9 Nyíl

Elkezdődött a PDC nagy kártyapartija

2017. január 19. 22:24 - Dart Major

PDC Qualifying School - első nap (összefoglaló)

Túl vagyunk egy kiváló éven és egy még kiválóbb világbajnokságon. A rajongók igencsak el lettek kényeztetve, a 2016-os évben aztán minden volt ami szem-szájnak ingere. Természetesen minden adott ahhoz, hogy 2017-ben ez megismétlődjön, sőt akár meg is legyen fejelve az elmúlt esztendő. Ennek első lépése az ún. Qualifying School, vagyis a csata a Tour Cardért. Lássuk hogyan alakult az első nap és kik azok akik biztosították két évre a helyüket a legjobbak között.

pdc-qualifying-school_19kwr25lwcgrt1a94s8546zwrq_2.png

prakash-jiwa-lee-bryant-stephen-burton-jim-brown-pdc_x8ndw1y233pu10aidm8rqf9js.jpg

Az első négyes: Prakash Jiwa, Lee Bryant, Stephen Burton és Jim Brown 

Talán nem is meglepő az indiai származású Prakash Jiwa sikere. Masszív tagja volt az elmúlt két évben a Players Championship mezőnyének, szóval nem egy rutintalan kezdőről van szó. A mai napon a sorsolásnak köszönhetően az első kört játék nélkül abszolválta, amit egy nagyon sima 5-0-ás siker követett James Young ellen. A harmadik és negyedik kört egyaránt 5-3 arányban hozta az „Apache”, majd a legjobb 32 és a legjobb 16 között is szoros 5-4-es sikert aratott. (Előbb Richard North majd Steve Douglas ellen). Majd jött a legjobb nyolc közti ütközet, ami tulajdonképpen a döntőnek felelt meg. Hiszen aki itt nyer, az megszerzi a kártyát. Itt pedig nem volt kérdés, Prakash 5-2-re verte Steve Lennont, így újra ott lehet a Pro Tour versenyeken.

20266_prakash-jiwa.jpg
Ismerős valakinek Lee Bryant neve? Ha igen akkor vendégem egy sörre. Az úriember 2013-ban megpróbálkozott már kártyát szerezni, de akkor nem jött össze. Ezen kívül az égvilágon semmi eredménye nincs, mintha nem is létezne. Pedig létezik. Az első kört elég simán hozta (5-2 Michael Huntley ellen), majd igen erősen megizzadt a WDF versenyeken edződő finn Havarinen ellen, de tovább ment. A harmadik körben nagy halat fogott Bryant, ugyanis azt a Mickey Mansellt verte rommá (5-0), aki azért fel-fel tűnik a PDC eseményein. Ezután ismét kemény meccset vívott a nála szintén „ismertebb” Mareno Michels ellen, de őt is sikerült legyőzni minimális különbséggel. Elég rendesen beállt az egy sima, egy szoros sormintára a derék angol, mert a legjobb 32 között megint simázott, ezúttal Paul Russel ellen. Ezt a mintát némileg felrúgta, lévén 5-3-ra nyerte a következő mérkőzését és jöhetett a döntő forduló a szintén nem nyeretlen kétéves és már rutinos European Tour menő Ritchie Edhouse ellen. De nem jött zavarva most sem és 5-4-es győzelmével Lee Bryant életében először jutott kártyához.

Stephen Burton. Ez a név talán csak a suffolki darts élet ismerőinek mondd valamit, mivel az idén 30 éves fiatalember leginkább arrafelé játszik. Most azonban nekiment a tornának és rögtön két erődemonstrációt is tartott egy 5-1-es  és egy 5-0-ás siker formájában. A harmadik körben megkapta a PDC világbajnokságot is megjáró japán Kejta Onót, de nem igazán hatotta meg a japán eredménysora, mert 5-4-re megverte. Nem meghatódós figura Burton az fix, mert a korábbi BDO kiválóságnak Madars Razmának adott kellemes 5-1-es zakót. A legjobb 32 között a holland Konterman megúszta egy 5-3-as vereséggel így már a legjobb tizenhat között találta magát Burton. Itt szembejött vele a rutinos és sajnos mi magyarok által is jól ismert Darren Johnson, de ő sem bírt fiatalabb honfitársával. A napot pedig a Muffin Ember azaz Steve Hine elleni 5-2-es siker zárta, ez pedig egyet jelent a Tour Card megszerzésével.

Na akkor jöjjön egy harmadik totál ismeretlen figura a 45 éves skót Jim Brown. Minimális BDO és WDF múlttal a háta mögött érkezett a versenyre, de ez marhára nem zavarta. 5-3 arányban verte a bizarr nevű Lennart Efraimssont (senki ne kérdezze milyen nemzetiségű az úriember), majd jött egy 5-4 a második körben, amit egy Sean Johnson elleni 5-2 követett. A legjobb 64 között sem panaszkodhatott a sorsolásra mert Michael Plooy sem nevezhető ismert játékosnak. A vége 5-1 lett Brown javára. Az első ismertebb ellenfele Mick Todd volt aki a 160. helyen áll a világranglistán. Sokra nem ment a helyezésével mert Brown ellen csak 3 leget tudott hozni. A legjobb nyolc volt a tét amikor szembe jött vele az örök ígéret Kirk Shepherd. Ellenállást nem fejtett ki a korábbi vb döntős mert laza 5-1 lett a vége. A napot egy Sven Groen elleni 5-2 zárta így a harmadik „no name” kártyás játékos Jim Brown lett.

jim_brown.jpg
Szó ami szó, azért nem egészen ezt vártam. Voltak nagyobb nevek a mezőnyben, kártyát az első nap mégsem szereztek. Pedig tényleg voltak akiktől ezt joggal lehetett volna várni. De Ritchie Burnett már az első körben elvérzett Mansell ellen. Ugyancsak az első körben fejezte be az anno még MvG-t is megszorongató René Eidams, vagy a rutinos Peter Hudson is. Sokan megszerették Jerry Hendrikset is a tavalyi vb után, de most nem gyűjtött újabb rajongókat, mert neki is sikerült már az elején kizúgnia.

Paul Nicholsonnak sem ez élete tornája, neki a második körben Nathan Aspinall jelentette a végállomást. Colin Osborne nem idézte meg fénykorát mert ugyan csak minimálisan de kikapott Kejta Onótól. Örültünk sokan Peter Manley visszatérésének, ám ez ma elég rövidre sikerült. 5-2-es vereség a második körben. Manley-hez hasonlóan tiszavirág életű volt a napja John Partnak, ő sem jutott a harmadik körbe. Talán majd holnap. Ronnie Baxter kicsit jobban járt, legalább a harmadik körig eljutott de neki is Aspinall lett az utolsó ellenfele. Mark Dudbridge legalább a negyedik körbe eljutott, de ettől azért többet várhatott magától. Summa-summarum  potyogtak a nagyok rendesen. Érdekes lesz a folytatás is.

Néhány szó a pontozási szisztémáról:

A napi négy győztes ugye 16 kártyát szerez a lehetséges 28 kártyából. A maradék 12 pedig pontok alapján dől el, vagyis akik a legtöbb pontot szerezték a „kvalifikációs ranglistán.

Ezek az említett pontok a következőképp alakulnak:

Harmadik körben kiesettek: 1 pont
Negyedik körben kiesettek: 2 pont
Legjobb 32 között kiesettek: 3 pont
Legjobb 16 között kiesettek: 5 pont
Legjobb 8 között kiesettek: 9 pont

Szólj hozzá!
Gamecente

A bejegyzés trackback címe:

https://9nyil.blog.hu/api/trackback/id/tr2512139315

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása