9 Nyíl

Megint egy holland, megint egy világbajnok bukása

2017. január 14. 01:18 - Denis Potvin

BDO World Professional Darts Championships - 7. nap (összefoglaló)

Úgy fest, hogy a BDO-vb eddigi meccseit elnézve összejöhet a Noppert-Durrant álomdöntő a férfiaknál. Igen, mert Noppert legyőzte a regnáló világbajnokot, méghozzá meggyőző játékkal. Amolyan hollandosan. Lehet, hogy a hollandok itt is átveszik a hatalmat? Véget ért Dobrmiszlova menetelése, a kismama innentől kezdve csak a babájára és saját magára koncentrálhat, így egy ausztrál lesz ott a női döntőben. Holnap elkezdődik a véghajrá Lakeside-ban.

lakeside-dart-wm.png

Drámai csatával kezdődött a BDO-világbajnokság hetedik napja. Tényleg drámai volt, hiszen két órás csata végén, csak a kilencedik legben vívta ki Darryl Fitton a továbbjutást. Bár vezetett szinte végig, a belga Geert de Vos előtt is ott volt az esély az elődöntőbe jutásét. Mindenesetre de Vos élete legjobb vb-jén van túl, a nyolcadöntőnél tovább még sosem jutott, azt viszont ötször is megcsinálta. Nézzük sorban.

Az angol 13 nyilas leggel és 3-1-gyel nyitott, de gyorsan jött a válasz, de Vos egy 101-es kiszállóval bizonyította nem érdemtelenül van itt. Egy parázs csata következett, Fitton 0-2-ről fordított és 2-1-re vezetett. De megint csak a következő szett végéig, amelyet három győztes legben és nem mellékesen egy 158-as, majd egy 100-as kiszállóval zárt le de Vos. Nem fordult a kép, három sikeres leg, 104-es kiszálló, 13 nyil és 3-2 volt Fittonnak, sőt a továbbjutáshoz is nagyon közel került, hiszen hozta a hatodik szettet. Innen kapaszkodott vissza a belga, szórta a 180-akat, a végén nyolcig jutott el. 3-2, majd 3-1 és máris 4-4 a szettek arány. Jött a mindent eldöntő.

Hiába dobott 180, 100, 140-et Fitton, de Vos 11 nyillal kiszált, bravúros volt. Aztán viszont egy könnyeg leg az angolnak. Majd megint de Vos ért le gyorsabban és dobta pontosan a kiszállót. Ha nyerte volna a leget vitte volna a meccset, de még csak 189-nál tartott, amikor FItton egyenlített ismét. Sorsdöntő volt az ötödik leg, egyszerre értek éppen száz alá, de míg de Viss csak 20-ra tudott lemenni, addig Fitton 96-ról kiszállt. A végén pedig még száz felett járt a belga, amikor Fitton harmadik nyilra kidobta a D14-et és 2005, valamint 2009 után harmadszor lett elődöntős. Nagy csata volt.

_80117139_mmdarwchfittonbeatsnorris_1_1.png

Darryl Fitton eltemette Geert de Vos vb-s álmait

Jött egy újabb végsőkig kiélezett meccs és Yozza nem állt meg. Jamie Hughes 5-4-re győzte le Martin Adamst. A háromszoros világbajnok kiesett, Hughes tavaly után ismét az elődöntőbe jutott. Menjünk sorba. Martin Adams 3-1-gyel hozta az első, majd 132-es kiszállóval közte és 3-0-lal a másodikat. Sőt a harmadikban is 2-0-ra vezetett már. Ekkor még nem indult be Hughes, bár 3-2-re fordított és 2-1-re szépített, Adams sima 3-0-s leggel már 3-1-re vezetett. És ekkor már tényleg beindult Hughes. 3-1-re, 3-0-ra, majd megint megint 3-1-re nyerte a szetteket és pillanatok, vagyis inkább hosszú percek alatt, után először állt neki a zászló. A hetedik szett után 4-3-ra vezetett.

Adams azonban megint visszajött, 3-1-gyel egyenlítette ki a szetteket 4-4-re, így itt is jött a döntő játszma. Az a döntő játszma, amelyet Adams pocsékul nyitott. Mire jönni kezdtek tőle a triplák, már késő volt. Utána viszont egy 13 nyilas körrel kiegyenlített, ám hiába dobott háromszor is százast, a közepest masszívan dobó Hughes végül 87-ről ki tudott szállni. Ugyanez volt az utolsó leg is. Adams prímán lement kiszállóra, de nem jött, nem jött. Yozza viszont negyvenről befejezte. Továbbjutott.

jamie3.jpg

Yozza tovább menetel a döntő felé - most Wolfie sem volt számára ellenfél

Bontsunk egy kis rendet és elemezzük ki a két női elődöntőt. Lisa Ashton és Corrine Hammond játssza majd a döntőt. Mind a két játékos úgy jutott a fináléba, hogy egyetlen szettet sem veszített. A délutáni programban Ashton Alieen de Graafot győzte le úgy, hogy mindössze egyetlen leget bukott. Ashton gyorsan és sokszor pontosan dobott, volt 12 nyila és 100-as kiszállója, a végén a holland szőke nagyokat dobált, de már nem tudta utolérni angol riváliást, aki 2014 és 2015 után ismét világbajnok lehet.

Forduló   Játékos   Átlag   Átlag   Játékos
Negyeddöntő      Geert de Vos (belga)   87,12    4-5    89,97     Darryl Fitton (angol) Lőlap
Elődöntő  Lisa Ashton (angol)   85,44  2-0   75,24   Aileen de Graaf (holland)    Lőlap
Negyeddöntő     Martin Adams (angol)     92,55  4-5   91,89   Jamie Hughes (angol) Lőlap

 

Ehhez az ausztrál Corrie Hammondot kell majd vernie, aki véget vetett az orosz kismama, Anasztaszija Dobromiszlova menetelésének. Méghozzá két szettben, de ez mennyivel másabb volt, mint az első elődöntő. Dobromiszlova megint nagyon jól versenyzett, 1-0-ra vezetett, majd 1-1 után elszúrta nagyon a kiszállóit végül elbukta 3-2-re az első szettet. A másodikban is vezetett, de a kiszállói megint nem jöttek, nagyon nem, de Hammondnak sem, húsz feletti nyilakkal zárultak a legek. Végül az ausztrál hölgy élete második vb-jén a döntőbe jutott.

Glenn Durrant következett az addig kiválóan teljesítő Darius Labanauskas ellen. Óriási meglepetés lett volna, ha a litván ezt a fordulót is túlviszi. Nem vitte, pedig derekasan küzdött. Az első szettet például megnyerte, a másodikban is vezetett, aztán Durrant fordítani tudott. De, hogy Labanauskas érdemes erre a szintre, azt a harmadik játékban ismét bizonyította, 0-2-ről, a végén egy 156-os kiszállóval  már 2-1-re vezetett. Onnantól kezdve viszont Durranté volt a meccs. 3-1-gyel és 3-0-val fordított. Jött még két szoros szett, de igazából érezni lehetett, Labanauskas eljutott addig, ameddig a jelen tudása szerint igazából való. Érezte ő is, küzdött, de Durrant rutinból húzta be a meccset. A litván azonban így is kalaplengetést érdemel.

f638f2e6-5b47-425e-9216-f08f952d52e2.jpg

Duzza megállíthatatlanul robog a végső siker felé

A nap végére maradt a torna eddigi legnagyobb meglepetése. Vagy nem is biztos, hogy az. Tény, a holland iskola megint lépett egy szintet és Danny Noppert legyőzte a világbajnokot, Scott Waitest. Megérdemelten. A 26 éves holland ezzel élete legnagyobb sikerét érte el, ahogy eddig ezen a világbajnokságon versenyzett, még ennél is többre érdemes. Kíváncsian várjuk, hova és meddig jut el.

Kezdjük a meccset. Noppert egy 104-es kiszállóval a döntő legben nyerte az első szettet. Aztán 0-2-ről fordítva a másodikat. A világbajnok 3-2-vel szépített. Aztán Nopper egy nagyon klassz legben, sima 3-0-val már 3-1-re ment el. Waites hátsó pályán 152-nél, és 125-nél is tartott a holland kiszállóinál. Már 4-1 is volt a holland javára, így nagyon biztosnak tűnt a meglepetés. Waites egy 144-es kiszállóval még próbált visszajönni a meccsbe, majd 4-3-ra is zárkózott, de jött Noppert és három legben lerendezte a meccset, a világbajnokot, a negyeddöntőt, egyszóval mindent. Élete legnagyobb sikerét érte el, és még nincs vége. Mintha D16-ra dobott volna, de csak 16 lett belőle.  

Forduló Játékos   Átlag Átlag Játékos
Elődöntő   Corrine Hammond (ausztrál)      72,33     2-0     77,04 Anasztaszija Dobromiszlova (orosz)  Lőlap
Negyeddöntő      Glen Durrant (angol)   89,82   5-2   87,15 Darius Labanauskas (litván)  Lőlap
Negyeddöntő   Scott Waites (angol)   94,41   3-5   95,58   Danny Noppert (holland)  Lőlap

 

A női döntőben Corrine Hammond-Lisa Ashton, a férfi elődöntőben Darryl Fitton-Danny Noppert, valamint Glen Durrant-Jamie Hughes meccseket rendeznek majd szombaton.

Szólj hozzá!
Gamecente

A bejegyzés trackback címe:

https://9nyil.blog.hu/api/trackback/id/tr1612123275

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása