9 Nyíl

Csak van Gerwen tudta megállítani a menetelő Suljovicot

2017. június 11. 22:49 - Denis Potvin

European Darts Matchplay - a döntők (összefoglaló)

Az osztrákok lassú, de a hétvégén biztos kezű játékosa, Mensur Suljovic nagyszerű vasárnapot produkált. Még egy statisztikai mutatóban felül is múlta Michael van Gerwent a European Darts Matchplay döntőjében, de legyőzni nem tudta. Suljovic második European Tour tornáján döntőzött, míg a tavalyi Wade-siker után új bajnokot avattak a holland világelső személyében.

edm.jpg

dcesfxrxkaupp5e.jpg

Negyeddöntők:

Mensur Suljovic-Dave Chisnall: 6-3

Az angol egészen remekül kezdett (kilenc nyílból 380 pontot szórt), ám Suljovicé volt az első leg, mert 240-ről - három T20-szal letéve magát kiszállóra - repült ki. Tulajdonképpen a kezdés meg is határozta az egész meccset, mert a szerb-osztrák innentől kezdve magabiztosan vezetett. 3-3-nál Chizzy elrontotta a saját kezdését, onnantól pedig nem volt megállás. Suljovicnak még egy remek végjáték is belefért, amikor 217-ről - egy 140-el lekerekítve magát 77-re - (T19, 10, D5) szállt ki, a végén pedig 18-ről egy bullal fejezte be. Igazi úri muri volt ez.

Stephen Bunting-Cristo Reyes: 3-6

Reyes nagyon elkapta a fonalat. A Peter Wright legyőzése után kapott lendület vitte tovább az előző meccsen kiválóan játszó Stephen Bunting ellen is, és ugyanezzel a lendülettel söpörte el az angolt. Legalábbis így indult, hogy egymás után kétszer is hozta a kezdését, másodjára úgy, hogy egymás után kétszer 134-et dobott. Bár a D16-ot elsőre elszúrta, aztán javított. 5-2-e is vezetett, majd 5-3 után megint a spanyol kezdett. Elég nagy bénázás ment a végén, mivel 18-on voltak mind a ketten. Reyes elsőre elrontotta, Bunting pedig 14-et dobott. Reyes mehetett megint neki és a második nyíllal végül legyőzte ellenfelét.

Alább olvasható az első két meccs statja:

Michael Smith-Joe Cullen: 6-2

Smith megint simán nyert, noha nem dobált nagy átlagot ezen a meccsen sem. Egy 112-es, majd 108-as kiszállóval próbálta demoralizálni ellenfelét, ami nagyon jól sikerült. Cullen az elején nagyon visszafogottan indult, és hiába dobott egy körön belül 140-et, 133-at és 107-et is, Smith még így is behúzta a negyediket. Az elkeserítő 0-4 után Cullen azért egy csodálatos 160-as kiszállóval tette végképp emlékezetessé a vasárnap estéjét, mert a 5-2 után már egy elég csúnya végjáték jött. Smith 36-on állt, Cullen még 323-on, aztán innentől Smithnek összesen kereken egy tucat nyíl és a végén egy D1 kellett, hogy kiszálljon. Persze Cullen ehhez is csak asszisztált.

smith-cullen.jpg

Peter Hudson-Michael van Gerwen: 4-6

Nagy meglepetés lett volna, ha folytatódik Peter Hudson menetelése. Nem folytatódott, de ez nem volt ilyen egyszerű. A holland erőt demonstrált, öt leg után 115,62 volt az átlaga, természetesen mind az ötöt megnyerte. Elsőre egy négykörös sorozat végén, majd másodjára is, mind a kétszer három, 133 feletti dobással, kétszer is 180-assal. A harmadik legben csak öt triplája volt, de így is meglett. A negyedik 140, 180, 134 után a 11. nyíllal jött az újabb. Szegény Hudson és a nézők is csak kapkodták a fejüket, atomdarts volt ez a javából. Azért Hudsonnak annyi ereje még maradt, hogy a becsületpontot behúzza, majd ki tudta használni azt is, hogy a hollandnak három nyíl is kevés volt 32-ről kiszállni. Aztán a Szikla nyert még egyet, majd Gerwen gyenge körét kihasználva egy újabbat is. A kilencedik legben Gerwen 68-ról hat nyíllal sem tudott kihasználni, Hudson ezt is meglovagolta és máris szoros lett a meccs. De miután megdörzsölte a szemét és valamiféle csodában kezdett el reménykedni, a holland egy 11 nyilas leggel tette helyére a dolgokat, hét tripla húszat is dobva.

hudson-gerwen.jpg

Elődöntők:

Mensur Suljovic-Cristo Reyes: 6-3

Az már szombaton is látszott, hogy fantasztikus hétvégéje van Suljovicnak, amit még azzal tetézett meg, hogy a május elejei Gibraltar Darts Trophy után idén másodszor jutott egy ET-állomás döntőjébe. Ennek fényét emeli, hogy ehhez egy remek Reyes-t kellett legyőznie. Suljovic majdnem elérte a százas átlagot és magabiztosan irányította ezt a meccset is. Rögtön egy 116-os kiszállóval nyitott, majd egy 121-essel folytatta, ráadásul egy bullos befejezéssel. Reyes 2-2-re még visszajött, de ez volt az utolsó komoly momentuma a meccsen. A végén Suljovic úgy szált D20-szal, hogy Reyes még 220-on volt fent. Ez a különbség jellemezte egyébként az egész találkozót.

suljovic-reyes.jpg

Michael Smith-Michael van Gerwen: 3-6

Gerwen hozta a papírformát és sorozatban harmadszor győzte le Smith-t, pedig az angol jól kezdett, mégpedig brékkel. A holland azonban megrázta magát, és nagyon gyorsan 1-3-ra alakította az állást. Próbálkozott Smith, nem is dobált nagyon rosszul, hiszen száz feletti pontja hárommal több volt, mint Gerwennek, de a kiszállók ma a holland javára döntöttek, 3/12 az egyik, 6/9 a másik oldalon. Smith még egy csodás 144-es kiszállót is produkált, de így is csak zárkózni tudott ellenfelére, aki két 180-as után 83 ponttal rontotta el a kilencnyilas sanszot, de a meccset nem. 58-ról kiszállva befejezte, és a döntőbe jutott.

smith-gerwen.jpg

Döntő:

Mensur Suljovic-Michael van Gerwen

Már a meccs előtt érdekes adatokat közölt a RedBit. Ezen a két játékos hétvégén mutatott teljesítményét vette lajstromba.

stats1.jpg

A fák nem nőnek az égig, és ezt most Suljovic érezte a bőrén. A döntőig kiválóan menetelt, sőt még ott is egészen elképesztő jól dobált, hiszen 5-3-as holland vezetésnél 130,42-es átlaggal állt (sokkal jobban, mint Gerwen), de nem ő vezetett. Suljovic hiába volt előnyben több mint száz ponttal is az első legben, Gerwen egy 136-os kiszállóval mégis nyerni tudott. Az osztrák hozta a kezdését, aztán viszont a holland tiszteletet parancsoló módon 4-1-re húzott el. Innen már azért nagyon nehéz visszajönni, 5-2-ről meg még nehezebb. Suljovic egész hetes teljesítményére egy 164-es (T19, T19, bull), fantasztikus kiszállóval tette fel a koronát, Gerwen pedig egy 102,05-ös átlaggal megnyerte a meccset. De Suljovic is büszke lehet, az átlagban felülmúlta világbajnok ellenfelét, 106,26-tal fejezte be a meccset és a második helyen a tornát. Gerwen 25 ezer, míg Suljovic 10 ezer fontot tehetett zsebre.

"Megnyerni egy ilyen versenyt sok energiát vesz igénybe, de nagyon örülök, hogy sikerült újra megcsinálnom - mondta van Gerwen a találkozó után.

Azért jöttem, hogy nyerjek, mert hatalmas esélyesként indulok ezeken a tornákon, és nem második akarok lenni. Nyertem, és ez nagyon boldog emberré tesz. Szeretnék annyi versenyen győzni, amennyin csak lehetséges. Nagyszerű játék volt, és biztos vagyok abban, hogy a közönség is élvezte. Nagyon büszke vagyok."

Mensur elismerte a döntő után, hogy szándékosan dobott lassabban azért, hogy megpróbáljon megszabadulni tőlem. Nagyon nagy lelkierőre vall, hogy ezt elmondta nekem. Németország és Ausztria is nagyon büszke lehet erre az emberre - ő egy fenomenális játékos, akiben még sokkal több van" - fejezte be értékelését a világelső.

suljo-gerwen.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://9nyil.blog.hu/api/trackback/id/tr6312586237

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása