9 Nyíl

Megkezdődött a 2018-as Lakeside-parádé

2018. január 07. 23:34 - adam_f

2018 BDO World Professional Darts Championship - Lakeside Country Club, Firmley Green (az első két nap összefoglalója)

Szerencsére nem maradtunk sokáig minőségi darts nélkül. Szinte alig, hogy véget ért a PDC 2018-as világbajnoksága, máris elkezdődött a másik profi szervezet, a BDO által rendezett világverseny is, amely január 6 és 14 között zajlik a már jól megszokott helyén, azaz a Lakeside-on. Mivel a szerkesztőség egy része az időhatárokon "kissé" túlnyúlt érdi nagy amatőrversenyen vett részt (no meg jól ismerik azt az oldalamat, hogy szeretek a BDO-s eseményekkel is kimerítően foglalkozni), nekem maradt a megtiszteltetés, hogy kezdetnek kissé ömlesztve elétek tárjam az első két nap történéseit, képekkel, statisztikákkal megspékelve. Hétfőtől már igyekszünk minden napról külön beszámolni, ugyanis szívből remélem, hogy akkor már mindenki kipiheni a fáradalmait és hadra fogható állapotban lesz. Addig is íme, következzék a vébé első két napjának zanzásított összefoglalója.

logo_1.jpg

A SZOMBATI NAPON TÖRTÉNT:

Martin Adams számára alig, hogy elkezdődött, rögvest véget is ért a világbajnokság. Pedig a vén harcos nem adta olcsón a bőrét, hiszen a jelenlegi világranglista-első Mark McGeeney keményen megszenvedett azért, hogy továbbdobja magát a második körbe. A Gladiátor kezdett jobban, 3-0 arányban húzta be az első szettet, ám Adams nem hagyta magát, és a következő szettet könnyedén megnyerve egyenlített. A sorminta folytatódott tovább a következő két szettben. Míg a harmadikat McGeeney húzta be 3-0-lal (és egy 103-as outtal), addig Adams a negyediket nyerte hasonló arányban, így jöhetett a döntő szett, amely nem okozott csalódást a nézőknek, mivel az urak a végletekig kijátszották azt. A végén azonban McGeeney örülhetett, mivel 40-ről kiszállva lezárta a találkozót, és a második fordulóba dobta magát, míg Wolfie számára sajnos csak eddig tartott a vébé. Willem Mandigers már viszonylag könnyebben lépett túl a walesi Nick Kenny ellenében. A holland játékos jóval összeszedettebb játékot mutatott be ellenfelénél, aki összesen négy leget tudott nyerni szemben a kilenccel, amit Mandigers húzott be, aki még három maximumot is jegyzett emellé, míg a walesi csupán egyet tudott dobni. Utánuk vette kezdetét a hölgyek versengése is, ahol a világbajnoki címvédő Lisa Ashton sem adott sok lehetőséget a walesi Rhian Griffiths számára. A Lancashire-i Rózsa (ez Ashton beceneve) egy viszonylag szoros, valamint egy könnyed szettben intézte el ellenfelét, így jutva be a második körbe. A délutánt egy előselejtezős találkozó zárta, ahol a Krzysztof Ratajski helyett "reaktivált" Gary Robson, valamint Brunei-t a darts térképére felrakó Mohamed Pengiran találkoztak egymással. Nagyon élvezetes kis találkozó volt, a brunei játékos egyáltalán nem volt megilletődve, sőt néha még jól is dobott, ám Robbo végül rutinból megoldotta a találkozót (bár egy leget engedett ellenfelének), így ő jutott tovább az első körbe, de Pengiran sem lehetett csalódott, hiszen megmutathatta magát ország-világ számára, és már ez is nagy élmény lehetett neki.

crowd-1.jpg

A Gladiátor izgalmas találkozón tudott diadalmaskodni a 25. Lakeside-ján részt vevő Wolfie ellen

mmg-ma.jpg

man-ken.jpg

rhian-griffihs.jpg

Lisa Ashton is elindult a címvédés felé vezető úton

ash-gri.jpg

pen-rob.jpgEste további négy találkozóval folytatódott az első nap, amely rögvest egy előselejtezős találkozóval kezdődött. Az ausztrál Justin Thompson - akivel a World Series sorozatban már találkozhattunk - egy kiélezett találkozón tudta végül felülmúlni az északír Chris Gilliland-et. Az ozzie szerezte meg a vezetést a szettek tekintetében, ám az északír nyerte a következő kettőt, amivel megfordította a találkozót, és már a győzelem is a kezében volt, ám 2-1-es vezetésnél nyolc nyilat is elhibázott a duplára, Thompson pedig meg is bűntette ezt a hibát, majd a szettet is megnyerte. A döntő játékban aztán már nem kegyelmezett az ausztrál. Sima 3-0-val intézte el Gilliland-et, ezzel pedig az első körbe jutott. Utánuk újra a hölgyeké volt a terep, mégpedig a Darts Szíve a.k.a Deta Hedman és a norvég Rachna David találkoztak egymással, ám Hedman szemszögéből ez nem volt más, mint egy jó kis edzőmeccs. Az angol csupán egy leget engedett ellenfelének, aki ugyan próbált becsülettel helyt állni, de ez most csak ennyire volt elég tőle, Hedman pedig játszi könnyedséggel jutott tovább a következő körbe. A nők után aztán visszatértünk az urakhoz, egy újabb előselejtező keretében, ahol a tavalyi finalista(!), Danny Noppert tartott egy kis bemutatót a sportág szépségeiből. A bemutató szenvedő alanya ezúttal az amerikai Joe Chaney volt, aki csupán három leget tudott nyerni a meccsen, és csak a harmadik szettben tudta megszorítani a hollandot, legyőzni viszont nem sikerült neki, vagyis a tavalyi döntős simán ment tovább az első fordulóba. A nap utolsó találkozója már komoly izgalmakat tartogatott, hiszen a 2015-ös világbajnok Scott Mitchell és az egyre jobb formába kerülő litván Darius Labanauskas csapott össze egymással. A litván kezdte jobban a találkozót, meg is szerezte a vezetést, ám Scotty Dog hamar a kezébe vette az irányítást és két 3-1-es szettel már nála volt az előny. A litván még ki tudta egyenlíteni ezt a hátrányt, ám Mitchell az ötödik szettben már esélyt sem adott, és két négyköröst is dobva 3-0-ra nyerte a szettet, ezzel pedig a meccset is behúzta.

jt-chg.jpg

hed-dav.jpg

danny-noppert-win.jpg

Danny Noppert úgy játszotta és nyerte meg első mérkőzését, hogy Újév napján veszítette el az édesanyját. Minden tisztelet kijár neki ezért...

cha-nop.jpg

 

scott-mitchell.jpg

Scottie Dog kicsit megszenvedett ugyan, de végül csak továbbjutott a második körbe

mit-lab.jpg

A SZOMBATI EREDMÉNYEK:

Mark McGeeney (ENG - 86,19) - Martin Adams (ENG - 82,08): 3-2

Willem Mandigers (NED - 89,58) - Nick Kenny (WAL - 83,37): 3-0

Lisa Ashton (ENG - 77,76) - Rhian Griffiths (WAL - 67,11): 2-0

Gary Robson (ENG - 84,72) - Pengiran Mohamed (BRN - 70,35): 3-0

Justin Thompson (AUS - 81,57) - Chris Gilliand (NIR - 80,13): 3-2

Deta Hedman (ENG - 66,96) - Rachna David (NOR - 62,70): 2-0

Joe Chaney (USA - 76,08) - Danny Noppert (NED - 94,89): 0-3

Scott Mitchell (ENG - 98,70) - Darius Labanauskas (LIT - 99,08): 3-2

 

A VASÁRNAPI NAPON TÖRTÉNT:

Glen Durrant megtette első lépéseit a címvédés felé. Az áldozata ezúttal a szombati előselejtezőből kijutó Gary Robson volt, aki csupán a harmadik szettben tudta csatára kényszeríteni a világbajnokot. Az első két szett nagyon simán lett Duzzá-é, aki még leget sem engedélyezett ellenfelének. Robbo becsületére legyen azért mondva, hogy mindent megpróbált, a harmadik szettben még egy 116-os outot is elkövetett, de Durrant játéka ellen ezen a napon nem volt ellenszere. Az angol játékos - biztos, ami sicher - egy 111-es kiszállóval egyenlített a 100+-os csekkek tekintetében, a meccset pedig nagyon simán nyerte, így már a következő körre hangolhat. A két veterán után két fiatalnak mondható úriember, név szerint Chris Harris, valamint az első török játékosként is bemutatkozó Umit Uygunsozlu következett a színpadon, és előselejtező ide, vagy oda, nagyon jó kis találkozót rittyentettek nekünk. Harris szerezte meg a vezetést, hogy aztán a török versenyző két szettet nyerve megfordítsa a találkozót. A walesi úriember azonban egy kitűnő negyedik szettet produkált, és - többek között egy 108-as kiszállónak is köszönhetően - egyenlíteni tudott, majd a döntő szettben ráerőltette ellenfelére a játékát, és végül 3-1 arányban nyerte a szettet, és 3-2 arányban a mérkőzést is. A fiúk ismét jöttek a hölgyek, mégpedig a tavalyi döntős ausztrál Corrine Hammond, valamint a jelenleg kicsit önmagát kereső Fallon Sherrock. A szerencse pedig ezúttal az angol hölgynek kedvezett, aki végül 2-1 arányban múlta felül az ozzie-t. Sherrock szerezte meg a vezetést egy 3-2-es szettel, amit Corrine még kiegyenlített egy 3-0-ás játékkal. A döntő szettet azonban Fallon bírta jobban, és végül 3-1-gyel be is húzta, ezzel pedig nagy meglepetésre kiejtette a 2017-es finalistát. A délután zárásaként ismét egy pikáns ütközet várt ránk, a 2016-os világbajnok Scott Waites, valamint a skótok nagyágyúja, a többek között Vereczkey Lajos barátomat is legyőző (bocs, de ezt nem hagyhattam ki) Ross Montgomery által tálalva. Waites nagyon belekezdett az első szettbe, többek között egy 133-as kiszállóval, de mégis csak egy leggel lett jobb ebben az etapban. A második szettet is hasonló arányban nyerte, így már kettő volt neki. A Főnök megpróbálta összekapni magát, de ez csak arra volt elég ma, hogy egy becsületszettet nyerjen. Waites 3-2-vel abszolválta a negyediket is, ezzel pedig már ment is tovább a második körbe.

duzza_1.jpg

Duzza jött, látott, odatette magát és simán jutott tovább a következő körbe

dur-rob.jpg

umi-har.jpg

fallon.jpg

Végre sikerült - sóhajtott fel megkönnyebbülten Fallon Sherrock, miután kiejtette a 2017-es finalistát

ham-she.jpg

scott-waites-752430.jpg

Scott Waites is nagyon simán vette az első akadályt a 2018-as Lakeside-on

wai-mon.jpg

Az esti etapot (vagy nevezzük inkább narancsos estnek) a korábban erőemelőként is jól ismert Dennis Nilsson és a hollandok egyik üdvöskéje, Jeffrey Sparidaans összecsapása indította el. A norvég pedig rögvest egy négykörössel kezdett (140-ről megoldva a kiszállót), majd egy öt- és egy hatkörössel gyorsan meg is szerezte a vezetést. A holland a második szettben tudta csak komolyabb küzdelemre kényszeríteni Nilsson-t, aki ezt a szettet végül 3-2 arányban nyerte meg, hogy aztán a harmadik játékot ismét nagyon simán - két ötkörössel a végén - abszolválja, ezzel pedig a Vasember jutott ki az első körbe, ahol majd Jim Williams ellen mutathatja meg ismét, hogy nemcsak az Atlasz-kövek emelgetéséhez ért jól, hanem a duplák eltalálásához is. A férfiak után ismét a hölgyek következtek, akik közül most a holland Sharon Prins örülhetett, mivel 2-0 arányban sikerült nyernie Maria O'Brien ellenében. Az első szettben az angol szerezte meg a vezetést, de Prins zsinórban hármat nyerve megfordította és meg is nyerte az elsőt. A második szett már küzdelmesebb volt, angol vezetés után holland fordítás és angol egyenlítés. A végén azonban Prins-nek sikerült előbb kidobnia a D20-at, amivel pedig tovább is dobta magát a negyeddöntőbe. S ha már hollandok: a harmadik - szintén előselejtezős - találkozón ismét két holland, név szerint Chris Landman és Derk Telnekes feszültek egymásnak, természetesen egy holland bíró, Marco Meijer vezetésével. Tehát egy dolog már biztos volt, mégpedig az, hogy holland játékos fogja nyerni ezt a csatát. A szerencsésebbik pedig ezúttal Derk Telnekes volt, aki egy nem is annyira sima 3-0-lal lépett tovább az első körbe. Bár Landman kezdte jobban az első szettet, Telnekes 0-2 után megfordította az állást és hozta a kezdését. A második szettben is Landman indított jól, de ellenfele ismét fordítani tudott (egy 122-es kiszállóval többek között). Ezt a hátrányt még kiegyenlítette Landman, de a szettet megint csak elveszítette, mint ahogy a harmadikat is, pedig ott is ő kezdett jól. Telnekes azonban lekopírozta a második játékot és hasonló módon nyerte a szettet 3-2-re, ezzel pedig a meccset is hozta és az első körbe dobta magát. A nap utolsó találkozóján újfent egy holland játékos, Wesley Harms lépett színpadra az 55 éves walesi, Wayne Warren ellen, aki jól be is kezdett (volt egy kilencnyilas kísérlete is, de hét nyíl után a tripla 15 nem jött neki) és 3-2-vel elvette Harms kezdését. Sparky ezt a szetthátrányt el tudta tüntetni, ám ezután már nem volt sansza a mérkőzésre. Warren magabiztosan dobta a magas tömegeket, nagyon jól jöttek neki a triplák is, ezzel pedig mind a második, mind pedig a harmadik szettet is behúzta és nagy meglepetésre búcsúztatta a nyolcadik kiemeltet a világbajnokságról.

dn_1.jpg

Dennis Nilsson, az egykori erőemelő most is komoly erődemonstrációt tartott

nil-spa.jpg

pri-obri.jpg

dt.jpg

Ezúttal Derk Telnekes nyerte meg a holland csatát

lan-tel.jpg

ww_3.jpg

Wayne Warren jól koncentrált, ezzel pedig megszerezte első győzelmét a világbajnokságok történetében

har-war.jpg

A VASÁRNAPI EREDMÉNYEK:

Glen Durrant (ENG - 95,29) - Gary Robson (ENG - 86,31): 3-0

Umit Uygunsozlu (TUR - 76,19) - Chris Harris (WAL - 75,22): 2-3

Corrine Hammond (AUS - 71,69) - Fallon Sherrock (ENG - 70,68): 1-2

Ross Montgomery (SCO - 90,72) - Scott Waites (ENG - 88,89): 1-3

Dennis Nilsson (NOR - 92,56) - Jeffrey Sparidaans (NED - 77,42): 3-0

Sharon Prins (NED - 71,48) - Maria O'Brien (ENG - 70,86): 2-0

Chris Landman (NED - 84,67) - Derk Telnekes (NED - 87,16): 0-3

Wesley Harms (NED - 90,56) - Wayne Warren (WAL - 95,07): 1-3

A hétfői nap is tartogat számunkra jó mérkőzéseket. Lássuk, melyek is ezek:

Délután (magyar idő szerint 13:30-tól):

Előselejtező     David Cameron Canada  - Michael Unterbuchner Germany
Előselejtező Craig Caldwell New Zealand  - Daniel Day England
1. forduló Richie Edwards Wales     -    Danny Noppert Netherlands

 

Este (magyar idő szerint 20 órától):

1. forduló        Andy Baetens Belgium  - Scott Baker England
1. forduló/nők  Trina Gulliver MBE England  - Vicky Pruim Sweden
1. forduló Dean Reynolds Wales  - Chris Harris Wales
1. forduló Darryl Fitton England     -    Justin Thompson Australia

 

Természetesen minden mérkőzést nyomon lehet követni a BDO hivatalos YouTube csatornáján, ahol élőben adják a világbajnokságot. Tartsatok velük, és persze velünk a továbbiakban is!     

Szólj hozzá!
Gamecente

A bejegyzés trackback címe:

https://9nyil.blog.hu/api/trackback/id/tr6713556627

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása