9 Nyíl

Stacy Bromberg és bőségszaruja

2016. május 21. 08:00 - Denis Potvin

Füzi István Ádám

Ha már ennyire belelendültem a női játékosok kutatásába, akkor most jöjjön egy olyan nem angol nemzetiségű játékos, aki nagyon sokat tett azért, hogy a világ megismerje a nevét, illetve azt a tényt, hogy nem csak Angliában hajigálják olyan jól ezeket a kis nyilakat.

Na, igen. És ekkor megint felmerül a kérdés: Mit keres ott a címben a bőségszaru? És egyáltalán mi köze lehet sorozatunk következő alakjához, Stacy Bromberghez?

Ahhoz a legismertebb és legsikeresebb észak-amerikai női játékoshoz, aki 1996 óta a legmagasabban rangsorolt amerikai dartsozó?

És aki – legalábbis állítása szerint – teljesen véletlenül kezdett el dartsozni?

A bőségszaru – mint tudjuk – az ókori görög mitológiában a kifogyhatatlan szerencse, és kívánságok forrása, amelyből az istenek annak adtak, akit érdemesre méltónak találtak rá.

Stacynek pedig nagyon sok szerencse jutott pályafutása alatt.

stacy-bromberg-daily-mirror-grand-slam-of-darts-group-stage-alan-walter-pdc_0_10180-9201054_00.jpg

A Los Angelesben született, ám Las Vegasban élő játékos először 1987-ben fogott nyilat a kezébe, egy barátja kérésére, mivel egy meccsen nem volt meg a csapat, és kellett még egy ember. Annyira jól ment neki a játék, hogy 1995-ben úgy döntött, elindul a Winmau World Masters versenyén. Tette ezt úgy, hogy előtte megnyerte hazája nyílt bajnokságát, így szerzett jogot az indulásra. Nagyon jól ment neki a verseny, hiszen egészen a döntőig menetelt, ahol azonban 3-1-es vereséget szenvedett az angol Sharon Colclough ellen, így be kellett érnie az ezüstéremmel. 1997-ben szerezte meg első nagy győzelmét a WDF Világkupa páros versenyén, Lori Verrier társaként, valamint a csapatversenyben is sikerült nyernie, az amerikai csapat tagjaként.

1999-ben a Sports Illustrated magazin megválasztotta az évezred legkiválóbb nevadai sportolóit, és ebben az ötvenes listában Stacy az előkelő 32. helyen végzett, ami dartsosnak még sosem sikerült. 

2002-ben a BDO-világbajnokság elődöntőjébe jutott, ám ott vereséget szenvedett a holland Francis Hoenselaar ellen, 2-0 arányban. Viszont nem sokáig kellett szomorkodnia, mivel a következő évben megnyerte a Las Vegas-i Desert Classic tornát, a döntőben 6-4-re felülmúlva Deta Hedman-t. 2004-ben is sikerült döntőbe jutnia, de akkor 6-5 arányban alulmaradt Trina Gulliver ellen. A következő évben az elődöntőig menetelt, ott azonban megint csak Trina Gulliver állta az útját.

2009-ben (immáron a PDC tagjaként) megnyerte a WDF Világkupa egyéni bajnoki címét, a döntőben 7-3-ra legyőzve a walesi Julie Goretet, ezzel elérve legnagyobb egyéni sikerét. Ugyanebben az évben elhódította a soft szakág Shanghai játéktípusából a női bajnokság első helyét. 

(Dióhéjban: a Shanghai játékban a játékos az első nyilát az egyes, másodikat a kettes, a harmadikat a hármas szektorba igyekszik dobni. Szektort átugrani nem szabad, tehát az eltévesztett szektorra mindaddig kell dobni, amíg nem sikerült eltalálni. Az érvényes dobások pontértékét össze kell adni. A dupla és tripla értékű dobások az érvényes szektorban természetesen értékükön számítandók össze. A játék hét körön keresztül tart és az győz, aki több pontot gyűjtött. Érdekessége a Sanghai játéknak, hogy a játékot azonnal megnyeri az a játékos, aki a három egymást követő dobásából bármelyik három éppen soron következő szektorban a szimpla, dupla és tripla mezőket - tetszőleges sorrendben - eltalálja). 

Eme kis zárójeles kitérő után vissza Stacyhez. 2010-ben elindult a PDC által szervezett első (és egyetlen) női világbajnokságon, ahol az első körben viszonylag simán nyert a japán Kazumi Nagakava ellen, majd ugyanilyen biztosan verte Donna Rainsley-t és Denise Cassidy-t is. Az elődöntőben már izzasztósabb mérkőzés várt rá, az orosz Anasztaszija Dobromiszlova ellen, de végül sikerrel vette az akadályt, és 4-3-as győzelemmel jutott a döntőbe, ahol az angol Tricia Wright várta.

A döntő hat nyert legig tartott, és az amerikainak indult jobban, aki 74-ről kiszállva megszerezte a vezetést. A második játékot az angol nyerte, egy dupla 9-es kiszállóval, a harmadikat dupla 20-szal megint az amerikai húzta be, ám innentől kezdve Wright pillanatai jöttek. Az angol – zsinórban hármat nyerve – elhúzott 4-2-re, majd - kölcsönös legváltást követve – már 5-3-ra vezetett az angol versenyző.

Innentől kezdve azonban Bromberg játékot váltott, és először egy dupla 16-tal szépített, majd egy dupla 14-el egyenlített, így döntő legre kényszerítve ellenfelére.

Bromberg irányította a döntő játékot, 85-tel kezdve, amire ellenfele 100-ast dobott. A második körben Stacy 60-at szórt, Wright csak 45-öt, így az amerikai volt előnyösebb helyzetben, de nem tudott vele élni (43 pont), Wright pedig 81-el igyekezett faragni a hátrányából. Fej-fej mellett értek kiszállóra, de először Bromberg dobhatott 132-ről, végül 92-re kerekített. Wright 163-tól 97-re ért le, de a döntő szót az amerikai mondta ki. Tripla 20-szal 32 maradt, és a harmadik nyíllal (dupla 8) kidobva megnyerte a meccset, ezzel pedig ő lett a PDC első (és egyetlen) női világbajnoka. A mérkőzés után is nehezen hitte el, hogy sikerült neki. „Nagyon örülök, hogy sikerült megnyernem, bár nem gondoltam volna, hogy 5-3 után még lesz esélyem. Csak reménykedni tudtam benne, hogy sikerül. Attól függetlenül, hogy nem voltunk annyira következetesek, mindkettőnkben az munkált, hogy a legjobbat hozzuk ki magunkból, és így sikerült is egy nagyon izgalmas mérkőzést játszanunk” – nyilatkozta a mérkőzés után Bromberg.

stacy_bromberg.jpg

Győzelmével szerzett egy 2011-es Pro Tour kártyát, valamint jogot arra, hogy elinduljon a 2010-es Grand Slam of Darts versenyén. Itt azonban kicsit elpártolt tőle a szerencse, mivel mindhárom csoportmeccsét elveszítette (Mervyn King ellen 5-1-re, John Henderson ellen 5-2-re, Terry Jenkins ellen pedig 5-0-ra kapott ki), így utolsóként esett ki a csoportból.

2012-ben vonult vissza az aktív versenyzéstől, és tanítani kezdett, ám az elmúlt 27 év küzdelme a rák ellen kicsit elfárasztotta, így ezt a munkát nem vitte tovább. Ám azóta is játszik, főleg karitatív mérkőzéseken, jótékonysági alapítványt hozott létre, „Kívánj egyet” néven, mely daganatos kisgyerekek kívánságait próbálja teljesíteni. Innen jött az elmaradhatatlan beceneve: The Wish Granter (A Kívánságteljesítő).

És persze nem maradhatunk érdekesség nélkül Stacy-vel kapcsolatban sem:

Stacy a darts mellett magánnyomozóként is dolgozik két államban. Kaliforniában a fogyasztóvédelmi felügyelőség, Nevadában pedig az államügyészség működési engedélyét is megszerezte.

Úgy látszik, ő kétszer állt sorba, amikor a szerencsét osztották az istenek… 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://9nyil.blog.hu/api/trackback/id/tr988735092

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása