9 Nyíl

A tízszeres világbajnok a csütörtök legnagyobb vesztese

2017. január 13. 09:23 - Denis Potvin

BDO World Professional Darts Championships - 6. nap (összefoglaló)

Trina Gulliver a negyeddöntőben fejezte be a BDO-világbajnokságot. Senki ne csodálkozzon, ha 4-5 év múlva jön egy másik, szinte megszólalásig hasonló Michael van Gerwen. Kelet-Európa ott van a második vonal topjában. Ezt Ratajski és Labanauskas bizonyította, Scott Waites pedig azt, hogy nem véletlen lett tavaly világbajnok. A kismama, vagy a 9nyil kedvence jutott-e tovább? És mi lett a holland rangadó vége? Lejjebb mindenre válasz jön, visszanézhető meccsekkel. Tényleg fantasztikus nap volt a csütörtöki a Lakeside-on.

lakeside-dart-wm.png

A hollandoknak már ifjúsági kategóriában is van egy szupergyereke. Ezt bizonyította Justin van Tergouw, aki 3-0-ra győzte le a skót Nathan Girvant a Lakeside-i világbajnokság ifjúsági kategóriájában. Van Tergouw csak az első leget veszítette el, aztán kilencet nyert egymás után. Olyan fölénnyel, hogy amíg Girvan ötször még 120, vagy messze fölötte járt, a holland már majdnem 90-est átlagolt. A 16 éves dartsos édesapja (aki szintén játszott) 38 évesen hunyt el szívrohamban. A kis Justin pedig hétévesen kezdett el sportolni, kilenc évvel később pedig felért a csúcsra. Övé a jövő, ebből is látszik.

c0l2d8-uqaaclzr.jpg

Justin van Tergouw lehet a jövő Michael van Gerwen-je?

A program a női negyeddöntőkkel folytatódott és a 2014-es és 2015-ös bajnok Lisa Ashton 2-0-ra nyert Fallon Sherrock ellen. A szőke 22 éves Sherrock csak nagy csatára tudta késztetni nevesebb ellenfelét, bár három leget is nyert, szettet nem sikerült, a végén a 24-es kiszálló pontosabb dobása közti különbség jelentette hozta a meccs végét.

A világbajnoki címvédő, Scott Waites is megcsinálta, pedig nem úgy kezdődött az este, hogy végén mosolygósan fog lejönni a színpadról. A 44 éves Mark McGeeney elképesztően bekezdett, hat leget nyert egymás után, és pillanatok alatt 2-0-ra vezetett. Aztán Waites szintén háromleges sorozattal jött vissza a meccsbe. Aztán a Gladiátor jött megint, a harmadik szettben elment 2-0-ra és már sokan meglepetést szimatoltak, de Waites megint odacsapott, ismét három leget hozott egymás után máris egyenlített. Az utolsó két szett azért ennél simább volt. Két leget leszámítva fej-fej mellett kiszállóztak és Waites könyörtelen volt. Továbbjutott, McGeeney pedig majdnem olyan átlaggal zárt, mint a 2016-os bajnok.

c1-ulaqwgaudtty.jpg

A Gladiátor ezúttal vesztesen hagyta el a pódiumot

Aztán a nőknél egy újabb esélyes fejezte be a világbajnokságot. Ez viszont hihetetlen nagy meglepetés volt. A tízszeres világbajnok, címvédő Trina Gulliver két szettben kikapott a WDF Europe Cupon is megcsodált, szőke hollandtól, Aileen de Graaftól. Két szoros szettben dőlt el, de mindkétszer de Graaf javára. Először 3-1-re, aztán 3-2-re. A második szettben, 2-1-es de Graaf vezetésnél őrült csata volt a kiszállóért, ezt még Gulliver nyert, aztán nagy előnnyel behúzta döntő leget. Nem a nagy átlagokról marad emlékezetes ez a meccs.

c1-9fo5xuaezfnh.jpg

Aileen de Graaf vetett véget Trina Gulliver uralmának

Forduló   Játékos  Átlag   Átlag   Játékos
Ifi döntő   Nathan Girvan (skót)  74,56      0-3      88,18     Justin van Tergouw (holland)     Lőlap
Negyedd.   Lisa Ashton (angol)  81,11    2-0   76,04   Fallon Sherrock (angol) Lőlap
2.   Mark McGeeney (angol)    87,04    2-4   88,13   Scott Waites (angol) Lőlap
Negyedd.   Trina Gulliver (angol)  63,98    0-2   69,77   Aileen de Graaf (holland) Lőlap

 

Aztán egy női meccsel kezdődött az esti program. Meglepő, de 20 éves korára már a harmadik vb-jén szereplő Casey Gallagher mellett a színpadi rutin, az ausztrál Corrine Hammond mellett az idei remek teljesítmény szólt. Végül az utóbbi döntött. Kétszer is ötleges szettben dőlt el a meccs és mind a kétszer a jobb kiszálló döntött. Az elsőben Gallagher D1-ig küzdötte le magát, végül a D8 jött a másik oldalon. Aztán Gallagher 2-0-ról bukta el a szettet és ezzel a meccset is.

Ezután jött a Budapesten is megfordult, a Hungarian Classicot megnyerő, a Hungarian mastersen negyeddöntős lengyel Krzysztof Ratajszki és a WDF-világranglista elsője, a litván Darius Labanauskas meccse. A rutin egyértelműen a litván mellett szólt, Ratajszki pedig elképesztő nagyot meccselt. Akárki is jutott volna tovább, az mindenféleképp történelmet írt, második fordulóba még egyikük sem jutott, igaz kettejüknek összesen három vb-je volt eddig.

darius-labanauskas-559ce7474d1ff.jpg

A kelet-európai ütközetet ezúttal a litván Darius Labanauskas nyerte meg 

Szóval, tényleg nagy meccs volt, igazi kelet-európai csata negyeddöntőért, és erre büszkék lehetünk, legalább ebből a régióból is eljutott valaki eddig. Az első szett Labanauskasé volt, Ratajszki 120-as és a litván 110-es kiszállója után. Aztán a második is Labanauskasnak sikerült jobban, ezúttal 3-0-ra és egy 114-es kiszállóval. Aztán fordult a kocka. Lengyel barátunk 3-2-re nyert, de a negyedik szett megint a litváné volt, aki erőt demonstrált. Egy 13 és 12 nyilas leggel 3-0-ra ment el. 3-1 volt és Ratajszki megpróbálta a lehetetlent, 3-3-re mentette a meccset, tényleg élmény volt nézni a meccset. Aztán jött a döntő szett és a rutin kidomborodott. Labanauskas 3-0-ra nyert, stílusosan egy százas kiszállóval lezárva a csatát. A győztes az első kiemelt, Glen Durrant ellen folytatja.

Jött két roppant szimpatikus nő. Tényleg azok, nem viccelek. Anasztaszija Dobromiszlova nyolc hónapos terhesen állt a tábla elé. Lorraine Winstanleyhez meg személyes emlékek fűznek. Így aztán csak abban bíztunk, hogy remek csata lesz. Az is lett. Az oroszé volt az első, Lorraine-é a második szett. Mindkét férj, így mind Tony David, mind pedig Dean Winstanley is ott izgult, tanácsokat adott, őrjöngött a háttérben. A lányok becsületére legyen mondva, repkedtek a remek dobások, köztük a 180-ak is (összesen három). A végét, a nagy csatát végül az orosz bírta jobban idegekkel és a döntő leget 3-1-re nyerte, az utolsó legben háromszor is 140-et dobva. Aztán nagy összeölelkezés, és a két hős között még egy lányos szájra puszi is elcsattant. Dean pedig ment gratulálni az oroszoknak. Tényleg remek kis meccs volt.

c2ampruwiaalztj.jpg

Lorraine ezúttal alulmaradt, a boldog kismama pedig az elődöntőben folytathatja

A nap végére maradt a holland rangadó, amit már majdnem éjfélkor kezdett el Richard Veenstra és Danny Noopert. Veenstra tavaly elődöntős volt, Noopert viszont a harmadik kiemelt ezen a vb-n, és nagyszerű formában. Ez is nagy csatának ígérkezett, annál is inkább, mert ennek a meccsnek a győztese pedig a címvédő Waites ellen folytatja majd. Aztán mészárlás lett a nagy holland barátságból. Muszáj ezt írni, hiszen a négy szettben csak összesen két leget tudott Veenstra hozni, azt is a legszorosabb harmadikban, amikor 2-0-ra is vezetett. Aztán háromszor 3-0-lal, egyszer egy 11, kétszer pedig 12 nyilas leggel, valamint egy ragyogó 164-es kiszállóval oktatott Noppert. Talán a vb eddigi legmeggyőzőbb meccsét hozta a találkozó.

Forduló  Játékos   Átlag   Átlag   Játékos
Negyedd.  Casey Gallagher (angol)   68,85     0-2   70,08     Corrine Hammond (ausztrál) Lőlap
2.  Krzysztof Ratajszki (lengyel)   86,76   3-4   89,37   Darius Labanauskas (litván) Lőlap
Negyedd.  Lorraine Winstanley (angol)      71,76   1-2   82,20  Anasztaszija Dobromiszlova (orosz)    Lőlap
2.  Richard Veenstra (holland)   87,93   0-4     91,02   Danny Noppert (holland) Lőlap

 

Szólj hozzá!
Gamecente

A bejegyzés trackback címe:

https://9nyil.blog.hu/api/trackback/id/tr4012120875

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása