik szett egy 102-es McGeeney kiszállóval, majd 2-0-val folytatódott, aztán Hurrell szépen jött vissza egálra, a döntő legben is szoros volt a vége, végül hátsó pályán McGeeney megcsinálta.

maxresdefault_1_2.jpg

És jött Anasztaszija Dobromiszlova, a háromszoros női világbajnok, aki még nyolc hónapos terhesen is a pódiumra állt. Óriási pocakkal, 0-1-ról győzte le az amúgy kiválóan versenyző Rhian Griffiths-t. A walesi lány kiválóan dobált, 3-0-ra nyerte az első szettet, dobott kétszer is 180-at, de kismama ide, fáradtság oda, Dobromiszlova hihetetlen magabiztosan megfordította a meccset. Csak egyetlen leget veszített el az első szett után. A harmadikban 15 nyilasnál rosszabb legje nem is volt. Így, ebben a formában ez óriási bravúr az orosztól. Csak nehogy verseny közben induljon el a szülés. Le a kalappal előtte.

A világranglistán 8. litván Darius Labanauskas sok BDO-s Opent nyert már, de a vb eddig nem sikerül t neki, 2015-ben az első, tavaly a selejtezőben bukott el. Most az első fordulóban az első vb-jén szereplő, a PDC-ben is próbálkozó Conan Whitehead volt az ellenfele, aki 2016-ban tért vissza inkább a BDO-hoz, miután a PDPA Players Championship versenyeken sok babár nem termett neki, egy év alatt összesen húsz próbálkozásból hét győzelem, egyszer a 32 közé kerülés, annak is már több, mint két éve.

Hát Labanauskas valami fantasztikus játékkal nyert. Nem csak azért mert a negyedik és számára döntő szettet 3-0-ra nyerte, kétszer is brékelve, hanem azért is, mert végig magabiztosan dobált, szórta a tripla 20-akat és a kiszállókkal is könnyen bánt el. A litván egy 3-0-val nyitott, volt közte egy 126-os kiszállós ötkörös legje is. Whitehead nagy küzdelemben egyenlített, azért volt nagy, mert Labanauskas is végig harcban volt a kiszállóért, de az Conan háromszor is előbb dobta meg. A harmadik legben aztán kapkodtuk a fejünket. Labanauskas 130-, majd 150-es kiszálló az egyik, 116-os a másik oldalon, aztán a végén megint litván siker. Aztán a vége már mondjuk meg sima, volt. Két break, amikor kezdésről ment Labanauskas 255 pontos előny. Szóval, tényleg bravúros, kilencven feletti litván átlag és sima meccs.

darius-labanauskas-559ce7474d1ff.jpg

Záró meccsnek meg következett a világbajnoki címvédő. Scott Waites a selejtezőből felkerült Dennis Harbour ellen játszott. Waites a tavalyi vb-sikere óta megnyerte a European Darts Classicot, a Welsh Openen és a British Openen elődöntős volt. Jelentjük: Scott Waites győzelemmel van túl az első körön, pedig ellenfele sem dobált rosszul. Az első szett a döntő legben dőlt el, méghozzá Waites zseniális, 142-es kiszállójával. Aztán a második már kicsit simább volt. Aztán Harbournak elkezdett jönni a tömeg, Kilenc száz felettit, közte egy 180-ast dobott és 3-1-re hozta a szettet. De mint később kiderült, ez csak fellángolás volt, Waites egy 15, 15, majd 16-os körrel lezárta a meccset. És még az átlaga is kilencven fölé jutott.

Forduló Játékos  Átlag   Átlag  Játékos
1. Mark McGeeney (angol)  90,94     3-1     87,75    James Hurrell (angol) Lőlap
1. Anasztaszija Dobromiszlova (orosz)       85,50   2-1   86,45  Rhian Griffiths (walesi) Lőlap
1. Darius Labanauskas (litván)  91,74     3-1   83,46  Conan Whitehead (angol)      Lőlap
1.   Scott Waites (angol)  90,55     3-1   89,27  Dennis Harbour (angol) Lőlap

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://9nyil.blog.hu/api/trackback/id/tr2112115981

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása