9 Nyíl

Akármi is lesz, ma este megírják a dartstörténelem aranylapját

2018. január 01. 15:00 - Denis Potvin

2018 William Hill PDC darts-világbajnokság - Alexandra Palace, London (a finálé - beharangozó)

Olyan már volt, hogy valaki első PDC-s világbajnokságán a döntőbe jusson, sőt nyerjen is. Ő Raymond van Barneveld volt, akinek viszont volt egy 15 éves BDO-s múltja, amit Rob Cross tett eddig arra viszont nincsenek szavak. Még a Michael van Gerwen elleni elődöntő után a riporter is megkérdezte, mit érez, hogy tavaly ilyenkor a haverjaival nézte a tv-ben, most meg a színpadon állhat a döntőben, ráadásul egy olyan pillanatban, amely örökre emlékezetes lesz.

final_5.jpg

Ez a világbajnoki döntő egészen más lesz, mint ami eddig volt. Szomorú tény, de Phil Taylort utoljára látjuk. Sokan arra gondoltak, ha esetleg sikeres lesz, akkor folytatja, de The Power sokszor és ismét elmondta. Ez az utolsó. Úgy búcsúzni, hogy akár világbajnok is lehet, felemelőbb érzés, mint a korábbi világbajnoki címei közül bármelyik is.

Így indulunk neki az estének. Rob Cross? Phil Taylor? Akárki is nyeri, itt ma történelem fog íródni és nem is akármilyen. Valaki tizenhétszeres világbajnok lehet, vagy valaki - kis túlzással - a semmiből érkezve, de egyáltalán nem érdemtelenül megnyerheti élete első és talán a legfontosabb bajnoki címét.

Gondoljunk egy kicsit bele Rob Cross lelkivilágába. Az elődöntőben, Jamie Lewison lehetett érezni, hogy eszébe jutott (aztán az interjúban el is mondta), hogy úristen „én lehetek az, aki pályafutása során utoljára legyőzi Phil Taylort, a legendát?” Ez egy hihetetlen lelki teher. Egy olyan, ami még Gerwen ellen sem lehetett ott Cross-ban, hiszen ő ott csak arra gondolt, hogy a legjobbat hozza ki magából, és kihozta. Gerwen kicsit keserűen azt mondta a meccs után, hogy nagyon nagy szerencséje volt Crossnak, neki meg semmi. (Ebben azért van némi igazság, de Gerwennek meg kellett volna dobni a duplákat, erről nem Cross tehet...) Természetesen a holland hozzá is tette, hogy a vereségért – szerencse ide, vagy oda – egyetlen embert okolhat, az pedig saját maga. Még azt is kifejtette Gerwen, hogy sokkal jobb játékosnak tartja magát Crossnál, de ezúttal a duplák nem az ő oldalán jöttek. Fogadjuk el a holland világelső véleményét és lépjünk tovább.

Szóval, Cross egyetlen esélye, hogy képes legyen folyamatosan hozni akár 13 szetten keresztül a formáját. Ez az a pont, ahol viszont Taylornak a rutinja mindennél többet érhet. Cross ilyen hosszú és ilyen fontossággal bíró meccset még nem játszott életében. A másik fontos tény, ahogy Gerwen ellen neki, most vélhetően az egész Alexandra Palace Taylornak fog drukkolni.

Ha fogadni mernék a meccsre, pont a mentális tényezők miatt tennék Taylorra. Crossé a jövő és legyen mindenki nagyon biztos abban, hogy Voltage, ahogy Jamie Lewis, Dimitri Van den Bergh és a többi fiatal is iszonyat erőt kap majd ettől a vb-től és a 2018 az átrendeződés éve lesz, de ezt a vb-t, ezt az egyetlen meccset Taylor csak azért nyerheti, mert a rutinjával le tudja győzni ellenfelét. Ez persze csak a szerző szerény véleménye, mint minden sportágban, itt is a pillanatnyi helyzet fogja eldönteni a végső sorrendet, és akkor még az összeesküvés-elméletet nem is vettem ide.

Nézzük a száraz tényeket. 2013 után ismét angol fogja nyerni a PDC-vb-t, akkor ez Phil Taylornak sikerült. Sokan kritizálták Crosst, hogy egyszerű volt a sorsolása. Arról ő nem tehet, hogy Daryl Gurneyt és Mensur Suljovicot is eltakarították az útjából, de azért verte egy szédületes meccsen Michael Smith-t és hát Gerwent sem verik meg minden nap. Azt viszont emeljük ki. A világbajnokságon csak Michael van Gerwennek és Raymond van Barneveldnek van a legmagasabb, összesített átlaga. Cross 100,93-mal áll, míg Taylor 99,69-cel. A kiszállózásban Taylor zseniális, eddig 52,08 az átlaga, Crossnak 41,38.

De ezek csak a számok. Ma este, 21:15-től, ott az Ally Pally színpadán egy új meccs kezdődik A két dartsos között az első és egyben az utolsó is. Mindenféleképpen történelem íródik, akárki is nyeri a meccset. Nyilván vannak érzelmi szálakkal kötődők, de a legjobban abban reménykedünk, hogy a világbajnokságok történetében az egyik legmagasabb színvonalú meccs következik. Erre minden esély meg van és mérget vehet rá mindenki, hogy mindketten azon lesznek, hogy a legjobbjukat hozzák ki magukból és egymásból. 

Game On!

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://9nyil.blog.hu/api/trackback/id/tr8813538091

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kage kyōi 2018.01.01. 23:02:51

Tényleg átrendeződés történt - egy csomó olyan figura előtört, akiről tudtunk ugyan, de ilyeneket nem gondoltunk róluk és nem ide vártuk őket (Lewis, Cross, stb).
süti beállítások módosítása