9 Nyíl

Hamilton és Newton: Van visszaút?

2017. március 12. 10:02 - Viking958

Március közepén járunk, túl vagyunk az első nagy tornán, a UK Openen. Még kilenc és fél hónap van hátra a szezonból, ami után csak a legjobb 64 maradhat a mezőny tagja (plusz akik idén szereztek Tour Cardot). Két korábbi top 10-es is a veszélyzónában!

hamnew.jpg

Tudjuk, hogy a világranglistába az elmúlt 2 év eredményei számítanak bele, tehát az adott esemény két éves évfordulóján törlődnek a régi eredmények. Például az idei UK Open után a 2015-ös eredmények estek ki, így Michael van Gerwen 60.000 pontot veszített a ranglistán. Amit még tudnunk kell a ranglistáról, hogy csak a Tour Card birtokosok számára 2 éves. Akik nem szereztek valamilyen módon kártyát, azok eredményei a világbajnokság után törlődnek. Így történhetett meg az, hogy Végső János nem szerepel az idei ranglistákon, és ezért nem mehet alanyi jogon a páros-világbajnokságra, hiába szerzett tavaly 2.000 pontot.

vegso_janos_et_1.jpg

Morzsi a pontszámok alapján ezúttal sajnos lemarad a páros-vb-ről...bár még a selejtezőn összejöhet neki

Említettem, hogy két éves időtartamot ölel fel a ranglista, de ez a hátsó régiókban már csalóka annyiból, hogy az év végéig kihulló eredmények hatására sokat változhat. Pontosan ezért szeretem jobban azt a tabellát, amelyik az előző év elejétől számol, jelen esetben 2016 januárjától. Ebben nincsenek kieső eredmények, így valós idejűen mutatja a Tourban maradásért folyó versenyt.

Az első 32-ben is már láthatunk furcsaságokat a valódi tabellához képest. Adrian Lewis például a 2015-ös világbajnokság óta csak 125.250 pontot gyűjtött, ami mindössze a 17. helyre elég neki. Robert Thornton a másik nagy név, aki kiszorult a tizenhatból. Ő már csak a 30. pozíciót foglalja el, és ha nem javul a formája, akkor októberben a valós ranglistán is ez lesz a helye, ugyanis a Grand Prix győzelemért járó 100.000 pontot fogja elveszíteni akkor.

top32_1.png

A következő 32-es érdekesebb a bennmaradás szempontjából. Számomra a legérdekesebb név itt, az 56. helyen álló Andy Jenkins. 2007-ben VB elődöntőt játszott, kíváncsi vagyok, hogy meg tudja-e tartani a tagságát.
Beugrott a legjobb 64-be az írek kiválósága, William O’Connor, köszönhetően jó UK Open szereplésének, de a holland óriás, Vincent Kamphuis közel került a kieséshez.

top33-64.png

Vannak viszont, akiknek ez nem sikerült. Andy Hamilton már csak 65., azaz év végén kiesik a Tourról, ahogy a 79. helyen álló Wes Newton is. Nem győzöm hangsúlyozni, hogy ők 2-3 éve még top 16-os játékosok voltak! 
Hozzájuk hasonló sorsra juthat a szebb napokat is megélt Dennis Smith is, aki már csak a 87. helyet foglalja el a ranglistán, így karrierjében először kerülhet ki a Tourról.
Ebben a 32-ben csoportban már hely jutott a három legjobb újoncnak is, Rob Cross, Ryan Searle és Chris Quantock azok, akik valós eséllyel indulnak, hogy már idén beférjenek a legjobb 64-be.

top65-96.png

Egy kis jelmagyarázatot is adok: barnával a friss "kárytabirtokosok", szürkével pedig a kártya nélküliek, akiknek év végén elveszik az eredménye, ha nem kerülnek be a legjobb 64-be.

Végül egy kicsit értelmetlennek tűnő tabella. A 2017-es sorrend néhány verseny után. Peter Wright magasan az első, Price ott van a második helyen, Whitlock a harmadikon és a nagy meglepetésemberünk, Rob Cross a tizenharmadik, de ez valószínűleg még változni fog.

17top16.png

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://9nyil.blog.hu/api/trackback/id/tr7912328757

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása