9 Nyíl

Rettegtünk Ratajskitól, erre itt egy Kanik. És mi?

2018. január 27. 01:38 - Denis Potvin

PDC East Europe Qualifier for ET1 2018 - Leverkusen (a pénteki nap)

Hát, itt tartunk. Amikor a magyar sportba milliárdok ömlenek bele, akkor egy magyar rendezésű darts European Tour-selejtezőben összesen nyolc magyart tudunk felmutatni. Nyolcat, amelyből most egy jutott az elődöntőbe, a döntőbe azonban sajnos egy sem. Itt volt Krzysztof Ratajski, aki tavaly lealázta a mezőnyt, de most nem ő, hanem honfitársa, Tytus Kanik – aki már a Qualifying Schoolon szerzett Pro Tour kártyát – alázta le a mezőnyt. És akkor most elmesélem mit mondott Bezzeg Nándor, aki szintén elindult a versenyen, és akit az élete kalandja elé néző első magyar profink, Székely "Penge" Pál állította meg. Nem lesz szép a kép.

26993214_1268948666539382_7592126076732531908_n.jpg

(A kép a PDC Hungarian Fan Club Facebook oldaláról lett letöltve)

Az eredményeket alább láthatjátok, köszönjük a PDC Hungarian Fan Klubnak a részletes tájékoztatást. De álljunk meg egy pillanatra és engedjétek meg, hogy Bezzeg Nándi Qualifying Schoolon tapasztalt élményeiről meséljek, ami azért a mai versenyen is visszaköszönt. 

Két, nagyon fontos dolgot szeretnék kiemelni. Olvassátok végig a névsort először. Kilenc magyar dartsos érezte magát annyira erősnek, hogy elinduljon ezen a versenye. Kilenc. Egy magyar rendezésű versenyen. 60 euró nevezési díj mellett. Nézzük csak végig, hogy ebben, az amúgy nagyon szép országban mennyi pénzt fordítanak manapság a sportra. És, hogy a tekeszövetségben (apám magyar válogatott játékos volt, sosem bántanám őket) miért tudják megoldani a versenyeztetést úgy, ahogy a dartsban nem?

Most tényleg nem akarok azzal foglalkozni, hogy milliárdok mennek el a stadionok építésére, mennyi pénzt (majdnem száz milliárdot) fordít a kormány a szabadidősportra. Olyan pénzek, amelyek mellett eltörpülne néhány nagyon tehetséges magyar játékos finanszírozása. Van-e tehetséges magyar játékos? Nagyon sok. Nagyon-nagyon sok.

Most kiragadok egy hírt, de tényleg csak azért, mert véletlen. 4,6 milliárd forintból adtak át új sportcsarnokot tavaly szeptemberben Dunakeszin. Igen. Ez egy város sportját szolgálja. De ha a magyar darts kapna, mondjuk egy milliárdot és ebből a 20-40 legtehetségesebb játékos versenyeztetését oldjuk meg, akkor a sportág hova jutna?

Uram bocsáss, felteszem azt a nagyon furcsa kérdést, hogy a Magyar Darts Szövetség miért nem tud egy ilyen,  tényleg a felzárkóztatás, a versenyeztetés miatt - mondjuk úgy, alsó hangon is fontos verseny miatt - elindítani néhány tehetséget? Vagy megkérdezném, hogy egy olimpiára készülő sportágban, mi miért nem vagyunk ott. Miért nincs esélyünk soha? Mert nem vagyunk ott!

Nem csak a mostani eredménysor miatt. A keserűség is csak azért szól belőlem, mert nem akarom elhinni, hogy erre nem lett volna annyi magyar, aki el mert volna, el tudott volna indulni. Vulgáris leszek. Szaros 1000 eurót nem tudott volna kifizetni a magyar szövetség, vagy a sportot őszintén támogató magyar állam, hogy igenis odaérjen egy magyar a végére?

Bezzeg Nándor a Qualifying School után nagyon nagyon szomorú volt. Pechjére már az első estén egy balesetbe keveredett Csehországban. Persze, ez az ő pechje. Így ment az első napra, aztán tágra nyílt szemekkel nézte, ahogy egy ismeretlen spanyol, holland, német úgy dob százas átlagot, mintha ez a világ legtermészetesebb dolga lenne (a negyedik napon pedig már nem is állt tábla elé). Azt mondta, fordítva ülünk a lovon. Ebben pedig pont arra gondolt, hogy amíg más országokban igenis törődnek a tehetséggondozással, addig nálunk nem sok minden történik. Törődnek a versenyeztetéssel, nálunk igazán még azzal sem. 

Az indulat is benne volt, mert szomorúan tapasztalta, hogy hiába teltek az évek, nem sikerült előrébb jutni. Neki sem, de legfőképp nekünk. Nekik igen. Félreértés ne essék és nem kell ezért egyből tollat, telefont ragadni, nem bántott senkit, magában is kereste a hibát, csak valami nem mozdult előre évek óta. Sőt. Annyi kérdés merül fel, amit nyilván nem ez a cikk fog megoldani, de az okos válaszok, illetve az okosan, a sportágért valóban tenni akaró emberek válasza fontos lehet. 

Félreértés tényleg ne essék, én nem vagyok Nándi védőügyvédje. Ő csak azt a keserűséget éli meg, ami többször is végigkísérte pályafutása során, és ahogy egyre több dartsossal (akik simán olyan profik is lehetnének, mint Ratajski) találkozok, eszmét cserélek és beszélgetek és gondolkozom, egyre több kérdés merül fel bennem is. Ratajski például miért jutott olyan szponzorhoz és miért tudott egyből élni vele? És, ha ő nincs, ki az a Kanik? Ha nekik lehetséges, egy - a sportot sokkal életszerűbben támogató kormánytól ez miért nem várható el? Mit tud tenni a szövetség? Miért van az, hogy (jó, egy sokkal nagyobb ország és sokkal nagyobb merítéssel) a lengyelek mindig találnak új sztárokat? Mi miért nem vagyunk erre képesek? Nálunk miért nem lehet áldozni erre a sportra, ha már minden sportágra áldozunk? De tényleg mindenre.

Az úristenit neki, a magyarok nyilaitól ma már senki sem retteg?

ET1 selejtező - Leverkusen
23 nevező

1. forduló
Damir Hajdinjak 1-6 Takács Gábor
David Rosi 1-6 Székely Pál
Dragutin Pecnjak 5-6 Bezzeg Nándor
Vladan Cairovic 2-6 Alexits Tamás
Izsák Gábor 0-6 Oliver Ferenc
Boris Koltsov 6-2 Pero Ljubic
Karel Sedlacek 6-0 Mészáros Zsolt

2. forduló
Alan Ljubic 1-6 Krzysztof Ratajski
Tytus Kanik 6-5 Takács Gábor
Krzysztof Kciuk 6-2 Végső János
Székely Pál 6-5 Bezzeg Nándor
Michal Smejda 6-4 Lakatos Gergely 
Alexits Tamás 3-6 Oliver Ferenc
Balló Sándor 6-2 Rok Duric 
Boris Koltsov 6-5 Karel Sedlacek

Negyeddöntő
Krzysztof Ratajski 4-6 Tytus Kanik
Krzysztof Kciuk 4-6 Székely Pál
Michal Smejda 2-6 Oliver Ferenc
Balló Sándor 0-6 Boris Koltsov

Elődöntő
Tytus Kanik 6-1 Székely Pál
Oliver Ferenc 4-6 Boris Koltsov

Döntő
Tytus Kanik 6-5 Boris Koltsov

1 komment
Gamecente

A bejegyzés trackback címe:

https://9nyil.blog.hu/api/trackback/id/tr9713606315

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dolmányos varjú 2018.01.27. 10:03:22

Srácok, ne mossátok már össze a dolgokat, a dartsba ugyanis nem ömlenek milliárdok. Ebben az országban csak a miniszterelnök (broáf) kedvenc sportjába ömlenek a milliárdok, és attól, hogy lassan minden Fideszes vezető városában felhúznak egy többezres stadiont, még nem lesz pénz a dartsban.
süti beállítások módosítása