9 Nyíl

Szenzációs mérkőzésen kiesett a címvédő - Rob Cross és Phil Taylor a döntőben!

2017. december 31. 01:24 - matyi96

William Hill World Darts Championship 2018 - London, Alexandra Palace - elődöntők - összefoglaló

Phil Taylor bejutott a döntőbe, miután simán, de mégis nagyon szoros csatában legyőzte Jamie Lewist a torna meglepetésemberét. Tizenhetedik világbajnoki címéért játszhat elsején az öreg, az ellenfele Rob Cross lesz. Rob Cross ugyanis óriási, szenzációs, világtörténelmi meccsen verte meg hosszabbításban Michael van Gerwent. Aki lemaradt a meccsről az bánhatja, a történelem egyik legjobb meccséről maradt le. Na de lássuk mi történt az Ally Pally-ban tegnap és már ma. 

rob_cross_3.jpg

JAMIE LEWIS (WAL) - PHIL TAYLOR (ENG): 1-6 (3-2; 2-3; 2-3; 2-3; 1-3; 2-3; 2-3)

Taylor parádésan kezdte a mérkőzést, dobott egy tizennégy és egy tizenhárom nyilast és gyorsan elhúzott 2-0-ra. Lewis azonban nem véletlen van itt, összekapta magát és kihasználva Taylor elgyengülését kiegyenlített, majd döntő legben a játszmát is megnyerte. Jelzésértékű volt tehát ez a szett Taylornak, mert ezt ő engedte ki a kezéből.

Taylor a szünet után is egy ötkörössel kezdett, majd jött Lewis és hozta a kezdését. Taylor egy tizenhárom nyilassal átvette a vezetést, de a következő legben a Rasta parádézott és nyerte meg azt. Jöhetett Taylor kezdése, amiben egy száznyolcvannal átvette a kezdeményezést a walesi, de hibázott, így a Power ért le előbb kiszállóra, amit a Bullon rontott el. Lewis sem dobta meg a 82-őt, így Taylor 25-ről D8-cal megoldotta a szettet. Nagyon úgy nézett ki ekkor, hogy kiélezett, szoros meccs lesz ebből.

Semmi meglepő nem történt a következő játszmában sem. Na persze azért ez erős túlzás, arra gondoltam, hogy ez is, mint eddig a többi, döntő legben dőlt el. Lewis kezdte egyébként ezt a szettet, így 2-2-nél ő kezdett. Azonban nem dobta meg a dupláját a végén három nyílból, Taylor pedig nem kegyelmezett és breakelt. Nem volt pihenő, nekimentek a következő etapnak. Mily meglepő, megint végigtolták, kijátszották az idejüket. Lewis, ha jobban dobta volna a duplákat (hozzáteszem Taylornak sem ülnek annyira, mint mondjuk tegnap) elvihette volna a szettet, de nincsen volna a sportban, így a dartsban sem. Taylor pedig - mint általában egész karrierje során - könyörtelen volt és nem megragadta ezeket a hibákat. Ennek is köszönhető az, hogy négy lejátszott játszma után kettővel megy az öreg. Na meg annak, hogy azért ma sem dob rosszul.

Hogy mekkora a feszültség egy olyan játékosban, aki már mindent megnyert karrierje során? Erre a kérdésre adott választ maga Phil Taylor a következő partiban. Lelövöm a poént, most nem játszották le mind az öt leget, elég volt négy is. Taylor már a játszma közben is jobban örült egy-egy jó dobásnak vagy egy megdobott duplának, mint szokott. Aztán a játszma végén 167-ről még a Bullra is rádobott (Lewis 161-en volt, Taylor ilyenkor az esetek többségében inkább lekerekít), majd 25-öt két nyílból megoldotta és úgy örült, mint aki nem dobott volna ilyet vagy tízezret. Aztán szépen mosolyogva levonult, konstatálva azt, hogy 4-1-re vezet. Na ekkora a feszültség a játékosokban mérkőzés közben. 

lewistaylor.jpg

A következő szettet Phil papa kezdte, azonban Jamie összeszedett volt és most duplát sem hibázott, ami egy breaket eredményezett számára. Taylor azonban egyből visszavette az eladott leget, azaz kiegyenlített. Nem hagyta annyiban a walesi, újabb break következett. Most 74-ről oldotta meg a leget két nyílból Lewis és ő vezetett. Ennyi break nem igazán volt még egy játszma alatt ma. Taylornak úgy néz ki most érkezett meg a karácsonyi ajándéka Lewistól. Döntő szituációban szektort tévesztett az ifjonc, így nem volt nyila kiszállóra, Taylor köszönte szépen és illedelmesen kidobta a maradék 42 pontját, amivel egy újabb hátsó pályáról megnyert leget láthattunk. A döntő legben viszont tizenegy nyílból megoldotta a leget az öreg és négyre növelte a kettejük közti differenciát. Nem álltak le, folytatták szünet nélkül. Lewis 2-0-ra vezetett már, amikor Taylor 95-ről egy 19, D19, D19 kombinációval kiszállt. A következő legben két nyilat elrontott a walesi a szettért, Taylor pedig most sem kegyelmezett. Hihetetlen peches volt egyébként Lewis, 152-ről a döntő legben meg volt a két triplája, majd újra elhibázta a dupláját. Phil Taylor pedig 68-ról bedobta magát a döntőbe! Még akkor is megérdemelte az öreg, ha csak ezen a meccsen legalább ötször-hatszor, mondjuk úgy "bízott a triplában", ahelyett, hogy számolt volna egy kicsit. Elképesztő egyébként, hogy ennyire nem figyel a 170, 167, 164, 161-re való kerekítésekkor, de hát szinte ez már a védjegyévé vált és mi így imádjuk őt. 

Phil Taylor tehát úgy fekszik ma le, hogy elsején elérkezik karrierje utolsó hivatalos mérkőzése, ami egy világbajnoki döntő lesz. Így akárki is nyeri meg azt, Phil Taylorról fog szólni az az este. Na de ne menjünk ennyire előre, lássuk mi történt a másik meccsen.

taylor2.jpg

ROB CROSS (ENG) - MICHAEL VAN GERWEN (NED) (3-2; 2-3; 3-1; 2-3; 3-2; 0-3; 3-1; 0-3; 2-3; 3-2; 6-5)

Úgy kezdték, mint Taylorék. Legalábbis annyiban, hogy kijátszották mind az öt leget. Folytatódott tehát a kiélezett küzdelem kettejük között. Általában ez jellemzi a meccsüket. Most is egymásnak estek, bár az első legben Gerwen még a táblát kereste. Cross ki is használta és hozta a kezdését. Majd ment ez a tendencia 2-2-ig, igaz 2-1-nél lett volna esélye megnyerni már a szettet Cross-nak. Nem sikerült kihaszálni MvG óriási hibáit, de szerencséjére a holland 77-ről nem szállt ki a döntő legben sem, így 24 pontról (180-nal kerekítve) kiszállt és vitte az első játszmát.

Gyors 2-0 állt van Gerwen neve mellett a második játszma elején, de aztán Cross összekapta magát. Bemutatott egy gyönyörű játékot, amivel felzárkózott, majd a világelső újabb duplán elkövetett hibáit kihasználva kiegyenlített. Ez annyira felhúzta az Ogrét, hogy bekezdett hat tökéletes nyíllal. (Megjegyezném, bár a felvezetőbe nem írtam bele, de én előzetesen úgy gondoltam, hogy ezen a meccsen ketten összehoznak egymásnak egy tökéletes leget, mert ők képesek arra, hogy egymásból kihozzák a legjobbat.) A hetediket elrontotta, 76 pontot hagyott magának. 76-ról 40-re jött le, de Cross még igazából sehol sem volt. Harmadik nyíllal befejezte a játszmát Gerwen, jöhetett az újabb pihi.

Benne maradt a kezében a hollandnak a tripla. Kijött és dobott megint hat tökéletes nyilat, megint a hetediket hibázta el. A leget azonban behúzta, azaz breakelt. Cross sem szórakozott, visszadobta ellenfelének a tizenegy nyilast és egyből visszavette az elvesztett kezdést. Ezt folytatta az angol és átvette a vezetést, majd egy újabb tizenegy nyilassal megnyerte a harmadik szettet. Hát ez brutális volt az biztos. Kicsit az űrben érezhettük magunkat, annyira tolták. Ezután természetesen nem pihentek és folytatták. Cross egy kemény öt pontos dobással nyitott. Ilyen is van. Az első leg a hollandé lett. Ahogyan a második is. Sok köze eddig nem volt a villanyszerelő fiúnak ehhez a szetthez. Ekkor azért mutatott ő is valamit egy break formájában, de a kezdésében küszködött. Ettől függetlenül 74 pontról ő szállt ki a végén és kiegyenlített. A döntő legre elfogytak a triplák Cross részéről, van Gerwennek pedig megjöttek és ezzel kiegyenlített a szetteket tekintve. Jöhetett a következő szünet.

Cross úgy jött vissza, ahogy tanítják. Egy maximummal nyitott és sikeresen meg is nyerte az első leget. A másodikra is lett volna lehetősége, de nem tudta megoldani, pedig nagyon sok esélyt adott neki az első kiemelt. Cross nem tört össze és a következő legben parádés játékot mutatott be, amivel sikeresen átvette a vezetést. Tömegben egyébként azért elég jól teljesített Michael, amivel meg lehetett fogni az a dupla, mert ott a 30%-ot sem érte el ezen a ponton. Mighty Mike hozta a kezdését és kiegyenlített, azonban ami ezután történt az valami hihetetlen volt. Maga a leg nagyon szép volt, két 140-nel kezdett Cross, majd dobott egy 60 pontost. Ezzel 161 ponton volt. Ekkor jött egy maximum Gerwentől, amivel 81-re tette le magát. Neki állt a leg és egyben a szett is, amivel átvehette volna vezetést. Jött azonban Cross egy T18-cal... majd egy T19-cel... kiállt, megtörölte a kezét... és bummm. Belevágta a Bull-ba a az utolsó nyilát, amivel újra vezetett. Eszméletlen volt. Van Gerwen nem sok érzelmet mutatott az arcán lefelé menet közben, csak egy "Come on!" hagyta el a száját, de szerintem másra is gondolt közben...

Mondjuk arra, hogy jön és bedarálja Cross-t. Öt tökéletes nyíllal kezdte a kezdését, válasz nem érkezett az ellenfelétől, így simán hozta is az első leget. Brutális volt, amit csinált. Minden legben száznyolcvannal kezdett, két legben folytatta is a tendenciát. 146 feletti első kilencnyilas átlaggal rendelkezett, 118,7-es szettátlagot dobott. Egészen hihetetlen módon darálta be Cross-t, de ezzel csak a kezdését hozta. Ja, gondolom mondanom sem kell, sima 3-0 lett a hatodik szett. 

A bevezetőben említettem, hogy Cross-nak az idegei már nem is tudom miből vannak. Na ezt az állításomat tisztelettel megtartanám. Kapott egy nullázást az előző szettben, erre a saját kezdésében majdnem visszaadta Gerwennek. Nyilai voltak hozzá. Oké, Gerwen visszajött egy breakkel és ő kezdett. Jól is dobott, letette magát 40-re, Cross-nak sem kellett volna megerőltetnie magát, mert ő kezdett volna 2-2-nél, de nem igazán foglalkozott ezzel. Míg a holland várakozott 40-en, addig ő szépen kidobta a 126-ot (T19, T19, D6) és a holland megint ballaghatott lefelé. Eddig csak Voltage vezetett a mérkőzésen és ez azért a meccs végéhez közeledve egyre nagyobb nyomást helyezett a címvédő vállára. De abban is biztos vagyok, hogy Cross is érzi a brutális nyomást. Bár ki tudja... azok az idegek, ugye...

Újabb pihenő után van Gerwen kezdhetett az újabb egyenlítésért. Cross ebben a szettben nem igazán találta magát, bár nem is az ő kezdése volt. Van Gerwen azonban tolta, amit tud egészen 3-0-ig meg sem állt. Akkor is csak azért állt meg, mert megnyerte a szettet. Megint folytatták pihenő nélkül és jöhetett újra Cross kezdése. Úgy kezdett, ahogy eddig minden kezdésében. Tizenkét nyilassal tudatta a hollanddal, hogy ez most az ő kezdése, ide most kilenc nyilas kell ellene. Ugyanis hozta a hátsó pályát is az angol, na jó igaz csak egy ötkörössel. Majd a kezdésében szerintem elkövetett egy nagy hibát. 95-re nem Bull-ra kezdett, ami garantált nyilat adott volna neki a szettért. Nem is szállt ki, Gerwen pedig büntetett. A szépítés után egy tizenegy nyilassal ki is egyenlített. Jöhetett a meccs legfontosabb legje. Ki fog vezetni? Hát Gerwen szerezte meg a vezetést. Brutálisan jól dobott a döntő legben és meg is nyerte a szettet. Először tudott vezetni a meccsen a holland. Én úgy gondolom, hogy ez a 95-ös kiszálló óriási hiba volt Cross-tól. Ha már pechje volt és 95 maradt neki, akkor adja meg magának az esélyt és Bull-ra kezdjen, hogy legyen biztos nyila a kiszállóért. (95-nél, ha nem Bull-ra kezdünk akkor tripla vagy dupla kell a kiszállóhoz. Azonban, ha Bull-ra kezdünk és jön a 25-ös vagy az 50-es, akkor egy nyilunk biztos, hogy van kiszállóra.) 

gerwen-cross_stats.jpg

Hát kérem szépen mindenre gondoltunk csak erre nem. Meg merem kockáztatni, hogy az év mérkőzését láthattuk a televízióban. Cross kezdett egy tizenhárom és egy tizenegy nyilassal, amivel hátulról kezdett szettben 2-0-ra vezetett. MvG összekapta magát és szépített, majd az egyenlítés is neki állt, de elképesztő hibákat követett el a duplákon, amit Cross megbüntetett és megoldotta a játszmát. Jöhetett a döntő szett, amit Cross kezdett. És jól el is szúrta. A holland egyből breakelte, majd a következő leg is neki állt, de nem dobta meg a kiszállót. Cross viszont most nem használta ki. Jött a poén: újabb három nyilat rontott el Gerwen, ezt pedig már nem hagyta Cross. Gerwennek a következő legben 170-et kellett volna megoldania a legért, de nem oldotta meg, így Cross "nyugodtan" kiszállt D10-ről. Ha hozta volna a leget Cross továbbjutott volna, azonban összenyomta őt a teher, meg Gerwen. Eljutottunk a hosszabbításhoz.

rob_cross_1.jpg

A hosszabbítás első legjét Cross kezdte. 50 pontra tette le magát a végére, majd ezt ki is dobta két nyíllal. Gerwen szinte az egész meccsen ment az eredmény után, hihetetlen, hogy bírja idegekkel ő is. A második legben volt egy meccsnyila Cross-nak Bull-ra, de nem dobta be, Gerwen pedig egyenlített. Hozta a kezdését mindkettő ász, így 4-4 volt már az állás. Ekkor jött a break Gerwennek, és úgy tűnt meg is oldja a mérkőzést, de tőle még szinte sosem látott izgulást vagy nem is tudom mit látva nem dobta meg két kör alatt a kiszállóját és Cross egy iszonyat gyenge leggel egyenlített. 5-5, jöhetett a Bull-ra dobás. Cross 25-tel elvitte a kezdés jogát. 140 ponton volt és jött neki két tripla, majd elhibázta a D16-ot. Maradt a 16 pont. Gerwen jött 108-ra, szintén a D16-ot rontotta el. Jött Cross és megnyerte a mérkőzést 6-5-re, hosszabbításban.

Hölgyeim és uraim! Ennyi lett volna az elődöntők párosítása. Véleményem szerint megérte fennmaradni, ugyanis a dartstörténelem egyik legjobb mérkőzését követhettük élőben. Szenzációs volt, még most sem tértem észhez és egy darabig nem is fogok. Elsején folytatjuk, Phil Taylor és Rob Cross csatájával. 

 

 

6 komment
Gamecente

A bejegyzés trackback címe:

https://9nyil.blog.hu/api/trackback/id/tr713535225

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DoktorHouse 2017.12.31. 10:00:58

Aki az indexen a cikket írta látott már dartsot ? Gerwen kezdte az utolsó leget ? Taylor 14x világbajnok ? Legalább utána nézne a dolgoknak mielőtt leír valamit .

matyi96 2017.12.31. 10:38:49

@DoktorHouse: Phil Taylor tizennégyszer lett világbajnok a PDC kötelékében. De tudjuk, hogy van még neki plusz kettő.

Pestépítő 2017.12.31. 11:41:23

@DoktorHouse: még jó hogy dobtak bullra...
Meg hogy minden idők legnagyobb meccse...

Katica977 2017.12.31. 15:42:33

@matyi96: Tehát az 16. Ahogy Barney is 5-szörös. Nála sem 1+4 a titulus.
@DoktorHouse: Írtam is a fickónak, hogy javítsa ki. Válasz nem jött, de a következő cikkben már 14-szeres PDC bajnokot írt. Nem hajlandó már csak azért sem leírni, hogy 16-szoros.

DrSWAG_InstaProfessorOfYolo 2017.12.31. 21:35:25

@Pestépítő: nem tudsz olvasni? Világtörténelem volt amit láttál. Szeretem én a dartsot. Taylort is. A többit is. De azért ez csak egy darts meccs. Erre a blogíró vagy hatszor leírja, hogy világtörténelmet láttunk.

efi 2018.01.01. 13:19:15

A dartsosoknál feltétel, hogy 100 kiló felett legyenek és minél kevesebb hajuk legyen ?
süti beállítások módosítása