9 Nyíl

Itt volt a postás, a kőműves és a villanyszerelő

2017. június 30. 23:26 - Dart Major

European Tour 8.: European Darts Open - első nap (összefoglaló)

Elérkeztünk az év egyik nagy eseményét, a World Matchplay-t megelőző utolsó ET fordulóhoz. Akik szeretnék magukat kvalifikálni az év harmadik major tornájára azoknak fel kellett kötni azt a bizonyos felkötni valót. Már az első napon akadtak nagy nevek, mint például a ranglistán ötödik James Wade, a korábbi világbajnokok közül Mark Webster és Christian Kist, valamint a múltkor remekül játszó Mervyn King, Cristo Reyes duó. Lássuk, hogy ki mire jutott.
455970c4-f507-42d2-968f-43e4b7d1dfeb_2017-european-darts-open-logo_full.jpg

 

Mark Walsh - Nathan Aspinall: 6-2

A nagy öreg Walsh sikerének két kulcsa volt. Az egyik, hogy 2-2 után rögtön egy elvesztett kezdése után vissza tudott brékelni, majd a saját kezdését is be tudta húzni. Innen pedig nem volt megállás. A másik kulcs pedig a fiatal Aspinall tragikus kiszállózása volt. Mind a két játékos tizennégyszer dobott duplára, s míg Walsh jónak mondható 42%-ot ért el, addig ifjú ellenfele csak 14%-os pontossággal célzott. Ez pedig végzetes volt.

wals.jpg


James Richardson - Mark Webster: 6-2

Noha tudjuk jól, hogy Richardson nem rossz játékos, de a mai produkciója az bőven kiváló volt. A második leget tizenkét nyílból, 130-ról kiszállva oldotta meg ami jelezte, hogy nem csak turistának jött. 2-2-ig mindenki behúzta a saját játékát előröl, az első bréket pedig az angol követte el az ötödik legben. Aztán egy tizenöt nyilas, majd még egy tizenkét nyilas érkezett, ezzel pedig Webster nem tudott mit kezdeni. Richardson 100-as átlag fölé jutott és győzelme abszolút megérdemelt volt. Le a kalappal.
ric.jpg


John Henderson - Ray Campbell: 6-2

Elég rendesen beragadt az indigó. A harmadik meccs is az előző kettőhöz hasonlóan 2-2 után lett nagyon sima. Henderson jól kezdett, tizenöt és tienkét nyilas legeket produkált kezdésnek, de ezekre még volt Campbellnek válasza. A puskapor viszont kifogyott. Egyáltalán kiszállóig is csak egyszer ért le, ami egy Henderson szintű játékos ellen brutálisan nagy hiba. Big John elég komoly tömeget tolt, 97 pont fölé jutott és még a duplákat is eltalálta, így a darts jóságos óriása sima és megérdemelt győzelmet aratott.
hen.jpg


Krzysztof Rajaski - Mark Barilli: 6-1

A délutáni sorminta megszakadt. Nem is lehetett igazán mást várni akkor, ha kedves lengyel barátunk ellen valaki még a 80-as átlagot sem éri el. Mivel pedig Barilli ritka gyenge napot fogott ki, Krzysztof részéről még az is belefért, hogy három leget "csak" a hatodik körben zárjon le (megjegyzem: egy kiváló tizenegy nyilast azért bevert a lengyel). Summa-summarum most csak lengyel kománk volt a tábla előtt. 
rata.jpg


Steffen Siepmann - Jermaine Wattimena: 6-5

Ez a mérkőzés egyrészt komoly meglepetés, másrészt nagyon tanulságos. Ugye, ha ránéztünk a sorsolásra, akkor a holland Wattimenát nyugodtan nevezhettük esélyesnek, de a papírforma megborult. Hogy miért is alakult így? Mert az első pálya mérkőzést eldöntő előnyt jelenthet, ha a meccset kezdő játékos minden kezdését behúzza, és Siepmann ezt megtette. A másik ok ami igen nagy tanulságot rejt: hátsó pályáról nehéz úgy brékelni, ha az ember csak ötször talál duplát tizenhét kísérletből. Hiába Wattimena hét ponttal jobb átlaga, ez ma nem ért semmit.
siep.jpg


Aden Kirk - Michael Plooy: 6-5

Újabb nagyon szoros meccs, de a koreográfia némileg megváltozott. Kirk jól kezdett, ellépett 2-0-ra, majd ezt az előnyt gyorsan le is adta. Itt már látszódott, hogy nem a klinikai pontosságú duplák mérkőzése lesz ez. Jött egy kis fordulat a mérkőzésen, 4-3-ra ugyanis már Plooy vezetett egy brék után. Viszont utána első pályáról 28-ról három nyíllal sem bírt kiszállni és így kétleges előny helyett egál lett. 5-5-ig meg is maradt a döntetlen (Plooy egy tizenkét nyilassal egyenlített egyébként). A döntő legben aztán a holland játékos nagyon besült, három kört dobott tripla nélkül, ez pedig a mérkőzésbe került.
kir.jpg


Robbie Green - Martin Schindler: 6-5

Megint egy szoros mérkőzés, de még izgalmasabb mint az előző. Az első két leget jobb elfelejteni, olyan nyögvenyelősre sikeredtek, utána aztán beindult a brékparti. Előbb Schindler dobott ötköröset hátulról, majd Green egy 126-os kiszállóval fűszerezett tizenkét nyilassal válaszolt. Majd jött még egy ötkörös a némettől, aki lazán elmehetett volna 4-2-re, de kilenc nyílból sem tudott 44-ről kiszállni. Green pedig iszonyat mélyről jött vissza és 115-ről kiszállt. 4-4-ig megint csak a brékek jöttek, ami után mindenki megoldotta a saját játékát, vagyis jöhetett a döntő leg. Green pedig rutinjából fakadóan megnyomta a kört, dobott egy tizennégy nyilast és ezzel elvitte a meccset. 
gre.jpg


Dimitri van den Bergh - Matt Clark: 6-0

A nap legsimább meccsét a fiatal belga hozta össze. Persze kellett hozzá Clark, aki kvázi semmi ellenállást nem fejtett ki, alig dobott tömeget, ha kiszállóra ért mindet kihagyta, így pedig bőven belefért a belgának, hogy szolidabb játékot nyújtva is simán elvigye a meccset.
vbd.jpg


Justin Pipe - James Wade: 1-6

Aki esetleg arra várt, hogy a hangyák sebességével versenyző Pipe formája most megindul fölfelé, az most biztosan csalódott. A mostanában tapasztalt borzalmas kiszállózás nem akar múlni, most éppen nyolc kísérletből csak egy alkalommal talált duplát. Pedig lett volna esélye szorossá tenni a meccset, 3-1-es Wade előnynél, illetve 4-1-nél is, de mind kimaradt. Wade-nek így még izgulnia sem kellett, és közepes játékkal is tükörsimán nyert.

img_20170630_210504.jpg



Jerry Hendriks - Christian Bunse: 6-4

Az abszolút újonc Bunse és az idén első alkalommal ET-n játszó Hendriks meccse nem volt izgalmaktól mentes. A német játékos kétleges előnyre tett szert, a másodikat ráadásul 145-ről kiszállva hozta el hátsó pályáról. Viszont utána elbukott két olyan leget zsinórban, amit lazán hozhatott volna, ha megoldja a kiszállókat. A 3-2-es előnyt azonban összeszedte egy újabb 100 feletti kiszállóval, majd nagyon megzuhant a német. Két leg alatt 7 azaz hét tripla nélküli kört dobott, így mire feleszmélt már 5-3 volt az állás a holland javára. Ezt a kétleges előnyt Hendriks pedig megőrizte a meccs végéig, így készülhet a holnapi folytatásra.

img_20170630_210845.jpg



Zoran Lerchbacher - Christian Kist: 2-6

A korábbi BDO-világbajnok elég gyorsan lerendezte a mérkőzést. Vagy mondhatjuk úgyis, hogy Zoran nem igazán találta meg a legjobb formáját. Kist úgy lépett meg 3-0-ra, hogy tizenhat nyilasnál jobb sorozata nem volt, igaz szüksége sem volt rá. Az osztrák szépítése után aztán előjött a bajnok a hollandból és egy tizenöt majd egy tizenkét nyilast is prezentált. Ez utóbbit Zoran visszadobta ugyan, de ez maximum csak szépségtapasz lehetett a számára. A holland minden tekintetben felülmúlta ellenfelét, és megérdemelten aratott sima győzelmet.

img_20170630_211315.jpg



Kyle Anderson - Peter Jacques: 3-6

Durván bekezdett az ausztrál egy tizenegy és tizenöt nyilas kombóval, így úgy nézett már ki két leg után, hogy itt sima győzelem lesz. Ezt azonban Jacques nem így gondolta, olyannyira nem, hogy megfordította a meccset. Igaz ezért Anderson csak magát okolhatta. Érdekes, hogy 3-2-es angol vezetésnél az ausztrál 103-as átlagon állt, szóval rendesen tolta a tömeget. A következő két leget mindenki hozta első pályáról, majd Andersonnál megint jött a rövidzárlat, és elrontotta a 70-es kiszállót, Jacques pedig köszönte szépen és brékelt. A végére maradt a slusszpoén: Egy ötkörös végén Sanghajt dobva Peter Jacques jutott tovább. Remek teljesítmény volt a huddersfieldi postástól!

img_20170630_211915.jpg

Mervyn King - Kim Viljanen: 6-3

A finn játékos nem tudta megismételni múlt héten mutatott kiváló formáját, kiváltképpen a kiszállózását. Pedig lett volna esélye megfogni nagy nevű ellenfelét, mivel 2-0-ás hátrányból szépen egyenlített. Majd elbukott egymás után úgy három leget, hogy egyszer a 32 fogott ki rajta, majd pedig kétszer le sem ért kiszállóig. Így pedig a kiemelkedőtől messze járó King elhúzott tőle. A háromleges különbség a végéig sem fogyott el, ez pedig King továbbjutását eredményezte. A derék Mervyn azonban a duplákon bemutatott játékára nem lehet túl büszke.
kin_1.jpg



Vincent van der Voort - Cristo Reyes: 6-2

A nap rangadójának tűnt ez a mérkőzés de mégsem lett az. Történt ugyanis, hogy a spanyolok ásza olyan szinten bealudt, hogy simán elbukta az első négy leget. Olyan messze volt a kiszállóra dobástól Reyes, hogy a holland óriás három leget is csak a hatodik körben fejezett be. Amikor aztán egy leg összejött a hispánnak, akkor Vincent bevert egy 103-as kiszállót és ezzel végleg megtörte a spanyolt. A slusszpoén pedig a nyolcadik legben egy jól kivitelezett 94-es befejezés volt. A holland romboló bevette Spártát.
vdv.jpg

Robert Allenstein - Dragutin Horvat: 6-3

A német derbi tulajdonképp nem sikerült rosszul. Noha lagymatag volt az első leg, de egy bréket azért jelentett Allensteinnek, aki ezután dobott egy korrekt tizenöt nyilast is. Horvat erre egy mesteri tizenegy nyilassal válaszolt ugyan, de sok öröme nem volt, mivel Allenstein még egy ötköröst dobott. Viszont a hatodik leg után lehetett oka az örömre Horvatnak, mivel kiegyenlített. Ez azonban rövidke örömforrás volt. Történt ugyanis, hogy Allenstein mind a három következő leget behúzta, az utolsót ráadásul 100 fölötti kiszállóval, ez pedig azt jelenti, hogy ő készülhet a holnapi napra.
all.jpg



Richard North - Devon Petersen: 5:6

75,3-as átlaggal meccset nyerni a PDC-ben nem kis "bravúr". Ha pedig ehhez 25%-os kiszállózás párosul az különösen "remek". Devon Petersen ezt összehozta és ezért minimum köszönő táviratot kell küldeni North-nak, aki tragikus, 17,86%-os statisztikát ért el a duplák terén. 2-2-ig ment minden a maga útján, első pályáról nem hibáztak a felek, igaz értékelhetőt csak North mutatott aki egy 13 nyilas kört hozott össze. Eddig is akadt gondjuk a kiszállókkal de ez később már-már röhejes méreteket öltött. North ugyan vezetett 3-2-re és 4-3-ra is, de annyi duplát elrontott, hogy lehetetlen volt nyernie. Nem szeretném újra látni ezt a meccset.

nor-pet.jpg

Folytatás holnap délután egy órától, az alábbi párosításokkal:
hol.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://9nyil.blog.hu/api/trackback/id/tr4812631683

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása