9 Nyíl

A Sötét Romboló - Deta Hedman

2016. május 14. 11:53 - Turpi9

Füzi István Ádám

Sorozatunk mai alanya nem más, mint a WDF női ranglistájának jelenlegi elsője, a nő, aki számtalanszor letette már névjegyét a darts világában, akivel volt szerencsém 2015. májusában a WDF Hungarian Openen találkozni, váltani vele pár szót, és megtapasztalni azt, hogy a profi külső mögött egy közvetlen, mindig mosolygós nő rejtőzik, akinek mindenkihez volt egy kedves, bíztató szava

.om-sp-07omdeta_v01.jpg

Talán ezért szeretik őt annyian és annyira a dartsrajongók…

És milyen igazuk van.

Deta Hedman számomra is pozitív csalódást okozott, nem beszélve arról, hogy nagyon jó dolgokat mondott, amikor megkérdeztem, mit tegyek, hogy jobb legyek.

Ő csak ennyit mondott: „Gyakorolj sokat, és légy alázatos!”

Ez a mondat a mai napig is itt motoszkál bennem, amikor tábla elé állok.

De ki is ő valójában? Miért szeretik őt ennyire? Mi az, ami miatt még mindig ott van a toppon?

Ennek próbálok meg utánajárni a következőkben.

A jamaikai születésű játékos 13 éves korában érkezett Angliába, ám egészen 1987-ig kellett arra várni, hogy elkezdjen hivatalosan is dartsozni a BDO berkein belül. 1990-ben érte el első komoly eredményét azzal, hogy bejutott a Winmau World Masters döntőjébe, de ott vereséget szenvedett Rhian Speed ellen. Négy évvel később azonban már nem volt ellenfele, amikor a döntőben diadalmaskodni tudott Mandy Solomons ellen.

Ezután hirtelen hozott egy furcsa döntést, és munkájára hivatkozva visszavonult a versenyzéstől, noha már akkor is ő volt a nők között a ranglista-első. Hat éven keresztül nem is hallottunk róla, ám 2002-ben gondolt egy merészet, és visszatért, de nem a BDO-hoz, hanem a rivális PDC-hez, ahol öt éven keresztül játszott, és ezért 2002-ben egy Desert Classic tornagyőzelem volt a jutalma.

Illetve nem csak az, ugyanis női versenyzők közül ő volt az első, akinek sikerült legyőznie egy tv-s tornán egy férfit. A 2005-ös UK Openen történt, hogy a selejtezőkörben megverte Aaron Turnert és Norman Fletchert, vagyis egyszerre kettőt is sikerült neki, mielőtt a legjobb 64-ben vereséget szenvedett Wayne Atwood-tól.

2007-ben megint következett egy kis szünet a játékos pályafutásában, ami ezúttal csak három évig tartott, majd 2010-ben újra visszatért, ám ezúttal a BDO-hoz kötelezte el magát. Ám előtte még részt vett a PDC első (és egyetlen) női vb-jén, ahol a negyeddöntőig jutott, de ott a szintén angol Fiona Carmichael útját állta, így Deta nem jutott tovább.

A 2010-es vb-n tért vissza a vérkeringésbe, és rögvest az elődöntőig menetelt, de ott vereséget szenvedett Trina Gulliver ellen. A rákövetkező évben megint az elődöntőig jutott, ám akkor Rhian Edwards állta az útját. 2012-ben végre sikerült elérnie a döntőt, ahol az orosz játékos, Anasztaszija Dobromiszlova volt az ellenfele. Hedman 1-0-ra vezetett, és a második szettben már a bajnoki címért dobhatott, amikor hirtelen leblokkolt, és nem tudott kiszállni. Az orosz pedig - kihasználva a hibát – egyenlített, majd meg is fordította a mérkőzést, így 2-1-re legyőzte Hedmant.

A következő években Hedman ismét ott volt a legjobbak között, de valahogy mégsem jött neki össze a vb-cím. 2013-ban már a negyeddöntőben búcsúzott Lisa Ashton ellen, majd 2014-ben újra döntőbe jutott, ám akkor Lisa Ashtonnak jött ki jobban a lépés, és 3-2-re legyőzte Hedmant. 2015-ben megint az első forduló jelentette neki a végállomást, a későbbi győztes, Lisa Ashton ellen, hogy aztán 2016-ban újra döntőt játszhasson a női darts másik nagy alakja, Trina Gulliver ellen.

Hedman – harmadik kiemeltként - az első körben az új-zélandi Corrine Hammondot verte 2-0 arányban, majd a hatodikként rangsorolt Lorraine Winstanley-t győzte le 2-0-ra. Az elődöntőben is magabiztosan dobálva győzött a dán Ann-Louise Peters ellen, így érkezett el a döntőig, ahol Gulliver várt rá.

Az első szettben Hedman nagyon jól kezdett, összeszedettebben játszott, mint Trina, aki elsőre nem találta a ritmust, így Deta nyerte az első játékot, 3-1-re. A második játékban Gulliver jóval pontosabban dobott, többször talált triplát, mint ellenfele, és jobb százalékban dobta a kiszállóit, így sima 3-0-val egyenlített. A harmadik szett nagyon szoros játékot hozott kettejük között, váltakozó vezetéssel, végül Hedman-nek sikerült 3-2 arányban behúznia a szettet, így ismét közel került ahhoz, hogy örök másodikból első legyen a világbajnokságon.

Azonban ekkor megismétlődött az, ami már 2012-ben egyszer előfordult vele.

Deta ismét leblokkolt, és ez újra a meccsébe került. Ugyanis Gulliver innentől kezdve már nem hibázott. Először 3-1 arányban egyenlített a szettekben, döntő játékra mentve a mérkőzést, majd pedig – mint akit kicseréltek volna – 3-0 arányban megnyerte az ötödik játékot, ezzel pedig a 2016-os női világbajnokság döntőjét is.

Ez a cím a mai napig is hiányzik még a többi közül, amit eddigi pályafutása alatt szerzett.

Mert imponáló a győzelmek száma, amelyeket összeszedett a 29 éve alatt, amit játékkal töltött.

Még felsorolni is nehéz lenne, úgyhogy ettől most el is tekintenék, kivéve a két World Masters sikertől (1994, 2013), a Desert Classic győzelemtől (2002) és a Zuiderduin Masters-en elért első helyétől (2011). Legyen annyi elég, hogy ezek mellett még 109 alkalommal emelhetett kupát a magasba.

Ennyit ért meg neki az a 29 év gyakorlás és alázat, amit tanúsított és tanúsít még a mai napig is a játék iránt.

Reménykedem, hogy jövőre talán már a világbajnoki cím is összejön neki, az biztos, hogy én tutira követni fogom a tv-ben.

Úgy, mint ahogy Győrben is.

Csak azt az egyet sajnálom, hogy közös fotót nem tudtam vele készíteni…

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://9nyil.blog.hu/api/trackback/id/tr508715950

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása