9 Nyíl

Jamie és a csodalámpa - Phil Taylor újabb lépése a tizenhetedik felé

2017. december 30. 00:31 - adam_f

2018 William Hill PDC darts-világbajnokság - Alexandra Palace, London (a tizenharmadik nap - összefoglaló)

Bizonyára mindannyian emlékeztek erre a mesére, de ha valaki esetleg nem, annak röviden elmondom a lényeget. A történet főszereplője a kisfiú Jamie, aki mágikus zseblámpája segítségével minden éjszaka felkeresi Kakukkiát. Jó éjszakát Jamie! – kíván minden este szép álmokat édesanyja, de Jamie lámpaoltás után nem az alvást választja, hanem hálósapkás kutyájával, Sajóval együtt Kakukkiában élő barátait látogatja meg. Nos, a mi Jamie-nk ezúttal Darren Webster számára kívánt jó éjszakát, míg a délután második negyeddöntőjén a belga és az angol újhullám csapott össze egymással egy nagyon szoros csatát hozó mérkőzésen. Az este hozott egy elég komoly holland csúcstalálkozót, valamint a Legenda is előszedte a sufniból a negyedik számú nyílkészletét is, hogy a Repülő Skót után dobja őket. A pénteki négy találkozó összefoglalója következik...

wk-darts-williamhill-e1480587323108_1_1.jpg

NEGYEDDÖNTŐK:

JAMIE LEWIS (WAL) - DARREN WEBSTER (ENG): 5-0 (3-1, 3-0, 3-1, 3-1, 3-2)

Jamie Lewis tovább folytatja álma megvalósítását. A PDPA selejtezőből harmadik helyen kijutó és előselejtezőn kezdő walesi játékos újabb nagy skalpot szerzett be, ezúttal a kiemeltek táborát erősítő Darren Webster személyében. Az angol versenyző konkrétan hozzá sem tudott szagolni a walesi által nyújtott játékhoz, és az első négy szettben csak három leget tudott behúzni Lewis ellenében. A walesi nagyon durván szórta a tömegeket, és egyszerűen nem volt ellenszere az angolnak erre az iramra. Az ötödik szett volt talán a legszorosabb, ahol 2-2-ig volt igazából kemény a dolog, ám amikor Websternek nem jött a D20 a szettgyőzelemhez, akkor jött Jamie-nél a D6 az elődöntőbe jutáshoz. A walesi a játék minden elemében felülmúlta az angolt, tizennégy darab 180-ast hintett a találkozón, közel 42%-os kiszállózást és 101,26 pontos átlagot produkált, míg Webster éppen hogy átlépte a 91 pontos határt, a többi mutatójáról meg inkább szót sem említenék, mert minden ott van a lőlapon.

600_jlewis_2.jpg

"Nem tudom elhinni - nyilatkozta Lewis, aki már biztos, hogy 85.000 fontot zsebre tesz a szombat után. Abban a reményben jöttem ide, hogy sikerül egy jó versenyt csinálnom, de hogy az elődöntőbe jutok, arra még álmomban sem gondoltam volna. Még mindig van lehetőségem javulni, de tudom, hogy ha a megfelelő ritmusba kerülök, akkor tudok olyan jól játszani, mint bárki más. Azt hittem, hogy szoros lesz, de szerencsémre a megfelelő időben jöttek a megfelelő dobások. Már nagyon várom az elődöntőt, hiszen nincs vesztenivalóm. Az elődöntőben vagyok, és legyen az bárki ellen, már csak arra fogok figyelni, hogy a saját játékomat nyújtsam."

lew-web.jpg

DIMITRI VAN DEN BERGH (BEL) - ROB CROSS (ENG): 4-5 (0-3, 2-3, 3-2, 2-3, 0-3, 3-0, 3-1, 3-1, 1-3)

Rob Cross élete első világbajnokságán rögvest az elődöntőben találta magát. Persze voltunk páran, akik ide is vártuk, még a világbajnokság elején, mind az adminok, mind pedig a magyar darts krémje közül. Viszont azt egyikünk sem gondolta volna, hogy egy olyan mérkőzést kerekítenek Dimtiri Van den Bergh-gel karöltve, amit szerintem még öt év múlva is emlegetni fogunk. Történt ugyanis, hogy Cross az első szettet simán nyerte 3-0 arányban, holott a belga kemény iramot diktált, csakúgy repkedtek a magas tömegek és a maximumok. Ám ez az első szett valahogy bent maradt Dimitri fejében, és mire feleszmélt, arra Voltage már 4-1 arányban vezetett, és egy karnyújtásnyira került az elődöntőhöz. Ekkor azonban a belga hirtelen erőre kapott, és egy olyan komoly feltámadást mutatott be, hogy 4-1-es hátrányból egálra hozta be a találkozót. A mindent eldöntő szettben is megszerezte a vezetést, ám ellenfele nagyon gyorsan egyenlített és egy brékkel már a vezetést is megszerezte. Dimitri próbálkozott becsületesen, öt nyila is volt az egyenlítéshez a negyedik legben, ám ezúttal ami eddig bement, az most sajnos kifelé pattant, míg végül Cross - D1-gyel - lezárta a találkozót, és jutott be az elődöntőbe.

600_cross_7.jpg

"Őszinte leszek: a jobbik játékos esett ki most - nyilatkozta nagyon sportszerűen Rob Cross a találkozó után. Ennek az embernek minden sikerült most, a tetejében pedig egy szeretetreméltó srác is. Különleges játékos, amikor lehetősége volt, akkor rögvest büntetett is. Sportszerű és ragyogó játékos. Igazából nem tudom, mi volt velem, kicsit letargikus voltam, de a végére csak sikerült - nem elég jó játékkal. Örülök, hogy nyertem, és holnapra összeszedem magam" - fejezte be értékelését Voltage, aki 11 darab maximumot ért el a mérkőzésen.

600_vandenbergh_2.jpg

"Amikor 4-1-es vesztésre álltam, csak azt mondogattam magamnak - apámmal együtt -, hogy fel a fejjel, küzdj tovább, mert a mérkőzésnek addig nincs vége, amíg az ötödik szettet meg nem nyeri valaki - így Van den Bergh. Azt hittem, hogy sikerülhet, küzdöttem is érte, de még nem jött el az én időm. Ám remélem, hogy ez a srác (Rob) eljut a döntőig. Én viszont továbbra is arra törekszem, hogy minél feljebb jussak a ranglistán" - fejezte be értékelését a belga játékos, aki tizenhárom 180-ast szórt a találkozón, valamint egy 134-es outja is volt.

dvdbcro.jpg

MICHAEL VAN GERWEN (NED) - RAYMOND VAN BARNEVELD (NED): 5-4 (3-2, 1-3, 3-2, 3-1, 2-3, 1-3, 3-1, 2-3, 3-1)

Nagyon komoly csatát hozott a két holland gigász találkozója is, immáron a negyeddöntők esti etapjának kezdete gyanánt. A világelső Michael van Gerwen rögvest magához is ragadta a kezdeményezést Raymond van Barneveld ellenében, és egy nagyon szoros szettet megnyerve meg is szerezte a vezetést. Barney Mackó azonban nagyon hamar kiegyenlítette az erőviszonyokat egy kevésbé szorosabb szettet behúzva (amihez azért kellett egy jól időzített brék is), viszont a következő két szett a Zöld Gömbhal számára alakult kedvezőn. Először két bréket összehozva nyerte a harmadik szettet, majd a negyedik játék is az ölébe hullott, így máris kétszettes előnyre tett szert. Barneveldnek azonban nem véletlenül a Rocky főcímzenéje a bevonulója. Ugyanis - mint egy tigris - kieresztette a karmokat, és ledolgozta ezt a kétszettes hátrányt, amit összeszedett, így ismét nyílttá vált a találkozó. Van Gerwen azonban megint jó pillanatra időzítette a kezdés elvételét Barney-tól, amivel ismét lépéselőnybe került, ezt pedig már nem engedte ki a kezéből. Az utolsó szettben még 1-1-ig szoros volt a meccs, ám Barney 32-nél három nyílból sem tudta megdobni a kiszállót, MvG pedig 96-ról bűntette ezt a hibát, majd az utolsó leget is behúzva 5-4 arányban megnyerte a találkozót és így készülhet a szombati Rob Cross elleni összecsapásra. MvG 103 ponton átlagolt, míg RvB 99-es átlagot hozott. Mindkettejük egy 100+-os kiszállót dobott a találkozón, míg a 18 darab 180-asból tizenkettő MvG, a maradék hat pedig RvB nevéhez fűződik.

ig4xn3ya6job_wd640.jpeg

"A kezdésem nem volt valami jó, Raymond jól játszott, én meg eléggé küszködtem - kezdte MvG az értékelését. Úgy gondolom, mindenki egy ilyen elődöntőről álmodott volna, mint amilyen ez volt. Mind a ketten minőségi játékot nyújtottunk, és mindkettőnknek jókor jöttek a nagy kiszállók is" - mondta végezetül a világelső.

mvg-rvb.jpg

PHIL TAYLOR (ENG) - GARY ANDERSON (SCO): 5-3 (3-1, 2-3, 3-0, 3-2, 3-0, 1-3, 2-3, 3-2)

Phil Taylor ismét megcsinálta. A Legenda visszavágott a 2015-ös vébé döntőjében elszenvedett vereségért a skót Gary Andersonnak, aki ezen az estén nem bírta el az esélyességgel járó terhet. A mérkőzés kezdetén Taylor rögvest magához ragadta a lehetőséget és egy jókor behúzott brékkel (meg egy 126-os outtal) máris nála volt az előny. Ezt Anderson még a második szettben ki tudta egyenlíteni egy szoros játékban (kellettek persze ehhez Taylor hibái is), ám onnantól kezdve a stoke-i játékos diktálta az iramot. Két sima és egy szorosabbnak mondható szett után már 4-1 volt Phil Taylor javára, ami azt jelentette, hogy a következő szett a mérkőzésről is dönthetett. Anderson azonban annyira össze tudta még tákolni magát, hogy két szettet ellopva visszahozza magát a mérkőzésbe. Egyenlítenie viszont már nem sikerült, hiába oldott meg egy 112-es kiszállót is sikeresen, a Legenda nagyon durva tömeget tolt maga előtt a nyolcadik szettben, és ennek köszönhetően 3-2 arányban a szettet, míg 5-3 arányban a mérkőzést is megnyerte, amivel az elődöntőbe dobta magát. A tizenhatszoros világbajnok 102,2-es átlagon végzett, amihez tizenkét maximum, három 100+-os kiszálló és 50%-os kiszállózás járt, míg a skót játékos 98,68-on végzett, nyolc 180-nal, három 100 feletti outtal, valamint közel 52%-os csekkeléssel.

phil-taylor-gary-anderson-premier-league_3300284.jpg

"Küzdelmes volt, az energiám már fogyóban volt a végére, de muszáj volt nyomást gyakorolnom - nyilatkozta az 58 éves játékos. Ez a világ legjobb érzése, amit a jövő héttől már nem tapasztalhatok meg, de már lassan harminc éve vagyok itt. Nagyon jól érzem magam és szeretem ezt" - zárta rövidre értékelését Taylor.

and-tay_1.jpg

Mindent egybevetve tehát két nagyon színvonalas elődöntő elé nézünk a világbajnokság tizennegyedik napján, amelyen belül is a kopaszok találkozóján Rob Cross próbál meg borsot törni Michael van Gerwen orra alá, míg a másik ágon Phil Taylor Jamie Lewis (és Sajó kutya) ellenében kísérelheti meg a fináléba kerülést. S hogy mi lehet a lehetséges kimenetel? Szombat estére talán már mi is okosabbak leszünk majd...   

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://9nyil.blog.hu/api/trackback/id/tr1113533093

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kage kyōi 2017.12.30. 08:30:39

Taylor- Gerwen döntő lesz! Az azért nem semmi, hogy Lewis és Cross idáig eljutott. Sajnos a túl sűrű versenynaptár kicsinálta a régi nagyokat (Wade, Adrian Lewis, Chisnall, stb. ). Ezt át kéne dolgozniuk. :(
süti beállítások módosítása