9 Nyíl

Miért ne lehetne a darts olimpiai sportág?

2016. augusztus 12. 10:05 - Denis Potvin

Ha már tombol az olimpiai láz, gondolkodjunk el mi is azon, miért is ne lehetne ott kedvenc sportágunk az olimpiai játékokon. Ha már a 2020-as tokiói játékokra többek között a falmászók, vagy a hullámlovasok is meghívót kaptak, miért ne kerülhetne a programba éppen a darts is? A live-darts.com is eljátszott ezzel az ötlettel és a saját gondolatainkkal fűszerezve adjuk tovább ezt.

20160809155457_83.jpg

Az Olimpiai Charta egyik alapelve, hogy olyan sportágakat kell befogadni a közösségbe, amely széles körben elterjedt a férfiak és a nők között, illetve legalább 50 országban és négy kontinensen űzik. Nehéz lenne vitatkozni azzal a ténnyel, hogy a darts ennek a kritériumnak mindenféleképp megfelel. A 2016-os világbajnokságon 72 versenyző 23 országból érkezett, a World Series négy kontinensre is eljutott. A világbajnoki kvalifikációra pedig tényleg a világ minden részéből érkeznek indulók. A vb-t 20 országban élőben közvetítették, a női szakág pedig óriási fejlődésen ment keresztül az elmúlt években.

Érdekes felvetés az is, hogy ha az íjászat, vagy a sportlövészet ott lehet az olimpián, akkor a darts miért nem? A két előbbi sportág militarista hagyomány révén lett az olimpiai tradíció része, miközben az olimpiai eszme alapja éppen a pacifizmus. És ha már az íjászatot és a sportlövészetet említettek, ezek rendezései, felszerelési költségei jóval felülmúlják azokat, amik egy dartsverseny lebonyolításához kellenek. A darts ugyanúgy képviseli ezekkel a sportágakkal szemben támasztott szem-kéz koordináció, pontosság igényét.

Mielőtt még megbántanánk eme sportágak jeles képviselőit és szerelmeseit, el kell mondani, hogy míg ezen sportágak világbajnokságairól szinte alig lehet hallani, addig a darts-vb elképesztő médiaérdeklődés, hatalmas felhajtás és egyáltalán nem mellékesen, jelentős szponzori támogatás mellett zajlik. A PDC az utóbbi években hatalmasat lépett ebben is, így még az üzleti szempontok sem gátolhatnák a programba kerülést.

25773_japangroup1.jpg

Megváltozott a sportág felfogása is. Kocsmasport volt, ahogy a korabeli íjászat is. De mára a PDC ebben is rendet vágott. A kemény munka eredménye, hogy a legjobbak komoly pénzdíjakért indulhatnak, az alkoholfogyasztás teljesen eltűnt a pódiumról, bevezették a doppingteszteket is és a játékosok is – saját, jól felfogott érdekükben is – nagyon figyelnek a szabályok betartására. Az élvonal szinte minden tagját komoly reklámszerződés köti, egyikük érdeke sem az, hogy ez elvesszen. A sportág igazi sporttá konszolidálódott és társadalmi jelentősége is felértékelődött.

A darts a tv-s közvetítések egyik sikertörténete a 21. században. A világbajnokság nézettsége például az Egyesült Királyságban már a futball után a második. De Hollandiában, Németországban is lankadatlanul tőr előre. Az ázsiai piac meghódítása folyamatban van. Mindenki tudja, Magyarországon is mennyien követték Gary Anderson legutóbbi menetelését. A brit Sky Sports már büszkén hirdeti, a darts a foci után a legnézettebb sportága a csatornának.

A darts büszke lehet arra is, hogy komoly utánpótlásbázisa alakult ki azok után, hogy bekerült az iskolákba. Nálunk ennek Székely Pali a zászlóvivője és sok országban már a matematikai oktatás egyik része a darts matek.

23147_anderson-school.png

Ahogy sok sportágnak, a dartsnak is megvannak a maga bálványai, akiket istenként tisztelnek a rajongók. Nem ez a fórum az, ahol sorolni kellene a neveket, hiszen mindenkinek megvan a maga kedvence, így nagyjából érzékelhető mire gondolok.

A sportág egyre hódító népszerűsége, a fajlagos olcsósága, a média érdeklődése, az anyagi támogatottsága mind-mind komoly érv, amely arra predesztinálja a dartsot, hogy egyszer ott lehessen az olimpián. A PDC és a BDO vezetése erre már megtette az első lépéseket, most már a NOB-on a sor. Reméljük mihamarabb, mert ha valami, akkor az olimpiai részvétel igazi, elementáris erejű áttörést hozhatna.

Szólj hozzá!
Gamecente

A bejegyzés trackback címe:

https://9nyil.blog.hu/api/trackback/id/tr3710359028

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása