9 Nyíl

Paul Lim – avagy a rendőr, a szakács, és az a bizonyos kilenc nyíl esete

2016. április 03. 09:56 - Denis Potvin

Füzi István Ádám

 A cím láttán szerintem a többség biztos azt gondolja, hogy most egy jó kis krimi következik, amiben Columbo hadnagy a rá jellemző módon fog nyomozni egy szinte tökéletesen elkövetett gyilkosság elkövetője után. Ám aki erre számít, annak van egy rossz hírem: sajnos ez ma elmarad, elvégre nekem nem a krimi a szakterületem, azt meghagyom azoknak, akik Agatha Christie-n, vagy Leslie L. Lawrence-en nőttek fel.

Ezután – legalábbis úgy gondolom – mégis azt várja az olvasó, hogy megmagyarázzam, mit is jelent akkor ez a cím, amit sorozatunk ötödik részének adtam?

A válasz egy név mögött található, mégpedig egy olyan játékos neve mögött, aki az első olyan távol-keleti dartsosként képes volt bekerülni a sportág legnagyobbjai közé, és aki még – hál’ Istennek – a mai napig is aktívan űzi ezt a sportot, holott már 62 éves. Bár ilyenkor mindig Vereczkey Lajos szavai jutnak eszembe: „A darts az egy kortalan játék. Itt nem számít, hány éves vagy, csak az, ahogyan játszol.”

És milyen igaza is van neki.

Ennek a mondatnak legjobb példájaként Paul Lim-et hozhatjuk fel.

paul_lim.jpg

Becsületes családi nevén, Paul Lim Lung Hva-ként látta meg a napvilágot 1954-ben a távoli Szingapúrban. Gyerekkorában még inkább a hazai tradíciók között nevelkedett, így annyira nem is volt még képben a darts szeretete nála. Iskolái kijárása után, 18 és 21 éves kora között a nemzeti hadseregben szolgált rendfenntartóként (innen jön a címben említett rendőr), majd amikor szolgálata letelt, úgy döntött, mint ahogyan a mesében is állandóan emlegetett legkisebb fiú – elindul világgá, szerencsét próbálni.

Így jutott el Angliába, ahol úgy gondolta, hogy nagy keletje lehet a tradicionális ázsiai ételeknek, így beiratkozott egy szakácstanfolyamra, majd két főiskola (Battersea, Westminster College) elvégzése után egy nagyon előkelő hotelben helyezkedett el, mint konyhafőnök (Chelsea Hotel Knightsbridge). Ekkoriban ismerkedett meg a darts-cal a Robin Hood-ról (minő véletlen…) elnevezett pub-ban.

És meglátta benne a lehetőséget.

1981-ben csatlakozott a BDO-hoz, és egészen 1994-ig erősítette a szervezetet. Bár saját hazája egy darabig nem tudta képviselni, mivel Szingapúr nem volt tagja a WDF-nek (Darts Világtanács), így egy darabig Pápua-Új Guinea, majd az USA színeiben játszott. 1982-ben már be is mutatkozott a világbajnokságon, de nem jutott sajnos sokáig, már az első fordulóban vereséget szenvedett Dave Whitcombe ellen. A következő hét évben sem volt sajnos nagyobb sikere, ugyanis szinte minden alkalommal vereséggel búcsúzott a versenyek korai szakaszában (Cliff Lazarenko kétszer, John Lowe kétszer, Mike Gregory, Peter Locke és Bob Anderson pedig egyszer-egyszer győzte le Lim-et).

Azután jött el az 1990-es vb, ahol Paul Lim beírta magát a darts történetébe.

A 2. fordulóban az ír Jack McKenna ellen játszotta élete mérkőzését. Idézzük is fel röviden, mi történt azon a mérkőzésen:

Lim vezetett 1-0-s szettarányban, de McKenna kezdte a második szett első legjét.

Elsőre jól indított, hiszen egy 100-assal kezdett, amikor Lim lépett a dobóvonalhoz. Ő viszont három tökéletes tripla 20-assal adta meg az alaphangot (180). Ellenfele próbálta tartani a távot, és egy 134-es dobással reagált. Ekkor újra Lim következett, és megint három tökéletes nyilat dobott, vagyis egy újabb 180-ast. McKenna erre már csak egy 50-essel tudott válaszolni.

6 nyíl után tehát Lim 141-en, ellenfele pedig 9 nyíl eldobása után 217-en volt. Ekkor újra a szingapúri következett (aki ekkor éppen amerikai színekben játszott).

Első nyíl: tripla 20 (60) – megvan!

Második nyíl: tripla 19 (57) – ez is megvan!!

Utolsó nyíl: dupla 12 (24) – MEGVAAAAN!!!

Micsoda eufória lett úrrá a csarnokban!

Paul Lim – John Lowe, 1984-ben megdobott 9 nyilas legje után hét évvel – egy tökéletes leget dobva nyerte a játékot, az ezzel járó 52.000 angol fontot (ami jóval több volt, mint az a 28.000 font, amit Phil Taylor kapott a vb megnyeréséért), és - mint később kiderült – a mérkőzést is. Ez volt karrierje legjobb meccse, és talán a legjobb helyezése is a világbajnokságok történetében, mivel a negyeddöntőben megint Cliff Lazarenko állta útját, így sajna nem jutott tovább, de ezzel a kilencnyilassal beírta magát a BDO történelemkönyvébe is, mivel BDO-világbajnokságokon azóta senki nem dobott kilencnyilas kiszállót.

A 13 – kisebb-nagyobb sikerekkel – eltöltött esztendő után Lim is váltott, és átnyergelt a PDC-hez, ahol sajnos nem adatott meg neki sok sikerélmény, de 2013-ban ismét visszatért a rivaldafénybe, mégpedig elég sajátos módon.

Lim ugyanis a PDC-n belül a soft szakág világbajnokaként nyert jogot a vb-n való részvételhez (1996 óta versenyez ebben a szakágban is). 2011-ben sikerült neki vb-t nyernie a műanyaghegyű nyilak versenyén, 2013-ban pedig selejtezőversenyen vívta ki a jogot a PDC vb-n való szereplésre. Egyébként hatszoros egyéni soft-darts bajnok, ennek a szakágnak vitathatatlanul az egyik legnagyobb egyénisége.

2013-ban Mohamed Latif Sapup-on keresztül jutott az első fordulóba, ahol kapásból egy nagyágyú jutott ki neki, mégpedig a jelenlegi világranglista-vezető, Michael Van Gerwen személyében.

A papírforma ezúttal pedig a holland mellett volt, aki 3-0-ra nyerte a meccset, leszámítva azt az aprócska tényt, hogy Lim azért megmutatta, nem kell leírni őt (ezt bizonyította a meccsen dobott 12 darab 140-es, valamint egy 170-es kiszálló is).

2014-ben is megjelent a vb-n, de ott már az előselejtezőben elvérzett. A japán Hashimoto Morihiro győzte le 4-2 arányban. Ugyanebben az évben mutatkozott be a páros-világbajnokságon is, melyen névrokona, Harith Lim volt a párja. Az első körben némileg simán nyertek Írország ellen, 5-3 arányban, majd jött a második kör, ahol Dél-Afrika legjobbjaival kerültek össze. Paul-nak Devon Petersen jutott ellenfélül, akitől vereséget is szenvedett, viszont Harith, a második meccsen legyőzte Graham Filby-t, így rövidítésre került a sor, amelyben a dél-afrikaiak idegei voltak erősebbek, ezzel pedig ők mentek tovább a páros vb-n.

paul-lim-dart-singapore1.jpg

2015-ben ismét a vb-n köszönthettük, immáron 61 évesen. Az idő bár eljárt felette, de tudása nem kopott meg egy szemet sem, hiszen újra csak selejtező-győztesként került be a világbajnokságra (Boris Krčmar-t verte 4-2-re a soft szakági selejtezőn), ahol az addig ismeretlen Alekszandr Oreskin győzte le 2-1 arányban az előselejtezőben.

Így lett a világ ma is legjobb távol-keleti dartsosa a pápua-új guineai – amerikai – szingapúri rendőr-szakácsból, aki minden bizonnyal ott lesz decemberben is az Alexandra Palaceban…immáron 62 évesen.

Ezt az ügyet is sikerült (reményeim szerint jól) megoldani… J

Szólj hozzá!
Címkék: sport darts Paul Lim
Gamecente

A bejegyzés trackback címe:

https://9nyil.blog.hu/api/trackback/id/tr98554120

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása