9 Nyíl

Egy kismadár, aki nagyot mert álmodni - bemutatkozik a Cinege Darts

2017. november 23. 18:28 - adam_f

Kis gyártók a nagyvilágban (3. rész)

Ha valaki nagyon szereti a madarakat, az biztos tudja, hogy az egyik legelterjedtebb és legkedveltebb fajta a kék cinege. Ha valaki szereti a dartsot és valami újdonságra vágyik, az biztos tudja (vagy ha nem, akkor most már fogja), hogy az egyik mostanában feltörekvő brand is úgy hívja magát, hogy Cinege. Azért is írunk róla ebben a sorozatban, ám mégis egy külön cikkben, mert egy friss, lendületes és legfőképpen magyar vonatkozású márkáról beszélhetünk, melyet játékosok hoztak létre azért, hogy egy új, a tömegtől teljesen szokatlan színt vigyenek a darts világába.

darts.jpg

Egy ismerősöm keresett meg azzal, hogy szívesen összehozna a Cinege tulajdonosával egy exkluzív interjúra. Állítólag nem sok ilyen alkalom lesz, így nekünk adatott meg elsőként ez a lehetőség (naná, hogy éltünk is vele), hogy beszélgethessünk a vezetőjükkel, aki örömmel tett eleget kérésünknek, és mutatta be számunkra a Cinegét.

cinege-logo-png2.png

9 nyíl: - Mindig örömmel tölt el, amikor új gyártóról írhatok, most ez az érzés pedig duplán is igaz, mivel ezt most ráadásul egy magyar érdekeltségű gyártóról tehetem meg. Természetes, hogy az első kérdés a névről szól: Miért éppen Cinege? Hogyhogy ez a kis énekesmadár lett a brand neve és arca? Mit jelképez ő számotokra?

Cinege: - Hosszú ötletelés előzte meg a végleges névválasztást. Azért döntöttünk a Cinege mellett, mert egy olyan madár, melynek rengeteg fajtája él a világ minden pontján, és mindenhol szeretik. Igazi túlélő, fantasztikusan alkalmazkodó állat, ami ráadásul kicsi, aranyos és szerethető. Magyar érdekeltségű márka révén mindenképpen magyar nevet akartunk, de számított, hogy szinte minden nyelven könnyen kiejthető, jó hangzása legyen. A végleges döntés előtt kis közvélemény-kutatást végeztünk Angliában és Hollandiában is. Örültünk a visszajelzéseknek, mert nagyon jó volt a fogadtatás.

9 nyíl: - Mikor kezdtetek el foglalkozni a gondolattal, hogy dartsos termékek gyártására specializálódtok? Esetleg van valaki a csapatban, akinek már volt (esetleg még most is van) kapcsolata a sportággal?

Cinege: - A csapatban van olyan, aki már 20 éve játszik hol hobbiként, hol pedig komolyabban. De olyan is akad, aki csak pár éve fertőződött meg. A Cinege márka története közel egy éve indult. Nagyon kemény időszak van mögöttünk, mert egy ilyen vállalkozás elindítása rengeteg egyeztetést, tervezést igényel. Na meg persze a termékek sem egyik napról a másikra készülnek el. Folyamatosan együtt dolgoztunk a külföldi gyártóinkkal. Terveztünk, teszteltünk, számolgattunk, majd újraterveztünk és így tovább. Annyit elárulhatok, hogy a megjelenés előtt több hazai versenyen hónapokig teszteltük inkognítóban a nyilakat, szárakat, valamint a tollakat. Izgalmas, titkolózással teli időszak volt.

biggeorge-real.jpg

A "Big George" névre hallgató steel nyílszett (Fotó: Cinege Darts)

9 nyíl: - Ami elsőre megütötte a szememet a szövegeket olvasva, hogy négy ország is benne van a Cinegében. Anglia, Hollandia, Új-Zéland és persze Magyarország. Ezek szerint ennyire nemzetközi a csapat, illetve ezekben az országokban már most is hódit a márka?

Cinege: - A legelső perctől kezdve úgy tekintettünk a Cinegére, mint hazai gyökerekkel rendelkező nemzetközi márkára. Nemzetközi értékesítéssel és gyártással számoltunk. A minőség és használhatóság a legfontosabb, ezért a termékkínálat és arculat kialakításában folyamatosan együtt dolgozunk holland, angol és új-zélandi kollégákkal, szakemberekkel. Jelenleg a termékek 90%-a nem Magyarországon készül. A nyilakat Új-Zélandon és Angliában, a tollakat és szárakat Angliában és Hollandiában, a kiegészítők egy részét és a csomagolást pedig Magyarországon gyártatjuk. De persze ez az újabb termékekkel majd tovább fog bővülni és reméljük, hogy egyre többet tudunk itthon is gyártatni.

9 nyíl: - Hogyan zajlik nálatok a gyártás folyamata? Mennyire figyeltek oda, hogy kiváló és persze minőségi munka kerüljön ki a kezetek alól (ahogy látom egyelőre még a 80%-os volfrámtartalmú testek vannak előnyben, de lesznek-e a jövőben 90-es, vagy esetleg 95-ös vékonyságú testek is), illetve a most megtalálható nyilaitok mellé milyenekkel készültök a jövőben (hozzá kell tennem, hogy nagyon jók lettek ezek a fantázianevek)?

Cinege: - Talán nem titok, hogy a világon mindössze csak néhány darts termékekkel foglalkozó gyár létezik. Ők gyártják a kicsi és a nagy márkák termékeit is. Jelenleg a kínálatunkban található nyilak úgynevezett válogatott nyilak. Ez annyit jelent, hogy a gyár az adott márkának felkínál több száz nyilat, amiket kiválasztás után személyre szab. Kéréseink alapján módosít rajta ezt-azt, átalakítja, lézer-gravírozza, stb. Mi személyesen, élőben válogattunk át rengeteg nyilat, melyek közül tesztelés és próbák után választottuk ki a tapasztalataink és tudásunk alapján legjobbnak ítélt darabokat. A kiválasztásnál minket az érdekelt, hogy milyen a minőség, mennyire kényelmes, mennyire jól irányítható, használható az adott nyíl. Ezért is tüntettük fel ezeknél a nyilaknál, hogy „Carefully selected barrels”. Büszkék vagyunk rá, hogy a Cinege termékeket a legnagyobb, legismertebb márkákat kiszolgáló gyárban készítik ugyanazzal a precizitással és minőségben. A jelenlegi kínálat egy bemutatkozó sorozat, de már most is zajlik az újabb nyilak, kiegészítők és az újabb gyártási technológiák tesztelése. A jövő évben tervezünk új nyilakkal, tokokkal és egyéb újdonságokkal előrukkolni. A hagyományok tisztelete mellett, mindig keressük az új lehetőségeket, ezért például egy egészen új eljárással gyártott, speciálisan felületkezelt nyilat is tervezünk jövőre, mely teljes egészében saját tervezésű lesz.

A Cinege márka arculatával is valami egészen újat kívántunk alkotni. Tudjuk, hogy a fantázianeveink merőben szokatlanok, és ez is volt a célunk. Nem akartunk mi is divatos, értelmetlenül agresszív, teljesen egy kaptafára születő darts neveket adni a nyilainknak. Nagyon nehéz szülés volt, mert hónapokig írogattuk az ötleteinket és traktáltuk vele folyamatosan az ismerőseinket. De egyik ötletünk sem tetszett igazán. Aztán fél év után jött a szikra, egy merész gondolat, hogy rokonokról, ismerősökről nevezzük el őket. Öt perc alatt megszülettek a nevek. Vicces, hatásos és mindegyik nyílra jellemző az adott név, az adott karakter. Mi imádjuk és meglepődtünk, milyen jól fogadta a közönség.

dustyrusty-real2.jpg

A "Dusty Rusty" névre hallgató soft nyílszett (Fotó: Cinege Darts)

9 nyíl: - Bódis Anita nevével is sokat találkoztam az oldalon. Kutakodtam egy kicsit utána, és láttam az alkotásait, amelyek nagyon sokatmondóak. Ő mennyire vesz részt a Cinege egyedi arculatának kialakításában, illetve mi az, amiben ő a segítségetekre van?

Cinege: - Anita Bódis egy Londonban élő és alkotó magyar művész, bő tíz éve nagyon jó ismerősünk. A kezdetek óta együtt dolgozunk azon, hogy a Cinege más legyen, mint a többi márka. Jó pár valódi festményt készített a Cinege számára, kifejezetten az arculat kialakításához. Ezeket használtuk fel és merítettünk belőlük ötletet, stílust. Mivel a darts őshazájában él, sokat segített szinte minden területen. Ezúton is köszönjük neki a közreműködést!

9nyíl: - Lehet, még korai a kérdésem, de mikorra tervezitek a nagy „áttörést”, vagyis szerintetek mikor jöhet el a Cinege ideje a darts világában?

Cinege: - Az áttörés megtörtént, hiszen mi is éppen a Cinege Darts-ról beszélgetünk (nevetés). Komolyra fordítva a szót, már több hónapja aktív a Cinege Facebook és Instagram profilja, ahova sorra töltjük fel a termékekről készült fotókat, információkat. Szinte azonnal érkeztek visszajelzések, megkeresések Angliából és Horvátországból is. Van szerződött horvát csapatunk a team666 személyében és nagyon büszkék vagyunk Steven Miles-ra, aki ebben a pillanatban is Cinege nyilakkal versenyez. A közösségi oldalaink követőszáma már most megelőzött egy-két ismertebb régi márkát, ebből is tudjuk, hogy jó az irány. Furcsán hangozhat, de nem szeretnénk „áttörést”. Félő, hogy egy hirtelen érkező, hangos sikerre nem lennénk még felkészülve. Építkezni szeretnénk, és hosszú távú terveink vannak. Ha 40-50 év múlva is a Cinegéről fogunk beszélgetni, akkor elértük a célunk.

9nyíl: - Örömmel látom, hogy már több játékost is soraitokban tudtok (megjegyzem, Asztalos Tónit ismerem is és nagyon jó barátom). Mi kell ahhoz jelenleg, hogy valakiből a Cinege játékosa legyen?

Cinege: - Ebben a pillanatban a teljes horvát team666, Asztalos Antal, Steven Miles, Czukor Péter Benedek és egy nagyon tehetséges U15-ös versenyző tartozik a Cinege által szponzorált játékosok közé. Ebből az is kiderülhet, hogy nem csak az igazolt versenyzőket kerestük. Fontosabb volt a lelkesedés, a darts sport szeretete és a tisztességes játékszellem. Sajnos a lehetőségeink végesek, és bár hiába szeretnénk, nem tudunk minden jelentkezőt szponzorálni. Annak viszont nagyon örülünk, hogy már most is több országból, sokan jelentkeznek és látnak fantáziát a Cinege Darts márkában.

profpete_real.jpg

A "Prof. Pete" névre hallgató steel nyílszett (fotó: Cinege Darts)

Természetes is volt tőlem, hogy felkeressem a Cinege általam is jól ismert játékosát, Asztalos Antal barátomat, hogy megkérdezzem tőle, hogyan is lett belőle a Cinege játékosa és milyen véleménnyel van az általuk gyártott nyilakról. Tóni pedig készséggel állt rendelkezésemre, és megosztotta tapasztalatait:

at_1.jpg

A képen az álló sor közepén: Asztalos Antal, a Cinege Darts játékosa (fotó: Asztalos Antal / Facebook)

„Az Interneten találtam rá a Cinege Dartsra (facebook-on). Megnéztem az oldalt, ami nagyon tetszett, és szépek voltak a termékek is. Aztán láttam, hogy keresnek játékosokat, és gondoltam megpróbálom, hátha szerencsém lesz, így írtam nekik. Külön örültem, hogy részben magyar a cég, így a későbbi levelezés magyarul folyhatott tovább. Örültek a levelemnek, majd kértek egy eredménylistát erről az évről. Elküldtem mindent, a jó és rossz eredményeket is, s persze megírtam azt is, hogy amatőr játékos vagyok. Ezt követően még váltottunk pár üzenetet, majd megkaptam a nagy hírt, ami szerint felvesznek szponzorált játékosnak. Örültem neki nagyon, hiszen ez egy hatalmas lehetőség egy amatőr dartsosnak. Elfogadtam a feltételeket, választottam egy soft és egy steel nyilat, amit hamarosan küldtek is szárakkal, tollakkal, felvarróval, dobóvonallal, szóval nagyon korrektek voltak. A nyilak és a kiegészítők is kiváló termékek, profi szettek. A soft-tal jobban összebarátkoztam már, kezdem teljesen megszokni, de a steel szettel is dobtam már egy 15 nyilast, 141-es kiszállóval a végén. Összességében nagyon jó cégnek ismertem meg őket, egy üde színfolt a gyártók között. Szerintem a jövőben meg is tudják vetni stabilan a lábaikat a piacon.”

Természetesen mi is ebben bízunk, így azzal a reménnyel zárjuk le háromrészes sorozatunkat, hogy ez az aprócska madár képes lesz életben maradni ebben a világban és minél jobban megerősödik majd, hogy megvethesse lábát a nagyok között is. Ehhez kívánunk mi is sok kitartást és erőt a Cinege csapatának, nektek pedig köszönjük, hogy megtiszteltek bennünket azzal, hogy végigkövettétek velünk a kis gyártókat ebben a nagy világban.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://9nyil.blog.hu/api/trackback/id/tr8713359303

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása