9 Nyíl

A világbajnokság legbizarrabb pillanatai

2016. december 11. 10:08 - Viking958

A PDC-világbajnokság elképesztő sok izgalmat hozott az elmúlt, több mint 20 év során. Ezeket a sztorikat évről-évre csokorba szedve nyújtjuk elétek. Emellett sok olyan emlékezetes momentum, kiszállók, tökéletes legek voltak, amire hosszú évek múlva is érdemes emlékezni. Már csak négyet kell aludni és ismét megtelik az Alexander Palace, mi pedig a tévék, monitorok elé ragadva figyeljük az eseményeket. Most idézzünk fel néhány fura, már-már bizarr jelenetet, amire a live-darts.com hívta fel a figyelmünket.

2015dec15104802_56505890.jpg

Mindenki pályafutásában nagy szerepet játszanak a világbajnoki eredmények, ez viszont nagy nyomással is jár. A nagy nyomás pedig különös eseteket szül, ahogy ezt alább látni fogjuk…

Lewis elviharzik – 2006

A végletekig feszült párharc alakult ki az akkor még nagyon fiatal Adrian Lewis és a rutinos öreg róka, Peter Manley között a 2006-os világbajnokság negyeddöntőjében. Lewist dühítette Manley ’pszichológiai terrorja’, ugyanis Peter ha nem is folyamatosan, de beszélt hozzá meccs közben és ezt Adrian szóvá is tette a játékvezetőnél, Russ Bray-nél. Manley-t azonban ez nem érdekelte, és ezzel valószínűleg átlépett egy határt. A közvetítésen látszik is, hogy odamond valamit Lewisnak, aki erre fogja magát és levonul a színpadról. Manley sikeresen zavarta meg ellenfelét, akit végül 5-3 arányban le is győzött.

Szeles este – 2012

Lewisnak ismét el kellett hagynia a színpadot az 5 évvel ezelőtti, James Wade elleni elődöntőjében, ezúttal azonban nem ellenfele volt a gond. Mindkét játékos panaszkodott Bruce Spendley-nek a színpadon keresztülmenő légáramlatra, ami eltéríti nyilaikat a céltól.

Rövidke közjáték után folytatódott a meccs, Wade megnyerte a második szettet, majd a harmadik szett elején Lewis egyik nyila az 5-ösben landolt, ami ismét beindította a panaszgyárat.

A mérkőzést végül rövid időre beszüntették, hogy a légáramlatot megszüntessék. A folytatás sem kevésbé volt érdekes, Wade 5-1-es előnyre tett szert, amit egy parádés fordítás követett Lewis részéről. 6-5-re nyert, ezzel bejutott a döntőbe (és mint tudjuk, meg is nyerte azt).

A tettlegesség hátárán? – 2013

Phil Taylor és Raymond van Barneveld között mindig is nagy rivalizálás folyt, de kettejük párharcában több volt a tiszteletre méltó momentum, mint az ellenségeskedés. Azonban a 2013-as elődöntőjük vége érdekesre sikeredett. Taylor egy 68-as kiszállóval megnyerte a mérkőzést 6-4-re, viszont a kitörő örömöt hamar a düh váltotta fel.

Barney a kézfogás után meg akarta ölelni Taylort, de véletlenül túl erősen húzta meg az Erő karját (szinte kicsavarta azt), ez okozta a feszültséget, mint ez később Taylor elmondásából kiderült.

Bajnokok fala – 2013

John Part azon kevéske – mindösszesen 7 – játékosok közé tartozik, akik PDC világbajnoki címet tudtak szerezni, neki ez kétszer is sikerült, 2003-ban és 2008-ban. Számára is meglepő módon azonban kihagyták az Ally Pally-i ’bajnokok faláról’ – ahol minden világbajnokról van egy falfestmény.

A kanadai az első fordulós győzelmét követő interjú során Dave Clarknak mondta el, hogy szerinte ez tiszteletlenség, de elismerte, hogy ez ösztönözte és vezette sikerre Cullen ellen.

A játékvezető sem hibátlan – 2015

Nem gyakran fordul elő a dartsban, hogy a bíró nagyot hibázzon, azonban Paul Hinks a 2015-ös világbajnokság első körében elkövette élete hibáját, elfelejtette a hirtelen halál szabályait. Hinks a mindent eldöntő leg elején Reyest szólította kezdésre, mintha folytatólagosan menne tovább a mérkőzés, de Reyes természetesen a bullra dobott először. A bíró jelezte, hogy megy a játék, dobjon tovább, ami némi zavart okozott.

Miután mindkét játékos elfogadta Hinks döntését, játszottak tovább, de később külső jelzésre megszakították a leget, hogy a rendes eljárásban dőljön el a kezdés joga.

A közjáték ellenére Reyes megnyerte a mérkőzést, amivel talán kettétörte Newton karrierjét, aki azóta semmilyen tornán nem tudott a 8 közé kerülni, idén már az Alexandra Palace-ban sem lesz ott.

Ellentét – 2007

Chris Mason a sportág egyik rosszfiújaként volt számon tartva, erre a hírnevére tett rá egy lapáttal, amikor szinte háborút indított Phil Taylor ellen a 2007-es világbajnokság során. Mason azzal vádolta Taylort, hogy henceg a vagyonával és kifejezte nem tetszését ezzel kapcsolatban, így senkit sem lepett meg túlságosan, hogy nem voltak túl barátságosak egymással.

Taylor simán nyerte a harmadik körös mérkőzésüket, azonban rögtön szembe találta magát egy feldühített Masonnel. A meccs utáni interjúban az Erő erkölcstelennek nevezte Mason tetteit és belengette, hogy abbahagyja a dartsot.

Barney beszéde – 2015

Van Barneveld híres arról, hogy tiszteletteljesen viseli a vereséget, de tiszteletteljes marad győzelmei esetén is. Azonban senki sem számított arra, hogy beszédet fog mondani Stephen Bunting 5-4-es legyőzése után. Az egekig magasztalta az ifjú angolt, aki a legjobbak közé tartozik a holland szerint.

Bunting a 2014-es év elején megnyerte a BDO világbajnokságát, majd átnyargalt a PDC-hez, ahol szintén remekül helyt állt, elődöntőket, döntőket játszhatott első évében. Ez a teljesítmény Barney szerint Premier League-et érő, Bunting pedig talán ennek köszönhetően meg is kapta a meghívóját.

180, a legrosszabbkor – 2016

Dirk van Duijvenbode bemutatkozása a világbajnokságon emlékezetes lett, de nem pozitív értelemben. Az első fordulóban rögtön példaképével, Raymond van Barnevelddel kellett összecsapnia. Az első szettet bukta, a másodikban viszont döntő legre kényszerítette az ötszörös világbajnokot.

180 ponton állt Duijvenbode, tehát egy jó kerekítővel remek esélye nyílhatott a szett megnyerésére. Az első két tripla megvolt, ki kell emelni a harmadikat, hogy maradjon 40, tudta ezt ő is, azonban a harmadik nyíl is a triplában kötött ki…

Barney ezt természetesen megbosszulta, Dirket pedig ez annyira szétverte fejben, hogy esélye sem volt, hogy megfordítsa a találkozót.

Szólj hozzá!
Gamecente

A bejegyzés trackback címe:

https://9nyil.blog.hu/api/trackback/id/tr4012038215

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása