9 Nyíl

Felhívás a soft csapatbajnokság előtt

2016. július 08. 21:48 - Turpi9

A Magyar Darts Szövetség Facebook oldalán egy felhívást tett közzé a mai napon, ami a július 9. és 10-én megrendezendő soft csapatbajnoksággal kapcsolatos. Az írást változatlanul tesszük közzé.

darts_szov.jpg

Tisztelt Sportvezetők és Játékosok!

A Magyar Darts Szövetség Elnökségéhez több észrevétel illetve kérelem is érkezett a július 9 és 10 napjain megrendezésre kerülő soft csapatbajnokság ruházatával kapcsolatban. Valamennyi hozzánk érkezett észrevétel és kérelem arra irányult, hogy az Elnökség tárgyalja meg és döntsön a tekintetben, hogy a játékosok ezen a két napon rövidnadrágban is táblához állhassanak. Emlékeztetőül a kérdéses soft csapatbajnokságra vonatkozó versenykiírás azt tartalmazza, hogy „A bajnoki fordulókon kötelezően előírt öltözet a klub sportmeze, valamint a nem farmerszerű sötét szövetnadrág, hozzá illő zárt sötét lábbeli. A nem megfelelő öltözetben megjelenő játékos a versenyen addig nem vehet részt, amíg a szabályoknak megfelelő öltözékben nem jelentkezik játékra.”
Az Elnökség a kérdést megtárgyalta és azt a döntést hozta, hogy nem engedélyezi a versenyen a rövidnadrágot. Tette mindezt a korábbi tapasztalatok alapján és a szabályoknak a jövőre nézve is konzekvens betartatása céljából.
Ezt követően egyesek a rövidnadrág viselése érdekében immár részleteiben is megismerkedtek a versenykiírással és azt tapasztalták, hogy az szó szerint nem tartalmazza azt, hogy rövid vagy hosszú nadrágban kell-e megjelenni. Ebből azt a következtetést vonták le, hogy amennyiben a hétvégén rövidnadrágban jelennek meg a versenyen, úgy a verseny rendezője illetve a versenybizottság nem zárhatja ki őket.
Az a megállapítás hogy a versenykiírásban a rövid vagy hosszú nadrág kifejezés nem szerepel valós, azaz a versenykiírás ténylegesen ezt így szó szerint nem tartalmazza. Mint ahogyan nyilvánvalóan több más dolgot sem tartalmaz, mert nem lehet teljes, minden élethelyzetre szó szerinti kiírást megfogalmazni.

Mivel eddig az ilyen jellegű versenyeken mindenki hosszú nadrágban játszott, ezt köztudomású tényként kell elfogadni, azaz eddig mindenki tudta hogy a versenyen hosszú nadrágban kell megjelenni. Pedig a versenykiírások 2001 óta így vannak megfogalmazva. Aki ezt nem tudta annak a csapatvezetője elmondta, mert az utóbbi években már mindenki így játszott. Az általános felfogás szerint a köztudomású tényeket nem kell külön kihirdetni, mert az ismert. Ezzel teljes mértékben összhangban van az, hogy ha nem így lenne akkor a kérelmezők nem is nyújtottak volna be kérelmet a rövid nadrágra, hanem a versenykiírásra hivatkozva korábban is abban jelentek volna meg.
Ez mellett az is bizonyos, hogy amennyiben a versenykiírás valamely kérdést nem vagy félreérthetően szabályoz, akkor vissza kell nyúlni az MDSZ 2001. 04.18-án elfogadott és azóta is hatályban levő MDSZ játék és versenyszabályzatára. Ebben a 11. pont szól a ruházatról. Sajnos a 11.1 pontban szintén nincs külön kihangsúlyozva hogy rövid vagy hosszú nadrágról van szó. Tehát még mindig lehetne két módon is értelmezni ezt a követelményt.
Azonban a 12. pontban rögzített általános játék és versenyszabályok 12.3 pontja így szól:” ... Minden félreértést, amit a játékszabályzat nem tud értelmezni az MDSZ megbízottnak, illetve a verseny szervezőjének kell megmagyarázni, akinek a döntése kötelező érvényű és végleges.”
A MDSZ megbízott e helyütt az Elnökség, amely a kérdést értelmezte és döntött. A versenyzőknek nem farmer jellegű, sötét színű hosszú nadrágban megjelenniük, a további követelményeket is betartva. Sajnálom, de ennek értelmében aki a hétvégén rövid szövet nadrágban fog megjelenni a versenyen, azt nem játszhat. A 2016 évi verseny évad versenyei tekintetében a további hasonló tartalmú kérelmek megelőzése érdekében ezen állásfoglalás a jövőre nézve is irányadónak tekintendő.
Tisztelt Sportvezetők és Játékosok!
Az Elnökség örömmel vesz minden olyan észrevételt, amely a kultúrált kommunikáción alapulva az eddigi közösen elért eredményeket elismerve a darts sport fejlődését szolgálja. Természetesen a jövőre nézve, a következő évi versenykiírásoknál már az ennek az évnek a tapasztalatait leszűrve fogjuk a versenykiírásokat létrehozni és közzétenni, reményeink szerint minél többek megelégedettségére.
A hétvégi és az elkövetkező versenyekhez mindenkinek jó játékot kívánok!

Sportbaráti üdvözlettel:
Komló, 2016. július 8.

Dr. Váczi István
MDSZ - alelnök

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://9nyil.blog.hu/api/trackback/id/tr408875808

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása