9 Nyíl

A megállíthatatlan holland, azaz Michael van Gerwen tökéletes szezonja

2016. november 29. 10:00 - Denis Potvin

Ágoston Dániel

Félisten, vagy földönkívüli? Talán mind a kettő egyszerre? Egy biztos, ilyet még nem csinált senki ebben a sportágban. Már csak valami nagyon nagy dolog hiányzik, hogy tényleg tökéletes legyen a szezon. Az egész történet még 2015-ben indult, mikor Michael van Gerwen a világbajnokság előtti utolsó három major versenyt és a World Series döntőjét is megnyerte. A VB-re talán elfáradt, így azt Gary Anderson nyerhette meg, de ezután beindult a henger. Lássuk 2016 összes győzelmét szép sorban.

michael-van-gerwen.jpg

Január végén rendezték a Masterst a 16 legjobb játékossal, MvG Bunting ellen kezdett és nyert nagyon simán 10-1-re, 112 feletti átlaggal, majd a következő körben Bully Boy sem volt akadály, 10-3. Az elődöntőben jött a nagy ellenfél, Phil Taylor. A 16-szoros világbajnok végig kézben tartotta a mérkőzést, vezetett 3-1-re, 7-4-re, majd 9-6-ra is, de innen a Zöld Gép beindította a rakétákat és visszajött 9-9-re. Taylor megnyerte a 19. leget, majd a 20. legben elrontott 7 nyilat a győzelemért. Ezt MvG megbüntette, végül a döntő legben dobott egy 12 nyilas játékot hátsó pályáról és bekerült a döntőbe, ahol Dave Chisnall már nem tudott komoly ellenállást kifejteni, 11-6 lett vége.

Egy héttel később, a második UK kvalifikációt is behúzta, nem kisebb neveket gyűrt le, mint Adrian Lewis, Simon Whitlock, majd a döntőben Alan Norrist kényszerítette padlóra, 6-4-re nyerte ezt a döntőt.

Ismét csak egy hét telt el és ismét egy címet ünnepelhetett Mighty Mike. A PDC elitje Hollandiában gyűlt össze a Dutch Masters alkalmából, az év első European Tour versenyére. A nagyok gyengélkedtek vagy a kicsik erősködtek? Sokat elárul, hogy Chizzy volt a legnagyobb név, aki szembe került vele a 8 között, de 103-as átlaggal 6-3-ra legyűrte. Az elődöntőben jött a Király, Mervyn King, de nem tudott mit tenni, 6-2 lett a vége. Következett a döntő, az egész hétvégén parádésan játszó DarylGurney ellen, aki Wrighton, Lewison és Suljovicon át került a fináléba. A 4. legben van Gerwen dobott 7 tökéletes nyilat, végül 13 perc alatt, 112 feletti átlagot produkálva, 6-2-re nyert a holland világbajnok.

A következő héten még két UK kvalifikációt nyert meg, szám szerint az 5.-et és a 6.-at, igazából bármiféle nehézség nélkül. Taylort mindkét alkalommal ő állította meg, egyszer az elődöntőben, másnap a negyeddöntőben. A két döntőt Gerwyn Price és Steve Beaton ellen játszotta, mindkét meccset 6-2 arányban nyerte.

Két hét múlva következett a UK Open, ahol folytatta az ellenállhatatlan játékot. A 32 között Rob Cross 9-5-ös legyőzése alkalmával dobott egy 9 nyilast. A 16 között megkapta első komolyabb ellenfelét, Kim Huybrechts-et, akit simán átlépett, 9-2.Majd jött a félig amatőr Barry Lynn, akit félgőzzel is könnyen vert 10-6-ra. Az elődöntőben ismét összefutott nagy ellenfelével, Phil Taylorral, akit egy parádés meccsen, 107-es átlagot dobva gyűrt le 10-6-ra. A döntőben Peter Wright volt az ellenfél, aki ezúttal megszorítani sem tudta, 11-4-re nyert, ezzel idei hatodik tornagyőzelmét aratta.

És még csak március végén járunk, jött a German Darts Masters. A döntőig vezető úton egyedül Chris Dobey tudta megszorongatni, az ifjú angol 5-4-es előnyben is volt, majd Gerwen feljebb kapcsolt és könnyedén jutott az elődöntőbe. Joe Cullen volt az ellenfél a 4 között.. vagyis igazából nem nagyon volt ellenfél, 6-1 lett a vége.A döntőben ismét Snakebite volt a kihívó, vezetett is 4-2-re a skót, de az elrontott duplákat megbosszulta Michael és nyert 6-4-re.

Az újabb sikerről sokat nem mondanék, a 3. Players Championship-et sikerült megnyernie, a döntőig egyedül Simon Whitlock volt az, aki bármilyen gondot okozhatott, de neki sem sikerült, ahogy a döntőben Benito van de Pasnak sem, 6-3-ra nyerte meg ezt a meccset és ezzel a tornát a 2014-es világbajnok. Előtte viszont a második PCh-n egy újabb kilencnyilast is dobott.

Pontosan 1 hónap múlva jött a 9. győzelem, május elején rendezték ugyanis a Gibraltar Darts Trophy-t. Nick Fullwell, Mervyn King, Dyson Parody, Kim Huybrechts és Dave Chisnall. Ők voltak MvG áldozatai ezen a hétvégén. Parody csúnyán megszorította a hollandot, de végül döntő legben továbbment, aztán a Hurrikánon állt bosszút, 6-0-val küldte haza a belga fiút. A döntőben Chizzy sem tudta tartani a lépést, 6-2 és egy újabb van Gerwen siker lett a vége.

Májusban ért véget a 2016-os Premier League szezonja is, MvG ellentmondást nem tűrően nyerte meg az alapszakaszt, mellette Taylor, Anderson és Lewis jutott a 4 közé. Az elődöntőben a 4. helyezett Lewis volt az ellenfele, de az angol nem tudott kihívója lenni. 103 feletti átlagot dobott a holland 95 ellenében és nyert 10-4-re. Kialakult ismét az álomdöntő, van Gerwen – Taylor, de ezúttal nem volt kérdés, 104-es átlag, 11-3-as eredmény, és a 10. tornagyőzelem.

A PL végeztével elrajtolt a World Series of Darts 2016-os idénye. Az első két versenyt a regnáló világbajnok, Gary Anderson nyerte, de a harmadikat már Mighty Mike. Az első körben neki volt a legnehezebb dolga a nagyok közül, Paul Limmel játszott egy szoros 6-4-es meccset, majd Barney-t verte 8-4-re, Chizzy-t 8-5-re, végül James Wade-t 8-3-ra 100 feletti átlagot dobva.

Július közepén jött a második Major verseny, a World Matchplay. A holland varázsló formájáról sokat elárul, hogy az első két körben összesen 3 leget veszített. A negyeddöntőben Chizzy volt a legyőzendő ellenfél, nem is okozott gondot, 16-9. Az elődöntőben Adrian Lewis-zal találkozott és lelépte őt is, 17-9 lett a vége. A döntőben ismét ’ThePower’ volt az kihívó, de ezúttal sem tudott mit kezdeni MvG-vel. Az első leget még Taylor nyerte, de ezután már csak futott az eredmény után, sikertelenül. 18-10 lett a vége ennek a kiváló mérkőzésnek.

Egy héttel később Németországban találkoztak a felek, a European Darts Openen. Van Gerwen ismét remek játékkal, komoly kihívó nélkül jutott a döntőbe, Jelle Klaasen és Kim Huybrechts sem jelentett neki akadályt az oda vezető úton. A fináléba ezúttal Peter Wright jutott be a másik ágról és küzdött hatalmasat. Végig meccsben tartotta magát kiváló játékkal, de a döntő legben MvG odapirított egy 11 nyilast és megnyerte ezt a tornát is.

A rövidke nyári szünet után újult erővel érkezett vissza a színpadra a holland világbajnok, hogy augusztus végétől 35 nap alatt még 7 tornagyőzelmet írhasson az eddigi 13 mellé. Kezdődött a Perth Masters-szel, ahol 4 erős ellenfelet kellett elnáspángolnia a végső győzelemért. Kyle Anderson volt az első, 6-4-re nyert. Következett James Wade, akit nyögvenyelősen tudott csak megverni egy kiélezett meccsen 10-8-ra. Jött Wright, aki nagyon gyenge volt a duplákon, így sima 11-5 lett a vége, majd végül a döntő Chisnall ellen, ami szintén sima lett, 11-4.

Szeptember elején folytatódott a menetelés a European Darts Trophy-val, ahol két döntő leges mérkőzést nyerve hódította el a trófeát. Az elődöntőben Kim Huybrechts ellen nyert 6-5-re, majd a döntőben egy egészen elképesztő csatában múlta felül az osztrákok kiválóságát, Mensur Suljovicot, aki vezetett 4-2, majd 5-4-re is, de nyila már nem volt a meccshez, ahogy az elődöntőben a belgának sem...

Jött a hónap közepe, 5 nap alatt 4 siker és 2 tökéletes leg!! Szavak nincsenek erre a teljesítményre. A European Darts Grand Prix-n nem volt ellenfele, 6-0 az elődöntőben a belga Hurrikán ellen, majd 6-2 a döntőben Snakebite-tal szemben. Egy nap kihagyás után jött a 14., 15. és a 16. Players Chamionship verseny. A 14. verseny 7 meccse során mindössze 13 leget bukott, 6-0-ra verte Lewist a 16 között, majd 6-0-ra Suljovicot a döntőben. A 15. versenyen 17 leg jutott az ellenfeleknek, a döntőben James Wilsont verte 6-3 arányban. A 16. versenyen pedig 16 leget adott vetélytársainak, de itt azért a döntőben tepernie kellett, Steve West 5-4-re még vezetett, azonban meccsnyílhoz már nem jutott, a holland ’félisten’ fordított és megszerezte idei 19. tornagyőzelmét.

Két nappal később Phil Taylor megtörte 34 meccses veretlenségi sorozatát, majd 1 nappal később a csoportkör után a Champions League of Darts döntőjében is megverte MvG-t, 11-5-re. Mighty Mike egy héttel később javított, mindössze 11 leget veszítve nyerte meg a 17. PC versenyt is, Christian Kistet megverve a döntőben 6-1-re.

Jött az október, jött a Grand Prix, azaz double in-double out. Az első körben Beatont, a másodikban Wilsont verte könnyedén, majd a negyeddöntőben jött az ismét remek formában dobáló Simon Whitlock. Remek meccset játszottak, MvG 3-1-re nyert egy leírni is félelmetes 103 feletti átlaggal. Az elődöntőben Dave Chisnall került az útjába és esélye is volt az angolnak. 2-1-re még ő vezetett, a 4. szettben is volt esélye, azonban van Gerwen egyenlített és végül remek játékkal nyert 4-2-re. A döntőt Gary Andersonnal kellett megvívnia, de a skót kétszeres világbajnok nem tudott mit kezdeni a holland játékával. A Zöld Gép 5-2-re nyerte ezt a finálét, és ezzel idén már 21, azaz huszonegy döntőt nyert meg!

A 22. győzelme az október végi European Championshipen született meg. Az első körben rögtön a kiesés szélére sodródott, Whitlocknak nyila volt a győzelemhez, de kihagyta… Másnak pedig már nem volt esélye, nemhogy a győzelemre, de még csak a meccsek szorossá tételére sem. Price 10-2-re, Klaasen 10-3-ra, Wade 11-7-re, a döntőben pedig Suljovic kapott ki 11-1-re! Az osztrák ugyan nagyon rosszul játszott, de MvG 111 feletti átlaga a döntőben így is félelmetes volt.

Három hete a World Series of Darts nagydöntőjét rendezték meg. A 16 között a Jégember, Kimi Rai…, akarom mondani Gerwyn Price volt az ellenfél, hamar 5-2-es előnybe került MvG, majd a következő 3 legben volt összesen 5 meccsnyila, de hibázott, így végül döntő legben nyert csak. A 8 között lesimázta Whitlockot, 10-0, majd az elődöntőben 11-3 Chisnall ellenében. A döntőt is végig uralta Wrighttal szemben, vezetett 10-7-re, elrontott 2 nyilat a meccsért, amit Wright büntetett és feljött 10-9-re is, sőt nyilai voltak a 10-10-hez, de van Gerwen végül a nyolcadik meccsnyilát értékesítette és a 22. tornagyőzelmét is megszerezte.

Két hete kezdődött el és 8 napja ért véget a Grand Slam of Darts, ami MvG idei 24. tornagyőzelmét hozta. A csoportját gond nélkül nyerte meg, mindössze 4 leget veszítve Dolan, Hopp és Adams ellen. A 16 között Thornton ellen nyert 10-5-re, végig kézben tartva a meccset. Aztán a negyeddöntőben szegény Brendan Dolan kapott egy olyan verést, amit senkinek sem kívánunk, 16-3! Az elődöntőben ismét brutális volt Mighty Mike, 111 feletti átlaggal ütötte ki Snakebite-ot a versenyből, 16-10 lett annak a meccsnek a vége.Így a döntőben a Zöld Gép csaphatott össze a Géppel, azaz Michael van Gerwen James Wade ellen. 3-3-ig meccsben volt, 7-5-ig tartotta magát Wade, végül 16-8 lett a végeredmény MvG javára.

Tegnap éjfél körül már 25-re növelte sikereinek számát, miután a Players Championship Finals döntőjében Chisnallt sikerült felülmúlnia. Az első 3 mérkőzésén összesen 4 leget adott ellenfeleinek, akik Hamilton, van der Voort és Payne voltak. A 8 között már komolyabb kihívó jött szembe Raymond van Baneveld személyében, de őt is sikerült legyűrnie 10-5 arányban, bár ehhez 108-as átlag kellett. Este jött az elődöntő, ahol óriási meglepetésre Darren Webster várta őt. Még ennél is nagyobb volt a döbbenet, mikor Webster megszerezte a vezetést, majd növelte és növelte előnyét. 6-0-nál már talán elhitte, hogy van keresnivalója, de ekkor feljebb kapcsolt Gerwen és pillanatok alatt egyenlített. 8-7-re ugyan még vezetett Darren, és további legekben is dobott duplára, de 11-8-ra kikapott, de így is büszke lehet magára. A döntőt már MvG kezdte jobban, azonnal elvette Chizzy kezdését, majd UFO fokozatra kapcsolt és megnyerte a mérkőzést 11-3-ra ismét 108 feletti átlaggal.

25 tornagyőzelem egy naptári évben, ez új rekord, soha senki nem nyert még ennyit. 2008-ban Phil Taylor 23-nál állt meg, ezt sikerült most túlszárnyalnia Michael van Gerwennek. A világbajnokság kivételével mind a 6 Major tornát ő nyerte, megnyerte a Masterst, Premier League-t és a World Series Finals-t, emellett nyert 2 World Series tornát, 6 European Tour versenyt és 8 Pro Tour megmérettetést is. Dobott 4 darab 9 nyilast, ami talán a hab a tortán. Felteszi a cseresznyét is a hab tetejére és megnyeri a világbajnokságot is? Esetleg idén is elfárad? Ha igen, ki lesz a világbajnok, Gary Anderson harmadjára, esetleg Peter Wright először, netán Taylor ül vissza a trónra? Ha velünk követitek végig a 17 nap múlva kezdődő PDC-világbajnokságot, ezekre a kérdésekre mind választ kaptok. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://9nyil.blog.hu/api/trackback/id/tr9112007246

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása