9 Nyíl

Mi-micsoda a PDC-ben?

2016. augusztus 19. 12:51 - Denis Potvin

Major Árpád Levente

Felmerült az ötlet szerkesztőségünkben, hogy rendszerezni kellene a PDC ranglistáit és a különböző versenyeket, mivel nem mindenki számára egyértelmű, hogy mi is a Pro Tour és mit is jelent például a Tour Card. Sokan kérdezik, hogy miért más a kiemelés mondjuk egy European Tour állomáson, mint például a világbajnokságon. Ennek próbáltam utánajárni, és megfejteni a PDC ranglisták mibenlétét.

pdc_world_championship_darts_pro_tour_screenshot_0021.jpg

Order of Merit vagyis a világranglista:
Ez a legfontosabb „táblázat” a PDC életében. A játékosokat az elmúlt két évben a nem meghívásos versenyeken nyert pénzdíjaik alapján rangsorolják. Hogy egy kicsit egyszerűbb legyen ezt megérteni: a mostani, 2016. augusztus 7-i ranglista az ettől a dátumtól számított két év nyereményei alapján áll össze.  Aki esetleg gondban van a meghívásos versenyekkel kapcsolatban, annak leírom, hogy a World Cup Of Darts és a Premier League, illetve az egyéb meghívásos tornák nem számítanak bele ebbe a ranglistába. Ezeket leszámítva viszont az összes versenyen összegyűjtött díjat beleszámolják.

Hogy ennek mi is az igazi lényege? Egyszerű a történet, ugyanis ez a ranglistát veszik számításba jónéhány verseny kiemelésének összeállításánál. Például a Masters esetében a ranglista első tizenhat helyezettje indul, és a kiemelést is a ranglistán elfoglalt helyük adja. A World Matchplay sorsolásánál szintén a ranglista első tizenhat helyezettje lesz a kiemelt, míg a Grand Slamen az első nyolc élvezi a kiemeltek előnyeit. Például ha egy nagy tornán Peter Wright neve mellett az ötös szám szerepel, az azt jelenti, hogy Wright az ötödik a világranglistán.  Visszalépéseknél persze ez változik, tehát ha egy kiemelt nem indul el, akkor minden utána következő játékos eggyel jobb kiemelést kap.

Pro Tour Order Of Merit azaz a Pro Tour ranglista:

Talán ez az a ranglista, ami időnként megzavarja az embert. Az interneten szerencsére nyomon tudjuk követni az European Tour eseményeit, ahol általában a világranglistától eltérő kiemeléssel találkozik az ember és ez okoz zavart az erőben. A magyarázat pedig elég egyszerű: a Pro Tour versenyekre a Pro Tour ranglista adja a kiemelést. Maradva Peter Wright eseténél, jelenleg ő a második a Pro Tour ranglistán, tehát a neve mellett kiemelésként a kettes szám szerepel (hiába 5. a világranglistán). A visszalépéseknél itt is módosulhatnak a kiemelések, és ez főleg a Players Championship esetén szül időnként az átlagnál furább kiemeléseket, mivel nem ritkán három, vagy négy kiemelt játékos is visszalép.
Ebben a ranglistában három versenysorozat szerepel: a UK Open kvalifikáció hat állomása, a Players Championship, és az European Tour.  A világranglistához képest annyi a különbség, hogy itt éves periódus alapján számolódik a ranglista. Felfoghatjuk úgyis, hogy anyagi szempontból a három kisebb pénzdíjas versenyt jelenti a Pro Tour sorozat, mivel a UK Open összdíjazása 60.000 font, a Players Championship versenyeken 75.000 fontot osztanak szét, míg a European Tour 115.000 fontos kiadást jelent a PDC-nek versenyenként. Mondhatjuk akár úgyis, hogy a nem major tornák jelentik ezt a sorozatot.

A feltétele annak, hogy valaki elindulhasson a Pro Tour versenyeken „csak” annyi, hogy rendelkezni kell egy úgynevezett Tour Card-al. Erről kicsit bővebben. Összesen 128 ilyen Tour Card kerül kiosztásra, a következőképpen: az év elején a világranglista első 64 helyezettje, akik legalább 10 versenyen vettek részt, azok 1 évre kapnak egy ilyen kártyát. Ez teljesen egyértelmű nem kell magyarázni.

Létezik a Qualifying School (meg sem próbálom többször magyarul írni ezt, mert a Kvalifikációs Iskola kifejezés ritka hülyén hangzik), amelynek keretében két évre lehet kártyát szerezni. Itt azok a játékosok indulnak el, akik nem végeztek az első 64 között, valamint az előző évben nem szereztek kártyát, de tagjai a PDPA-nek vagyis a Profi Darts Játékosok Egyesületének. Az előző évben kártyát szerzett játékosok megőrzik tagságukat, és így mindig hozzájuk csatlakoznak az aktuális évi győztesek. Idén ez úgy néz ki, hogy 2015-ből 30 játékos őrizte meg a kártyáját, és másik 30 játékos a 2016-os versenyről szerzett kártyát.  Ehhez a mezőnyhöz érkezik a skandináv ranglista első helyezettje, a Challenge Tour két legjobban rangsorolt, kártyával nem rendelkező versenyzője, és a Development Tour szintén két legjobb, kártya nélküli játékosa. Szóval így épül fel a Pro Tour sorozat.

Challenge Tour:
Ez a verseny azoknak a játékosoknak szól, akik nem szereztek Tour Cardot, de befizetnek 250 fontot a PDPA kasszájába. A verseny egyébként öt nyert játékig tart (best of 9 legs), és nincs kiemelés, hanem az úgynevezett „vaksorsolással” dől el az, hogy ki-kivel játszik. A versenyekre 50 font a nevezés, és a verseny eredményeit egy saját ranglista rögzíti. Az első két helyezett játékos kap egy két éves Tour Cardot, a harmadik és nyolcadik hely között végzettek pedig ingyenesen indulhatnak a következő Qualifying School versenyen.

Development Tour:
Ez a sorozat tekinthető a PDC junior versenyének, amelyen a 16 és 23 év közötti játékosok indulhatnak el, egész pontosan azok, akik az előző világbajnokság után elmúltak 16 évesek, de még nem töltötték be a 23. életévüket. De a sorozat nem zár be azok előtt sem, akik az adott évben töltik be a 16-ot, ők a születésnapjuk után csatlakozhatnak a versenyhez. A verseny formátuma négy nyert leg (best of 7 legs), és 25 font a nevezés egy-egy tornára. Itt sincs kiemelés, vagyis ugyanaz az elv, mint a Challenge Tour esetében. Itt is az első két helyezett kap Pro Tour kártyát és a harmadiktól a nyolcadik helyezettig pedig ingyen mehetnek a Qualifying School-ra.

pdc-qualifying-school_19kwr25lwcgrt1a94s8546zwrq_1.png

Szólj hozzá!
Gamecente

A bejegyzés trackback címe:

https://9nyil.blog.hu/api/trackback/id/tr9210427458

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása