9 Nyíl

A BDO-tól a PDC-hez: George Noble

2016. december 08. 10:00 - Lampard08

Hála Nektek, drága olvasók, rengeteg dologgal foglalkoztunk az egy év alatt a blogon. Azért nektek, mert éreztük felőletek a kiapadhatatlan kíváncsiságot a sportág iránt, így mindig mást, és mást szerettünk volna bemutatni. A versenyek tudósítása mellett, írtunk a sportág nagy egyéniségeiről, technológiáról, nyilakról, táblákról, dobásokról, edzésekről, bevonulókról és sok-sok másról is. Most pedig a PDC speakerei következzenek. Jöjjenek azok, akikről keveset beszélünk, viszont ők annál többet egy-egy meccsen. Górcső alá kerülnek a PDC speakerjei, akik legalább annyira érdekes figurák, mint kedvenc dartsjátékosaink.

george-noble1.jpg

Rögtön kezdjük azzal, hogy kijavítom saját magam: a betekintőben nem voltam egészen pontos, ugyanis inkább bírókról van szó, akik ellátnak speaker feladatot is. A PDC saját oldalán jelenleg négy hivatalos bírót tüntet fel. Íme cikk sorozatunk harmadik része: George Noble.

Általános infók
született: 1968. október 17.
becenév: The Puppy
hivatalos weboldal: http://www.georgenoble.co.uk/
twitter: https://twitter.com/@GeorgeNoble180
PDC debütálás: 2007
CV: a Dél-Angliában található Crawley városában él feleségével. Noble úgy került bele a darts világ körforgásába, hogy egy helyi klubban lebetegedett a kijelölt speaker, így ő ugrott be helyette. Mindez 1992-ben történt és alig telt el 2 év, máris a lakeside-i világbajnokságon találta magát, ahol a legfiatalabb bíróként vezethette az összecsapásokat.
Paul Hinks-hez hasonlóan őt is úgy tartják számon, mint egy tiszta orgánumú és kevés hibát ejtő, magabiztos bíró.
1995 és 2007 között mindegyik BDO vb döntőn résztvevő volt, aztán 2007-ben úgy döntött, hogy átigazol a PDC-hez és milyen jól tette, hiszen összejött neki egy olyan parti, ahol végre 9 nyilas kiszálló volt.
Noble a Modus Sport Management iroda tagja is, amely szervezet olyan játékosokat menedzsel, mint van Barneveld, James Wade és Vincent van der Voort.

 
A számolásról

Noble-től egy interjúban megkérdezték, hogy hogyan veszi fel a versenyt a számolással és az eredmények bemondásával akkor, amikor pl. olyan gyors kezű játékosok állnak a tábla előtt, mint van der Voort. George azt válaszolta, hogy rengeteg gyakorlás kell ehhez és mivel régóta foglalkozik ezzel, egyes játékosok dobáskombinációjával tisztában van, tud a darts játékos fejével gondolkodni, így ki tudja előre találni, hogy mi lesz a következő dobás. Ez nagyban segíti a számolást, ugyanakkor hibalehetőség táptalaja is lehet.

Tegyük hozzá gyorsan, hogy Noble tényleg az egyik legmegbízhatóbb bíró, szinte alig hibázott egész pályafutása alatt.


Kilencnyilasok

George Noble-nek sokat kellett várni arra, hogy olyan mérkőzésen bíráskodhasson, ahol 9 nyilas kiszállót láthatott a közönség. A cikkünk megírásának pillanatáig 11 darab tévé által is közvetített 9 nyilassal „büszkélkedhet”.

A teljesség igénye nélkül most idézzünk fel 3 parit, ahol George bíráskodott.

  1. 2009 PDC World Darts Championship

Hogy kinek köszönheti Noble az első 9 nyilas meccsét? Raymond van Barneveldnek, ugyanis 2009-ben az Alexandra Palace színpadán éppen Jelle Klassen ellen vívott nagy csatát a negyeddöntőben, amikor összejött neki a tökéletes kör: 180, 180, aztán T20, T19 majd D12.

Érdekes, hogy Barney hulla nyugodtan konstatálja tettét, ellentétben a közönséggel, akik extázisba kerülnek, de főhősünk, Noble is a szokásosnál harsányabban közli, hogy a leg győztese van Barneveld.

  1. 2010 Premier League

Volt-e olyan a PDC történetében, hogy egy meccs alatt két 9 nyilas is volt, és a két tökéletes befejezést ugyanaz a játékos dobta? Hogyne lett volna! Az elkövető: Phil Taylor, aki kedvenc ellenfele, James Wade ellen hozta össze a történelmi tettet a 2010-es Premier League döntőjében.

Először a második legben jött össze The Power-nek, aztán következett a 15. leg, amikor megismételte ezt a történelmi tettet. Az elsőt még viszonylag visszafogottan ünnepelte, de ezt a másodikat már az „öreg” sem bírta, és önfeledten ünnepeltette magát.

  1. 2015 PDC World Darts Championship

2015-ben George Noble bíráskodott, amikor Adrian Lewis van Barneveld ellen összehozott egy tökéletes kört a világbajnokságon. Az angol parádés befejezést választott az első szett utolsó legének zárásához: 180, 180, majd T20, T19 és D12. Barney sem bírta mosoly nélkül, és a szünetre vonulva egymást vállon karolva vonultak le a színpadról.

george-noble2.jpg

Érdekes jelenetek

1 . 2015 European Darts Trophy

2015-öt írunk, amikor a European Tour hetedik állomásán, a European Darts Trophy negyeddöntőjében James Wade és Ian White küzd egymással. Wade az első nyilát a T20-ba majd a sima 20-ba vágja, aztán a harmadik dart annyira furán kerül a táblába, hogy azt millióból egyszer lehet csak összehozni: Noble egy pillanatra meg is állítja a partit, hogy meg tudja alaposan vizsgálni, vajon a nyíl hegye érinti-e a táblát. Végül úgy ítéli meg, hogy nem, így a szabályok szerint ez nem érvényes dobás és Jamesnek csak 80 pontot jelent. Wade nem is vitatkozik az ítélettel, visszatérve a tábla elé csak megveregeti Noble vállát.

  1. 2016 Gibraltar Darts Trophy

Noble nagyon higgadt és kiegyensúlyozott ember benyomását kelti, de azért őt is ki lehet hozni a sodrából. Az idei European Tour sorozat első állomásán a hazai színekben versenyző Dyson Parody ünnepelte – Noble szerint túlzottan is – a 3-1-es vezetését a világelső van Gerwen ellen. Geroge, mint a parti játékvezetője felhívja a gibraltári játékos figyelmét arra, hogy tessék korrekt módon ünnepelni és ne rohangáljon ki a színpad jobb szélére. Valahol érthető volt Parody öröme, ugyanis ebben a kiírásban Jelle Klaasent és Max Hoppot is legyőzte, végül a világelső is csak 6-5 arányban jutott túl rajta.

Szólj hozzá!
Gamecente

A bejegyzés trackback címe:

https://9nyil.blog.hu/api/trackback/id/tr5112026729

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása