9 Nyíl

Ki lesz az óriásölő, avagy három nap, amely mindent felboríthat

2017. július 12. 12:55 - matyi96

BetVictor World Matchplay - sorsolás és esélylatolgatás

Tegnap este folyamán megtörtént a 2017-es BetVictor World Matchplay sorsolása. Ebben a cikkben szeretnénk bemutatni a mérkőzéseket, azok résztvevőit, az esélyeket egy kis szubjektív véleménnyel tűzdelve.

wc_1.jpg

Az első mérkőzést egyből a világelső, valamint címvédő, Michael van Gerwen fogja játszani Peter Griffin, pontosabban Stephen Bunting ellen. Az utolsó mérkőzésüket több, mint egy éve játszották egy Players Championship döntőben, még 2016 márciusában, Barnsley-ban. Itt Stephen Bunting tudott győzni 6-4 arányban. Ezzel a meccsel együtt tizenháromszor találkoztak egymással, tíz holland győzelem mellett csak három van az angol neve mellett. Személyes véleményem szerint és Bunting formáját tekintve nem sok esélye lesz a végső győzelemre esélyes van Gerwen ellen.


mvg_taylor.jpg

Vajon most a kopasz, vagy a madár lesz az ász?

A következő mérkőzés egy ausztrál derbi lesz. Simon Whitlock és Kyle Anderson fog összecsapni. Ez mindössze az ötödik mérkőzésük lesz egymás ellen, major tornán pedig az első. Kétszer Simon, kétszer pedig Kyle tudott nyerni. Az utolsó találkozás tavaly augusztusban volt, szintén egy Players Championship fordulón, itt a Mágus győzött 6-2-re. Azt nem mondhatjuk, hogy mindketten csúcsformában lennének, talán Anderson az, aki kezd formába lendülni, így jelenleg szerintem egy szoros mérkőzésen, akár Kyle Anderson is továbbjuthat.

simon_and_kyle.jpg

Mindegy ki nyer ezen a meccsen, mert így is, úgy is ausztrál továbbjutás várható majd

Phil Taylor és Gerwyn Price egyetlen ütközete 2015 májusában volt egy PC negyeddöntőben. Itt Taylor 6-2-re nyert a wales-i ellen. Phil egyik kedvenc tornájára készül, orvosa javaslatára az amerikai  kalandot is kihagyja a Matchplay miatt. Nálam Taylor a mérkőzés esélyese (és akár a torna esélyese is lehet, tavaly ő játszotta a döntőt van Gerwennel), de arról is meg vagyok győződve, hogy Price egy percig sem fogja hagyni magát és remekül fog játszani. Jó mérkőzésre számítok.

Joe Cullen Raymond van Barneveldet kapta a sorsoláson. Összesen nyolcszor játszottak egymás ellen, az elsőt 2009-ben, az utolsót idén tavasszal. Az utolsó két meccsüket Barneveld nagyon simán (10-2 és 6-0) nyerte, de előtte zsinórban négyszer kapott ki a Rockstartól. A hollandot tartom esélyesebbnek, de Cullen biztos, hogy meg fogja izzasztani és ha ki fog egy jó napot, az is elképzelhető, hogy meg is veri őt.

raymond-van-barneveld_1_1.jpg

Barney új nyilakkal és új reményekkel telve vághat neki a Matchplay-nek

Mervyn King az elmúlt hetekben, hónapokban meglehetősen jól dobott. Ez a jó forma legfőképp a European Tour állomásain látszódott. Az ő kiemelt ellenfele Dave Chisnall lesz. Tizenhatszor találkoztak már a tábla előtt, az utolsó meccsüket másfél éve játszották, az eddigi eredmények alapján az állás döntetlen. Az a bizonyos utolsó találkozó a 2015-ös Grand Slam of Darts csoportkörében volt, ekkor Chizzy nyert 5-3-ra. Dave nincs rossz formában, Kínában is jól dobott (a döntőt leszámítva), ő az esélyes, de ellenfelét semmiképp sem veheti félvállról (miért is venné?), főleg, ha azt vesszük figyelembe, hogy a major tornákon King vezet ellene 2-1-re.

A belga Kim Huybrechts egy angol ellenfelet kapott Alan Norris személyében. Eddig tízszer mérkőztek meg, az állás Norris oldalára billen, ő hatot nyert meg ezek közül, míg Huybrechts négyet. Viszont, ha a formájukat nézzük, akkor a belga sokkal esélyesebb, mint ellenfele (bár ő sem örvendhet túlzottan jó formának). Az utolsó csata a German Darts Championship-en volt, ahol Kim nyert 6-4 arányban. 

A következő párosítás nagy talány számomra. Adrian Lewis és Steve Beaton tizenkétszer futott egymásnak, az állás 6-6. De nem is ezért kérdés (számomra) a meccs végkimenetele, hanem azért, mert Lewis egészségi állapota miatt nem tudott az elmúlt időszakban tábla elé állni, versenyezni. Pénteken meg is műtötték őt. A Matchplay-en úgy néz ki, ott lesz, de ennyi kihagyás után kérdés, milyen formában tér vissza. Beaton pedig, mint tudjuk, képes nagyon jól játszani.

adrian_lewis.jpg

Szegény Jackpot...mostanában sok volt neki a rossz, de talán a szerencse kereke most jó számot forgat számára

Ian White megkapta a debütáló Rob Cross-t. Rob eddig csak egyszer verte meg Ian-t, mondjuk az egy PC döntő volt májusban, míg a Gyémántnak háromszor is sikerült megvernie Cross-t idén. Ennek a meccsnek a végét, ha akarnám sem tudnám megtippelni. A rutin White mellett szól, de Rob Cross elképesztő, hogy mit művel az első szezonjában és nem lepne meg az sem, ha egyből egy győzelemmel kezdené a Matchplay karrierjét.

A világranglista második, a kétszeres világbajnok Gary Anderson holland ellenfelet kapott. Christian Kist kemény fába fogja vágni a fejszéjét. Gondolom senkit sem lep meg, ha azt mondom, hogy Gary Anderson is a végső esélyesek egyike. Ötször találkoztak eddig, hármat Gary, kettőt Christian nyert. Az utolsót a holland. Ennek ellenére fölényes skót győzelmet várok.

 gary-anderson-premier-league-darts_3433343.jpg

A Repülő Skótnak is jó lesz összeszednie magát, nehogy megint idő előtt elköszönjön, mint ahogy azt a páros világbajnokságon is tette

Holland színekben Benito van de Pas is részt vesz a tornán, ellenfele az észak-ír Daryl Gurney lesz. Benito mondhatni rossz formában van és talán az sem nyugtatja őt, hogy ellenfele ellen eddig csak egy mérkőzést tudott megnyerni, az elsőt. Azóta négy vereség Gurney ellen. Az utolsó nem is olyan rég, június végén, az Austrian Darts Open-en. A jelenlegi formák szerint a mérkőzés esélyese Daryl Gurney, de azért van de Pas sem feltett kezekkel fog tábla elé állni.

Mensur Suljovic és John Henderson a következő pár. Négyből négyszer verte meg Suljovic a mostani ellenfelét eddig, ráadásul egyszer sem volt szoros. Utoljára most júliusban, Leverkusenben 6-2-re. Ha nem történik nagy meglepetés, akkor ebben a hónapban másodjára is megverheti a skótot Mensur...

Két teljesen különböző játékos, legalább is a tábla előtt. Jelle Klaasen és Justin Pipe. Klaasen a kézműtétje óta nem igazán találja formáját, Pipe viszont egész jól dobott az elmúlt hetekben a versenyeken. Az utolsó három mérkőzésüket Justin nyerte, előtte kétszer tudott nyerni a holland. Érdekes mérkőzés lesz az egyszer biztos. Ahhoz, hogy Klaasen nyerjen formába kell lendülnie, különben meglepetés is lehet a vége.

James Wade Darren Webster ellen fogja megvívni az első fordulót. Wade játéka eléggé ingadozó mostanában, egyszer magabiztosnak tűnik, másszor pedig rá sem lehet ismerni. Tizenegyszer találkoztak egymással, ebből nyolcat nyert James. Darren Webster megnyerte a Players Championship tizenötödik állomását, jó formában van. Szerintem szoros mérkőzés lesz és Webster okozhat meglepetést, ha úgy dob, mint hétvégén.

 webster_3.jpg

Építőmunkáshoz képest nem csak a vakolókanál áll jól Darren Webster kezében - ezt a PC 15. állomásán is bebizonyította

Az egyre jobb formában lévő Michael Smith-t egy honfitárssal, Steve West-tel sorsolták össze. Négyszer találkoztak eddig, döntetlenre állnak. Az utolsó kettő meccsüket viszont Steve nyerte, ráadásul idén. Azóta Smith úgy néz ki, visszanyerte a jó formáját, így a mérkőzés esélyese ő lesz.

Elérkeztünk egy újabb végső esélyeshez, Peter Wright-hoz. James Wilson lesz az, aki útját akarja állni először. Első mérkőzésük lesz egymással és talán nem bátorság azt kijelenteni, hogy az esélyes egyértelműen Peter Wright, még akkor is, ha Wilson tud nagyon magas színvonalon is játszani.

peter-wright-snakebite-matchplay_3327993.jpg

Snakebite újra nyeregben...talán kifizetődik neki a sok gyakorlás, meg a rengeteg nyílváltás is

Befejezésként jöjjön Robert Thornton és Cristo Reyes összecsapása. Háromszor találkoztak eddig, 2-1-re Thornton vezet, de ez semmit sem jelent. Thornton hiába kiemelt, ő az, aki az egyik legrosszabb formában érkezik a tornára, Cristo Reyes pedig nem teljesít rosszul. A nyáron volt neki két European Tour elődöntője is. Itt talán nem az lesz a meglepetés, ha Reyes nyer, mert én őt tartom a meccs esélyesének, persze nem lenézve Robert teljesítményét sem.

Ezzel a tizenhat mérkőzéssel várja a nézőket az első négy napban az idei World Matchplay, illetve a televízió, mert szerencsére magyar csatorna is közvetíti az egész sorozatot július 22. és 30. között.

1 komment
Gamecente

A bejegyzés trackback címe:

https://9nyil.blog.hu/api/trackback/id/tr6212658509

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása