9 Nyíl

Színjáték tizenöt felvonásban...

2018. január 31. 09:34 - adam_f

2018 Unibet Premier League of Darts - 3Arena, Dublin - Írország (az első forduló felvezetője)

Elérkezett a február, és vele elindul tizenöt hetes sorozatunk is, amelyben a PDC jelenlegi legjobbjai csapnak össze egymással csütörtökönként, mindig más-más városban (s immáron a vén kontinens két helyszínnel is becsatlakozik a sorozatba), hogy aztán májusban a négy talpon maradt játékos dűlőre vigye a cím sorsát Londonban. Tíz, mindenre elszánt harcos veszi fel a kesztyűt ebben az évben is, akik közül hatan szabadkártyával vannak jelen a sorozatban, négyen közülük pedig első alkalommal vesznek részt ezen a rangos tornán. Hogy mit is tartogat számunkra az első forduló, megpróbáltuk számotokra összefoglalni kicsit, úgyhogy jöjjön is a nyitókör beharangozója.  

pl_2.jpg

AZ ELSŐ FORDULÓ PÁROSÍTÁSAI:

MENSUR SULJOVIC (AUT) - SIMON WHITLOCK (AUS)

ms-sw.jpg

Jó kis találkozóval rajtol az idei Premier League sorozata, hiszen egy osztrák és egy ausztrál nyílspecialista összecsapásával indulunk neki a tizenöt hetes teleregénynek. Az osztrák versenyző, Mensur Suljovic jelenleg a hatodik helyen áll a PDC ranglistáján, amit főleg a 2017-ben alakított játékának köszönhet. Tavaly sikerült neki az áttörés, hiszen megszerezte első major tornagyőzelmét, és jelenleg is masszívan tartja magát a mezőny első felében. A világbajnokságon viszonylag simán kapott ki a belga Dimitri van den Bergh-től, míg a 2018-as év első hivatalos versenyén Raymond van Barneveld köszönte meg neki a részvételt az elődöntőben. Osztrák barátunk nagyon sokáig távol maradt a PL-től (természetesen volt neki oka, hogy miért), ám ebben az évben már úgy döntött, nekiáll a nagy kalandnak, így első ízben köszönthetjük ebben a rangos mezőnyben.

Ellenfelét is jól ismerjük, hiszen a jelenleg nyolcadik helyen álló Simon Whitlock mindig képes valami váratlant húzni. Ez a tavalyi évben egy UK Open elődöntőben (ahol éppen Mensur ellen tudott győzni), valamint egy World Grand Prix fináléban csúcsosodott ki (ahol kikapott Daryl Gurney ellen). Az ozzie-nak kicsit rapszodikus időszaka volt a tavalyi év, ami a vb-n a legjobb 32 között fejeződött be, a Darren Webster elleni sima vereséggel. Reméljük, hogy innentől kezdve felfelé veszi az utat (bár a Mastersen megint kikapott a 16 között, de nem adta olcsón a bőrét).

Kettejük közösen íródó históriája egészen 2010-ig nyúlik vissza, azóta pedig kilenc alkalommal találkoztak egymással (5-4 Suljovic javára), viszont a Premier League-ben ez lesz az első összecsapásuk, ami biztos csemege lesz a dartsot kedvelők számára.

GARY ANDERSON (SCO) - MICHAEL SMITH (ENG)

gary-anderson-darts-pdc_3429573.jpg

Mentor és mentorált párharcával folytatódik tovább az első kör a PL dublini állomásán. A kétszeres világbajnok skót Gary Anderson csap össze ugyanis azzal a Michael Smith-szel, akik már nagyon jól ismerik egymást. A két játékosnak ez lesz a tizenegyedik egymás elleni mérkőzése, melyből tavaly egyet a PL égisze alatt vívtak meg, Anderson pedig elég simán abszolválta is a történetet (7-3 arányban). Az összesített eredménylista szerint 8-2 jelenleg az arány a skót javára, 2014 óta zsinórban öt győzelem, úgyhogy Smith-nek fel van adva a lecke, ha meg akarja fogni tanítóját. Anderson a vb-n a negyeddöntőig jutott (ahol a Legenda ellen szenvedett 5-3-as vereséget), a Mastersen pedig az elődöntőben állta útját a jelenlegi világelső MvG. Bully Boy a 32-ig jutott, ahol aztán a későbbi világbajnok, Rob Cross múlta felül egy nagyon szoros találkozón 4-3 arányban, míg a Mastersen már az első körben elköszönt Mensur Suljovic ellenében. Szóval lesz mit bepótolni ebben az évben neki, ezt pedig éppen mestere ellen kezdheti meg.

DARYL GURNEY (NIR) - RAYMOND VAN BARNEVELD (NED)

rvb-dg.jpg

Újabb elsőbálozót köszönthetünk a PL fedélzetén. Az északír Daryl Gurney szívós munkával jutott el odáig, hogy ebben a rangos sorozatban szerepelhessen. A tavalyi évben ő is beszerezte az első majortorna győzelmét a World Grand Prix elhódításával, azonkívül döntőzött a US Mastersen, illetve a Players Championship több állomásán is. Egy biztos, hogy rengeteg időt áldozott be arra, hogy oda jusson, ahol jelenleg van a ranglistán, és ha hasonlóan szívósan fogja végigküzdeni a 2018-as évet is, akkor még akármi is megtörténhet vele. A világbajnokságon nagy meglepetésre John Henderson már a 32 között búcsúztatta SuperChin-t, míg a Mastersen a walesi Gerwyn Price ejtette ki a 16 között.

Raymond van Barneveld pedig már rutinos vén rókának számít a PL-ben, hiszen már a kezdetek óta jelen van a történetben, 2014-ben pedig a csúcsra is felért a sorozatban. Azóta is töretlenül az első tízben tartja magát a hollandok szelid mackója, aki tavaly gyártót váltott és azóta is azon dolgozik, hogy megerősítse helyét a legjobbak között. Jó példa erre a Masters, ahol ragyogó játékkal egészen a fináléig jutott, és majdnem sikerült is neki megkoronáznia a teljesítményét egy sikerrel, ám fiatalabb földije jobban koncentrált a végén, így meg kellett elégednie "csupán" egy második hellyel, ám ez is mutatja azt a tényt, hogy még így 50 évesen is nagyon a topon van.

A két játékos eddig négy alkalommal találkozott egymással, ebből pedig RvB háromszor tudta elhagyni győztesen a színpadot. A PL-ben első ízben csapnak össze a felek, úgyhogy jó kis találkozóra számíthatunk tőlük.

MICHAEL VAN GERWEN (NED) - ROB CROSS (ENG)

mvg-rc.jpg

Minden bizonnyal az est főattrakciója lesz a két kopasz világbajnok összecsapása, amely voltaképpen a vébé elődöntő visszavágójaként is aposztrofálható. Azon a bizonyos meccsen egy olyan ember tette fel a koronát a 2017-es teljesítményére, aki egy évvel előtte még csak a villanyvezetékeket kötegelte lelkesen. A világbajnoki cím megszerzése pedig már csak hab volt a tortán Rob Cross számára. Már sok platformon megénekeltük az ő történetét, amely nem sűrűn fordul elő a darts világában, ám nagyon komoly tanulsággal szolgál mindenkinek, aki úgy dönt, hogy ebben a sportágban képzeli el a jövőjét: szerénység, szívós munka, alázat és kitartás. A 2018-as esztendőben a Mastersen ugyan kikapott Suljovic ellen a negyeddöntőben, de azt gondolom, hogy a Premier League-ben is hasonlóképpen le fogja tenni a névjegyét a friss világbajnok.

Ellenfele pedig a világelső, kétszeres vb-győztes és megannyi cím boldog tulajdonosa, aki egy Masters-győzelemmel kezdte a 2018-as évet. Ahogy elmondta, szüksége is volt neki a sikerre, hiszen a világbajnokságot csalódásként élte meg, ám kipihenten és persze kettőzött erővel érkezett vissza a színpadra, úgyhogy biztosan jó kis találkozót fognak prezentálni ők ketten.

A két úriember 2016 óta tíz alkalommal találkozott egymás ellen, amiből háromszor döntőztek is. Az állás jelenleg 8-2 MvG javára, de ez Cross-t nagyon nem izgathatja, hiszen a két győzelme közül a legnagyobb mégiscsak az a bizonyos vb-elődöntő volt...

PETER WRIGHT (SCO) - GERWYN PRICE (WAL)

pw-gp.jpg

Az est zárásaként pedig a 2017-es UK Open fináléjának győztese, a tavalyi Premier League második helyezettje, az extravagáns külsejéről és állandóan változó fegyverzetéről híres Peter Wright küzd meg azzal a Gerwyn Price-szal, aki éppen szenvedő alanya volt annak a bizonyos UK Open döntőnek, illetve Mark Websterrel az oldalán behúzott egy páros vébé ezüstöt a tavalyi szezonban. Snakebite egy komoly betegségen van túl, ami eléggé befolyásolta a világbajnoki szereplését (sima 4-1-es vereség Jamie Lewis ellen), ám a Mastersen már igyekezett a régi fényében tündökölni. Viszont amilyen könnyedén győzött Alan Norris ellen az első körben, olyan simán kapott ki a későbbi döntős Barney-tól a másodikban. Szóval még van mit finomítani a technikán, valamint azokon a nyilakon is.

Ellenfele egyelőre még kicsit keresi önmagát, mert ez az év még nem igazán úgy kezdődött el, ahogy szerette volna. A világbajnokságon a legjobb 16 között MvG vert rá egy 4-2-es zakót, míg a Mastersen Gary Anderson tréfálta meg egy 10-6-os eredménnyel. Összességében azt kell mondjuk, hogy nem rossz az a helyezés, amit jelenleg tart a walesi játékos, de tud ő még ennél jobban is játszani, amit most meg is mutathat a PL-ben.

A két játékos eddig kilenc alkalommal csapott össze egymással, amelyből nyolcat Wright nyert, így nagyon vastagon húz felé a mérleg, ám ez az a sorozat, ahol általában bármi megtörténhet, úgyhogy semmit sem mondhatunk ki biztosan. Inkább csak annyit súgjunk nekik, hogy játszanak egy jó kis meccset, aztán majd csak lesz valami...

Természetesen senki nem marad le semmiről, mivel oldalunk folyamatosan követni fogja az eseményeket, és igyekszünk a összefoglalók mellé friss interjúkkal is szolgálni, úgyhogy nagyon remélem, hogy továbbra is kitüntettek minket a bizalmatokkal és velünk tartotok (nemcsak) a PL ideje alatt is.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://9nyil.blog.hu/api/trackback/id/tr5813617420

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása