9 Nyíl

Felezőparti Frankfurtban: Ezúttal Kanada szállította a meglepit - betway World Cup of Darts - 3. nap

2016. június 05. 12:23 - adam_f

Major Árpád Levente

A darts páros-világbajnokság szombat délutáni programjának négy mérkőzésén a papírforma szerint alakult az eredmény, vagyis Belgium (sajnos pont ellenünk), Észak-Írország és Ausztria is biztosította helyét a nyolcban. Mellettük - nagy meglepetésre - Kanadának sikerült kvalifikálnia magát a negyeddöntőbe azzal, hogy búcsúztatta a jóval esélyesebbnek mondott walesi válogatottat. Azután eljött az este, és vele együtt megérkeztek a kiemelt csapatok is, hogy továbbküzdjenek a döntőbe kerülésért.

betway-world-cup-of-darts_nglzu5vynfme1eaz3tdpg8hkr.jpg

 

Skócia (Gary Anderson-Robert Thornton) - Norvégia (Robert Wagner-Cor Dekker): 2-0

Sok magyarázatot és elemzést nem igényel ez a meccs, aki tudta az erőviszonyokat az tudta mire számíthat. Bár a skótok elég rendesen megszenvedtek az első körben az új-zélandiak ellen, míg a norvégok a náluk esélyesebbnek tartott svéd duót tudták jó játékkal búcsúztatni, tehát olyan tükörsima meccsre nem lehetett számítani.

ckih2zswgaqcx92.jpg
Az első mérkőzést ebben a párosban Gary Anderson vívta Cor Dekker ellen. Minden szempontból Dávid és Góliát csatája volt. Gary a regnáló világbajnok, míg Cor egy lelkes amatőr. Viszont a kopasz viking Úr tűrhetetlenül nagyra nőtt, lazán veri a 205 centit, míg Gary megmaradt egy átlagos magasságnál. Elég viccesen mutattak egymás mellett.
Vicces jelenet az első legre is akadt, hiszen Dekker leküzdötte magát 8 pontra, és a dupla 4 helyett a D8-at kezdte célozni. A skót arcára is kiült a döbbenet, ami ott is maradt mert a norvég meg is nyerte az első leget. Aztán a második legben Gary nagyon belehúzott, rendesen fent hagyta Dekkert és gyorsan ki is egyenlített. Majd a vezetést is átvette a világbajnok a harmadik legben, amiben két 100-ast is dobott Gary, majd 121-ről szépen lerakta magát kiszállóra, amit meg is oldott. A vikingeket azonban nem olyan fából faragták hogy feladják a meccset, rögtön nyitott egy 177-el és mivel Gary nem találta önmagát, 102-ről kiszállót hibázott, Dekker pedig köszönte szépen és kiegyenlített. Sőt ezután meg is fordította a meccset Norvégia. Nagyon bele kellett húznia Andersonnak, ezt meg is tette egy 138 és egy 140 formájában. Dekker is tolt egy 140-et, de aztán csak 60-at dobott, amivel kicsit lemaradt. Végül azért csak összekapta magát a norvég óriás, és lekerekített 80-ra, de kihagyta a ziccert, Gary pedig 36-ról befejezte. Jött a döntő leg, amit 100-al kezdtek mind a ketten, aztán jött egy triplamentes kör, ami után Dekker egy újabb 100-ast helyezett el a táblában, Gary pedig 121-el maradt meccsben. Dekker megint tolt egy 100-ast amivel jó kiszállóra rakta magát, eközben Gary csak 65-öt dobott és így maradt neki a 160. Dekker jól megcsinálta magának az 52-es kiszállót és várta az esélyt. De nem volt esély, mert Gary megdobta a 160-at. 4-3 arányban nyert tehát Gary Anderson, de a 88-as átlagára és a 22%-os kiszállózására nem lehet büszke. Dekker pedig megtett mindent ez egy tisztes helytállásra volt elég.
Másodszor érkezett a Robert Wagner – Robert Thornton páros. Itt is a skótok voltak esélyesek de ugye dartsban sosem lehet tudni. Ennek fényében Wagner el is hozta hátsó pályáról az első leget. Thornton persze rögtön idegösszeomlást kapott, grimaszolt, dühöngött ami tőle megszokott dolog, de a játékának nem tett jót. A norvég a második leget simán behúzhatta volna, de D20 helyett előbb a D5-öt majd a D10-et találta el és ezt Thornton kihasználta. Meg is roppant Wagner, és Thorn lazán behúzta a harmadik leget. A negyedik leg nehezen indult, aztán Wagner egy 140-et, a skót pedig 180-at dobott a színvonalon. De a sorminta megmaradt, Wagner hibázott a kiszállón, Thorn pedig bedobta (3-1). Wagner próbálkozott, de görcsössé vált és nem tudott igazán mit kezdeni a skóttal, hiába tombolt időnként Thorn egy rossz dobás után. A vége 4-1 lett, összesítésben pedig 2-0 Skóciának. Jött a papírforma, de a norvégoknak nincs mit szégyellniük, főleg Cor Dekker volt akire büszkék lehetnek.

sconor.jpg

Ausztrália (Simon Withlock-Kyle Anderson) – Dánia (Per Laursen-Daniel Jensen): 2-1

Újabb simának tűnő mérkőzés következett, bár Whitlock formája az utóbbi években nem meggyőző, míg Kyle Anderson még fiatal és kisebb rutinja van mint társának. Szóval azért nem voltam olyan biztos a sima ausztrál győzelemben.
Első párban Simon Whitlock – Daniel Jensennel csapott össze. A fiatal dán remekül játszott az első fordulóban, de most nagyon izgult, látszott rajta, hogy nyomja a tét és Whitlock ennek megfelelően megszerezte a vezetést. Nem volt túl magas szinten a játék, Whitlock nem hozott túl magas átlagot és kihagyta a 130-as kiszállót is, amit megbüntetett a dán ifjonc (1-1), így pedig minden kezdődhetett előről. Daniel Jensen elég komolyan magához tért a harmadik legre, 140-et, 100-at is dobott, bár a dupla 20-al elsőre meggyűlt a baja, de mivel Whitlock nem nagyon találta el a táblát így belefért neki hogy csak másodjára dobja meg, ezzel pedig fordított Dánia! De az öröm nem tartott sokáig, megint kijött a lámpaláz és ezt újra kihasználta Whitlock (2-2). Ez a tendencia folytatódott az ötödik legben, breakelni tudott Simon a teljesen szétesett ifjonc ellen. Fordulatot azonban még hozott a meccs, egy 135-el és egy 125-el Jensen meccsben maradt, majd a kiszállót is előbb oldotta meg (3-3), így jött a döntő leg. Megint összeomlott Jensen, 9 nyilat eldobott tripla nélkül, ezzel el is vesztette a mérkőzést 4-3 arányban. Mindenesetre bíztató dolgokat is mutatott Daniel, ha állandósítja a jó formáját és nem esik szét akkor szép jövője lehet.

Kyle Anderson – Per Laursen mérkőzéssel folytatódott a csata. Laursen azzal a tudattal lépett színpadra hogy mindenképpen nyernie kell. Ennek megfelelően el is hozta hátsó pályáról az első leget, amihez azonban kellett Anderson 6 elrontott nyila is kiszállón. A második leget 121-el és 100-al kezdte a dán, de egy maximummal Kyle visszajött a meccsbe, és előbb szállt ki, tehát visszavette a kezdést. A kezdés jelen esetben nem sok előnyt jelentett. Annyira nem hogy az ezt követő két leget is az nyerte aki hátsó pályáról kezdett. A tömegek nem jöttek, a színvonal sem volt eget verő. Az ötödik legben újra dobott egy 180-at Kyle, Laursen 174-el replikázott és újra a dán szállt ki előbb, ezúttal is hátulról. Megint sok volt a rontás és ebből megint Per került ki győztesen. Ettől annyira belelkesült a dán hogy sikerült megnyernie a mérkőzést, az első megnyert kezdésével. Ezzel egyenlített a párharcban Dánia, jöhetett a páros meccs.


A páros meccsen aztán kijött a tudásbeli különbség. Az első legben a dánok 12 dobás alatt nem dobtak triplát, és ezzel nagy ziccert adtak az aussziknak akik éltek is vele. A második legben folytatódott az ausztrál rombolás, 180 Simontól, 140 Kyle-tól és ennek eredménye egy 14 nyilas leg (2-0). A dánoknak nem sikerült magukra találni, volt pillanat amikor 60 pont alatt volt az első 9 nyilas átlaguk, az ausztrálok pedig újabb 14 nyilassal breakeltek (3-0). Az utolsó legben Whitlock 180-ára még Laursen dobott egy maximumot válaszként, de sokra nem mentek vele mert az ausztrálok megoldották a végét. 4-0 lett a vége, bravúros 94 körüli átlaggal nyertek Whitlockék.

ausden.jpg
Anglia (Phil Taylor-Adrian Lewis) – Kína (Liu Jüancsün-Hszie Vendzse): 2-0

Ez a meccs tipikusan az országos 1-es kategóriába tartozott. Phil Taylor és Adrian Lewis toronymagas esélyesei a tornának, míg a kínaiak leginkább tanulni jöttek a VB-re, és nagy élményt jelentett nekik mér az a tudat is, hogy az angolok ellen léphettek színpadra.

ckinuudwgaafdjh.jpg
Phil Taylor ellenfele Liu Jüancsün volt aki előzetesen a jobb kínai játékosnak számított. Jól is kezdett a kínai 2 darab 140-et is összehozott, míg Phil bácsi két kört is tripla nélkül hozott le. Ez azért meglepő. De Taylornak azért szerencséje volt, mert Liu nem bírt 5 nyílból sem kiszállni, és ez túl nagy luxus volt a sportág legendája ellen (1-0). Ez a rossz kiszállózás meg is zavarta a kínait, aki teljesen szétesett a második legre, és ezt Taylor ki is tudta használni, elvitte hátsó pályáról a leget. Ez a tendencia folytatódott a továbbiakban is, Liu nem találta magát és nem tett jót neki az sem, hogy Phil óriási támogatást kapott a közönségtől. Végig énekelte a közönség Taylor dalát, egy perc szünet nem volt, és ez egy kezdő játékosnak erős sokk lehetett, még akkor is, ha Taylor sem találta igazán önmagát, sok tripla nélküli köre volt, de mégis hozta a leget. Az utolsó körben megint minden úgy ment ahogy addig megszokhattuk, Liu küszködött, Taylor pedig elintézte a meccset. De a 81-es átlaga a Legendának kicsit illúzió romboló volt. Főleg ha a 70(!) pontos első 9 nyilat nézzük. Liut legalább az vigasztalta, hogy Ő 90 pontot összehozott első nyilaiból, ebben legalább jobb volt.
A második meccs nem a játékról marad igazán emlékezetes hanem a kínai Hszie Vendzse reakcióiról. Adrian Lewis ellen gondolom nagy élmény volt színpadra lépnie, de amit csinált az egyszerűen mindent vitt. Lewis az első leget tükörsimán elvitte hátsó pályáról, ezzel gyorsan lerendezte a mérkőzést. De ami jött a második legben arra senki sem számított. Lewis dobálta a nem túl magas tömeget, de ezzel végig tudta kontrollálni a meccset. Azonban Hszie mester elhelyezett egy 171-es dobás sorozatot a táblában ami után kitört a népünnepély. Ez a kedves kínai úr akkora örömtáncot lejtett, mintha csak a VB-t nyerte volna meg. Futkározott, ugrált, táncikált, a közönség pedig ezt nagyon megkajálta. Lewis sem bírta megállni nevetés nélkül, beszállt az ünneplésbe, teljesen jó fej módon viselkedett a kínai showman-nel. „Let's go China, Let's go” rigmusokkal éltette a közönség Hszie mestert, aki ezt önfeledt táncolással ünnepelte meg. Ilyet még nem láttam, hogy valaki meccs közben kezd táncikálásba. Lewis arcát élmény volt nézni, komoly kihívás volt neki úgy dobni, hogy közben sír a röhögéstől. A meccset amúgy simán 4-0-al húzta be Jackpot, de ez szinte senkit nem érdekelt, mert Hszie show-ja elvitt mindent. Az ilyen produkciókért és emberi vonásokért érdemes nézni a dartsot. A kínai showman eljött a VB-re, játszott egy jót, élvezte a partyt és ebben a kétszeres világbajnok Lewis abszolút partner volt. Óriási élmény volt ezt látni.

engchn.jpg

Hollandia (Michael Van Gerwen-Raymond Van Barneveld) – Fülöp-Szigetek (Alex Tagarao-Gilbert Ulang): 2-0

Megint egy papírformának tűnő meccs következett. A filippínók komoly bravúrt értek el amikor az amerikaiakat legyőzték, szóval ők már megtették a magukét. A hollandok meg embert próbáló meccsen verték meg az oroszokat, ami nagyban köszönhető volt az „orosz Whitlocknak”, Alekszandr Oreskinnek. Most azonban nem várt rájuk olyan ellenfél aki olyan tempóban dob, hogy közben az ember meg is kávézhat, így könnyed győzelemben reménykedhettek a hollandok.
Az első párban Michael Van Gerwen lépett pódiumra Gilbert Ulang ellen. És ha már színpadra lépett a világelső, rögtön bele is nézett egy pofonba, mert a filippínó úriember dobott egy 180-at, sőt még a leget is elvitte hátsó pályáról. "Na, ennek a fele sem tréfa" - gondolta, és gyorsan egyenlített is, amiben nagy szerepe volt egy 180-nak és egy 140-nek. Jól indult a meccs, egyáltalán nem volt megijedve Ulang, szépen játszott. A harmadik leget sem kezdte rosszul a fülöp-szigeteki, de aztán picit megakadt, jött pár rontott dobás, és ezt MvG ki is használta (2-1 a hollandnak). Ulang hektikussága folytatódott, dobott szép köröket és nagy homályokat is, de MvG sem produkálta a szokásos ufó dartsot, ezért aztán a filippínó ki tudott egyenlíteni. Azért ez komoly meglepetés. Még akkor is meglepetés ha Ulang a harmadik körben megint hibázott, MvG pedig elkapta a fonalat, és 12 nyilas körrel behúzta a döntő fontosságú leget. A hatodik legben megint 180-al kezdett a holland, Ulang megroppant, és noha MvG sem brillírozott, mégis meg tudta nyerni 4-2-re a meccset. Gilbert Ulangnak azonban nincs miért szégyenkeznie, 100%-al dobta a kiszállókat, és a 85 pont körüli körátlaga is megsüvegelendő.
A második mérkőzésen Barney következett, a nyilait mindig alaposan megfigyelő Alex Tagarao ellen. Ha abból indult ki az ember, hogy Barney cukra miatt kiszámíthatatlan és Tagaraonak igazából nem volt vesztenivalója, akkor izgalmas meccset várhattunk. És ez be is jött. Brilliánsan kezdett Alex, 180-at, 140-et is dobott és a 80-as kiszállót is megoldotta. 15 nyilas leggel kezdett, ami igencsak erős.
Barney azonban nem az a fajta játékos, aki összezuhanna, a második leget nagyon simán behúzta, magabiztos játékkal. Ugyanezt a magabiztos játékot hozta a harmadik legben is, biztosan jöttek a 100 feletti dobások, sőt ezt még egy 116-os kiszálló is megfejelte, ezzel elhozva hátsó pályáról a leget. Ez nagyon beindította a hollandot, 180-al és 140-el is operált a következő legben, ezzel meg is fogta a filippínót, aki nem tudott mit kezdeni a helyzettel, és máris 3-1 volt az állás az ötszörös világbajnok javára. De Alex sem adta fel a mérkőzést, küzdött, kapaszkodott és sikerült szépítenie is. Tiszteletre méltó küzdőszellem és kitartás, amit Tagarao bemutatott. Ez azonban csak a szépítésre volt elég, mert a hatodik kört Barney 140-140-125-ös dobásokkal eldöntötte, ezzel ő is 4-2-re nyert úgy, mint MvG. Barney 101,76-os átlaga pedig a nap legjobb teljesítménye volt. Összesítésben 8-4-es legaránnyal hozták a hollandok a meccset így bementek a legjobb 4 közé.

nedphil.jpg

 

A negyeddöntők párosításai a következők (14:00):

Kanada - Észak-Írország

Anglia - Ausztria

Skócia - Belgium

Ausztrália - Hollandia

 

Elődöntők és a döntő (20:00):

Kanada/Észak-Írország - Anglia/Ausztria

Skócia/Belgium - Ausztrália/Hollandia

 

Ezek pedig a szombat délutáni mérkőzések eredményei:

ckhh6f1xeaaiyzi.jpg

Szólj hozzá!
Gamecente

A bejegyzés trackback címe:

https://9nyil.blog.hu/api/trackback/id/tr298780886

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása