9 Nyíl

A PL idei ászai 5.rész

2016. január 28. 09:10 - Turpi9

Folytatásos, történelmi eredményeken alapuló sorozatunk záró részéhez érkezett. Az utolsó részben megismerhetjük az élő legenda PL múltját, azaz Phil Taylor kerül bemutatásra és az újonc, Michael Smith is. Aki szívesen olvasná el a korábbi a részeket, azoknak mondjuk el, az első részt itt találjak, itt a második, ez a harmadik, ez pedig a negyedik.

gse_multipart46701.jpgIgazából Taylor papa múltját és munkásságát még leírni is borzasztóan hosszú, hát még felfogni. Ő az egyetlen játékos, aki a Premier League történetében az összes versenyen részt vett. Emellett a sorozatban a legtöbb csúcsot ő birtokolja: 11x indult a sorozatban, 10 alkalommal negyeddöntőt, 10 alkalommal elődöntőt, 7 alkalommal pedig döntőt játszott. Ráadásul 6 alkalommal sikerült győznie! Nem mellékesen ő a legidősebb győztes is, akkor 51 éves volt az angol úriember. Nem véletlen hogy élő legendának és egyéb megnevezésekben beszélnek róla az emberek.

Ki tudja, mikorra lesznek ezek a csúcsok megdöntve, hány év vagy akár évtizedig fog a neve mellett fényesedni ez a sok rekord. Érdekesség, hogy az első 4 tornát Taylor zsebelte, méghozzá minden döntőben szinte szó szerint lemosta aktuális ellenfelét, esélyt se adva másoknak a győzelemre. Egy felsorolásban megemlítjük fantasztikus eredménylistáját: 2005 - 2008: 1.hely, 2009: elődöntő, 2010: 1.hely, 2011: 3.hely, 2012: 1.hely, 2013: 2.hely, 2014: elődöntő, 2015: 5. hely.

2005-ben mint már említettük, Phil Taylor nyerte meg a tornát, de nem is akárhogyan! Mindössze egyszer tudott hibázni - Colin Lloyd ellen a második fordulóban egy döntetlent ért el - de utána beindult a gőzhenger. A torna hátralévő összes mérkőzésén győzött, a döntőben visszavágott Colin Lloydnak a döntetlenért, 16:4 arányban lépett át rajta. Egyébként az említett második fordulóban elért döntetlen után sorozatban 17 alkalommal lépett el győztesként a tábla elől, ebbe persze beleszámítva a 2006-os tornán elért eredményeket.

2006-ban ugyan ezt az eredményt ismételte meg mint 2005-ben, hiszen egy döntetlent sikerült játszania és a többi mérkőzésen győzedelmeskedett. 2008-ban történelmi pillanatnak lehettünk tanúi rögtön az első fordulóban, hiszen a Premier League sorozatban először vereséget szenvedett 8:6 arányban James Wade ellen Taylor bácsi! Ez azt jelenti, hogy a negyedik kiírásban akadt először olyan játékos, aki vette a bátorságot és legyőzte. Azért ez az eredmény magáért beszél.

Ha az esélyeket latolgatjuk egy kicsit, akkor talán azt mondhatjuk, hogy már nem csak ő a torna megnyerésének az esélyese. Tavaly fordult először elő, hogy nem tudott a négyes döntőbe bejutni, "csupán" az 5. hely jutott neki. Félve merjük megemlíteni, azaz feltenni azt a kérdést, hogy talán Phil Taylor megöregedett már az élsporthoz? Tény, hogy a vele egykorú darts játékosok már régen visszavonultak a profi versenyzéstől, de Taylor teljesítménye simán megcáfolja az előző kérdés jogosságát. 2015-ben is több neves, rangos tornát megtudott nyerni vagy a döntőig eljutott. A nagy kérdés inkább az lehet, hogy sikerül újabb rekordokat döntenie és megnyerni 7. alkalommal ezt a sorozatot? Május 19-ig kiderül!

michael-smith-2015_3317868.jpgVégül, de nem utolsó sorban nézzük meg Michael Smith történelmét! Igaz, a Premier League históriájában nem igazán lelhetünk róla semmit, hiszen idén egyedüliként újonc a sorozatban. A mindössze 25 éves kiválóság remek, folyamatos teljesítményével hívta fel a szakmának és a közönségnek a figyelmét. 2015 remekül sikerült számára, több rangos tornát sikerült megnyernie, mint például PDC European Darts Trophy, PDC International Darts Trophy és a UK Open Qualifier. A kérdés véleményem szerint az, hogy jobban tud-e szerepelni és megtud-e ragadni ebben a mezőnyben, mint más egy szezonos játékosok.

Gondolhatunk itt Kim Huybrechtsre, Kevin Painterre, Stephen Buntingra vagy Jelle Klaasenre. Bár Klaasen nem volt messze attól, hogy ne csak egy idényes szereplő legyen, de egyenlőre a 2009-es Premier League szezon volt az egyetlen, ahová meghívták. A felsorolt játékosok tudását senki nem vitatja, de a legszűkebb elitbe egyenlőre nem tudtak bekerülni, csak szezonálisan. A lényeg, hogy Bully Boy számára itt a remek lehetőség hogy megtudja mutatni magát a PL közönségének. Hamarosan kiderül, hogy ez mennyire fog sikerülni!

Szólj hozzá!
Gamecente

A bejegyzés trackback címe:

https://9nyil.blog.hu/api/trackback/id/tr778270722

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása