9 Nyíl

Közeleg a World Grand Prix

2017. szeptember 28. 09:12 - matyi96

Újabb major torna közeleg a PDC játékosok életében. Gondolom sokan tisztában vagytok azzal a ténnyel, hogy az új hónapot egy fergeteges tornával nyitják meg nekünk Barry Hearn-ék. Október elsején, azaz vasárnap kezdődik a Unibet által támogatott 2017. évi World Grand Prix. Szokásos módon Dublinban kerül megrendezésre a verseny, melynek különlegessége, hogy dupla be-dupla kiszállós szisztémában rendezik meg, azaz nem csak a végén kell duplával kiszállnia a játékosoknak, hanem az elején sem dobhatnak a triplára és szimplára, amíg nem dobtak meg egy duplát. 

world-grand-prix-2017.jpg

A rekordbajnok ki más lehetne, mint Phil Taylor, aki tizenegyszer nyerte meg a tornát. Sokak bánatára ezen a versenyen nem lesz jelen. Helyette Robert Thornton fog játszani, aki egyébként két évvel ezelőtt a döntőben megverte Michael van Gerwen-t és ő vihette haza a 100.000 fontos fődíjat. A díjazás nem változott 2015-höz képest, most is 400.000 font az összdíjazás, melynek a negyedét a győztes viszi haza, 45.000 fontot pedig a második. 

A mérkőzéseket szettekre fogják játszani. Az első körben két nyert szettig tartó küzdelmek lesznek. A második körben és a negyeddöntőkben három, az elődöntőben négy, míg a döntőben öt nyert szettig tart egy mérkőzés. A címvédő ki más lehetne, mint a holland zseni, a világelső Michael van Gerwen, aki tavaly 5-2-re gyűrte le Gary Anderson-t. 

A sorsolás és a menetrend már elkészült, vasárnap és hétfőn kerül sor az első fordulóra. Lássuk milyen összecsapások lesznek. 

Vasárnap este, 20:00

Az eseményt Alan Norris és Justin Pipe fogja megnyitni. Norris a hétvégi Tour-on egész jó formát mutatott, ha tudja tartani ezt, illetve a kezdő duplákra odafigyel, akkor hozhatja az első meccset. Ne feledkezzünk meg Pipe-ról sem, aki stílusával elég könnyen ki tudja zökkenteni ellenfeleit, így ez a mérkőzés igazán kétesélyes. 

Őket az a Joe Cullen fogja követni, aki hétvégén dobott egy közel 114-es átlagot, valamint vasárnap a D18-at hibázta el a kilenc nyilasért. Bár a meccsen kikapott, de így is esélyesebbnek látom, mint ellenfelét, Darren Webster-t. Webster a tavalyi vb-n (és előtte is) remek formában volt, idén viszont valami mindig hiányzik neki. Abban biztos vagyok, hogy remek mérkőzés lesz.

Steve Beaton és Rob Cross csatája is izgalmassá válhat. Mindketten hamar búcsúztak Riesában, konkrétan az első meccsük után. Cross azonban idén, mint tudjuk hihetetlen, amit művel. Beaton-nak össze kell kapnia magát ellene, ha nyerni szeretne. 

Kíváncsian várjuk, hogy Robert Thornton hogyan fog élni azzal a lehetőséggel, ami adatott neki. Ellenfele a riesa-i runner-up Kim Huybrechts lesz. Thornton egyértelműen formán kívül van, de hol nyerje vissza a formáját, ha nem Dublin-ban, ahol már egyszer bajnok volt.

Raymond van Barneveld egyre jobban teljesít új készletével, ez nem túl jó hír Kyle Anderson számára. Az ausztrál játékos azonban nagyon jó formát mutat már hosszú ideje, még akkor is, ha legutóbbi versenyén kikapott Whitlock-tól. Nem merném azt mondani, hogy Barneveld továbbjut és azt sem, hogy Anderson. Kiélezett mérkőzés lesz.

Adrian Lewis-t legutóbb a Champions League of Darts eseményén láthattuk, ahol nem mutatott túl fényes teljesítményt. Daryl Gurney ellen pedig szüksége lesz rá. Az észak-ír játékos egész szép szezont fut, több nagy skalpot is maga mögött tudhat. Ha Lewis nem kapja össze magát a dublin-i tornára, akkor akár el is búcsúztathatja őt Gurney.

A címvédő, Michael van Gerwen is az első estén fog játszani, mégpedig John Henderson ellen. Az eddigi mérkőzések közül talán ez tűnik a legegyértelműbbnek. Nehezen tudom azt elképzelni, hogy a világelső már az első körben búcsúzzon, de ne felejtsük el, hogy a dartsban bármi megtörténhet, főleg egy dupla be-dupla ki versenyen. 

Dave Chisnall nem teljesített rosszul az előző versenyén, Dennis Nilsson verte őt meg, de a svéd remekül játszott. Chizzy egy holland ellenfelet kapott Jelle Klaasen személyében, aki úgy tűnt, hogy megtalálta azt az utat, ami a tavalyi és azelőtti remek formájához vezet. Jó kis meccs lesz a nap zárásaként.

Hétfő este, 20:00 

Benito van de Pas-ról és Cristo Reyes-ről is elmondható az a tény, hogy játszottak ők már jobban is karrierjük során. Most valamelyikük biztosan továbbjut a második körbe, de vajon a holland vagy a spanyol lesz az?

A belgák második számú dartsosa, Ronny Huybrechts a Király ellen mérkőzhet meg. Mervyn King egy remek játékos, aki képes nagyon jó játékot mutatni, de néha (és mostanában egyre inkább) ő is meginog. Ennek ellenére úgy gondolom, hogy kisebb meglepetés lenne az ő első körös búcsúja Ronny ellen. 

A hétfői este harmadik meccsét Steve West és James Wade fogja játszani. Wade rég nem látott hanyatlásba kezdett, már nincs benne a top 10-ben. Ha ezt megfelelően kezeli, akkor akár egy extra motiváció is lehet számára az, hogy a torna után ott legyen. 

Az ausztrál varázsló egy holland ellenfelet kapott. Simon Whitlock Christian Kist ellen küzdhet meg. A papírforma egyértelműen azt mutatja, hogy az ozzie-nak tovább kell jutnia. Szerintem ő is így gondolkodik, de nem árt odafigyelnie a hollandra. 

Mensur Suljovic egy remek mérkőzésen maradt alul Gerwyn Price ellen hétvégén. Ellenfele Ian White lesz. Mivel Suljovic nagyon erős a tornákon és a D14-et kis túlzással tízből tízszer bedobja, így ez a fajta szisztéma az ő ínyére lehet. Ian White is remek játékos, de úgy gondolom, hogy Suljovic most búcsúztatni fogja őt, sőt akár a végéig is menetelhet az osztrák.

Michael Smith és Gerwyn Price meccse igazán jó lesz. Mind ritmusban, mind színvonalban. Illetve a színvonal szerintem Smith fején fog múlni. Sokszor láthatjuk őt, mintha kedvtelenül, össze-vissza dobálna. Ha rendben lesz fejben az angol, akkor mi szurkolók örülhetünk, mert remek kis meccs lesz.

A világranglista második, a repülő skót, Gary Anderson egy fiatal tehetséget kapott a sorsoláskor. Richard North nevével még csak most ismerkedünk, de máris a World Grand Prix-n játszik Anderson ellen. Nagy meglepetés lenne, ha nem a tavalyi döntős nyerné a mérkőzést.

A nap zárásaként egy újabb skót fog tábla elé állni. Peter Wright, aki idén már tíz tornagyőzelemnél jár Stephen Bunting ellen fog játszani. Bunting első PDC szezonja jóra sikeredett, de azóta valami megtört benne. Néha van egy-két jó meccse, de szerintem nem merész dolog azt mondani, hogy Wright neve is a végső esélyesek között szerepel Anderson és MvG nevével együtt, így nagy betli lenne, ha már az első körben búcsúzna.

Október elsején és másodikán tehát ez vár rátok kedves olvasók! Ne maradjon le senki, mert a World Grand Prix mindig nagy izgalmakat tartogat magában.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://9nyil.blog.hu/api/trackback/id/tr9012903460

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása