9 Nyíl

Ez lesz az év második legnagyobb tornája

2016. július 13. 06:31 - Denis Potvin

Major Árpád Levente

Blackpool = World Matchplay. Talán ezzel az egyenlettel leginkább összefoglalni, hogy a darts rajongóknak mit is jelent ez a város és ez a verseny. Igazi klasszikus tornáról beszélünk aminek történelme 1994 óta íródik és amit Barry Hearn a második legnagyobb tornának nevez. Az idén július 16 - 24. között rendezik meg.cnnbxfxweaapzfr.jpg

Nem lövök mellé ha azt mondom, hogy joggal nevezi annak.Több szempontból is teljes joggal mondja ezt a PDC „mindenható ura” mivel már az első körben 10 leget kell nyerni, tehát rövid mérkőzésekről nem beszélhetünk. A második körben már 11 leget kell hozni, a negyeddöntőkben ez a szám 16-ra emelkedik, az elődöntők 17-ig mennek, a döntőben pedig 18 leg az amit hozni kell a győzelemhez. Minden körben 2 leggel kell nyerni, tehát még a hosszabbítás sem elképzelhetetlen. Például az első körben 10-10 után folytatják a meccset, hátha meglesz valakinek a két leges különbség,  de 12-12 után jön a hirtelen halál. A második körben 13-13 után jön a „suddendeath” és így tovább. Nem gyenge ez a lebonyolítás annyi szent. Méghozzá annyira nem könnyű, hogy néha a játékosok is megzavarodnak. Erről tanúskodik ez a videó is, amely a tavalyi első körben történt. 

Szóval Ha pedig magát az összdíjazást nézzük akkor ez a harmadik a PDC versenyek sorában, mivel itt 450.000 angol fontot osztanak szét a játékosok között. De ha a Premier League küzdelmeit kivesszük a kalapból mint meghívásos versenyt akkor ebben az a verseny a második legdrágább torna az évben. Az elosztása pedig a következő: a győztes 100.000 fontot kap, a második helyezett pedig 50.000-et. A két elődöntőben vesztes játékos 27.000 fonttal vigasztalódhat.  17.500 fontot kapnak azok akik a legjobb 8 között véreznek el, a második kör vesztesei 10.000 fonttal gazdagodik, de az első körben kihullóknak is 6.000 font érkezik a számlájukra.  (Egy apró verseny rangsor: A Grand Slam és a World GrandPrix „csak” 400.000 fontos torna, ahogy idén már az European Championship és a Players Championship Final is ennyiért megy, míg a darts FA kupája a UK Open pedig 300.000).

Egy kis érdekesség a World Matchplay-ről. Az 1980as években, pontosabban 1984 és 1988 között a BDO keretein belül létezett egy MFI World Matchplay nevű verseny. Nem volt egy hosszú életű sorozat, viszont ehhez a versenyhez kötődik egy sporttörténelmi esemény. 1984 Október 13án, John Lowe olyat tett amit eddig senki: tv kamerák előtt dobott 9 nyilas kiszállót.


És akkor nézzünk egy kis esélylatolgatást a sorsolás és az ágrajz fényében:

Michael van Gerwen (1) v Jamie Caven
Tulajdonképpen nem sokat kell itt mondani: országos 1es. Még akkor is igaz ez, hogyha Jabbát sosem lehet leírni, de azért MvG mégiscsak a világelső. Noha mostanában kiderült, hogy még a holland ogre is emberből van és ki tud kapni még ő is, azért ennek a meccsnek egyértelműen Ő az esélyese. És persze magának az egész tornának is az egyik favoritja.

Vincent van der Voort (16) v Kyle Anderson
Na ez már egy keményebb dió. Nemcsak azért mert eddig 1-1re állnak egymással, hanem mert a holland óriás éppen elcsípte az utolsó még kiemelt helyet, de megkapta az ausztrálok kiválóságát. Nincs túl nagy formában a jó öreg Vincent, idén a legjobb teljesítménye az UK Openen a legjobb 16 közé jutás, ezt leszámítva sok babér nem termett neki. Anderson pedig szép lassan stabil Top 40es játékossá vált, aki bármikor képes kiváló teljesítményre. De bármelyikük is megy tovább, vélhetően MvG ellen nem sok esélyük lesz.

Robert Thornton (8) v Josh Payne
Ha van meccs ahol meglepetést tippelek akkor ez biztosan az. Thorn remek játékos, de ha idegrohamot kap, akkor kiváló tripla 5öket tud dobálni és elúszik számára a mérkőzés. Ha előjön a szokásos agymenése a derék Robertnak akkor hamar véget érhet a torna a számára. Josh Payne pedig fiatal kora ellenére már jegyzett néz lett a mezőnyben, idén nyert már PlayersChampionship fordulót is, szóval kell vele számolni. Ha nem is most, de a későbbiekben biztosan.

Dave Chisnall (9) v Benito van de Pas
Dave Chisnall brutál rossz PL szereplése után igencsak magára talált, döntőt játszott Gibraltáron és a European Matchplayen, megnyerte a PlayersChampionship 10ik körét, április 30án 9 nyilast dobott, elődöntőzött Dubaiban. Ha hozza a jó formáját akkor a torna „meglepetés” embere lehet. Feltéve ha már az elején nem akad a torkán a hollandok fiatal óriása. Mert Benito van de Pas mára igazi tényezővé vált a darts világában. Ha Chizzyn sikerül túljutnia (egymás elleni négy meccsükből 3at a holland nyert) akkor az nagy lökést adhat neki, bár Mvg szelleme ott lebeg majd a feje felett.

Peter Wright (5) v Joe Cullen
Hiába vagyok nagyon óriási Snakebite rajongó, kedvencem jelenlegi formáját elnézve az sem lenne meglepő ha már az első körben elvérezne. Mióta nem jött össze a 4 közé jutás a PL-ben, azóta még elődöntőt sem játszott egy tornán se. Valami ott eltört nála. Joe Cullen csillaga viszont emelkedni látszik, idén volt már két döntője a Players Championshipben, legjobb 8ba jutott a UK Openen, szóval az oroszlánkörmeit már megvillantotta. Lehet most jön majd a következő nagy durranás.

Ian White (12) v Daryl Gurney
Nehéz mérkőzés lesz minden szempontból. Ian White parádés győzelmet aratott legutóbb Barnsleyban, ami egyébként idén már a második P.C. diadalát jelentette. Míg Daryl szintén azok közé tartozik akik egyre jobbak lesznek az idő előrehaladtával. Már 28 a ranglistán, vannak komoly skalpjai is, ha a következő  skalpja gyémántból lesz azon nem fogok meglepődni.

Adrian Lewis (4) v Mark Webster
Ez a meccs az amin a legkevesebbet gondolkodnék ha fogadnom kéne rá. Nem azért mert nagy Jackpot-fan vagyok, hanem azért mert szegény Mark Webster a dartitis tüneteit produkálja már egy ideje. És most pont abba az Adrian Lewisba fut bele akinek lazán a 4 közé illene jutnia a tornán. Sok kérdést nem vet fel ez a mérkőzés, inkább csak azért lehet érdekes, hogy Lewis milyen játékot mutat és ezzel hogyan üzen majd az ellenfeleknek.

Kim Huybrechts (13) v Gerwyn Price
Izgalmas meccs lesz. Röviden ennyit. Kicsit hosszabban: Összesítésben a belga vezet 2-1re az egymás elleni párharcban. Kim a csapat VB-n csodás játékot mutatott, ezt a formát pedig az azt követő két P.C. fordulóban is megtartotta. Gerwyn pedig az utóbbi évek egyik legnagyobb meglepetése. Alig 3 éve profi, de máris komoly eredményeket tett le az asztalra. Idén pedig már tornagyőzelme is van, ami nem kis dolog. Akármelyikük is megy tovább, arra (99% valószínűséggel) Jackpot vár és ott nem nekik áll majd a zászló. De csodák ugye még vannak.cmihv4zwqaaiefu.jpg

Nézzük az „alsó” ágat:

Gary Anderson (2) v Alan Norris
Oh Gary, Gary… Ha megnyeri ezt a meccset a skót világbajnok akkor azért hangzik fel majd a kórus, ha pedig elveszti akkor meg azért, csak más hangulatban. Hiába remek játékos Alan Norris, az utóbbi időben csak keresi önmagát. Gary pedig nagyon megtalálta (már ha elvesztette egyáltalán). Győzelem Japánban, Aucklandben, Dubaiban. Ha a torna végén Ő emelné magasba a kupát az nem lenne meglepetés. Minden esélye megvan erre. De az elődöntő nála is a minimum.

Terry Jenkins (15) v Justin Pipe
Hálásak lehetünk a sorsnak hogy az ex-boxoló Justin nem Mensurral került össze. Na viccet félre, ez a mérkőzés két egykor szebb napokat is látott játékos összecsapása lesz. Jenkins papa ugyan két alkalommal döntőzött itt, de idén erre semmi esélyt sem látok. Akármelyikük is győz annak emberi számítás szerint nem lesz tovább, mert érkezik majd a Repülő Skót.

Michael Smith (7) v Simon Whitlock
Azon gondolkozom már egy ideje, hogy vajon Smith mikor fog isten igazából nagyot dobbantani és úgy játszani ahogy tőle a szakértők elvárják. Gary mentoráltjaként benne lehet a nagy dobás, lehet épp ezen a versenyen. Ha sok neves egykori és jelenlegi ember is potenciális világbajnokot lát benne akkor előbb-utóbb jönni fog egy nagy bravúr. Talán éppen most. Ehhez kellemes ellenfél lehet a mostani Simon Whitlock, aki már csak árnyéka pár évvel ezelőtti önmagának. De egy feltámadás tőle sem elképzelhetetlen.

JelleKlaasen (10) v Steve Beaton
Régi idők nagy tanúja a Bronz Adonisz, az egykori világbajnok akit jó látni minden egyes alkalommal. Kiváló ember és kiváló játékos még így 50en túl is. Hogy most a Kobra ellen mire juthat? Hát nem neki áll a zászló az biztos, mert ha Klaasen tudásához méltóan játszik akkor sima meccs lesz. De ha nem találja majd önmagát a holland akkor jöhet egy komoly meglepetés.

James Wade (6) v Mervyn King
Mióta James Wade jógával és meditációval kordában tudja tartani borzalmas betegségét egy nagyon üde színfoltja lett a dartsnak a meccsek előtti táncikálásával és huncut mosolyával. Valamint a játéka is megidézi korábbi önmagát. Megnyerte a European Matchplayt, döntőzött Shanghaiban, szóval visszatérni látszik a régi James Wade. (Halkan mondom: a végső győzelemre is lehet esélye ha minden klappol nála). De Mervyn King ellen nem lehet biztosra menni senkinek. Rutinos, öreg róka akinek a kisujjában van a szakma. Nem King az esélyes, de Ő bárkinek tud nehéz perceket okozni. Még Wadenek is, hiszen már 16 alkalommal legyőzte őt (igaz 20szor kikapott).

Raymond van Barneveld (11) v Brendan Dolan
Ennek a mérkőzésnek valószínű James Wade örül a legjobban, mivel ennek a párharcnak a győztesével találkozik ha legyőzi Kinget. Brendan Dolan lehet valamikor „History Maker” lett, de mostanában inkább a „History Destroyer” illene rá. Közelében sincs annak a teljesítménynek amivel korábban TOP 10es játékos volt. Barney bácsinak ez a meccs nem lehet gond, feltéve ha a cukrát sikerül jó szintre beállítani.

Phil Taylor (3) v Robbie Green
Még egy országos 1es. Phil bácsiról kell bármit is írnom? 15 azaz tizenöt alkalommal nyerte meg ezt a versenyt. Meg úgy egyébként is: Ő Phil Taylor. Lehet hülyeségeket beszélni arról, hogy „vissza kéne vonulnia” meg lehet azt mondani, hogy „már csak árnyéka önmagának” de ezekkel csak kinevetteti magát az ember. Phil Taylor LEGENDA! Olyan játékos aki minden tornán esélyesként indul. Így van ez most is. Noha Robbie Green-t nem nyomja az esélyesség terhe, felszabadultan játszhat, kiélvezheti azt, hogy egy színpadon lehet a legendával. Ami még talán az Ő malmára hajthat pár csepp vizet az az, hogy eddig összesen két alkalommal találkoztak, tehát ellene annyira nincs képben Taylor. De akármi is lesz, a civilben csomagszállító, 4 gyermekes apuka, hatalmas Liverpool szurkoló Green számára nagy élmény lesz a meccs.

Stephen Bunting (14) v Mensur Suljovic
Nem a Liverpool szimpatizáns darts játékosoknak kedvezett a sorsolás az biztos. Jabba megkapta MvG-t, Huybrechts kifogta a Jégembert, Kong megküzdhet Phil bácsival, Peter Griffin megkapta a lajhárok tempójával játszó (egyébként roppant szimpatikus és kedves ember hírében álló) Mensurt. Nem lesz könnyű mérkőzés egyiküknek sem, mert Buntingnak Mensur kellemetlen, de igen eredményes játékstílusával kell megküzdenie, míg Mensurnak az Angliában mindenhol népszerű és a közönség támogatást élvező egykori BDO világbajnokot kéne felülmúlnia. És, hogy ki fog nyerni? A ranglista 14ik és 17ik helyezettjének összecsapását megjósolni szinte lehetetlen. Én sem teszem ezért.cm7786nxyaaamdr.jpg

Nincs darts fogadás nélkül. Aki az oddsok szerelmese, azoknak álljon itt a verseny névadó szponzorának a táblázata az aktuális esélyekkel:
11/10 Michael van Gerwen
6/1 Phil Taylor, Gary Anderson
12/1 Adrian Lewis
18/1 Peter Wright
22/1 James Wade
25/1 DaveChisnall
28/1 Raymond van Barneveld
50/1 Michael Smith
66/1 JelleKlaasen, Ian White, Kim Huybrechts
80/1 Robert Thornton, Benito van de Pas
100/1 DarylGurney, Kyle Anderson, Alan Norris, MensurSuljovic
125/1 Simon Whitlock, Stephen Bunting
150/1 JamieCaven, Terry Jenkins
200/1 Vincent van der Voort, Mark Webster, Gerwyn Price
300/1 Mervyn King, Joe Cullen
500/1 SteveBeaton, JustinPipe
750/1 BrendanDolan, JoshPayne, RobbieGreen

És akkor nézzük meg, tavaly hogyan ért véget ez a torna

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://9nyil.blog.hu/api/trackback/id/tr438884074

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása