9 Nyíl

A királyok közelítenek a trón felé

2016. december 30. 00:10 - Denis Potvin

William Hill PDC darts-világbajnokság - 12. nap (összefoglaló)

Az esélyesek sikereivel, de hallatlan izgalmas napon vagyunk túl és kialakult a negyeddöntő mezőnye is. Két meccs csak a döntő szettben dőlt el. James Wade a pokol tornácáról dobálta vissza magát. Kim Huybrechts egyre jobb, ezt most Phil Taylor is megtapasztalta. És színpadon volt a világelső Michael van Gerwen is. A lényeges momentumok a hajtás alatt.

pdc_1.jpg

Mark Webster (walesi, 25.)–Daryl Gurney (északír, 24.): 3-4 (3-0, 2-3, 1-3, 0-3, 3-2, 3-2, 1-3)

Már az első délutáni meccsen belecsaptak a résztvevők. Egy döntő szettes meccsbe torkollott Webster és Gurney csatája egy kis hisztivel is fűszerezve. Az első szettet még simán hozta a walesi, kétszer is nagy előnnyel és 103-as kiszállóval. A negyedik leg is Websteré volt, aztán viszont beindult Gurney, miután Webster D12-es kiszállóval szenvedett, a döntő legben pedig a 40 három nyílból sem jött össze. A harmadik szettben is Websternél volt az előny, de onnantól hat leget, két szettet nyert az északír, de tegyük hozzá gyorsan Websternek komoly gondjai voltak megint a kiszállókkal, például egy D18-hoz kilenc  nyíl is kevés volt.

Úgy nézett ki eldől a meccs, de Webster hihetetlen leszántsággal küzdötte vissza magát, kétszer is döntő leggel egyenlítette ki a szetthátrányát. 3-2-es Gurney vezetésnél és 2-2-es legállásnál megint Gurney kezében volt a döntés, de ott is marad, mikor 48-ról elhibázta a kiszállót. Talán ez is, vagy valami más, de megzavarodott a fiatal északír, a közönséggel és Websterrel kezdett foglalkozni, ami nem volt túl sportszerű. A döntő szettet megint Webster kezdte jobban, aztán beindultak 180-asok Gurney részéről és úgy is tudott leget nyerni, hogy 45-ről majd 16-ról csak a negyedik kör hozta meg a kiszállót. Aztán a végén gyorsan lejött 40-re és végül megnyerte a meccset. Nem ő volt a legboldogabb, amikor lebandukolt.

c02nc-nwqaircsl.jpg

Dave Chisnall (angol, 7.)–Jelle Klaasen (holland, 10.): 4-2 (3-1, 3-2, 2-3, 4-0, 2-3, 3-2)

Hasonlóan simán indult ez a meccs is, úgy nézett ki, Chizzynek valóban összejön a 4-1- a most egy kicsit gyengén dobó, a végén még a kilencvenes átlagot sem elérő Klaasen ellen. Pedig Chisnall peragadt a rajtnál, és Klaasen 96-os kiszállóval nyitott. Aztán Klaasen elfelejtett triplákat dobni és nagyon hamar 3-1 lett. Aztán viszont ráleltek mind a ketten és Klaasen úgy bukott szettet, hogy 12 nyilas legje is volt. Amúgy mind a ketten közel jártak a kilencnyilashoz, Chizzynek csak eggyel lett több.

A harmadik szettben jött a meccs legnagyobb kiszállója, Klaasen egy 140-est vert oda. Majd egy nagyon sima partiban, Chizzy egy szettre került a negyeddöntőtől. Parádésan dobált, sorra jöttek a 180-asok (amiből összesen 20 volt a meccsen amúgy), nagy fölényben volt, 2-0-ra is vezetett, aztán elfogyott a lendület és a holland a padlóról állt fel. Sőt. Már sokan fordulatot szimatoltak, hiszen a hatodik szettben 2-0-ra vezetett Klaasen, mégsem tudta az előnyét sikerre váltani. Megint elmaradtak a triplák, 2-2-re egyenlített Chizzy és egy D12-vel le is zárta a meccset.

c022zwxwgaawbgq.jpg

James Wade (angol, 6.)–Michael Smith (angol, 11.): 4-3 (0-3, 1-3, 3-1, 1-3, 3-2, 3-0, 3-0)

Ha már fordulatokról beszéltünk, a Wade-Smith meccsen alaposan kijutott belőle. Két 12 nyilassal nyitott Smith bámulatosan dobált és még úgy is nyerte az első szettett, hogy a 40-ről végül csak a hetedik nyillal tudott kiszállni. Úgy festett, hogy nagyon gyorsan vége lesz a The Machine vb-jének, elég magabiztosan dobálta a triplákat és a kiszállókat is Smith és 2-0-ra vezetett. Jött Wade két nagyon magas (96-os, 101-es) chekcoutja és úgy festett Wade visszatért, de  csak egy szett erejéik. Smith ekkor még ragyogóan dobált, egy 96-os kiszállóval nyitott és egy szettre került a negyeddöntőtől. Wade egy nagyszerű 121-es kiszállóval igyekezett visszatérni és neki is sikerült jobban.

Megnyerte az ötödik szettet, majd nullára a következő, egy újabb 121-es bullra dobott kiszállóval fűszerezve. Beindult és ellenállhatatlanul robogott a cél felé ekkor már a Gép. Még 96-os checkouttal szomorította a Smith-t, és vgül bedobta a kegyelemdöfésnek számító D20-at. Óriási csata volt.

c03labsxcaeypot.jpg

Peter Wright (skót, 3.)-Ian White (angol): 4-1 (3-0, 3-1, 3-0, 1-3, 3-2)

Nem úgy indult a meccs, hogy Wright-nak nagyon meg kell szenvednie a győzelemért. Az első szettet White mindössze 73-as átlagon zárta, így egyértelmű, hogy leget sem tudott nyerni, de a másodikban is csak az volt a reménye, hogy legalább a becsület leget megnyeri. Aztán fokozatos javult fel Diamond játéka, igaz simán 3-0-ra elvesztette a harmadik szettet is, de legalább beindultak a triplák, és már 98,43-ig jutott az átlaga.

Aztán beszórt három 180-ast és ez már a szett győzelemhez is elég volt. Ráadásul három kiszállója volt, mind a hármat megdobta. White lendülete nem tört meg, csak Wright koncentrált jobban és végül 2-2-ig szoros meccset játszottak, az utolsó legben száz fölötti előnye is volt White-nak, de Wright 65-ről két nyíllal kiszállt és 103,05-ös átlaggal befejezte a meccset.

c03tworxuaq29h9.jpg

Phil Taylor (angol, 4.)–Kim Huybrechts (belga, 13.): 4-2 (3-2, 3-1, 3-1, 2-3, 3-1)

Úgy kezdődött, hogy Huybrechts elsőre egy száznyolcvanassal kezdett, amit a torna 500. 180-asa volt. Aztán 106-ról kiszállva használta ki Taylor rontott kiszállóját. Huybrechts 2-0-ra is vezetett, de jött az erő és három nyert leg egymás után, amellyel az első szettet is elvitte. Két breakkel és egy 101-es kiszállóval indult a második szett. Majdnem még egy 101-es s jött, de a D16 elsőre cserbenhagyta Taylort, de csak elsőre. Elmaradtak a belga triplái, és az öreg nagyszerűen folytatta, 104,24-es átlaggal és 2-0-val mentek megint pihenni.

Taylor megint hátrányból fordított, egy 11, majd egy 12, végül egy 13 nyilassal lerendezte a harmadik szettet, 107 feletti átlaga volt. Káprázatosan is folytatta a negyedik szettben, most 0-1-ről 2-2 lett, Taylornak egy 100-as kiszállója (kétszer D20), Huybrechtsnek pedig egy 104-es volt. Aztán a döntő leg nagyszerűen alakult. A belga 170-re dobott csak a piros bull nem jött össze, Taylor pedig elrontotta 65-ről, így jött a szépítés és egy hamis mosoly a szurkolók felé.

De a drámának még nem volt vége. Egy nagyon sima Taylor-leg után egy zseniális, 109-es belga kiszálló volt a válasz és már a második szettért ment és hátsó pályáról el is intézte a világbajnok-rekordert, egy jobban hitt magában és pontosan is dobált.

De aztán Taylor belekezdett, három meccs nyila is volt, de Huybrechts a hátsó pályáról kapaszkodott vissza és 2-1-re szépített. Elképesztő végjáték jött. Taylor a 145-öt, Huybrechts a 120-at dobta meg majdnem, aztán a hibáztak mind a ketten, de Taylornál maradt meg az esély egy D7 formájában, amit második nekifutásra már nem rontott el. A végére kicsit leromlottak az átlagok, de Taylor így is 101 felett zárt. A belga is minden dicséretet megérdemel. Ha az utolsó legben nem dobált volna annyi egyest, még szorosabb is lehetett volna, óriásit küzdött, hét 180-ast is dobott. Ez volt Taylor egymás utáni 5. vb-meccse, amikor száz feletti átlaggal zárt, és az ötből négyen 103 felett végzett. Nagy meccs volt!

c04hayzwgaaemsg.jpg

Michael van Gerwen (holland, 1.)–Darren Webster (angol): 4-1 (3-2, 3-1, 3-0, 2-3, 3-2)

Érdekes kis első szett volt. Úgy indult, ahogy a Gerwen meccsek szoktak indulni, de Webster nagyon hamar felvette a kesztyűt és pontos kis dobásokkal bosszantotta a világelsőt. Még a szett is meglehetett volna, de 60-ról elszúrta. A folytatás sem alakult másképp, a sok pontatlanság mellett Gerwen azért gyorsan dobott két 180-ast, ekkor ebben a mutatóban még rosszabbul állt, mint Webster. Csak egyszer hozta valaki a saját kezdését, ez pedig a holland volt és megnyerte a második szettet is, 60-ról kiszállva, 106,18-as átlagon állva.

Aztán Webster újabb 180-asa mellett hiába dobált száz körülieket, a holland beindult, ahogy szokott, hihetetlen előnnyel nyerte a legeket, két bullal és D16-tal majdnem megcsinálta a 132-es kiszállót, ahogy aztán Webster is 164-ről. De egyik sem jött össze, a leg és a harmadik szett hollandnak viszont nagyon simán.

Aztán újabb erődemonstráció jött. 170-es kiszálló, a második a világbajnokságon Simon Whitlock után, parádés volt. Utána nekifutott egy 155-ös kiszállónak, de most a bull nem jött, erre Webster szépített, hogy azért ő is szép emlékekkel távozzon. De ennél azért többet akart és ragyogó dobásokkal (180, 140), 81-es checkouttal, 11 nyíllal átvette 2-1-re a vezetést. A szett is jöhetett volna, de az 56-os kiszálló sok volt, Gerwen ellen pedig ilyen ziccert nem szabad elrontani. Nem is rontotta, a következőt már kihasználta, 3-1-re szépítette ki a szettarányt.

Az ötödik partit egy brékkel és egy saját pályával hozta Webster, 2-0-ra elment és a szépítés után jött a legfontosabb leg, Gewen őrülten bekezdett és csak a nyolcadik nyilat rontotta el a tökéletes leghez, hogy aztán kínok kínjával hozza a végét, de megnyerte, 2-2-re jött fel és ő kezdett a továbbjutásért, de Webster egy 180-nal nyitott, majd még eggyel, a hetedik nyíl aztán az egyesbe ment. Gerwen pedig csodát tett, 62-ről fejezte be és 3-2-re a szettet, 4-1-re pedig a meccset nyerte meg, 104,44-es átlaggal. Webster minden dicséretet megérdemel, hihetetlent küzdött.

gerwen_webster.jpg

Ezzel kialakult a negyeddöntő mezőnye is, mégpedig ebben a leosztásban:

Michael van Gerwen (holland, 1.)–Daryl Gurney (északír, 24.)

Raymond van Barneveld (holland, 12.)–Phil Taylor (angol, 4.)

Gary Anderson (skót, 2.)–Dave Chisnall (angol, 7.)

James Wade (angol, 6.)–Peter Wright (skót, 3.)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://9nyil.blog.hu/api/trackback/id/tr6512080877

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása