9 Nyíl

Fókuszban a nyílmesterek (2. rész)

2017. december 06. 09:00 - adam_f

2018 William Hill PDC darts-világbajnokság: Játékosmustra

Amikor az első dárda elrepül az Alexandra Palace-ban, pont akkor lesz kétéves a blogunk, amely mostanra már kissé ki is nőtte magát. Úgy látunk hozzá a 2018-as évnek, hogy a már meglévő profizmusunkat elővéve prezentáljuk nektek a világbajnokság eseményeit. Tavaly is sikerült egy elég komoly (23 részes) sorozatot elétek tárni a PDC történelemkönyvéből, most pedig úgy döntöttünk, hogy bemutatjuk nektek azt a 72 játékost, aki december 14-től kezdve veszik birtokba az AllyPally színpadát. Sorozatunk második részben következzenek azok az első körben szereplő játékosok, akik a nemzetközi kvalifikációs versenyekről kerültek be a vb-re.

wk-darts-williamhill-e1480587323108.jpg

Kim Viljanen (Finnország)

kim-viljanen.jpg

Azt hiszem, őt nem kell nagyon bemutatni a dartsot kedvelőknek, hiszen már ez lesz a negyedik vébéje, ahol részt vesz. Annyit azért illik tudni róla, hogy 1999-ben indult el a kariierje, amikor megnyerte a WDF Világkupa fiúversenyét Durban-ben. Attól az évtől egészen 2014-ig erősítette a BDO-t, ahol a legjobb 32-ig jutott a World Mastersen, valamint az International Darts League-ben. Aztán átment a PDC-hez és azóta masszívan be is betonozta magát az első száz játékos mezőnyébe. Ebben az évben eddig kilenc győzelmet söpört be szűkebb pátriáján belül, de azon kívül is rendelkezik több tornagyőzelemmel, illetve helyezéssel. Masszív tagja a European Tour mezőnyének, és a finn válogatottnak, amivel már háromszor elindult a PDC páros-világbajnokságán, s nem gondolnám, hogy ez a sorminta változni fog az elkövetkező tíz évben.

Krzysztof Ratajski (Lengyelország)

krzysztof_ratajski.jpg

"Lengyel-magyar, két jó barát, / együtt vív, és issza borát" - hangzik a jól ismert örök barátságot tápláló versike, bár néha lehet azt kívánnák a magyar dartsosok, hogy bárcsak ne lengyel nemzetiségű lenne (hanem inkább magyar, mint a jó Bem apó). A "Lengyel Sas" ugyanis ebben az évben rengeteg borsot tört a magyar sporttársak orra alá ("csak" tizenegy ET-kvalit nyert meg nemes egyszerűséggel), s bár nem sikerült neki egyenes ágon kijutnia, a PDC megtalálta számára a kiskaput, így a legmagasabban rangsorolt kelet-európai játékosként lehet ott az Alexandra Palace-ban. Történt mindez azután, hogy barátunk tönkreverte a komplett mezőnyt Bridlingtonban és behúzta a 2017-es World Masters trófeáját. Ekkor már meg is kapta az ajánlatot, hogy mehetne a BDO-világbajnokságra, ám ő ebből nem kért. Talán azért, mert már tudott akkor valamit? De nem is akarok ebbe belemenni, hiszen legalább lesz kinek szorítani a vb-n, ha már nekünk nem sikerült játékost delegálnunk oda. Ez a vb lesz a vízválasztó számára, hiszen ha itt jól szerepel (amire reális esélyt látok), akkor végleg megragadhat a PDC-ben.

Diogo Portela (Brazília)

diogo_portela.jpg

Végre egy kis üde színfolt a darts kéklő egén. A "Brazilliant" névre hallgató Portela első ízben mutathatja meg tánctudását az AllyPally színpadán. Barátunknak eddig nem olyan kiterjedt az eredménylistája, de 2017-re már két győzelmet, egy Challenge Tour elődöntőt, valamint egy páros-vb-n elért legjobb 16 közé jutást már felvéshet. Most talán kicsit változni fog az ő helyzete is ezzel, hogy ideért a vb-re, de ahogy egy nálam jóval ismertebb úriember fogalmazott - a jövőre előretekintvén: "Az a tény kedves Kuzen, hogy a mi kis Diogonk 'Brazilliant'-nak hívja magát a szamba országában, rögtön megvilágosítja számunkra, hogy mekkora nagy tehetség."

Devon Petersen (Dél-afrikai Köztársaság)

devon_petersen.jpg

A legmagasabban rangsorolt afrikai versenyzőt tisztelhetjük benne, így adatott meg ismét a lehetőség számára, hogy 2011, 2012, 2014 és 2017 után újra megmutassa, nem felejtett el dartsozni. 2014-ben a legjobb 16 között vérzett el (James Wade kalapálta el 4-0-ra), de most bízik benne, hogy talán ennél tovább is jut majd. Ebben az évben nem volt kiemelkedő eredménye, ezért is reménykedik abban, hogy ezúttal sem az első kör lesz majd a végállomás a számára.

William O'Connor (Írország)

william-oconnor.jpg

Ezúttal rá hárult az a nemes feladat, hogy a Zöld Ország népét képviselje ezen a nemes megmérettetésen. Ugyanis neki sikerült megnyernie a Tom Kirby Memorial-t ebben az évben, így kapta a jogot arra, hogy mehessen a vb-re. Neki ez lesz az első egyéni világbajnoksága, de a páros terén már rendkívüli tapasztalattal bír, hiszen hat alkalommal képviselte Írországot a World Cup of Darts-on. Mostani győzelme mellett még két sikert könyvelhetett el eddigi pályafutása során: az Ireland Players Championship-et (2011-ben), valamint a John O'Loughlin Memorial-t (2010-ben). Én mindenesetre kíváncsian várom, hogy egyedül mire lesz képes a többiek ellen.

Marko Kantele (Finnország)

marko_kantele.jpg

A nagyon dallamos nevű Kantele (ami egyébként a finnek nemzeti hangszerének neve is egyben) második PDC-világbajnokságán indulhat (az első 2009-ben volt), a két vb között pedig majd 9 év telt el. Ronnie Baxter ellenében próbálkozott meg először, az angol "Rakéta" erősebbnek bizonyult nála. Most Baxter nem lesz itt, de hogy mennyit változott a finn játékos dobástechnikája, az majd decemberben kiderül. Veretesebb eredményei voltak neki a BDO-ban: a legjobb 16-ig jutott a vb-n (Simon Whitlock állította meg), kétszer a World Mastersen is eljutott idáig, mellette kétszer a World Darts Trophy-n a 32-ig ment, valamint 2005-ben az International Darts League-ben is eljutott idáig.

Antonio Alcinas (Spanyolország)

antonio_alcinas.jpg

"El Dartador" újra meglobogtathatja vörös posztóját a bikák előtt. Számára ez már a harmadik világbajnoki részvétel, ami előtt hat, illetve hét évvel sikerült neki eljutnia idáig. 2011-ben James Wade ejtette ki sima 3-0-val, 2012-ben pedig Andy Hamiltontól kapott ki egy jóval szorosabbra sikeredett mérkőzésen. Ezeken kívül azért jó eredményei is voltak spanyol barátunknak, mint például a 2010-es páros-vb-n elért elődöntő, ahol a hollandok ütötték el őket a finálétól, a két spanyol nemzeti versenyen elért siker, illetve a soft szakágban elért világbajnoki siker, ami egész jövedelmező is volt a számára. Hamarosan majd az is kiderül, hogy ezúttal mire lesz képes ezen a világversenyen.

Sorozatunk következő epizódjaiban azok a játékosok következnek, akik a Pro Tour ranglistáról jutottak be a világbajnokság mezőnyébe. Tartsatok tehát továbbra is velünk.

Az első rész

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://9nyil.blog.hu/api/trackback/id/tr7113293687

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása