9 Nyíl

5 nap a világbajnokságig – A PDC-sztori

2016. december 10. 10:42 - Denis Potvin

18.-19. rész – 2011-2012:  Amikor a Tanitvány folytatja a Mester álmát

Új sorozatba kezdünk az oldalon, amelynek nem más a célja, mint hogy - a mai naptól kezdve a világbajnokság kezdetéig - minden nap górcső alá vegyünk egy évet a PDC viszonylag fiatal történetéből, és bemutassuk az eddig lezajlott világbajnokságokat a kezdetektől, egészen a tavalyi esztendőig. Részesei lehetünk annak a folyamatnak, amely során a Tizenhatok közössége kiemelkedett az árnyékvilágból, és elindult egy olyan úton, amely ma már emberek millióit mozgat meg. Megmutatjuk, hogyan fejlődött a világbajnokság rendszere 1994-től, és írunk még sok más, érdekes dologról is. Reméljük, ez a retrospektív visszatekintés sokakban felkelti az érdeklődést szeretett sportágunk iránt, és decemberben odaszegezik magukat a televízió elé, hogy minél többször hallják majd azt a szóösszetételt, amely a játék kezdetére hívja fel a versenyzőket. Szóval: GAME ON!

pdc.jpg

Eddig szinte minden Phil Taylorról szólt, aztán eljutottunk az idei évtized elejére, amikor még az Erő megmutatta erejét, de a felnövő új nemzedék már egész más játékot képviselt. Az addig lejátszott 17 döntőből csak egy olyan akadt, amikor Taylor nem jutott el a döntőig, azóta viszont ez már sűrűbben előfordult. Ez a két világbajnokság volt, amikor éppen a tanítvány nőtt túl mesterén. Két vb-győztest avattak ebben a két esztendőben és a világbajnokot úgy hívták, hogy Adrian Lewis.

De menjünk egy kicsit sorba. Lewis is Stoke-on-Trentben született, ahol a mestere is. Nem is véletlen tehát, hogy 2007-ig Taylor egyengette Jackpot karrierjét, és jól egyengette, hiszen kétszeres világbajnokot csinált belőle, a mai modern darts egyik legnagyobb egyéniségévé nőtte ki magát Lewis, aki a 2005-ös Las Vegas Desert Classicon nyert 72 ezer dolláros jackpot miatt kapta a becenevét. 18 évesen megnyerte a British Teenage Opent és 2004-ben már csatlakozott is a PDC-hez. 2010-ig próbálgatta az erejét, nyert jó pár Pro Tour versenyt, 2006-ban indult először a világbajnokságon és 2010-ig háromszor is eljutott a negyeddöntőig.

adrian-lewis-phil-taylor-watch-the-ladbrokes-world-darts-championship-draw_n8dfdbwhcvhi1jtu0et85x3vr_1.jpg

2011 hozta az igazi áttörést, pont jókor, hiszen az egymillió fontos összgíjból már 200 ezer dollár jutott a győztesnek. Még Taylor volt az első, Lews már az ötödik kiemeltje a versenynek.  

Több, egykori klasszis csillaga ekkor már leáldozóban volt. Így esett ki rögtön az első körben John Part, Co Stompé, Steve Beaton, nem kis meglepetésre ekkor még mindig a vb-formáját kereső Michael van Gerwen, valamint Kevin Painter is. Mondjuk Lewisnak sem úgy indult, hogy tarolni fog, a Nigel Heydon elleni első fordulós meccsét 0-2-ről nyerte meg, a végén 5-3-as döntő szettel. Taylor nem sokat vacakolt, simán intézte el Gary Mawson és azzal sem árulunk el titkot, hogy az új korszak másik zsenije, Gary Anderson is biztos győzelemmel indult el a vb-döntő felé.

2011_ladbrokes_com_world_darts_championship_vioxpcoiorll.jpg

Nagyon könnyen nyerte a következő kört is Taylor, hogy aztán Peter Wright ellen kerüljön össze, Wright-nak most sem sikerült a bravúr. Lewis az első kör dadogó játéka után Mark Dudbridge-nek, majd Robert Thorntonnak is csak egy szettet engedett. A legutóbbi döntős Siomn Whitlock útját Vincent van der Voort keresztezte, a holland 4-2-vel vette az akadályt. Szóval Anderson. Komoly nagy csatákkal lépegetett előre: Dennis Priestley ellen 4-2, Andy Smith ellen 4-0, majd a nagy-nagy meccs, Raymond van Barneveld ellen 102,75-ös átlaggal 5-1. Ez emlékezetes marad.

Valakiről még nem tettünk említést. Ő pedig az ekkor már 34 éve dartsos múlttal rendelkező Terry Jenkins. 2007-ben már egyszer eljutott a negyeddöntőig, de ebben az évben csodát tett és élete legjobb eredményét érte el. Nagyon nagy meccseken jutott tovább. Csak a döntő szettben győzte le Joe Cullent, aztán elég simán a Jelle Klaasent búcsúztató Steve Brownt. Majdnem százas átlaggal, szettveszteség nélkül Mark Walsh-t, majd 5-4-re Wes Newtownt, 3-4-ről fordítva 170-es kiszállóval. Pechjére Gary Anderson következett a döntőért és ezen a vb-n csak egyetlen ember volt képes megállítani a skótot.

Phil Taylor csillaga Mark Webster elleni meccsen áldozott le. Hiába dobott Taylor 101,74-es átlagot ez csak két szettre volt elég Webster ellen.

A briliáns Lewis legyőzte Andersont, hirdették a döntő utáni lapok szalagcímei. Óriási meccs volt az Alexander Palace-ban, amelyet az angol 7-5-re nyert meg. Húsz darab 180-ast dobott, csak 0-0-nál és 3-3-nál volt döntetlen az állás. Először történt meg a világbajnoki döntők történetében, hogy valaki éppen a fináléban dobjon kilencnyilast, rögtön a harmadik legben. Lewis ezt is megcsinálta, 123-as átlaggal nyerte az első szettet. A Jackpot megmutatta, hogy kell

De az egész meccs elképesztő magas színvonalú játékot hozott, sokkal beszédesebb, ha képekkel emlékezünk vissza a meccsre.

Azt mondják, sokkal nehezebb megvédeni egy bajnoki címet, mint megnyerni, így kíváncsian várta a világ, hogy 2012-ben ez Lewisnak sikerül-e. Már a második kiemelt volt Taylor papa mögött, abszolút esélyesként vágott neki a sorozatnak és nem is okozott csalódást a híveinek.

Annál is inkább, mert a bajnoki cím felé vezető úton vagy ő, vagy mások takarították el a legesélyesebbeket. A döbbenetes búcsú éppen Phil Tayloré volt, aki már a második körben Dave Chisnall-tól kapott ki. Raymond van Barneveld az első körben búcsúzott. Michael van Gerwen még mindig nem érkezett meg a világbajnokság igazi vérkeringésébe. Egyedül James Wade tartotta a lépést Lewisszel, de ők meg az elődöntőben meccseltek egymással.

andy_hamilton_2011_ladbrokes_com_world_darts_jot3hnejqb3l.jpg

De nézzük azokat, akiknek ez a világbajnokság hozta el az igazi hírnevet. Olyan, hogy nem brit, vagy korábbi koronagyarmathoz tartozó ország játékosa kerül a legjobbak közé, szinte nem is volt példa. Az öreg kontinens hírnevét egy fiatal belga, Kim Huybrechts emelte rangra. Brendan Dolan egy szettet sem, a Barney kiverő James Richardson és az ausztrál Paul Nicholson csak egyet tudott hozni ellene.  

Aztán itt van a 2011-ben elképesztő szezon után a vb-n is masírozó Simon Whitlock, aki mindenki legnagyobb döbbenetére Dennis Smith, Steve Beaton után Gerwent is elintézte egy óriási csatában, majd játszi könnyedséggel küldte haza a 2011-es döntős Gary Andersont. Csak az Andy Hamilton tudta megállítani, aki a nyolcadik vb-jén végre valami nagyot mutatott. 2007-ben egyszer már elődöntős volt, de akkor Taylor csuklóból intézte el. Most viszont csak Lewisnak sikerült. Hamilton nagyot menetelt.

adrian-lewis-and-phil-taylor.jpg

Egy spanyol ellen még a legelején megdolgozott, aztán Vincent van der Voort ellen is a döntő szett döntött. A Taylort-verő Chisnall és Huybrechts már nem okozott neki gondot. Majd egy szédületes meccs következett Whitlock ellen a döntőért. Hihetetlen volt mind a két elődöntő, mindkettő csak a 11. szettben dőlt el, végsőkig kiélezett csatában. Whitlock végül úgy kapott ki, hogy már 5-3-ra is vezetett, Lewis pedig a penge élén táncolt, Wade már 5-1-re vezetett, aztán fel állt, az öt szettet nyert (mindössze három vesztes leggel) egymás után. Tényleg zseniális volt mindkét meccs.

A döntők hihetetlen izgalmai után kicsit túl egyszerűnek tűnt a Hamilton-Lewis finálé. Talán azért is, mert Lewis megint briliánsan dobált. Most csak tizenegy 180-asa volt, de dobott egy 122-es, 118-as és 11-es kiszállót is. Az átlaga 93,06 volt Hamilton 90,83-ával szemben, akinek volt egy szenzációs 147-es checkoutja. Phil Taylor két pocsék vb-t produkált, hogy aztán még egyszer visszaüljön majd a vb-trónra, de talán az ő szívét is melengette, hogy állandó válogatotbeli csapattársa, a felfedezettje és támogatottja, majdnem családtagja, Adrian Lewist kétszer is hazavihette a Sid Waddell-trófeát. Az új korszak fiatal sztárjai végleg belakták az Alexander Palace-t.

Olvassa el a sorozat korábbi részeit is:

1. rész: 1994 - Az első lépések

2. rész: 1995 - Legenda születik

3. rész: 1996 - A Taylor-éra kezdete

4. rész: 1997 - Mesterhármas

5. rész: 1998 - Új név és régi lendület

6. rész: 1999 - Új seprű jól seper?

7. rész: 2000 - Az Y2K probléma? Á, dehogy!

8. rész: 2001 - Egy fura reklámfogás, és egy újabb rekord

9. rész: 2002 - Egy elmaradt kézfogás, és egy fontos kupameccs

10. rész: 2003 – A juharlevél éve

11. rész: 2004 – A király visszaült a trónjára

12. rész: 2005 – Egy legenda elbúcsúzott, meglett Taylor 10. vb-címe

13. rész: 2006 – Az Erő újra Phil Taylorral volt

14. rész: 2007 – Új király a trónon

15. rész: 2008 – Part visszatért a csúcsra

16. rész - 2009: Egy magyar történelmet írt

17. rész - 2010: A Varázsló hét év után visszatért

Szólj hozzá!
Gamecente

A bejegyzés trackback címe:

https://9nyil.blog.hu/api/trackback/id/tr2812038167

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása