9 Nyíl

Sic transit gloria mundi - Így múlik el a világ dicsősége

2017. január 12. 01:37 - adam_f

BDO World Professional Darts Championships - 5. nap (összefoglaló)

A szerdai nap is bővelkedett izgalmakban a BDO darts-világbajnokságon, Firmley Green-ben. Az uraknál a második forduló vette kezdetét délután, rögtön két nagy meglepetéssel, míg a hölgyeknél az egyetlen fennmaradt negyeddöntős hely kereste gazdáját. Este pedig nem akármilyen izgalmakat élhettünk át a nap utolsó találkozóján. Nem is húzom tovább a időt: hat mérkőzés krónikája következik most, vagyis ez történt a Lakeside-on, immáron tegnap.

lakeside-dart-wm.png

Rögtön egy nagy név búcsújával indult a szerda délután. A 2015-ös világbajnok, Scott Mitchell ugyanis a vártnál könnyebben szenvedett 4-2-es vereséget a nagyon jó formában játszó belga, Geert de Vos ellen. Pedig jól kezdődött az angolnak a találkozó, mivel egy 3-2-es szettel megszerezte a vezetést. Ezt még egyszer tudta megtenni a mérkőzés folyamán, mégpedig a harmadik szettben (szintén 3-2 arányban), ám ezzel ki is fogyott a benzin a traktorból. A belga pedig a második egyenlítés után már nem kegyelmezett, hanem gyilkos tempót diktálva felőrölte Scotty Dog erejét, aki már csak egy leget tudott nyerni ebben az etapban. Geert de Vos teljesítményéről mindent elmond az a tény, hogy 92,28-as meccsátlagot dobott, ami mellé még kilenc darab maximumot is hozzátett. Scotty-nak ezúttal a 89,94-es átlag és a három 180 sem tudott segíteni. De Vos megérdemelten jutott tovább a negyeddöntőbe, és ha ilyen teljesítményre lesz képes a továbbiakban, akkor még meglepheti a rutinos rókákat. Mitchell pedig még gyűjtögethet tovább arra a kombájnra, amit kinézett magának.

de-vos.jpg

Geert de Vos gyilkos tempója ezúttal nem ízlett a 2015-ös világbajnoknak

A mai egyetlen női találkozón az ausztrál Corrine Hammond nagyon simán küldte haza a kanadai Patricia Farrellt. A kanadai hölgy legalább elmondhatja azt, hogy a söprést megúszta, mivel az első szettben legalább egy leget nyerni tudott. Onnantól azonban már csak az ausztrál volt a színpadon. Zsinórban hat leget húzott be egymás után, ezzel pedig könnyedén nyerte a találkozót 2-0 arányban. Hammond tizenegy 100+-os dobást könyvelhetett el, amiből kétszer is tökéletest tudott dobni, a mérkőzésátlaga pedig 70,44 volt ezen a napon. Nem egy nagy átlag, ám ez is bőven elég volt ahhoz, hogy legyőzze ellenfelét, aki ma csak 61,26-os átlagot és nyolc darab száz feletti dobást tudott bemutatni. Ezzel pedig ki is alakult a nőknél a negyeddöntő mezőnye, mégpedig a következő párosításokban:

Lisa Ashton (ENG) - Fallon Sherrock (ENG)

Trina Gulliver (ENG) - Aileen de Graaf (NED)

Casey Gallagher (ENG) - Corrine Hammond (AUS)

Anasztaszija Dobromiszlova (RUS) - Lorraine Winstanley (ENG)

hammond.jpg

Corrine Hammond jött, edzett egy jót, és - mint aki jól végezte dolgát - bejutott a negyeddöntőbe

A nap harmadik találkozója újabb nagy meglepetést hozott. Nem is az volt a meglepő, hogy Wolfie, vagyis Martin Adams győzött, hanem az, hogy a tavalyi finalista, azaz Jeff Smith kiesett. Ráadásul Adams meglepően könnyedén vette a Smith jelentette akadályt, mivel 4-1 arányban sikerült diadalmaskodnia. Az első szettben kapásból hozta a saját kezdését, egy brékkel megspékelve. Erre még volt válasza a kanadainak, aki a második szettet - ugyancsak brékelve ellenfelét - húzta be 3-1-el. Onnantól kezdve azonban beindult a Wolfie-henger. Két brék, és két 3-1-es szett után az eredményjelzőn is ez az eredmény állt az angolnál. A végén ugyan még a kanadai megpróbálta a lehetetlent, ám Adamsen a mai napon nem tudott kifogni. Az angol versenyző végül 3-2-vel abszolválta a negyedik szettet, ezzel pedig 4-1 arányban a mérkőzést is. Wolfie végre kezd újra a régi énjére visszatalálni. Közel 90-es átlaggal hozta a meccset (89,94), mellé pedig hétszer hallhatta a "szááááznyolvaaaaaaaan" kiáltást is. Smith sem sokkal maradt le átlagban, neki 89,31-et sikerült összehoznia, de csak egy 180-at dobott, és a kiszállókkal is eléggé hadilábon állt.

adams.jpg

Wolfie újra régi önmagát kezdi idézni - ez meglátszott a játékán is, aminek most Jeff Smith nem igazán örült

 

Még egyszer tehát a délutáni eredmények (mellettük pedig elérhetők a statisztikák is):

2. kör: Geert de Vos (Belgium - 92,28) - Scott Mitchell (Anglia - 89,94): 4-2  Lőlap

1. kör: Corrine Hammond (Ausztrália - 70,44) - Patricia Farrell (Kanada - 61,26): 2-0  Lőlap

2. kör: Jeff Smith (Kanada - 89,31) - Martin Adams (Anglia - 89,94): 1-4  Lőlap

 

Az este nem várt izgalmakat hozott, amelyet főleg az utolsó találkozónak köszönhettünk, úgyhogy ezzel kezdem az összefoglaló második felét. Paul Hogan nagyon közel járt ahhoz, hogy a világbajnokság legnagyobb meglepetését okozza, ám elég volt tőle egy pici apró figyelmetlenség, és Glen Durrant kegyetlenül megbüntette a hibát. Pedig Krokodil Dundee nagyon durván bekezdett a nap mérkőzésén. Két 3-0-ás, és egy 3-1-es szettel már 3-0 arányban vezetett a 2015-ben elődöntőig jutó ranglista-első ellen. Tette mindezt úgy, hogy háromszor is tizenöt köröst dobott, közte egy 140-es kiszállóval. Kezében tartotta a mérkőzést, nagyon jól szórta a tömegeket, és kihasználta Duzza hibáit. A negyedik szett is álomszerűen indult Hogan számára. Egy 130-as brékkel, majd egy 36-os outtal már 2-0-ra vezetett, és a harmadik legben már a meccsért dobhatott, ám ekkor jött az a bizonyos hiba, amikor egy 170-es kerekítővel 11-re rakta magát, Duzza azonban 51-ről kiszállt, és szépített. Ez pedig fordulópontnak bizonyult. Innentől kezdve ugyanis a világelső összeszedte magát, elkezdett pontosabban játszani, és kihasználva Hogan második hibáját (16-ra D16-al besokallás) egyenlített, majd vitte is a szettet. Ezután pedig már ő diktálta a tempót, és nagyon hamar elolvasztotta Hogan kétszettes előnyét, döntőre mentve magát. Ott pedig már csak egyetlen leget engedélyezett honfitársának, ezzel pedig - 0-3-ról fordítva - 4-3 arányban megnyerte ezt a nagyon színvonalas találkozót. Beszéljenek helyettem a számok: Hogan 92,01-es átlaggal köszönt el a vb-től, két maximummal és két 100+-os kiszállóval fűszerezve a ma esti teljesítményét, míg Duzza 89,85-ös átlaggal és öt 180-assal ment tovább a negyeddöntőbe. Nagy meglepetés lehetett volna, ám Durrant elég rutinos játékos volt ahhoz, hogy ne használja ki ellenfelei hibáit, bár ahogy egyik kollégám fogalmazott nem is olyan régen: "Duzza ezt a sírból hozta vissza." - igaza volt.

f638f2e6-5b47-425e-9216-f08f952d52e2.jpg

Duzza újfent bizonyította, hogy miért is ő vezeti még mindig a BDO világranglistáját

Az est másik két mérkőzése viszonylag simábban alakult, bár Darryl Fitton-nak szüksége volt minden tudására ahhoz, hogy 0-1-ről meg tudja fordítani a Pip Blackwell elleni találkozót. Blackwell jól kezdett, és hamar vezetést szerzett (3-1-el), hogy aztán utána csak három leget hozzon összesen a meccs hátralévő részében (igaz, az egyiket egy igencsak veretes 130-as outtal oldotta meg). Fitton nem hagyott kétséget afelől, hogy melyikük a rutinosabb. Három tizenöt nyilas kört is dobott, abból egyet 134-ről, a másikat pedig 152-ről megoldva. Egy 3-1, 3-2-es szett után pedig két 3-0-ással zárta le a találkozót, továbbdobva magát ezzel a nyolc közé. 87,85-ös átlagot teljesített, mellé ötször maximalizált és kétszer 100 felett zárta le a játékot, míg ellenfele 83,73-ig jutott, mellé egy 180-as és egy 100+-os kiszálló járt még.

Yozza, alias Jamie Hughes is hozta a kötelezőt, pedig ellenfele, Jim Williams sem lehet olyan gyenge dartsos, ha már egyszer idáig eljutott. A kopasz angol kezdett jobban, és kevés idő leforgása alatt máris 3-0-ás szettállás (3-2; 3-1; 3-2) volt a neve mellett. Williams megpróbálta összeszedni mind magát, mind pedig a játékát is, ám ez csak a szépítésre volt elég tőle (3-1). Yozza pedig az ötödik szettben - 2-2-es állás után - előbb tudott pontot tenni a játék, és ezzel együtt a mérkőzés végére is. Williams nagyon jól játszott, a vereség ellenére is. Volt egy szép tizenegy nyilas köre, valamint nyolc darab maximuma, és ehhez még egy közel kilencvenes meccsátlaga (89,85). Yozza ugyan nem dobta ki magát teljesen, viszont pontosabban célzott ezen az estén, s noha csak három maximumot jegyezhetett fel a 84,96-os átlag mellé, a kiszállók ma az ő oldalán álltak, így ezektől eltekintve papírforma eredmény született az est második meccsén.

darts4.jpg

Yozza egy újabb lépéssel került közelebb a vb-döntőhöz - de addig még hosszú és rögös út vezet neki is

Még egyszer tehát az esti eredmények (mellettük pedig elérhetők a statisztikák is):

2. kör Darryl Fitton (Anglia) 29.25   4-1   27.91 Pip Blackwell (Anglia) Lőlap
2. kör Jim Williams (Wales) 29.95   1-4   28.32 Jamie Hughes (Anglia) Lőlap
2. kör   Paul Hogan (Anglia) 30.67   3-4   29.95 Glen Durrant (Anglia) Lőlap

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://9nyil.blog.hu/api/trackback/id/tr3512119487

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása