9 Nyíl

Fókuszban a nyílmesterek (3. rész)

2017. december 07. 09:00 - Dart Major

2018 William Hill PDC darts-világbajnokság: Játékosmustra

Amikor az első dárda elrepül az Alexandra Palace-ban, pont akkor lesz kétéves a blogunk, amely mostanra már kissé ki is nőtte magát. Úgy látunk hozzá a 2018-as évnek, hogy a már meglévő profizmusunkat elővéve prezentáljuk nektek a világbajnokság eseményeit. Tavaly is sikerült egy elég komoly (23 részes) sorozatot elétek tárni a PDC történelemkönyvéből, most pedig úgy döntöttünk, hogy bemutatjuk nektek azt a 72 játékost, aki december 14-től kezdve veszik birtokba az AllyPally színpadát. Sorozatunk harmadik részben következzenek azok a játékosok akik a Pro Tour ranglista 9-16. helyéről, illetve a PDPA kvalifikációról kerültek be a mezőnybe.

wk-darts-williamhill-e1480587323108.jpg

Jan Dekker (Hollandia)

dekker.jpg

A 27 éves holland fiatalember 2015-ben csatlakozott a PDC-hez és a mostani lesz a második világbajnoksága. Legalábbis a PDC berkein belül. Hősünknek ugyanis korábbról elég komoly BDO-s múltja van. 2011-ben és 2014-ben is elődöntős volt a Lakeside-on, és a BDO berkein belül nyolc tornagyőzelmet aratott, illetve WDF Eb-n párosban és csapatban is sikerült diadalmaskodnia. A 2012-ben közgazdaságtanból diplomázott Dekker a PDC-ben még nem ért el akkora sikereket mint korábban a "testvérnél" de három Challenge Tour győzelmet azért összegyűjtött. Jelenleg a világranglista 48. helyén tanyázó holland dartsos legjobb eredménye az idei Players Championship döntőjében a legjobb nyolcba kerülés volt, de játszott már Players Championship elődöntőt, sőt UK Open nyolcaddöntőt is. Második vb kvalifikációját a Pro Tour ranglista kilencedik helyének köszönheti és készülhet Jelle Klaasen ellen.

Keegan Brown (Anglia)

_75053461_brown.jpg
A 25 éves angol játékos aki jelenleg 58. a világranglistán, szerezte meg a Pro Tour ranglista tizedik helyét, így pedig jogot szerzett a vb indulásra. Jól csengő név az övé, hiszen 2014-ben megnyerte a junior világbajnokságot ami szép eredmény, sőt abban az évben ő lett a legjobb junior korú dartsos (egy másik érdekesség a jól csengő névhez: édesapja a Keegan nevet a legendás gólvágó Kevin Keegan után adta fiának). Más kérdés, hogy az akkor beharangozott nagy áttörés elkerülte egyenlőre a civilben laborasszisztensként ténykedő játékost. Néhány jobb eredményt azért fel tud mutatni. 2015-ben Coventryben Players Championship versenyt tudott nyerni, emellett két Development Tour győzelmet is összehozott. Az idei vb lesz a harmadik tornája, eddig a legjobb eredménye a második körbe jutás volt, ahol Adrian Lewis verte meg. Könnyű dolga most sem lesz, hiszen James Wade ellen fog kezdeni az AllyPally-ben.

James Richardson (Anglia)

james_richardson_2013_ladbrokes_com_world_1zz2e8sapacl.jpg
A 43 éves - civilben kőműves - Richardson 2013 után jutott ki újra a világbajnokságra. Ezt a szép teljesítményt a Pro Tour ranglista tizenegyedik helyének megszerzésével érte el. Az elkötelezett Ipswich szurkoló 2011-ben csatlakozott a PDC-hez ahol mostanra végérvényesen megvetette a lábát. 2016-ben a European Championshipen meglepetésre bejutott a legjobb tizenhat közé ami karrierje legnagyobb sikerét jelenti. Ebben az évben az egyik ET selejtezőn dobott egy tökéletes leget is, ami megérdemli a kalapemelést. Említésre méltó eredménye még egy negyeddöntő szintén 2016-ból a German Darts Mastersről illetve egy másik negyeddöntő az Austrian Darts Openről még 2012-ben. A világbajnokságon 2012-ben és 2013-ban vett részt, előbbi évben a második körbe verekedte magát. Idén ez bravúr lenne tőle tekintve, hogy Kim Huybrechts ellen kell játszania.

Peter Jacques (Anglia)

39075_jacques_1.png 
A huddersfieldi postás az év egyik meglepetésembere, és ez bátran kijelenthető. Nem sokan fogadtak volna arra az év elején, hogy megcsípi a Pro Tour ranglista tizenkettedik helyét. Egész egyszerűen azért, mert komoly eredménye 2017 előtt nem volt. Ezzel szemben idén két Challenge Tour állomást is megnyert, döntőt játszott az első Players Championshipen, bejutott a Players Championship döntőjének legjobb tizenhat játékosa közé. Továbbá négy European Tour állomásra is eljutott, az International Darts Openen pedig a legjobb tizenhat mezőnyébe is elért. Világbajnokságon még sosem járt, debütálásként Kyle Andersonnal fog farkasszemet nézni.

Martin Schindler (Németország)

martin-the-wall-schindler_1.jpg
A fiatal generációt képviseli a huszonegy éves német versenyző aki némi meglepetésre egyedül viszi majd Németország zászlaját az idei vébén. Schindler elsőbálozó lesz a tornán, de aki azt hiszi könnyű dolga lesz Simon Whitlocknak ellene az téved. A Pro Tour ranglista tizenharmadik helyezettje jelenleg a 75. pozíciót foglalja el a világranglistán, ám az idei éve kimondottan jól sikerült. Ott kezdődött, hogy sikerült tour kártyát nyernie, és ha már sikerült neki akkor élt is vele. Tíz ET állomásra tudta kvalifikálnia magát ami már önmagában sem rossz teljesítmény, de ha megemlítem, hogy az Austrian Openen a legjobb nyolcba, míg a Dutch Mastersen a legjobb tizenhatba került akkor bőven jár neki a kalapemelés. Ezek mellett nyert Challenge Tour fordulót is, a World Cup Of Dartson bejutott a legjobb nyolc közé Max Hoppal, kijutott a European Championshipre, nyolc közé jutott a junior vb-n. Szóval a tehetséges német srác szép évet zárt, amit az AllyPally-ben meg is koronázhat.

Chris Dobey (Anglia)

dasxsxqxuaayahr.jpg
A világranglista 38. helyén álló huszonhét éves játékos sem tartozik az öregek közé, de már fel tud mutatni néhány igazán szép eredményt. A PDC-nek 2015 óta tagja és a mostani lesz második világbajnoki fellépése. Az említett szép eredmények közül kiemelkedik a 2016-os Grand Slam negyeddöntője. Ezen a versenyen megverte Adrian Lewis-t, Scott Mitchell-t  és Jamie Hughes-t is. Ebben az évben Players Championship döntőt is játszott, volt negyeddöntője ET versenyen és bejutott a legjobb 32 közé a világbajnokságon. Az idei év némileg szolidabbra sikerült, bár a UK Openen azért a 32 közé el tudott jutni, illetve a Players Championship döntőjét a legjobb tizenhat között fejezte be. A vébén belehúzott a jóba, hiszen rögtön az első körben Phil Taylor ellen kell játszania. Nem lesz könnyű...

Steve Lennon (Írország)

gsod17-steve-lennon.jpg

Újabb fiatalember következik a sorban, nevezetesen a huszonnégy esztendős Steve Lennon. 2016-ban nyert Development Tour versenyt sőt a negyedik helyen végzett a ranglistán. Negyeddöntőt játszott a junior vébén majd pedig következett  a 2017-es év. Az ír játékos gyorsan megszerezte élete első Tour kártyáját és nyert egy újabb Development Tour kört. Később is jöttek a jó eredmények, például két negyeddöntő és négy nyolcaddöntő Players Championship fordulókon, majd jött a legnagyobb bravúr a Grand Slamen. Gerwyn Price-ot és Jamie Hughest megelőzve továbbment a csoportjából és bejutott a legjobb tizenhat közé. Ezt követően egy kört ment a Players Championship döntőjében. A Pro Tour ranglista tizenötödik helyén végző ír játékosra szép feladat vár, hiszen Michael Smith ellen kellene kiharcolnia a továbbjutást a világbajnokságon.

Kevin Painter (Anglia)

pai.jpg
A Pro Tour ranglista tizenhatodik helyét elcsípő "Művész" a legnagyobb név a nem kiemelt játékosok között. Az egykor szebb napokat látott 50 éves játékos sorozatban tizenhatodik világbajnoki fellépésére készül. Jól olvasta a kedves olvasó, Painter 2002 óta mindig ott volt a PDC világbajnokságán. Ezek között voltak kiválóan sikerült tornák is. Mindenki emlékszik a legendás döntőre Phil Taylor ellen. 7-6-ra ugyan kikapott a Legenda ellen, de a mérkőzés bekerült a sportág halhatatlan találkozói közé. 2003-ban és 2008-ban elődöntőt játszott, pechjére azonban az akkoriban fénykorát élő John Parttal hozta össze a sors. A kanadai mindkétszer legyőzte a fanatikus Ipswich rajongó Painter-t, sőt meg is nyerte a vb-t. Nyugodtan kimondhatjuk: igazán szerencsétlen volt Painter, hogy pont két legendás játékossal hozta össze a sors, amikor a legjobb formájában volt. VB-t nem nyert ugyan, de a majortorna győzelem összejött neki, hiszen 2011-ben megnyerte a Players Championship Finalst. Volt ezeken kívül Desert Classic és UK Open elődöntője, Matchplay, World Grand Prix, Grand Slam negyeddöntője is. Szóval egy régi motoros, legendás párharcok résztvevője Kevin Painter, aki nagy rutinnal rendelkezik, így Mensur helyében nem járnék örömtáncot a sorsolás miatt.

Ted Evetts (Anglia)

ev.jpg
Ted Evetts 1997-ben született, és ha jól számolgatok, akkor ő lesz a vb legfiatalabb játékosa. 2014 óta tagja a PDC-nek, a mostani lesz az első világbajnoksága. Az ifjú Ted nyerte a PDPA kvalifikációs versenyét így az első körben fog bekapcsolódni a versenybe. A kezdeti Development Tour szereplések után 2016-ban nagy meglepetésre kijutott a Grand Slam-re, ahol bár mind a három meccsét elbukta, egyáltalán nem vallott szégyent. Az idei év jobban sikerült neki, nyert egy Development Tour fordulót, a UK Open kvalifikáción dobott egy kilencnyilast (magán a versenyen a legjobb 32 közé jutott), illetve kétszer legjobb tizenhat közé is bejutott a Players Championship fordulóin. Fiatal, tehetséges srác (ezt például Peter Wright is említette), most pedig készülhet a Gerwyn Price elleni fellépésére.

Brendan Dolan (Észak-Írország)

dolan_3029577.jpg
Dolan zsinórban a tizedik világbajnokságára tudott kijutni, miután döntőt játszott a PDPA tornáján. Nem ez volt karrierje legjobb éve, de azért bőven van miért veszélyes játékosnak tartani az észak-írt. Beceneve a "History Maker" erre igazán jó példa. Ő volt az első játékos, aki dupla beszállós rendszerben kilencnyilast tudott dobni, még 2011-ben. Ezen a versenyen egyébként döntőbe is jutott. Több komoly döntő nem jött neki össze, igaz volt elődöntője European Championship-en még 2012-ben. Dolan nevéhez négy Players Championship győzelem köthető, igaz a legutóbbi 2014-ben volt. A világbajnokságok finoman szólva sem jöttek neki össze, hatszor a második körben, háromszor pedig az első körben búcsúzott. Most majd Alan Ljubiccal játszik a főtáblára kerülésért, ahol pedig a győztesre Robert Thornton vár.

Jamie Lewis (Wales)

jamie-lewis-william-hill-world-darts-championship-lawrence-lustig-pdc_c6wyk7bxcpms1rkrmyzghrh7w.jpg
A 26 éves "Rasta" jól kicentizte a vb szereplést, hiszen az utolsó helyet szerezte meg a mezőnyben, így pedig a főtáblára kerülésért Kenny Neyenssel fog mérkőzni. Lewis 2011 óta tagja a PDC-nek, előtte BDO és WDF versenyeken szerepelt. Utóbbinál junior világbajnok volt 2009-ben. A PDC berkein belül 2012-ben Development Tour és Challenge Tour fordulót is tudott nyerni ami jelezte, hogy nem fakezű az ifjú Jamie. Ezt igazolta egy évvel később amikor döntőt játszott a Gibraltar Darty Trophyn. 2014-ben jött el az addigi legjobb eredménye kiemelt tornán: tizenhat közé jutott a UK Openen (a kvalifikáció negyedik állomásán egyébként döntőt játszott). 2015-ben megszületett első kilencnyilasa és újra vívhatott a nagy tornákon nyolcaddöntőket. Előbb a Matchplayen, majd a Players Championship Finals-ön. Sőt a legjobb nyolcba is bekerült a Grand Prixen. Elmondható, hogy ez volt karrierje legjobb éve. Az utóbbi két éve nem sikerült a legjobban, egy UK Open kvalifikációs elődöntő és egy Players Championship negyeddöntő jött neki csak össze. Eddig öt világbajnokságon indult, tavaly sikerült először a legjobb harminckettő közé kerülnie.

Sorozatunk következő epizódjában azokat a játékosokat mutatjuk be, akik a Pro Tour ranglista első nyolc helyét foglalják el. Tartsatok továbbra is velünk! 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://9nyil.blog.hu/api/trackback/id/tr3313425401

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása