9 Nyíl

A belga Hurrikánt csak a skót Hegylakó tudta megállítani

2017. szeptember 24. 23:26 - adam_f

2017 HappyBet International Darts Open (ET 11) - Riesa (a mai nap összefoglalója)

Mozgalmas utolsó vasárnap volt a riesai Sachsenarena falai között, ahol ma került sor - a European Tour 11. állomásaként - az International Darts Open harmadik, egyben döntő napjára is. Mivel az oldal szerzőinek többsége egyéb fontos elfoglaltságaik miatt nem tudták nyomon követni a délután történéseit, nekem jutott az a megtiszteltetés, hogy összefoglalhassam nektek az IDO utolsó napjának minden egyes mozzanatát - a délutáni nyolcaddöntőktől kezdve egészen az esti döntőig. Remélem, érdekes olvasmány lesz... 

international-darts-open-2017.png

A vasárnap délután lezajlott harmadik körös összecsapásokról - röviden:

Peter Wright a vártnál nehezebb találkozón tudott túllépni a belga Ronny Huybrechts-en. Már csak azért is, mert a belga 3-3-ig nagyon jól tartotta magát. Snakebite ekkor megrázta magát, és végül - ha nehezen is - 6-4 arányban győzve lépett tovább az esti etapba. Nem dobott egyik játékos sem kiemelkedően, viszont Wright egy 100+-os kiszállóval jobb volt ellenfelénél. Hasonlóképpen megizzadt Jelle Klaasen is, aki a "Postást", vagyis Peter Jacques-ot intézte el végül 6-4-re. Jacuqes abszolút nem játszott alárendelt szerepet a találkozón, sőt még egy 112-es outot is bemutatott, ám végül neki kellett meghajolnia a Kobra előtt.

Dennis Nilsson viszont ismét nagyot emelt. Az egykori svéd erőemelő ezúttal Dave Chisnall-nak mutatott ajtót. Az angol 3-0-ás vezetést adott le, majd a végén a koncentráció is elfogyott nála. Nilsson pedig ki is használta ezt, és végül egy őrült játék végén kiejtette jóval esélyesebb ellenfelét. Josh Payne is csak 2-2-ig tudta tartani a lépést Ron Meulenkamp ellenében. Az angol mindent megpróbált, de Meulenkamp bréklopása után már nem tudta ledolgozni a hátrányt, így végül 6-3 arányban a holland játékos dobta be magát az esti körbe.

A friss Bajnokok Ligája győztes Mensur Suljovic egy nagyon komoly átlagokat hozó találkozón maradt alul a walesi Gerwyn Price ellen. Olyan mérkőzés volt ez, amelyen nem lehetett tudni, ki lesz a győztes, hiszen felváltva vezettek a felek (Price például már kettővel is ment, amikor az osztrák visszajött). A végjáték azonban a walesinek kedvezett, aki végül 6-5 arányban lépett tovább a negyeddöntőbe. S hogy mennyire voltak komoly átlagok? Elég lesz, ha majd megnézitek a lőlapot (+ a mellékelt videót is).

A két Huybrechts közül legalább az egyik, azaz Kim be tudott kerülni az esti körbe, bár neki sem volt egyszerű dolga Ian White ellen, mert itt is döntő játékban dőlt el a továbbjutó kiléte. Végül a belga játékos örülhetett, aki szintén 6-5 arányban tudott győzni egy szintén jó átlagokat és szép játékot hozó mérkőzésen.

Joe Cullen magabiztosan lépett túl Alan Norrison, aki hiába vezetett három alkalommal is, nem tudott élni az előny adta lehetőséggel, a hibákat pedig Cullen kegyetlenül kihasználta és végül 6-3-al küldte haza Chuck-ot. Hasonló magabiztossággal jutott tovább Simon Whitlock is, aki csupán egyetlen játékot engedélyezett Mervyn King számára. King egy maximumot sem dobott a találkozó során, míg a Varázsló hatot is kihúzott a cilinderből.

Nézzük ezek után a délután statjait:

du1.jpg

du2.jpg

du3.jpg

du4.jpg

A délután mérkőzése (+videó):

du5.jpg

du6.jpg

du7.jpg

du8.jpg

A vasárnap esti találkozókon történt:

Negyeddöntők:

Peter Wright - ismét nehezen, ám végül sikerrel vette a Jelle Klaasen jelentette akadályt is, és 6-4 arányú sikerével már a döntőért dobhat a következő körben. A skót igencsak megdolgozott a sikerért, hiszen a Kobra egész mérkőzésen remekül tapadt rá. 2-2-nél, illetve 4-4-nél volt egál a találkozó, amit Snakebite tudott behúzni - az utolsó brékkel a végén -, így dobva be magát az elődöntőbe. Az átlagok is egy szinten voltak a találkozón, talán Wright kiszállói voltak egy fokkal jobbak. Hiába, a harmadik készlet nyíl csak szerencsét hozott.

Dennis "A Komisz" Nilsson számára viszont véget ért ez a rendkívüli hétvége. Ron Meulenkamp ezúttal túl nagy falatnak bizonyult számára, aki ezzel a 6-2-es sikerrel egyelőre még megmentette a hollandok számára ezt a hétvégét. 2-2-ig haladtak fej-fej mellett a játékosok, aztán Meulenkamp rákapcsolt, otthagyta Nilsson-t, és két brékkel a tarsolyában meg is nyerte a találkozót. Ezzel a sikerrel (99,75-ös átlag, öt maximum és egy 104-es kiszálló) eldőlt, hogy Meulenkamp került az elődöntőbe, de Nilsson sem panaszkodhat ezzel a hétvégével kapcsolatban. Steve Beaton, Daryl Gurney, Dave Chisnall...szép skalpgyűjtemény, mondhatom.

Egy végletekig kiélezett, szinte már öldöklő találkozón jutott tovább Kim Huybrechts a walesi Gerwyn Price ellen. Nagyon jól játszottak mind a ketten, ami mellé közel azonos, 100-as átlagon végeztek. 1-1 után a belga versenyző brékelni tudta Price-t, majd a saját kezdését és egy újabb bréket behúzva már 4-1-re ment el. Price innen még fel tudott zárkózni egy játékra, de a Kim névre hallgató hurrikán ezúttal nem ismert pardont. Egy újabb játék itt, majd egy másik ott, a végén pedig a belga örülhetett, aki 6-4-es sikerével hosszú idő után került döntőközeli helyzetbe a European Tour-on.

Simon Whitlock csak 2-2-ig tudta tartani az iramot az angol Joe Cullen-nel, aki ezután egy fokozattal feljebb váltott, és egy brékkel valamint egy saját körrel egyből kétleges előnyt szedett össze. Whitlock ekkor még egy játékot össze tudott szedni, de ez már édeskevés volt a Rocksztárral szemben. Cullen az utolsó két gémet is behúzta, amivel 6-3-ra meg is nyerte a találkozót, és negyedikként jutott az elődöntő mezőnyébe. Az angol 98,82-es átlaga és 40%-os kiszállózása szép teljesítmény volt, a mellé hozott öt maximum pedig már csak hab volt a tortán. A Varázsló ezúttal vagy a rosszabbik cilinderét hozta el a versenyre, vagy elhasználta az összes aduját a Mervyn King elleni találkozón...

A negyeddöntők statisztikái:

e1.jpg

e2.jpg

e3.jpg

e4.jpg

Elődöntők:

Peter Wright immáron a hetedik ET-döntőjét játszhatta ebben az évben, ahová Ron Meulenkamp testén keresztül vezetett az útja. A skót játékos végig vezetve nyerte meg az elődöntőjét, de azt semmiképpen nem mondhatjuk, hogy Meulenkamp felemelt kézzel tekerte volna végig a találkozót. A holland versenyző első alkalommal került döntőközelbe a European Tour sorozatában, és Snakebite ellen is nagyon nagy játékkal rukkolt ki. 105,89-es átlagot dobott, négy maximumot hozott össze, mellé pedig egy 167-es outot, valamint 3/9-es (33,33%) kiszállózást, míg a skót "csak" 103,65-ig jutott, ami mellé három 180-ast és 6/12-es (50%) outot jegyzett. Ez utóbbi mutató volt az, ami Wright oldalára húzta a mérleget...

ed1_1.jpg

A skót játékos döntőbeli ellenfele ezúttal Belgiumból érkezett, mégpedig Kim Huybrechts személyében, aki hamar háromjátéknyi előnyre tett szert a második szemifinálén belül az angol Joe Cullen ellen. A Rocksztár erre válaszként majdnem behintett egy kilencnyilast a belgának, de a 36 helyett csak 18 jött a kilencedikre, így nem sikerült a tökéletes játék, de legalább a leg meglett (a 13. nyílra). Viszont ez sem volt elég a kapaszkodáshoz, ugyanis a Huybrechts-hurrikán mindent elsöprően játszva már csak egy gémet engedett angol ellenfelének, aki végül 6-2-re maradt alul a belgával szemben, aki ehhez képest rosszabb átlagot dobott (90,99), mint Cullen, aki végül 94,82-vel zárta az összecsapást. A kiszállók viszont vastagon Kim felé döntötték el a találkozó kimenetelét.

ed2_1.jpg

A döntő:

peter-wright.jpg

"Mostan színes tintákról álmodom..." - Snakebite pedig ezévi ötödik ET-sikerével színesítette a riesai teljesítményét 

Kim Huybrechts rögvest rá is ijesztett Peter Wright-ra a European Tour 11. állomásának döntőjében, amikor az első játékot - hátsó pályáról - egy 95-ös kiszállót (két duplával!) teljesítve elvitte, ezzel megszerezve az előnyt. A skót azonban nagyon hamar reagált a brékre, és - többek között egy 174-es dobásnak köszönhetően - gyorsan tetemes előnyre tett szert, amit végül ki is tudott használni, így vissza is vette az előnyt. Viszont a brékháborúnak itt még nem volt vége, ugyanis a belga a harmadik játékot is hátsó pályáról vette el Snakebite elől, egy 96-os kiszállóval, majd - változatosságképpen - a saját kezdését is behúzta 70-ról, így máris 3-1 arányú vezetésre tett szert. Szerencsére Wrightot nem kell félteni, ha hátrányról van szó. Rögtön szórt egy 180-100-180-41-es kört, amivel egyre zárkózott, de a belga ezt is le tudta reagálni egy tizenöt nyilas körrel, aminek a végén 45-ről növelte újra kettőre az előnyét. Snakebite itt sem omlott össze, hanem azonnal válaszolt egy tizenhárom nyilas játékkal (134-60-140-131-36), amivel ismét csak egy játék volt a hátránya. Azt pedig, hogy Snakebite komolyan gondolja a hatodik ET-siker megszerzését, mi sem mutatta jobban, hogy 4-4-nél sikerült eltüntetnie a belga pályaelőnyét, ráadásul egy 101-es outtal téve meg ezt, úgyhogy kezdődhetett minden elölről. Az előnyt pedig ezúttal a skót tudta megszerezni, aki egy tizenöt nyilas körrel ragadta magához a kezdeményezést (140-100-81-140-40), de a belga sem trüffelből lett kifaragva, aki azonnal egyenlíteni tudott egy 6/1-es körrel, így jöhetett a mindent eldöntő játék. Ezt pedig a skót játékos idegei bírták jobban, aki végül egy 116-os kiszállóval tett pontot a találkozó végére, és szerezte meg összességében a hatodik, ebben az évben pedig az ötödik ET-sikerét. Wright 102,65-tel, három 180-nal, valamint két 100+-os kiszállóval abszolválta a találkozót, míg belga ellenfele 92,44-es átlagot szedett össze, mellé négy maximumot, valamint 50%-os kiszállózást mutathat fel. Továbbá Wright azzal is büszkélkedhet, hogy - Phil Taylor, Michael van Gerwen és John Part után - ő lett a negyedik olyan játékos, aki tíz tornát tudott megnyerni egy éven belül. Gratulálunk!

d_1.jpg

Erre a hétvégére ennyi volt a European Tour, de az utolsó állomás még hátra van. Ez pedig október 13 és 15 között zajlik le Göttingenben (a Lokhalléban), ahol a European Darts Trophy címéért fognak megküzdeni a dartsosok, 2017-ben utoljára. Ám addig még bőven lesz mit nézni, hiszen nyakunkon egy World Grand Prix, aztán egy Grand Slam, a European Championship-ről nem is beszélve (no meg a Winmau World Masters, és egy nagyon kiélezett csatát tartogató péceli OB-forduló is következik még), hogy aztán lassan elérkezzen december, és vele együtt a 2018-as PDC World Darts Championship. Szóval tartsatok továbbra is velünk!  

A videókat a Sportixer, valamint a Darts TV oldaláról válogattuk, míg a statisztikákat a PDC Live Scores oldaláról vettük át.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://9nyil.blog.hu/api/trackback/id/tr8212893298

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása