9 Nyíl

Amikor az ohiói Sas leszállt

2017. július 20. 10:04 - Denis Potvin

Szombaton kezdődik a World Matchplay és az első kilencnyilasról már megemlékeztünk, most pedig egy olyan figurát mutatunk be, aki győzelmével örökre beírta magát a darts történelmébe. Egy különleges figura, az egyetlen olyan tengerentúli, aki Európában komoly versenyt tudott nyerni. Pénteken lesz 60 éves, így stílszerűen emlékezünk rá: Larry Butler, az ohiói Sas, aki az első World Matchplay döntőjében Dennis Priestley-t győzte le.

 131205_01.jpg

A most 59 éves játékos húsz éves kora óta versenyez, és 15 év kemény munka, no meg számos amerikai siker után 1992-ben a BDO-hoz került és első világbajnokságán az első körben kiesett. Aztán viszont háromszor is megnyerte a Soft Tip Bullshooter World Championshipet.

Ilyen előélettel és persze számos tengerentúli siker után igazolt át 1994-ben a PDC-hez. A World Matchplay volt az első komolyabb versenye a szervezetben, amelyet aztán csodás játékkal meg is nyert. Hihetetlen névsor az első tornán: Dennis Priestley, Peter Evison, Bob Anderson, Eric Bistrow, John Lowe, Keith Deller, hogy csak a legnagyobbakat említsük és akkor még 10 amerikai játékos a 32-es táblán.

Butler Steve Raw ellen kezdett és 8-2-re nyert, majd honfitársa Jerry Umberger következett, megint 8-2. A negyeddöntőben a skót Jocky Wilson ellen volt ismét meggyőző (11-4), majd az elődöntőben egy 90,39-es átlaggal Shayne Burgess sem tudta őt megszorongatni (11-7). Következett a döntő, Dennis Priestley ellen. 16-12. Erről pedig inkább meséljenek a korabeli filmkockák.

Sokan hitték azt, hogy az akkor nyert 10 ezer font, no és persze a dicsőség majd tovább repíti a The Eaglest, Butler 1997-ben egy időre kirepült az európai porondról. Hiába jutott el az 1996-os PDC-világbajnokság negyeddöntőjéig, képtelen volt annyit utazni az európai versenyekre és egy jó évtizedre eltűnt.

Nem is igazán tűnt el, hiszen az Egyesült Államokban azért sorra nyerte a trófeákat, gyűjtötte a pénzt és a dicsőséget, de amire a dartsot irányítók akkor legjobban fókuszáltak, az európai vérkeringésből kikerült. 2002-ben a darts visszatért az Egyesült Államokba és Las Vegas Desert Classic sok lehetőséget nyújtott a tengerentúli játékosoknak is, Butler csak a 2008-as tornán tudott indulni, hiszen egy évvel előtte tért vissza PDC kötelékébe. Szóval 2008-ban eljutott a tornára, de az első körben Alan Tabern 6-4-gyel verte ki.

letoltes_12.jpg

2009-ben Las Vegasban rendeztek egy Players Championshipet, ami a Desert Classic felvezető versenye volt, Butler egy kilencnyilast dobott a második fordulóban Jan van der Rassel ellen, de ezzel is 6-2-re kapott ki, így a főversenyre sem jutott el. 2010-ig maradt a PDC-ben, majd három év BDO következett (egy World Masters döntővel 2015-ben), utána ismét egy év PDC. Az elmúlt három évet pedig ismét a BDO-ban versenyez.

Born in the U.S.A. – énekli Bruce Springsteen, és vonul be erre a Sas, aki két BDO és négy PDC világbajnokságon szerepelt, rendszeres tagja az Egyesült Államok válogatottjának a World Cup of Dartson. A karrierje egészen másképp alakulhatott volna, ha az öreg kontinensre születik. De a nevét így örökre beírta a sportág aranykönyvébe.

Szólj hozzá!
Gamecente

A bejegyzés trackback címe:

https://9nyil.blog.hu/api/trackback/id/tr9212676073

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása