9 Nyíl

Holland házidöntő - majdnem bravúr, de papírforma győzelem a végén

2018. január 29. 00:36 - Denis Potvin

2018 PDC Unibet Masters - Arena MK, Milton Keynes (a döntő nap - összefoglaló)

Nem sokat változik 2018-ra sem a darts nagy világtérképe. Legalábbis a vb utáni első komoly torna a világelső Michael van Gerwené lett. A holland sorozatban negyedszer tudott felülni a Mesterek Trónjára. Mensur Suljovic is nagyot ment, világbajnokot vert, de Raymond van Barneveldé a legnagyobb dicséret, aki végigharcolta és az utolsó nyílig esélye volt. Szépen kezdődik a szezon.

the-unibet-masters_1ohav2dxpooci10smdl8lewekk_1.jpg

clk_1.jpg

Egy igazi klasszikus csatával kezdődött a The Masters negyeddöntője. Raymond van Barneveld eddig kereken hússzor játszott Peter Wright ellen, és tökéletes döntetlenre (8-4-8) álltak a meccs előtt. Sőt, Wrightnak voltak már olyan komoly eredményei Barney ellen, pédául a tavalyi 7-1, vagy a 2015-ös UK Open-en a 9-1, amiért érdemes volt visszavágni. Barney pedig visszavágott. Nem is akárhogy, egészen kivételes játékkal, 10-2-vel intézte el a skótot. Háromszor is 12 nyilas leget dobott, másodjára 121-es, majd 126-os kiszállóval és már 4-0-ra vezetett. A nyugodt játéka teljesen összekuszálta Wright összes tervét, aki azért nyert két leget, de ezzel is csak kozmetikázni tudta az eredményt. Barneynak a 9-2 egy újabb négykörössel, 116-os kiszállóval lett meg,

wright-barney.jpg

A következő meccs viszont döbbenet volt. Abban az értelemben, hogy Mensur Suljovic világbajnokságon mutatott játéka után nem sok jót feltételeztünk, erre a sszerb-osztrák alaposan megtréfálta az aktuális világbajnokot. Rob Cross kezdett jó és úgy festett, nem lesz meglepetés, 3-1-re vezetett. Aztán jött Suljo, elképesztő dolgokat mutatott, 121-es kiszálló, 12 nyílból, majd 3-5 után egy újabb száz plusszos kiszálló és 5-5-nél volt egyenlő, 7-5-nél pedig egy 112-es befejezés. Folyt a víz a kopasz homlokáról és nem tudott semmi ellenszert kitalálni, 8-6-ra még feljött, de aztán Suljovic nagyon okosan és taktikusan csak a saját kezdéseire figyelt és 101,4-gyel megnyerte a meccset.

suljovic_cross.jpg

Egy vitatkozós meccs következett. Gerwyn Price-ot sokan szeretik, de sokan nem. A walesi sosem rejti véka alá, hogy ő nem brit, ő walesi. Gary Anderson is pipa volt a meccs után. Azt mondta: "Ha nem tudsz legyőzni egy rossz háttal rendelkező embert, akkor jobban teszed, ha visszamész az edzőterembe, ennyire egyszerű." Utalva ezzel arra, hogy Anderson hátproblémákkal küzd, de így is nyerni tudott. De ettől függetlenül szeretjük mind a két játékost. 2-0-s Anderson vezetés után 2-2- lett, Price-nak volt két száz feletti kiszállója is, de a legszebb az első leg végén volt, ahol is Anderson dobott egy 150-es checkoutot.

price-anderson.jpg

Jött Michael van Gerwen és az eredmény alapján könnyen el is intézte James Wade-et, aki ráadásul egészen kiválóan dobált. Gondoljunk csak abba bele, hogy 98,81-es átlaggal ritkán kap ki az ember, de nem Gerwen ellen. A holland erőt demonstrált megint. A harmadik legben, 3-0-s vezetésnél dobott egy 11 nyilas kört, 177, 138, 145 után egy 41-es sima kiszálló, amelyben egyébként 10/13-mal (azaz 76,92 százalékkal) végzett. Ha már a számoknál tartunk Wade-nek két lehetősége volt, mind a kettőt megdobta, úgy esett ki, hogy a duplái 100 százalékosak voltak. 8-0 után nyerte az első legjét, egy 121-es kiszállóval, de a hollandot nem lehetett megállítani.

gerwen-wade_1.jpg

Raymond van Barneveld állította aztán meg a menetelő Mensur Suljovicot, aki ellen 11-7-re nyert. Suljovicnak ezen nem ment a játék, éppen csak felüljutott a 90-es átlagon, de Barney is csak 94,52-ön zárt. Suljovic egy 121-es kiszállóval és 12 nyíllal 2-0-ra vezetett pedig az elején. Izzasztó legek jöttek után, de Barney fölénye érezhető volt. 6-2, 7-4, majd 8-6 is volt, de a holland képes volt az elveszített legek ellenére is megtartani az előnyét is döntőzött. Ez pedig azért volt nagy dolog, mert a 2017-es Perth Masterst, illetve a 2016-os World Cup of Dartsot leszámítva Barneveld legutóbb 2015. szeptember 7-én, a kilencedik Players Championshipen jutott legutóbb ilyen fontos tornán a legjobb kettőbe.

barney-suljovic.jpg

Az ellenfele pedig a honfitársa, Michael van Gerwen lett, aki a papírformát érvényesítve intézte el Gary Andersont. Furcsa volt látni, hogy a korábbi, kétszeres világbajnok hiába kezdett kifejezetten jól, de aztán elveszítette a holland ritmusát. Pedig nem úgy indult. 2-2 volt és Andersonnak volt egy csodás, 12 nyilas, 124-es kiszállója. 4-4 után lépett el a holland, és onnan nem volt menekvés. Anderson hiába kapaszkodott, csak ellenfele hátát nézhette, aztán jött a kézfogás.

gerwen-anderson_1.jpg

Utána pedig a döntő. Barney-ban meg volt az erő és azt gondoltuk, hogy teljesen szétesik a döntőre, erre majdnem megnyerte azt. Tökéletes parti volt, méltó befejezése a The Mastersnak. Mindkét játékos száz feletti átlagon fejezte be. Volt egy pont, amely azt sejtette, hogy meglepetés is lehet, Barneveld 4-1-re vezetett, de Gerwen a tízedik legben, 137-es kiszállóval érte utol honfitársát. Barney becsületére legyen mondva, hogy újra tudta sokkolni ellenfelét és már 8-5-re is vezetett. Gerwen pedig egy dupla bullos kiszállóval innen is visszajött 8-8-ra, végül egy 12 nyilas leggel, 11-9-re zárta le a meccset. Phil Taylor és James Wade után sorozatban negyedszer nyerte meg a tornát a világelsőt. A kép úgy néz ki 2018-ban sem sokat fog változni.

gerwen-barney_1.jpg

Negyeddöntő

  • Peter Wright 2-10 Raymond van Barneveld
  • Mensur Suljovic 10-8 Rob Cross
  • Gerwyn Price 6-10 Gary Anderson
  • Michael van Gerwen 10-2 James Wade

Best of 19 legs

Elődöntő

  • Raymond van Barneveld 11-7 Mensur Suljovic
  • Michael van Gerwen 11-5 Gary Anderson

Best of 21 legs

Döntő

  • Michael van Gerwen 11-9 Raymond van Barneveld

Best of 21 legs

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://9nyil.blog.hu/api/trackback/id/tr7213612271

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása