9 Nyíl

Skót derbi és egy örökrangadó

2017. február 15. 11:26 - Denis Potvin

betway Premier League Darts - 3. forduló (beharangozó)

Harmadik és talán legpikánsabb fordulóját rendezik meg az idei Premier League-nek a leedsi First Direct Arena színpadán. Az már önmagában érdekes, hogy nincs már 100%-os mérleggel rendelkező játékos, de ez még semmi. Ami csütörtök estére jut az egészen parádés. Nem elég, hogy lesz egy skót derbi Peter Wright és Gary Anderson között (akik már lezárták korábbi nézeteltérésüket), de megmérkőzik egymással a két legenda Raymond van Barneveld és Phil Taylor is. Sőt a mezőny legnagyobb „pikantériájával” rendelkező van Gerwen – Klaasen összecsapás is. Ez több mint elég egy jó estéhez.

2016-betway-premier-league-generic-image_cropped.jpg

Elsőnek jön a skótok két ásza Peter Wright és Gary Anderson. Mind a ketten elmondhatják, hogy elég simán legyőzték Jelle Klaasent az idei sorozatban, de amíg Wright borzalmasan gyenge játékkal kikapott MvG-től addig Gary a világelső ellen egy döntetlent el tudott érni. Szóval Anderson neve mellett eddig 3 pont áll, míg Wrighté mellett 2. Egymás ellen eddig 30 alkalommal játszottak, Wright neve mellett tizenegy győzelem áll, Gary viszont tizennyolc alkalommal tudta megverni honfitársát egy döntetlen mellett.

Szóval az örökmérleg és az eddig PL meccsek Gary mellett szólnak. Viszont Wright hatból három UK Open kvalifikációs versenyt nyert meg idén, ezzel pedig a viadal összesítését is elvitte. Gary viszont ebben a sorozatban „csak” két döntőt ért el és azokat elbukta. Volt Garynek még egy döntője idén, a Mastersen, de ott jött a hollandok legnagyobb ásza és elverte a Repülő Skótot. Roppant érdekes csata lesz annyi szent. Ha Wright úgy játszik mint legutóbb akkor esélye sem lesz, viszont ha összekapja magát és tudása legjavát nyújtja akkor meglepheti a kétszeres világbajnokot.

Másodjára Adrian Lewis lép színpadra, hogy összemérje erejét régi ellenfelével James Wade-del. Jubileum következik kettejük párharcában, hiszen ez lesz kereken az 50-ik meccsük. Wade 27 alkalommal hagyta el győztesen a színpadot, Lewis pedig 19 győzelmet számlál (és volt három döntetlenjük). Az idei verseny eddig Wadenek sikerült jobban, hiszen komoly csatában megverte Kim Huybrechtset, majd döntetlent játszott Taylorral, tehát még veretlen. Jackpot ezzel szemben Barney ellen vereséggel nyitott, utána viszont valósággal lemosta a színről Dave Chisnallt.

article-2307645-193e9ca9000005dc-404_634x471.jpg

A nemrég véget ért UK Open kvalifikációt tulajdonképp hasonlóan zárták, Wade 9000 fontot gyűjtött, Lewis pedig 8500-at. Sőt azt is elmondhatják magukról, hogy az aktuális döntőjüket a kvalifikáción mind a ketten Peter Wright ellen veszítették el. Volt idén ugye egy Masters is, amin Wade meglepetésre már az első körben kiesett, Lewis viszont négybe tudott jutni. Summa-summarum nem lennék meglepve ha X lenne a meccs, elég hasonló formában vannak, az eredményeik is eléggé megegyeznek, ezért szinte biztos, hogy szoros meccs lesz. (Ezzel persze azt feltételeztem, hogy minden marad a régiben, de 100%-ra venni valamit a mai darts mezőnyben dőreség. Az X inkább csak megérzés).

Phil Taylor vs. Raymond van Barneveld. Ehhez mit lehetne hozzáfűzni még? Nagyjából semmit. Eddig már 77 azaz hetvenhét meccset lejátszottak egymás ellen. 56 – 17 arányban Taylor vezet, de ezt nagyjából mindenki tudja. Azt viszont pontosan tudja mindenki, hogy az elmúlt két fordulóban 3 pontot szereztek mind a ketten. Taylor egy Chizzy elleni sikerrel nyitott, majd jött egy egál Wade ellen. Barney ugye verte Lewist és ikszelt Kim ellen. Gondolom mindenki tudja, hogy Phil bácsi kihagyta az összes kvalifikációt. Mondhatná rápihent a Barney elleni meccsre. Ezzel szemben Barney bácsi a hat versenyből öt alkalommal a legjobb tizenhat közé jutott. Ő inkább edzett egy kicsit. Hogy kinek lesz igaza? Melyikük taktikája lesz a nyerő? Fogalmam sincs. De nem is tippelni akarok, hanem csak nézni a darts sport két élő legendáját.

raymondvanbarneveldphiltaylor_2747927.jpg
Az ismert okok miatt mindig „érdekes” (hogy finoman fogalmazzak) egy van Gerwen–Klaasen mérkőzés. De persze nem csak ezért. Ugye a világelsőt látni mindig komoly élmény, mert az a játék amit bemutat az esetek nagy részében ámulatba ejtő tud lenni. Valamint a Kobra is jó játékos, nem véletlenül van a TOP 10-ben a ranglistán. Noha nem épp élete formájában játszik mostanában Klaasen azért már hét alkalommal meg tudta verni riválisát, igaz tizennégyszer vesztesen hagyta el a játékteret. Hogy nincs épp top formában Klaasen azt jól mutatja, hogy két elég sima vereséggel kezdett a PL-ben, a Mastersen szintén nagyon simán kikapott rögtön az első körben, valamint a UK Open kvalifikációs versenyeken sem jött ki neki a lépés.

Egyszer tudott elődöntőt játszani, azt elbukta, kétszer pedig már a második körben búcsúzott, olyan játékosoktól kapott ki mint van de Wiel és Terry Temple. Hát nem tudom miben bízhat ezek után. Ugyanis MvG a szokásoknak megfelelően megnyerte a Masterst, és a PL-ben is veretlenül áll. Igaz Anderson ellen „csak” egy döntetlent játszott, utána viszont sima győzelmet aratott Wright ellen. Mondanom sem kell, hogy mind a két meccsen kiváló 105 feletti átlagot produkált. Amiben talán bízhat Klaasen az az, hogy néha még van Gerwen keze is meg tud remegni, ezt mutatja, hogy a sokszor említett kvalifikációs tornákon tudott korán búcsúzni, az elsőn például a legjobb 64, a másodikon pedig a legjobb 32 volt a végállomás. Igaz utána a negyediket megnyerte, és elkövette azt a bravúrt, hogy két tökéletes leget dobott egy mérkőzésen. A képlet a szokásos: MvG aktuális ellenfelének a legjobbját kell nyújtani ha egyáltalán meg akarja szorítani a kétszeres világbajnokot, valamint bíznia kell abban, hogy a kopasz úriember kicsit gyengébb napot fog ki. Máskülönben mészárlás lehet a vége.

Zárásként Dave Chisnall csap majd össze Kim Huybrechtssel. Ha van meccs amire nehéz tippelni a fordulóból akkor ez az. Hasonlóan kezdték az évet a felek, a Masters első körét egyikük sem élte túl, igaz egyiküknek sem volt egyszerű dolga. A UK Open kvalifikációs versenyek Chizzynek sikerültek jobban, Ő 7500 fontot lapátolt össze, köszönhetően többek között egy elődöntőnek és egy negyeddöntőnek. Kim „csak” 5500 fontot keresett, lévén Ő egy alkalommal tudott a legjobb nyolcba kerülni. Érdekesség lehet, hogy ezeken a tornákon mind a ketten szenvedtek el igen meglepő vereségeket. Kim például Paul Harvey ellen kapott ki nagyon simán 6-2 arányban, míg Chizzy a kevéssé ismert Ryan Searle ellen bukott 6-3 arányban.

Az angol játékosnak a PL-ben sem volt oka örömre eddig, Taylor ellen 7-3-as vereség, majd Lewis ellen egy 7-2-es zakó. Ez utóbbi jobban fájhatott neki, hiszen a teljesítménye finoman szólva sem volt méltó az igazi Chizzyhez. Ezzel szemben Kim úgy kapott ki James Wade ellen 7-5-re, hogy 100 felett átlagolt, ami több mint bosszantó lehetett a számára. Ezután viszont sikerült pontot szereznie Barney ellen ami azért a jó eredmények közé sorolható. Egymás ellen tizenöt alkalommal meccseltek, ebből négyet a belga nyert, a többi pedig Chisnall sikerével ért véget. Ha agyonütnek tudnám megmondani mi lesz ennek a meccsnek a vége, de létfontosságú lenne nyernie mind a kettőjüknek. Mert három forduló után nyeretlenül állni az nem épp a jó ómenek közé tartozik.

És akkor tippre fel:

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://9nyil.blog.hu/api/trackback/id/tr1412262772

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása