9 Nyíl

Hétvégén Grand Slam of Darts!

2017. november 07. 16:35 - matyi96

bwin Grand Slam of Darts - bevezető

Sokan tudjátok és reméljük, hogy sokan várjátok is már a szombaton induló bwin Grand Slam of Darts eseményét, mely a wolverhamptoni Civic Hall-ban kerül megrendezésre. Egy újabb rangos major torna, újabb hihetetlen mérkőzések és újabb izgalmak várnak ránk és rátok. Ezen a versenyen a PDC játékosok mellett megjelenik nyolc BDO-sztár is, mert itt lehetőségük adódik erre. grand-slam-of-darts-wolverhampton-darts_3226234.jpg

A kvalifikáció különlegesnek mondható erre a tornára, nézzük hogyan is történik ez. Első és legfontosabb, 2017-es világbajnok már biztos résztvevő, azaz Michael van Gerwen már januárban bebiztosította a helyét a tornára. A második hely a Grand Slam of Darts, a harmadik hely a Premier League győzteséé. Jelen esetben ezek is MvG-t illetik meg. Részt vesz a World Matchplay királya is, aki ugye Phil Taylor lett, mivel tizenhatodjára is megnyerte a tornát idén. Daryl Gurney a World Grand Prix megnyerésével nem csak révbe ért, hanem sikeresen kvalifikálta magát a Grand Slam-re. A következő Corey Cadby, aki a 2016-os ifi-világbajnokságot nyerte meg. Most egy újabb olyan torna jön, amit MvG nyert meg, a Masters. Természetesen Peter Wright sem marad le az eseményről, mivel idén ő a UK Open bajnoka, mely az első major tornája volt a skótnak. A European Championship 2017-es és a Players Championship nagydöntő 2016-os bajnoka egyaránt indulhat a Slam-en, de ezeket szintén Gerwen nyerte. A Champions League of Darts versenyét viszont nem ő, hanem a sógor, Mensur Suljovic nyerte, így vele is találkohatunk szombattól. Mint tudjuk a World Series of Darts Finals-t szintén a holland ogre nyerte, így újabb hely kérdéses még. A csapat-világbajnokság győztesei is indulásai jogot kapnak, itt szintén szerepelt MvG, de szerencsére mellette Raymond van Barneveld is, így ő legalább elnyerte az indulási jogot. Ezek voltak tehát a győztesek, viszont ezen tornák második helyezettjei szintén részvételt nyernek, lássuk kik ők: Gary Anderson (VB, Masters, Champions League of Darts, World Series of Darts), James Wade (Grand Slam), Peter Wright (PL, World Matchplay), Simon Whitlock (Grand Prix), Berry van Peer (ifi-vb), Gerwyn Price (UK Open, csapat-vb), Rob Cross (European Champ.), Dave Chisnall (Players Champ.), Mark Webster (csapat-vb). Láthatjuk, hogy itt is van olyan játékos, aki "többszöri" részvételt nyert el. 

A major-tornák után még kvalifikációt nyernek a European Tour állomásainak győztesei is, na már most itt az a helyzet, hogy tizenegy helyet Peter Wright és Michael van Gerwen osztott fel egymás között, egyetlen egy versenyt nyert Michael Smith, így ő is kvalifikálta magát a hétvégére. 

Ezen versenyeken kívül tartottak még egy PDC selejtezőt is, hogy feltöltsék a helyeket. Erről tegnap beszámoltunk, miután véget ért. Onnan nyolc játékos, név szerint: James Wilson, Robbie Green, Jeffrey de Zwaan, Joe Murnan, Alan Norris, Darren Webster, Stephen Bunting és Steve Lennon vette sikeresen az akadályokat. 

Térjünk át a BDO-ra. A BDO-ban szintén major-tornák alapján kezdik a kvalifikációkat. A 2017-es lakeside-i világbajnok (Glen Durrant) és a runner-up (Danny Noppert) részt vehet az eseményen. Peter Machin BDO World Trophy győzelme szintén kvalifikációt ért. A 2016-os World Masters győztese is jöhetne, ha nem Glen Durrant lenne az. Így öt hely továbbra is kiadó. Ezt az öt helyet a BDO ranglistáról pótolják. Mark McGeeney, Jamie Hughes, Scott Mitchell, Ross Montgomery és Cameron Menzies ranglistán elfoglalt helyük alapján szintén jogosultak részt venni a Grand Slam of Darts-on.

Így jön létre tehát a 32-es mezőny. Az első nyolc kiemelt MvG, Snakebite, Gary, Superchin, Phil-papa, Mensur, Chizzy és Barney lesz. Ők már szétosztásra kerültek a nyolc csoportban, hozzájuk sorsolták a maradék 24 játékost. Erről majd később.

Most jöjjön a lényeg. Minden csoportmeccset öt nyert legig játszanak, a csoportban mindenki játszik mindenkivel. Barney már többször elmondta, hogy szereti ezt a lebonyolítást több okból is. Itt a játékosoknak "lehet hibázni", mert a következő meccsen van esélye javítani. Természetesen a csoport első két helyezettje továbbjut, a harmadik és negyedik elbúcsúzik. Így alakul ki a 16-os főtábla. Tizenhat között tíz nyert, a legjobb nyolctól egészen a végéig tizenhat nyertig játszanak a játékosok. 

És akkor most nézzük a sorsolást! Mint azt már említettem a nyolc kiemelt játékos az A csoporttól a H-ig külön be van osztva. Az A csoportban van Michael van Gerwen, a B-ben Raymond van Barneveld, a C-ben Phil Taylor, a D-ben Daryl Gurney, az E-ben Peter Wright, az F-ben Dave Chisnall, a G-ben Mensur Suljovic, a H-ban pedig Gary Anderson a kiemelt. Nézzük a végleges csoportbeosztást. 

A csoport: Michael van Gerwen, Rob Cross, Joe Murnan, Ross Montgomery
B csoport: Raymond van Barneveld, Gerwyn Price, Steve Lennon, Jamie Hughes
C csoport: Phil Taylor, James Wade, Robbie Green, Peter Machin
D csoport: Daryl Gurney, Mark Webster, Darren Webster, Danny Noppert
E csoport: Peter Wright, Alan Norris, Corey Cadby, Glen Durrant
F csoport: Dave Chisnall, Stephen Bunting, Jeffrey de Zwaan, Scott Mitchell
G csoport: Mensur Suljovic, Michael Smith, James Wilson, Mark McGeeney
H csoport: Gary Anderson, Simon Whitlock, Berry van Peer, Cameron Menzies

MvG és Cross nem képes szabadulni egymástól, valószínűleg ők ketten tovább is jutnak. Barney és Price favorit a B-ben, de ott akár meglepetések is lehetnek. Taylor egyértelmű esélyese a csoportjának. Gurney-nek nehéz dolga lesz, a két Webster és Danny Noppert is nagyszerű játékos. Peter Wright-nak kötelező a továbbjutás, de Glen Durrant már megmutatta a Grand Slam-en, hogy képes felvenni a versenyt és Corey Cadby sem szokott kispályázni. Az F csoport számomra kérdőjel, Chizzy mostanában hullámzó teljesítménye nem biztos, hogy elegendő lesz. A G csoport is nagy csatákat fog hozni, de ott talán Suljovic idei teljesítményére alapozva, nem lesz óriási meglepetés. Az utolsó csoport két legfőbb esélyese Anderson és Whitlock, itt talán nem is lesz nagy beleszólás és egymás közt eldöntik a két továbbjutást érő pozíciót. 

Mi már nagyon várjuk a kezdést, a világbajnokság előtti utolsó nagy torna lesz ez. Sokan azt mondják, aki ezt a tornát megnyeri az már jó eséllyel pályázhat a vb-címre is, persze ez csak találgatás. De egy biztos: remek felkészülés és hangolódás ez a torna a vb-re. Főleg, hogy 450.000 fontos az összdíjazás, melyből 110.000 fontot a győztes vihet haza. Tavaly ki más, ha nem Michael van Gerwen örülhetett volna a végső győzelemnek, de vajon idén is ő lesz a befutó? Hamarosan kiderül... mvg_grandslamwinner.jpg

Így örült Mighty Mike 2016-ban...vajon ebben az évben is ő nevet a végén?

Ezután pedig nézzük a szombati játéknap sorsolását:

A. csoport:

Michael van Gerwen (NED - PDC) - Ross Montgomery (SCO - BDO)

Rob Cross (ENG - PDC) - Joe Murnan (ENG - PDC)

B. csoport:

Raymond van Barneveld (NED - PDC) - Jamie Hughes (ENG - BDO)

Gervyn Price (WAL - PDC) - Steve Lennon (ENG - PDC)

C. csoport:

Phil Taylor (ENG - PDC) - Peter Machin (AUS - BDO)

James Wade (ENG - PDC) - Robbie Green (ENG - PDC)

D. csoport:

Daryl Gurney (NIR - PDC) - Danny Noppert (NED - BDO)

Darren Webster (ENG - PDC) - Mark Webster (WAL - PDC)

E. csoport:

Peter Wright (SCO - PDC) - Glen Durrant (ENG - BDO)

Alan Norris (ENG - PDC) - Corey Cadby (NZL - PDC)

F. csoport:

Dave Chisnall (ENG - PDC) - Scott Mitchell (ENG - BDO)

Stephen Bunting (ENG - PDC) - Jeffrey de Zwaan (NED - PDC)

G. csoport:

Mensur Suljovic (AUT - PDC) - Mark McGeeney (ENG - BDO)

Michael Smith (ENG - PDC) - James Wilson (ENG - PDC)

H. csoport:

Gary Anderson (SCO - PDC) - Cameron Menzies (SCO - BDO)

Simon Whitlock (AUS - PDC) - Berry Van Peer (NED - PDC) 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://9nyil.blog.hu/api/trackback/id/tr3413198053

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása